Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My Photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

May 23, 2014

Bergantung pada-NYA

Assalamualaikum w.b.t

**Entri schedule
Petikan dari wall FB Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man

Alkisah seekor kijang mengandung...
Seekor kijang mengandung bakal melahirkan anak kijang. Ibu kijang tiba di sebuah tanah rumput tepi sungai di selatan... memikir bahawa itu satu kawasan selamat.
Perutnya mula sakit.. tetiba langit mula mendung diikuti dengan petir.. petir menyambar rumput kering di sebelah utara kijang ? kebakaran hutan berlaku. Di tepi baratnya, ibu kijang terkejut melihat seorang pemburu sedang mengacukan senapangnya ke arahnya..Ibu kijang bergerak ke sebelah timur, terlihat pula seekor harimau yang kelaparan sedang bergerak ke arah beliau.
Utara ? api membara
Timur ? si harimau kelaparan sedang ingin menerpa
Barat ? si pemburu dengan senapang
Selatan ? sungai yang deras...
Langit ? mendung berpetir bakal hujan
Apakah yang bakal ibu kajang lakukan tatkala perutnya dah mula sakit untuk beranak?
Bolehkah ibu kijang dan anaknya selamat?
Apakah kedua-duanya bakal mati?
Sempatkah anak kijang dilahirkan?
Apakah kedua-duanya akan mati dibakar?
Ibu kijang mati di tangan siapa? Pemburu atau harimau?
Apakah ibu kijang sanggup lompat sungai dan lemas?
????????.
????????.
????????.
????????.
Ibu kijang tidak melakukan apa-apa. Ibu kijang hanya fokus pada tugas memberikan nyawa baru kepada anaknya.
Semua perkara yang difikirkan di minda anda tidak terjadi.
Dalam sekelip mata. Petir menyambar dan membutakan mata pemburu tatkala beliau menekan senapang beliau. Senapang itu tersasar melepasi ibu kijang....dan terkena pada si harimau dan luka parah. Hujan mula turun, api dipadamkan. Saat kemudiannya, anak kijang lahir di dunia.
Cerita ini adalah untuk kita melihat bagaimana minda boleh memerangkap seseorang dari segala penjuru secara negatif. Tanggapan minda begitu kuat sehingga menyakinkan kita bahawa kijang akan mati dan kita pula mati akal.
Jangan buat keputusan dengan terburu-buru. Fikirkan kita sebagai ibu kijang, yang dipenuhi pelbagai cabaran, tapi tetap mencapai kegembiraan di akhirnya.
Segalanya boleh berlaku dalam hidup ini sekiranya iman kita kekal utuh kepada Allah dan percaya bahawa Allah akan menjaga kita. Dan fokus pada tugas di tangan (melahirkan anak kijang) dan buat dengan sebaiknya, Allah akan bantu mereka yang berusaha dan tidak berputus asa. Insha-Allah.
Senyum...

May 22, 2014

Mewarna

Assalamualaikum w.b.t

Sabtu lepas 17/05/2014, kakak ada masuk pertandingan mewarna...
cikgu tadika dia pilih, katanya kakak boleh mewarna.
so okaylah...hantar la dia pergi..
tak amik gambar pun sebab dok melayan hero...
lagipun, urussetia tak bagi masuk kat tempat budak2 nak mewarna tu...so just leave she there.
event tu rasanya sempena hari muslimat kut...
antara pertandingan yang dibuat...untuk budak2 mewarna tu je kut
- deko pulut kuning
- cara dodoi anak
- muka seiras
- cabutan bertuah
lain2 tak tahu pulak saya
.
.
kesudahannya kakak tak dapat nombor pun...
tapi no.1 - no.3 semua kawan2 dia..tapi umo 6thn la..dia sorang jer 5thn
ramai jugak yang masuk...
kebanyankan tak sempat siap, sebab tak biasa  warna kertas A3...besar sangat kut bagi dorang...
gambar famili masa raya.
tak sempat saya nak amik gambar yang kakak warna...sebab dia terus hantar nak terkucil katanya:-)
takper lain kali pulak ye kak...bagi akak merasa ok dah.
kakak nun kat tengah2 ada 3 orang girls tu...kakak pakai tudung pepel...tu kawan2 dialah tu...yang berdiri tu cikgu dia...tu jerlah seketul gambar yang sempat diambil...tu pun dah hujung2. Macam2 gaya ada..meniarap la menonggeng la...huhu

May 21, 2014

bebelan semata

Assalamualaikum w.b.t

ya saya masih belum bersalin....dup dap dah ni...
hari ni nak membebel jer...
biasalah ibukan...kalau tak membebel tak sah...
.
.
kakak exam minggu ni...
selamba jer budak tu...alah ibu pun sama..
apa ada hal baru 5 tahun kut...
enjoy jerlah kak...
tapi kemain lagi bila tanya, boleh...boleh jer memanjang :-)
ibu doakan kakak yang terbaik:-) insyaAllah

my boss....dia ni tahu ke tak saya nak bersalin dah ni...
kemain lagi bagi assignment...huhu
nasib la klu x sempat nak buat..
agaknya dia ingat staff dia ni lambat lagi kut....tapi surat cuti bersalin dah email..ke dia tak baca ni...tapi no.2 saya juga sudah cakap directly kat dia saya punya due date sekian2...ke dia tak ingat...hmmm apa2 jer lah. tahu lah dia tu kut:-)
iyalah dah due date pun masih lagi ke ofis...
malas saya nak amik cuti awal...
duk rumah pun bukan ada apa nak buat...
melanguk jer sorang...dah semua takder,
petang baru nampak muka semua orang...tak nak lah...
baik pegi ofis....klu nak bersalin pun mesti ada tanda kan....insyaAllah, Allah tolong:-)

apa lagi ek...
hahha nak membebel pun kena fikir...
ah sudah...lain kali la pulak..
tepu sudah takleh nak fikir:-)

May 17, 2014

Wau lagi

Assalamualaikum w.b.t

entri yang lepas tu takder gambar wau yang kami buat kan..
ok ini 2 biji wau yang abah dorang baru buat..
yang besar tu dah success, yg kecik pulak terkoyak sebab berebut...so kena tampal lain...
sebenarnya dah banyak biji jugaklah buat...tak sempat nak amik gambar jer..
anak-anak excited sangat nak naikkan wau2 tu...
ini wau yang terbaru....dah naikkan beberapa kali..okaylah naik dengan baik. selepas beberapa kali cubaan.
bukan mudah ya nak naikkan wau...baru saya tahu..
kena tahu cari keseimbangan.....
dah nak habis musim kut..sebab banyak bendang yang dah dibajak...takleh nak main la bila orang dah tanam padi....saya tak pergi pun tengok..tak larat sudah...tapi dengarkan dorang bercerita macam seronok sangat..enjoy kata kakak...huhu
kaki tu takyah cakaplah dengan hitamya sebab dorang pijak jerami yang dah dibakar...baju toksah cerita la...nak kena sental dengan tangan takleh masuk mesin sebab habis hitam kena debu jerami yang dibakar tu...sabar jerlah...tapi tulah kenangan kan...boleh dicerita kembali bila dah besar nanti:-)


May 16, 2014

Perjuangan

Assalamualaikum w.b.t

**Entri schedule**

Petikan artikel dari wall FB Dato'Tuan Ibrahim Tuan Man 

Wahai anakku,
Islam pasti mencapai kemenangan kerana itu janji Allah, dan kita yakin dengannya. Hanya apa yang aku bimbang apakah kita mendapat saham di atas kemenangan itu. Kerana itu, janganlah engkau lengah menghabiskan masa mudamu dengan perkara yang sia-sia, kerana dunia ini akan melekakan kamu dan menjauhkan kamu dari perjuangan dan jihad. 

Wahai anakku,
Rasulullah tidak akan ditentang andai sekadar mengajak manusia kepada amal ibadah fardiyyah. Baginda tidak ditentang sekadar mengajak manusia untuk solat dan zikrullah. Baginda ditentang kerana aqidah yang dibawa, sehingga segala-galanya akan berpaksi kepada ketauhidan kepada Allah.

Wahai anakku,
Bersabarlah di atas lamanya perjuangan untuk mengecapi kemenangan kerana Allah mempunyai jadualnya. Ikutilah perjalanan perjuangan dan jihad ini, teguhlah kesabaranmu, tabahlah hatimu. Tingkatlah ketaqwaan sementara kemenangan yang bertambah hampir.

Wahai anakku,
Andainya kamu tidak berkesempatan untuk merasai kemenangan di dunia ini, janganlah kamu terlalu kecewa kerana kemenangan sebenar sedang menantimu di akhirat. InshaAllah semoga Allah merahmati perjuanganmu.

Senyum.

May 15, 2014

Mohd Syahmi

Assalamualaikum w.b.t

ank bertuah saya ni tak lama lagi nak jadi abang dah.
pantang orang panggil dia adik..terus betulkan - abe lah:-)
abe mi in action....nak gi ngaji harus la ensem:-)



dah belajar ngaji dengan tokmek dah...
klu saya yang ajar, hmmm banyak betul tang konarnya...huhu
tak boleh nak banyak sikit...mula la keluar macam2 peel.
anak lelaki:-) tapi saya ajar jer sambil dia dok main pun boleh:-)
tak perlu nak formal sangat kan

ingat lagi masa pregnant kan kakak...saya teringin la sangat nak anak lelaki...
ntah kenapa saya lebih prefer anak lelaki dari pompuan...tapi Allah punya kuasa, anak 1st saya pompuan...dan alhamdulillah Allah bagi ank ke-2 saya lelaki...Allahuakbar
syukur jugak kakak tak la berpewatakan lelaki kan...kalau tak jenuh pulak...alhamdulillah

syahmi ni suka sangat la 'berperang' dengan abah dia...sakit pulak mata saya tengok...
kalau dia buat mmg betul2...tahan jerlah abahnya...sapa suruh melayan...
bila abah suruh buat ibu, tak buat dia...jeles abah...main kuda2 lah...panjat2 la...aduhai...gerun kadang tu nengoknya...
anak lelaki takperla main macam tu...kalau nak pompuan jangan la...
saya plan nak hantar dia kelas tekwan-do la bila 5-6 thn nanti...
biar dia belajar secara formal....dulu arwah ayah saya ajar silat, saya tak pernah belajar pun...ke nak hantar belajar silat ek? huhu tengok lah apa yang dia suka...
lagi satu nak hantar kelas belajar berenang...kat KB ni kat mana la ya...tak pernah jumpa pulak saya...google pun macam takder jer...nak sangat anak2 tahu berenang...ibu mmg tak reti la....

** sambung lain kali la pulak..takder idea la nak tulis apa:-)

May 12, 2014

Makanan anak-anak

Assalamualaikum w.b.t

jujurnya saya bukan orang yang arif tentang masakan....
saya masak pun sebab suka:-)
sedap @ tidak bukan penyebab untuk saya tidak mencuba...

tapi bila tiba masak untuk anak2
kadang saya jadi blur...
iyalah, hari ni kita masak sup kemain lagi dorang makan sampai hirup2 kuah...
tapi bila lain harinya kita masak taknak la pulak....jadi apa yang mereka suka,
kita ingatkan sup lah makanan feveret, rupanya tak...
cuba pulak lain...kita masak pulak ikan masak kicap...sedap agaknya..makan sampai bertambah2...
tapi tak la pulak bila buat untuk kesekian kalinya...aduhai anak...apa yang kamu nak ni...
kadang amat payah nak meneka makanan kegemaran mereka...

pasta? jangan harap la dorang nak makan...buat masa ni la...lidah orang kampung gitulah agaknya..masa kecik2 baru nak belajar makan dulu, okay jer...sekarang tak lagi...same goes to me goreng...bukan makanan kegemaran jugak...najibah terutamanya...cerewet nau bab makan mek tu:-)

sekarang ni bihun goreng menjadi pujaan....tak tahu la untuk berapa lama...
agaknya dorang ni makan bermusim...susah la ibu nak bajet apa dorang suka:-)

tapi saya tetap masak...kena la makan jugak, even tak kena selera. makan 2-3 suap pun jadi lah...setiap hari kena rasa air tangan ibu ya....ibu masak dengan kasih sayang tau....

buah, yang ni mmg kena sentiasa ada dalam icebox...sekarang musim buah mangga (pauh org kelate cakap)...murah sangat sekarang, 5kg baru sepuluh hinggit...
saya siap buat jeruk lagi buah pauh ringan (pelam kampung)...sedap...musim panas kan sekarang, bila makan jeruk pauh sejuk2 huhu terbaik ah...
ini lah pauh ringan....gambar google ya:-)
eh tadi citer makanan anak2 ni dah melalut sampai mana dah...hehehe soriiii

kesimpulanya..agak susah la nak tambat hati anak2 ni....kadang kita masak simple jer..cth nasi goreng biasa jer...best jer dorang makan...suka2 dorang jer kan...takperlah, janji kita masak:-) sambil masak tu jgn lupa doa ya...berzikir...insyaAllah anak2 lembut hati:-)

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi