Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

March 31, 2008

Jumaat 28/03/2008

Weken ni pnjg la skit kan...sekali ngn cuti keputraan sultan kelantan...should be hr selasa baru naik keje..tp bos x amik cuti optional tuh so kami kn naik keje hr senin la...
So cite hr jumaat adalah psl majlis khatam quran.
sweet je budak ni....peneman dia pun cun...majlis ml pkl 2.30ptg...selesai 3.30ptg
adala 2-3 hadiah dia kasi bonda...instead of pulut 1 pahar siap ada ayam panggang sekor, pisang jelai, agar2 & kuih muih.....best la famili budak ni....klu semua famili budak ngaji macam mereka kan best....pastu siap ikut cara tuknenek dia tu...budak tu kena siram kaki+tangan bonda aku utk mintak halal ilmu yg telah diajar....ada lagi ke org ikut cara tu ek? aku pun pestime tengok...cam best jer...kita mmg patut pun hormat guru kan tak kira la ajar nagaji ke apa ke, even org ajar kita something like masak pun kita patut hormat should be tau...ada dalam hadis nabi tau...zaman sekarang budak pun blh saman guru kan...mana ada dah hormat menghormati ni...sedih la budak2 zaman sekarang...nasib aku tak jadi cikgu....
Setel semua sekali aku ngn abang gi amik tok cik aku,dh janji ngn dia lastweek nk amik dia...dia nk bermalam kat rumah bonda this week....so berdesup la ke kampung....tup2 dia takleh pgi on that time ada kematian pulak...lepas solat jenazah baru leh pgi...nk tgu lama lagi...since kampung kami dekat kami balik la dulu...bw tok mak dulu...pas asar baru datang balik amik tok cik...dah janji kan...lagi pun org tua suka klu kita meraikan dia kan....
Lepas asar gia amik tok cik....hantar kat umah bonda...kami tak tdo umah bonda since MIL kan kat Kedah so kn tdo umah dia la...so weken ni keje aku ulang alik umah bonda ngn umah MIL...ank mithali gitu.....bonda tak perlu masak coz aku dh siap masak umah MIL bekpes+lunch+dinner....hehehe...camtu la citer kami...kita sambung citer hari sabtu pulak....daaaaa

M.O.O.D

ya semangat blog sudah kembali taraaa....
aku selapas bercuti untuk keputraan sultan kelantan....
rasa macam tak leh la klu tak wat n3.....sila kembali ke blog kawe....:)

March 25, 2008

out of mood

aku ada bnyk citer tp not in the mood la nk berblog...tp sayang plk nk close blog ni...sb ni je tempat aku blh luah perasaan tanpa perlu pk orang akn tahu...sb org tak kenal aku in person...takpe apa2 kan aku luah je la kat sini...itu pun klu rajin & ada masa...

apa-apa

so mcm tajuk tu apa-apa je kan...
aku kesibukakan la minggu ni...
apa-apa I :
Tok cik aku uzur,so nk kn jenguk dia selalu...
sian atuk ku itu...tinggal sorang2...ank2 jauh..so kesepian la dia...
aku time weken mmg selalu kesana,tp klu weekdays ssh sikit la,tp klu dia call mmg berdesup la ke sana...
apa-apa II :
SIL aku baru jer deliver anak ke-3...dok nun jaih di Kedah...so MIL aku kn pgi sana la kan...dgr citer b'salin operate...ihhh ngeri aku dgr...aku kirim la present utk baby dia...towel ngn 2 pair socks...comel la brg2 baby ni...haram je aku belum ada baby klu tak semua brg aku amik...cute2
so ahad lepas MIL aku ke Kedah la...
apa-apa III :
hr Jumaat 28/03/2008 ni budak ngaji kat umah mak aku nak buat majlis khatam quran, so mak nk kena sedia kan baju khatam quran....ala2 jubah yg dari Mekah tu...so aku la yang tukang selongkar lemari dia...aku pun lupa mana letak eh semua jubah2 tu...sekali ngn selendang....jumpa jubah jer....selendang mana simpan pun aku tak ingat dah la...last guna klu tak silap last year...emmm nnt2 la aku selongkar semua....lama dah tak pgi majlis khatam quran...nk pakai apa ek hari jumaat ni....
apa-apa IV :
projek2 yg kami buat on progress...

March 16, 2008

R.E.H.A.T

emmm gitu la aku klu hari sabtu nk2 plk abg keje...so keje aku ilek2 kat umah MIL...tp buat la gak keje biasa tuh...basuh baju...masak lunch...kemas2 bilik...lps tu aku tido..penat ok tido lama2...tp dah taktau nk buat apa aku tido laa...mesti ada yg ckp tak malu ke tido je kat umah MIL...emmm x kisah la,janji aku tak nyusah kan dia ok....nk borak pun takkan la dr pagi smpi ptg nk borak kan...mau lenguh mulut kami...so kami masing2 buat hal kami...dia pun ok & paham....lg pun dia yg suruh aku rilek2....lg plk aku kan belum ada anak so blh la bertunsrilenang kan....hehehe...
petang kami sama2 ke kebun...keluar la jgk peluh ku...dah lama tak keluar peluh...baru la sihat...

Jumaat 14/03/2008

Jumaat yg indah...penghulu segala hari.
Plan nk upload gambo...komp plk buat hal..
kaedahnya entry aku ttp takder gambo la..
Jumaat 14/03/2008, 5 bln kami bersama..
update tuk 5 bulan..
ya baru 5 bln kan...jauh lagi perjalanan kami...
tp yg aku nampak abg selalu mengalah ngn aku...
kadang aku rasa bersalah sgt2....emmm tak tau la..
aku tak manja ok...aku keras kepala klu blh apa yg aku nk tu aku dpt...
tp skrg aku rasa aku dah blh tolerate la nk banding mula2 dulu...
apa yg pasti aku rasa pemikiran kami sama...kami blh b'bincang...bg idea n kongsi cerita mcm kawan lama....sebelum kawin dulu aku ingat kami b'dua org asing yg takkan blh kongsi ide & pendapat coz kami 2 org yg totaly diferen...tp meleset sangakaan aku...he is a nice guy!
Even edu b'ground dia x sama ngn aku...aku respect la cara dia pk...mungkin dia takder peluang yg sama mcm aku....syukur sangat aku d'takdir bersama ngn dia...aku nk ucap 'timakasih' kat dia tp indirect aku malu...hehehe...
Mlm tu kami dinner tau...besh2x dapat plk mak & MIl yg sporting....ooo bahagia sungguh.
Tp kami masih menanti 1 lg wish kami...sungguh kami teringin sgt...Ya Allah jgn la Engkau uji kami lama2...amin.

March 13, 2008

unknown

Semua manusia itu binasa, kecuali yang berilmu. Yang berilmu itupun buta - tak kenal arah, kecuali yang mahu mengamalkannya. Dan yang mahu mengamalkannya pun akan sia-sia, kecuali yang mengamalkannya dengan penuh ikhlas..

Kenagan best budak2 yg lahir tahun 80-an

ni aku dpt forward msg kat frenster...just fo fun tp most memorable kan...enjoy ur self
budak2 yg lahir pd thn 80'an mesti ingat mase skola rendah dulu:-
kat skola ade salesman jual bukucerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.salesman susu pon camtu gak.
- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.
- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....
- pakai pensel box yg bole bukak dpnblkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!
- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.
- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.
- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolajla, ape la...
- main game 2D. super contra, supermario, street fighter, sume pakai tape.
- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
- balik skola beli JoJo xpon Dendang.Tora pon best gak. Beli se mata2 nakmainan, coklat die x mkn pon.
- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan dekat tV bole tembak alien tu...
- Siri kartun; power rangers, ultraman,transformers, ninja turtles,Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 xsmpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent.....mesti korg tersengeh2 bace mendenih...hehehee..

SPM

semalam result SPM kuarkan? Huuhh dasyat2 la bdk zaman sekarang kan smpi 20A tu. Mcmn la ek mereka study. Masa aku dulu 9 subjek pun dh semput...dapat cukup2 nk sambung ngaji je...study malas tu la resultnya...hehehe..Tahniah kpd mereka yg "flying colours" tp yg tak berapa nk cemerlang tu jgn risau...rezeki tak bergantung pada result SPM ok tp usaha yg gigih....belajar la untuk hidup...biarlah kita dapat dunia & akhirat jugak...insyaAllah.

hasil pertama

huhuhu lembu yg kami bela tu dah beranak la....anak jantan. Rezeki gamaknya kan...baru b'brp hari kami beli lembu jantan semalam dapat plk sekor alhamdulillah...Syukur Allah murahkan rezeki kami sekeluarga...

March 10, 2008

begitu...begini...

saya dok tgu org Putrajaya balik ni...jeng2 apa la dia bw balik kan..
mak saya la gi putrajaya nun...ikutkan plan saya gi gak...dah takder org nk take care Poknik...ala entry sebelum ada citer hal dia...esok insyaAllah mak saya sampai la....semua org kat sana dok tanya saya (kembang je rasa) naper tak datang....hehehe, bkn taknak tp takleh la...lain kali insyaAllah....ummmm rindu la kat bonda ku itu...
semalam balik abg dah siap masak tau...hehe tomyam campur ngn ikan goreng...turun kete terus suruh aku makan,mak ai mcm ada sesuatu gitu....aku tanya naper rajin sgt dia cakap makan dulu pasni citer....hehehe aku mmg dah lapo so makan jelah..blh tahan gak laki aku masak ya...tthen siap mkn aku nk wat la teh kan cam biasa tu...dia ckp toksah la...dia ajak aku nengok dia beli apa...so aku pun excited la kan mana tahu kan ada hadiah utk aku mcm Pn. Zaimah aka VP nun...admitted pun ada hadiah bagaikan.....hehehe. nak tahu dia beli apa? Dia beli lembu jantan tau...huhu kuciwaaa wa tau...tak kisah la tu kan....dia dah tambah koleksi lembunya....hmmmm. tak penat ke bang,balik keje nk kn tengok2 lembu plk...dan semalam gak projek kami bermula....sekarang hujan so elok la utk projek kami tu...aku yg kepenatan balik keje pun semangat tau...hilang penat bila aku tengok abg semangat gila....org kata projek kami tuh blh dapat hasil dalam 5-6 bln....so kita tengok la nanti...
malam tadi ada org ajak bbq,kami tak pgi,kami qada' tido....klu tak mau pkl 12tgh mlm kami balik malam tadi...ngantuk hari mengundi pun belum hilang lagi...
itula cite begitu begini kami semalam.

March 09, 2008

PRU-12

hmmm....baru nk update kan. Mesti semua dah tahu kan apa keputusan PRU12....tak sangka kan? betul2 unpredictable....apa pun keputusan itu adalah suara rakyat malaysia. so harap kepada yg menang dapat menjalankan t'jawab sebaik mungkin....aku cuma nk negara kita selamat & sejahtera sokmo...
08/03/2007
aku kan petugas hehehhe....so mmg ala2 bz la.
pagi2 aku suami isteri dah bangun tau...
sarapan nasi lemak MIL yg buat - dia takut aku kelaparan (tq2)
pkl 7 aku dah ada kat sekolah tuh hehehe
pasang komputer & start tugas....ramai jugak org kawasan aku ni almost 19K++
ada 4 org yg sekali ngn aku utk hari tu.....oh ya aku pun buang undi gak tau...1st time lagi...jakun2...dan aku selamat memilih...senang je..tak sampai 5 minit dah setle...
pkl 5.30ptg tugas selesai la...
aku kemas balik komp...then ada la dgr2 keputusan yg tak rasmi time tuh...
kami stay back dpn TV malam tu smpi kul 2 pg je...
pastu dah tak sedo diri dah...bangun pkl 7 pg....
pgi keje pun ngn mata ala2 nk katup...
abg aku best x keje...bos dia kasi cuti....tak aci tul..
cuma aku nk inform tiada kejadian yg luar dugaan berlaku kat DUN & PARLIMEN kami...
Alhamdulillah...
tp tak sangkakan smpi 5 negeri BA take over tuh....all the best semua ya yg mengundi & yg diundi..........
p/c takder gambo ye mintak mahap....

March 06, 2008

hari lahir

Hari ni 06032008 hari lahir boss gue sehhh
"Selamat Hari Lahir Boss"
Moga murah rezeki & panjang umo..

March 05, 2008

jeng..jeng..

hari ni rabu kan...esok kamis....lusa jumaat (aku cuti tau~kelantan mar) dan tulat adalah S.A.B.T.U....hari apa tuhh hah jgn tak tau hari buang undi sehhh....sesaper yg belum check lagi tu cpt check ye kengkawan,kang nnt kecoh plk nama takder kat tmpt mengundi. nk check kat aner....cari sendrik loorrr....

lunch td.....
aku lunch sensorang hari ni tau...sian kan
mkn nasi bungkus je...sian lagi (member lain on diet~kot la)
beli kedai mak cik kat sebelah opis
pedas gila sambal belacan dia
meleleh air hidung+mata aku
sob..seb...
tak habis...pedas sgt pastu plk mulut ku ada ulser
aduhhh siksa bebe...

hr ni....
keje pnya la manyak...
tak cukup tangan
so skrg ilek skit aku pun
bloghoping la apa lai..
baru leh baca citer bloggers lain...
tenang skit rasa hati..
pg td dah tgk certain2....
ni sambung balik...
besh..besh...

March 04, 2008

kisah dating smlm

hehehe...
takder pic la (sori yer zaimah). Bateri kingkongkung.
emmm best la jgk..tp derang lmbt...aku dah balik umah dah baru terkedek2 tepon kata dh ada kt KB mall. skjap je la jumpa nyer pun...makan2 then aku nk kn balik umah..big boss dah warning marrr. sori la beb takleh lama2...almaklum aku ni bkn mcm dulu dah...hak milik org..kueng...kueng...lain kali datang la lai yo...aku happy jmp korang. nnt aku masak plk...mkn kak situ ndak best la...nk pgi tmpt best2 nan ado maso la plk...ok shafiq&shasha jmp lagi erk. nk tanya ni korang kapel balik yo? (wat muka toyer ya kwn2 smbl tanya tu) hmmmmm
aku balik semalam,nan ado org kek umah la plk...mana pgi semua ni...ayoo. aku tepon abg,hehehe dia ngn mak aku kat tanah yg kami nk buat projek tuh...(aku ada mention before)insyaAllah jadi lah tuh.Dh nk magrib kami balik smlm,dekat ngn umah je tanah tu. semalam org datang bajak tanah tu...so nnt kami nk kn buat pagar pulak...kayu dah ada tinggal nk beli dawai duri ngn pasang je. emmmm sian abag erk...balik2 keje nk kn sambung wat projek tanah tu plk...emmm takpe bang nnt dapat hasil(insyaAllah) lumayan tuh, kalah gaji kita bulan2...aku harap Allah mudah kan urusan kami..

March 03, 2008

date lagi...

hehehe....bkn date apa pun...ada ex-college nk turun KB. So nk jumpa dia la. Mampuihh la aku nk berdating2 plk...tahu dek laki guee kang. Tp aku akn inform abg nnt apbl kwn den smpi. harap tak la lmbt sgt...gue ada keroje ni..kawan punya psl takpe...i will spent my time for them.
nnt aku update later2 yer.

cuti skol+kenduri+PRU

asyik2 dok ckp psl pru kan...lupakanlah sebentar.....
hmmm cuti sekolah pun dah dekat ni...banyak la kan jemputan kenduri diterima...dan aku kena wakil on behalf mak aku ke jemputan yg dia terima....malas sih nk pi kenduri2 ni. nak wat camner kan...nak tak nak kn pgi la jugak...mak aku nk kn gi kenduri anak sedara dia kat KL. sepatutnya aku ngn abang pun pgi jugak...masalah nk tinggal tok nik aku la plk sorang2...hmmmm hampeh tul la...tok nik pun satu hal...ada anak sendiri taknak duduk ngn anak,nk gak duk ngn kami. apa la...cobaannn. klu tak, blh la jalan2 KL...lama dah tak turun KL ni...almost 2 year aku rasa.
Aku harap akak2 aku balik la cuti skol ni...bawak balik anak2 buah aku itu...bosan ni takder budak nak main2. Semalam ada la sepupu mak aku balik...comel tul anak dia..athirah nama budak tu...ada ke abg aku tanya tak nak ke ibu dia kasi kita anak dia ni...makkaiih...teringin sangat ke abang oiiii...baru 4 bln kawin dah teringin tahap tu....ada ke org nak kasi anak2 dia senang2 gitu je...tak dan nk snap gambo sb nk rush masak..dia smpi pun dah petang aku pun baru balik keje...petang aku "loghat".balik nk kn buat minum petang pastu nk kn masak utk mkn mlm plk...hmmm...routine aku sepanjang 4 bln kawin ewahhhh...lps 4 bln aku tak tau hehehehe....kang penyakit M.A.L.A.S aku serang aku tak tau...huhuhu.....but i'm happy wit new life..

kepenatan

ohhh tajuk.
tp betul aku kepenatan........
since dh dekat nk p/raya ni, mcm2 yg perlu aku setlekan. aku salah sorang petugas pada hari mengundi nanti...dah la ni first time aku akan mengundi. kena pulak bertugas pada hari mengundi...pada hari tersebut aku kena berada di pusat mengundi paling lewat sebelum pukul 7.30pg.huihhh tak dapat aku nak bayang...penat mesti berganda2. Dah la malam tu mak aku nk bertolak ke KL. ada kenduri...mintak la keje aku habis sebelum pukul 8.00mlm. kita tengok la macam mana nanti.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi