Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My Photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

February 25, 2015

Saniy :- 9++bulan

Assalamulaikum w.b.t

budak Saniy ni dah 9bulan ++.
- belum tumbuh gigi
- belum merangkak, bila letak dalam walker mmg melaju dia jalan...ni jalan terus ke apa budak ni:-)
- menjulur bukan main...kita tinggal sekejap jer dia dah sampai kat kita balik...
- x suka senyum..tapi senyum------cair, ibu dia lah
- x makan nasi bubur, dari 6bln kot budak ni tak suka nasi..dia lebih prefer kuih lembut macam kuih talam...dan mmg selalu buat lah masa awal2 dia mula makan dulu.
- sudah makan nasi macam orang tua dah kekdahnya....takperlah asal kamu makan anak oiii
- badan yes...agak chubby dah semua pun geram...hmmm.
- dah boleh duduk tanpa sokongan...respon bila kita panggil...

Sawan ke?

Assalamualaikum w.b.t

Saya perasan syahmi & saniy pernah jadi....najibah tak pernah pulak seingat saya
biasa jadi dalam umo lingkungan 6bln - setahun...syahmi dah umo sekarang takder pulak jadi.
ia boleh jadi bila dorang nangis yang kuat (beria2) mesti macam kena sawan...alih2 senyap..tak ke risau kita dibuatnya...
saya bila jadi macam tu selalu saya basahkan kepala sambil2 usap2 & semua jenis ayat lah keluar untuk buat dia sedar...dan bila dia buka mata...baru rasa lega...acap kali jugaklah jadi....sawan ke tu? Dan ia jadi bukan masa dia demam...cuma ada yang benda yang dia nak buat kita tak bagi buat....kalau jadi macam tu mmg dengan saya sekali lah pucat lesi...aduhai anak...
kenapa eh kamu suka test ibu macam tu? buat ibu risau tau,tampar kang:-)
p/s erk...sebenarnya bukan anak yang test dak...hihi, DIA nak bagi ingatan untuk kita..semuanya pinjaman..termasuk anak itu...jangan sampai lupa...bila lupa bila diuji dengan ujian berupa kehilangan kita tak boleh terima hakikat..betul tak? Allahuakbar....DIA MAHA TAHU sejauh mana kita boleh terima ujianNya.

February 22, 2015

cuti

Assalamualaikum w.b.t

lumrah cuti panjang...berwalimatul-urus la kebanyakan kita..
banyaklah kenduri-kendara yang nak kena pergi..
.
.
kadang kat rumah tu tak payah masak dah...kenyang...
hiks..mmg best, letih tak payah cerita la :-)
yang penting dapat jumpa sedara mara, kenalan...tu yang seronok.
terlajak borak mmg tak sedar anak kemana :-)
sekali sekala nak jugak bercerita kan?

February 17, 2015

Solehah

Assalamualaikum w.b.t

Dimana letaknya soleh/solehah ini...
takkan sekadar ucapan dibibir...
perlu lah selari dengan perwatakan jugak..

ni tak...quote "semoga saya jadi isteri solehah"
tapi...Allah saja yang tahu...

bukan nak nampak alim...jauh sekali wara'
tapi saya confius, bila kita quote macam tu,
tapi hak Allah kita nafi...
pakaian tak tutup aurat..
bercakap tak fikir pasal perasaan orang...
itukan semua kriteria untuk jadi solehah/soleh (banyak lagi lah...amal ma'ruf, nahi mungkar)
bukan setakat menjadi isteri yang disayangi suami...
sayang la sangat, aurat kita pun tak jaga...sayang apa macam tu?
betul "saya solat" tapi solat yang tidak dapat mencegah dari kemungkaran...how?

wallahua'lam....semoga kita semua beroleh hidayah & taufik.

February 15, 2015

Kami Merindui

Assalamualaikum w.b.t

Setelah 4 hari permergian beliau....
sedih masih tersisa...tapi perjalanan mesti diteruskan...
bak kata beliau.."Teruskan perjuangan saya"
insyaAllah...

Ya Allah, betapa kami merasa kehilangan beliau....sungguh
masih terasa seperti mimpi...sesungguhnya mati itu pasti...setiap yang hidup pasti akan merasakan..
kami redha, kami terima...sebuah kehilangan yang ditangisi..kehilangan sebutir permata yang bersinar.
perginya beliau penuh penghormatan  walau dimasa hayatnya pernah dihina..dikeji...biarlah...semua orang boleh tengok bertapa Allah memuliakan permegian beliau....Alhamdulillah.

Al-Fatihah....

February 12, 2015

Sanah Helwah Mohd Farhan

Selamat hari lahir Farhan.
Ti doakan yang terbaik untuk kamu..
Semoga dipermudahkan segala urusan, dimurahkan rezeki dan bertemu jodoh yang baik...

February 10, 2015

Saniy:- demam panas

Assalamualaikum w.b.t

Rabu 04/02/2015 - terpaksa balik awal, ma tepon saniy demam panas macam nak kena sawan...alahai hati ibu mana yang boleh dengar berita2 begitu...pagi tu saya tinggalkan saniy x demam pun cuma dia selsema. Allahuakbar, selaju mungkin saya speed balik. On the way tu ada pulak kemalangan maut...terbaring kaku mangsa...lagi hati tak senang dok fikir anak...tepon abahnya tak berangkat...tak dengar la tu...smpi rumah ma..tengok saniy dah lembik...Allahu...cepat2 amik dia bawa pegi klinik masuk kecemasan...mmg panas budak tu 39.5 suhunya...cepat nurse bawa pergi doktor...sedihnya tengok saniy masa tu...terus masuk ubat ikut bontot.....kena cucuk amik darah nak buat blood test. menangis sampai x keluar suara...x boleh amik darah kat tangan cuba pulak kat kaki...Allah...dah selesai amik darah tunggu dulu doctor nak monitor suhu dulu...Alhamdulillah, lepas masuk ubat suhu turun sikit....lepas selesai semua urusan amik ubat, baru saya perasan yang saya sorang2 jer...boleh pulak tu buat sorang2....kita ni bila dalam keadaan terdesak semua boleh buat kan...drive sambil bawa anak pun boleh....

Khamis 05/02/2015 - terpaksalah EL, demam saniy tak kebah...panas masih 39...alahai...jelom air smpi menggigil budak tu...kain kat atas kepala sekejap jer kering...makan takmo apapun takmo...nak ibu jer...orang pandang jer belum tegur dah nangis....trauma agaknya kena kerjung dengan nurse dan doctor kat klinik...

Jumaat 06/02/2015 - masih demam...nak tak nak kami bawa pergi klinik lagi sekali, kali ni pergi klinik yang biasa kami pergi...anak2 saya yang lain klu demam pun klinik ini yang kami tuju...kalau pegi klinik lain mmg tak kebah demamnya...tapi x puas hati jugak...doctor arif takder, doctor ganti...check pun nak tak nak jer dia...nak cepat jer...budak tu ada batuk...dada pun tak check, muda lagi doktor tu...saya minta dia check baru nak check...bukan mesti check ke? Entahlah...
Seperti yang saya jangka..lepas makan ubat dari klinik tu...kebah lah demam saniy...berpeluh2...Alhamdulillah.

Sabtu 07/02/2015 - demam saniy masih ada..tapi dah tak panas...masih nak 'merap' dengan ibu...yerlah 4 hari dok dengan ibu...semua anak macam tu kot...demam jer cari ibu...apapun syukur dah kebah demam. Selsema pun dah takder. Cuma ada batuk2 sikit...Ahad ibu dah boleh masuk kerja. Tapi abah tak kejer, nak tengok2 saniy... 
Ahad 08/02/2015 tu pulak kami kehilangan ahli keluarga....sepupu mek..tinggal sebelah rumah jer...hampir 3minggu koma,sampai masa kembalilah dia kpd Pencipta. Semoga Allah mencucuri rahmat keatas roh arwah.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi