Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

July 26, 2011

PadaMu ku mohon....

Kehidupan…

Sesungguhnya terlalu banyak nikmat yang kita perolehi.

Hanya sedikit yang kita syukuri.

.

.

.

Kita tidak boleh mengubah seseorang melainkan DIA

Hanya doa yang boleh kita panjatkan untuk sesorang agar diberi petunjuk dah hidayah

.

.

.

InsyaAllah doa itu akan sentiasa dipanjatkan.

Semoga “dia” mendapat hidayah.

Sungguh, memang terasa dengan apa yang berlaku.

Tapi untuk membiarkan "dia" hanyut tidak sama sekali.

.

.

.

Ya Allah kumohon pertolongan Mu…amin.

July 25, 2011

bungkus

hahha...budak kena bungkus ngn abah...

Asam gelugur

inilah buah asam gelugur itu...gambar amik kat en.google

asam keping yang kita duk guna wat masak tu adalah asam gelugur.
buahnya warna kuning bila masak...tahun ni agak lebat jugak buah asam gelugur kat umah Ma...kalu jual ni okay jugak....sapa nak beli asam keping...mari2 saya jual murah2...ada ke orang nak beli...alamak...nemind
.
.
.
buah ni kita kena belah nipis2 pastu rendam dalam air garam (ni untuk tahan lama) pastu jemur kering... dah boleh simpan...bertahun pun tahan...mek sokmo simpan stok...so senang anak2 pompuan dia balik kampung leh bagi2...kat kampung kita boleh dapat macam2....itu lah nak kena pelihara tu...kang semua benda takder dah nak sama duk kat bandar pulak semua benda nak beli...wallahua'lam.

asam gelugur sedang dijemur...again gambar pinjam en.google

terapi

saya sangat2 perlukan terapi minda....

July 20, 2011

duit raya


duit raya untuk anak buah....dah sebulan menyimpan, so tak payah la nak guna duit gaji+bonus raya nanti. Mmg selalu buat gini setiap tahun. belum cukup lagi tu, ada lagi sebulan nak menyimpan->maklum ank buah ramai.

July 18, 2011

Al-Fatihah

Al-Fatihah untuk Alyarhamah Dr.Lo'lo'...hilangya seorang srikandi.

July 17, 2011

lenjun

di klinik pagi tadi...
2 kali lepas time pump...
so habis basah baju,syahmi pulak tido so mmg hazab la...
masuk opis pun ngn bau susu syahmi...harap2 budak2 tak perasan la...
malas nak balik tukar baju sb dah lewat sangat...

syahmi:-4bulan

Hari khamis last week, syahmi tak sihat-batuk&selsema.
So mlm tu mmg tdo tak nyenyak la dia...takleh nak bernafas dgn selesa...
ingat nak bawa gi klinik, tapi fikir balik ahad tu ada temujanji timbang semua so cancelled...
.
.
.
alhamdulillah takder apa yang perlu dirisaukan doc cakap. Kalu syahmi takder masalah (batuk & selsema) tak payah jumpa doctor pun, just jumpa akak2 misi jer...
.
.
.
kena habiskan ubat antibiotik. Rasanya budak syahmi ni lagi manja dari kakak dia...
melepek bukan main...nak ibu peluk je bila time tdo...ok lah ibu peluk...kakak pulak jeles...ok lah ibu peluk dua2...tapi bila abah jeles?
.
.
.
.
Syahmi 4bulan,
-belum boleh meniarap (agaknya demam tu pun sebab nak meringankan badan kut & beralih bulan org tua cakap)
-berat 6.7kg
-masih exclusive susu ibu. InsyaAllah sampai 6bln.
-susah nak senyum dengan org...tapi kalu abah yang agah mengekek suka.
-sudah kenal orang...silap la kalu ibu lalu depan dia tak amik-nangis bagai nak rak dia.
-suka masuk jari dalam mulut-tanda nak makan tu,sabar dulu nak lagi 2 bulan je.
.
.
.
Ya Allah, Terima kasih bagi ku permata2 ini.

July 14, 2011

hari ini

1- ambulance pancit kat depan office-->sian patient dok tgu ambulance lain datang amik masa jugak..nak2 time org pgi keje. Alhamduilillah takder yang teruk terjadi.

2. Kete budak ofis atas jatuh longkang. Mungkin lupa nak hand break...trus menjunam...mujur jugak takder yang serius jadi, cuma kete kemek tu adat la kan,dah kata jatuh longkang.

3. Kete dak ofis terkunci->enjin hidup, dia dok leka tengok ambulance so terkunci...semua tingkap tutup rapat...satu kije pulak balik amik kunci spare kat umah sb cuba unlock pintu ngn besi/pembaris panjang tak boleh->semua tak reti nak buat. Jln selamat balik amik kunci spare pinjam moto budak praktikal...
.
.
.
pagi2 dah hapening. dah pgi sambung kije pulak...

July 13, 2011

shhhh



Cerita Farhan.

Yusoff Taiyoob

betul ke idak eja tu wallahua'lam...

gambar Google ye..
.
.
.
iklan kurma tu dah ada kan...so dah dekat sangat la tu ngn Ramadhan..
.
.
lagi satu tanda, tilawah al-quran antarabangsa 16/7 ni...
.
.
.
kita ada lebih kurang 2minggu lagi nak puasa..
kpd yang belum ganti tu cepat2 la eh..
saya tak perlu ganti puasa...rasa sejak kahwin, mmg puasa saya full sokmo...alhamdulillah.
semoga kita dapat berpuasa dengan lebih baik utuk tahun ini.

July 11, 2011

lambat

lambat punch in pagi ni->jln jam ada eksiden....kesian,rasa2nya teruk. 2 buat kete 1 MPV semua teruk...kancil hancus...
.
.
.
lambat untuk setiap sesi pump (akan berlanjutan 3-4 hari)->pump hntr service so terpaksa buat manual, jadinya saya sgt failed...tapi alhamdulillah stil lg boleh even without electric pump,insyaAllah. Biasa saya pump 10-15 minit, skrg amik masa 20 minit (boss minta mahap la ya). Saya ada beli pump manual Pureen...tapi macam kureng la suction dia...so saya try buat marmet, so far alhamdulillah.

not really work for me la bendalah ni, ke tak tahu nak guna weh?
.
.
.
budak dua org tu pun bangun lambat hari ni...biasa syahmi bangun awal->dia jam loceng ibu, tapi hari ni tak bangun pulak dia....best sangat tido gamaknya.
.
.
.
mood penat harung jam dekat sejam (je pun)....huhuhu

July 10, 2011

hendak seribu daya

tak hendak seribu dalih dok?
.
.
.
gigih nak buat kuih seri muka ni..
dah mintak abg mesin kan kelapa...tapi sudahnya saya jugak yang kena mesin sb semua ketiduran...abg ingat saya takmo buat so dia tak mesin...
saya bangun pukul 3pg semata2 nak try buat kuih ni...syukur jadi...klu tak boleh buat mek kecewa....huhu
sedap...dap..dap...boleh buat lagi nanti...insyaAllah

di pagi jumaat




ini pandangan biasa di hari jumaat kat KB....

July 07, 2011

kakak

buai adik....tapi botol tetap menjadi pujaan jugak tu...

kakak dah boleh harap dah..
dan boleh jadi teman gaduh jugak...huhu
kalu kakak marah,huh siap la semua orang takut->gen ibu kut ni:-bekheng...tapi bagus tu kakak, nak2 pulak dengan org yang kita tak kenal dan cuba buat something kat kita...jgn main2, tapi kalu ngn famili jgn la bekheng2...mesra2 gitu.
.
.
.
kakak,
InyaAllah, bila kakak dah tahu baca, ibu akan suruh akak baca cerita kita ni...pahit,manis,masam...smua bergaul sebati.
.
.
.
Syukur ibu dengan 2 anugerah tak terhingga ni. Kamu lah permata ibu dunia&akhirat.

ishhhh

Ni mmg kelakar...
dok baca citer mama&papa yang ada anak kembar,
sampai termimpi dapat anak kembar...
suka baca citer mereka2 ini
http://amrafahan.blogspot.com/
http://mamakembar3.blogspot.com/
http://tripletstory.blogspot.com/
.
.
banyak lagi la...sonok kan,macam gelagat ada...
.
.
tapi kan...tapi kan...kalu ikut famili abang ada gen twin...huhu
kakak dia twin...
.
.
.
lalalalalallalala

July 06, 2011

July 05, 2011

Alhamdulillah

baru dapat call dr abang...
kakak dia dah selamat deliver...csec..(ngeriiii)
anak pompuan 3.7kg (mak aiiii semangat nya budak ini)
insyaAllah ada rezeki kita pulak pgi...
.
.
.
kakak pada abang ni kembar...so far anak2 kami belum ada lagi yang twin...:)

July 04, 2011

rasa nak nangis

salam dears,
.
.
malam tadi dok golek2 anak beranak depan tv,sambil layan bola..
tiba2 kakak najibah tanya saya.
.
.
kakak; ibu, ayah ibu mana? ayah ibu mati eh?
saya;(tak jawab pun,tak terjawab sebenarnya)
dia tanya lagi; ayah abah pun mati eh, siannyaaaa
.
.
.
alahai anak....mana la dia tahu semua tu...
.
.
rasa nak nangis bila dia tanya semua tu...
dan2 tu teringat kat arwah (al-fatihah)
dan2 tu berdoa moga abah anak2 ibu panjang umo so that boleh berkasih sayang lama2...
.
.
.
semoga kami semua dilindungi Allah dari apa jua keaadaan...amin

July 03, 2011

berpergian

minggu ni dua2 mak sy takder kat umah...
my mek pgi gua musang ikut anak menantu dia
..
my ma pulak pgi kedah tengok anak dia bersalin...
huhu

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi