Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

October 18, 2015

Salam Tahun Baru Hijrah

Assalamualaikum w.b.t

hu..hu..hu...
tenggelam timbul kan...
apapun Salam tahun baru hijrah untuk semua...
cepat sungguh masa berlalu..rasanya baru jer sambut tahun baru hijrah tahun lepas tup2x dah tahun baru pulak...Allahuakbar...masa yang tak pernah berhenti:-)
.
.
.
apa jua harapan kita..semoga semuanya berjaya didakapi.
saya insyaAllah tahun ini, dapat laksanakan hajat nak jadi surirumah...
Alhamdulillah...bukan senang nak buat keputusan...
ada pelbagai persoalan yang kena jawab..hiks.
apa jua saya serah sepenuhnya pada Allah...TOTAL
yelah...kalau sebelum ada belanja sendiri lepas ni kena harap kat orang...
kalau sebelum ni time rehat waktu kerja boleh keluar...lepas ni tak lah kot...
mmg kena kuat mentally...:-)
.
.
.
okay..sampai jumpa lagi..insyaAllah
lepas ni lagi payah la rasanya nak update...
dengan line yang tidak berapa clear...dengan "ofismate" baru yang asyik nak merap:-)
harap dapatlah (dengan izin) untuk update sekali sekala...sbg tanda tuan rumah ni masih ada...
kalau dah lama sangat tu...rasanya tuan rumah pun dah tiada lah tu:-)
bye....

October 01, 2015

Raya Korban 1436h / 2015m

Assalamualikum w.b.t

Alhamdulilllah selamat sudah kita menyambut raya korban untuk tahun ini...
dapat kumpul bersama keluarga...bertukar cerita
best kan...
dan hari ni semua dah pakat pulang ke tempat memasing...menyambung sisa2 hidup...meneruskan perjuangan...panjang umo, dimurahkan rezeki berjumpalah lagi...
okay ni sekitar gambar raya korban kami...

p/s punyalah susah nak up gambar utk entry ni...seminggu amik masa..hihi (sebenarnya tuan blog ke-malas-an hiks)
Pertemuan terakhir....
Antara yang mengambil bahagian
okay ni cantik...
lagi
mek bersama 3 dari 5 anak2 beliau:-)
persedian

persedian ii
persedian iii
pisau tu tajam...
eh dan lapah:-)
budak2 seronok tengok lembu korban depan mata

September 22, 2015

Salam Aidil Adha

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Hari raya korban semua...

Esok kepada yang mampu, selamat berpuasa sunat Arafah..besar ganjaranya.

Sampai jumpa lagi....
mangsa korban raya tahun 2012...tahun ni insyaAllah.

September 14, 2015

Salam Takziah

Assalamulaikum w.b.t

Salam takziah untuk semua keluarga mereka yang terlibat dalam kemalangan kren tumbang di Masjibil Haram..

redha pemergian mereka..insyaallah mereka berada dalam kalangan mereka yang beriman.

doakan kesembuhan untuk mereka yang tercedera dan seterusnya dapat melaksanakan rukun haji dengan sempurna..hilangkan rasa trauma dalam diri mereka Ya Allah...mereka berada dirumahMu, menjadi tetamuMu...muliakan mereka Ya Allah.....

August 25, 2015

Kena attack denggi

Assalamulaikum w.b.t


Doa semua sihat dan dilimpahkan rahmat...
kami sekeluarga demam...musim agaknya
suspek denggi..alhadulillah tak.
yang teruk si kecik saniy...almost 2 minggu gak la demam dia..
sekarang ni pun masih lagi dalam mode swing...kesian budak kecik itu..harap lepas ni no more la demam lama2 ni...tak tahan tengok anak sakit..merengek setiap masa...nak datang kerja pun tak best...ofismate pun ada yang tak suka..yelah asyik EL jer...eh kita bukan sengaja, dah famili members tak sihat...takkan kita nak biarkan ajer..lagi pulak anak2 kecik...entah lah...manusia sekarang dah tak kurang perasaan kasihan kot...takder belas ihsan...
ok la..till meet again.
rindunya nak menulis (merepek) dalam ni:-)

August 03, 2015

Anak masa kecik

Assalamualaikum w.b.t

cepatnya masa berlalu...tahu2 dah besar dah dorang...gambar masa baby kakak takder sangat, masa tu camera pun takder lagi.....so kita letak gambar masa dorang dalam setahun lebih kurang...
jom tengok gambar dorang ni...yang pasti dorang ni rambut mmg tak lebat:-)
Najibah
Syahmi
Saniy

August 02, 2015

Selamat Hari lahir En.Somi

Assalamualaikum w.b.t

Selamat hari lahir somi...
jujurnya, dia pun tak ingat hari lahir dia kalau saya tak cakap..
sempoi sangat orangnya...bab media sosial ni harap saya jerlah yang inform kat dia...
mungkin adalah dari member2 dia..tapi banyaknyer saya jerlah...
malas nak amik tahu katanya....membazir:-)
.
.
semalam dah buat kek coklat karamel...nasib baik jadi....kalau puding karamel tu selalu sangat..
dia mmg suka puding karamel...masuk peti ais....kang tengah hari leh makan sambil main2 dgn anak2....
.
.
semoga abang sihat sentiasa...dan yang penting sentiasa dalam rahmat Allah & mendapat cahaya petunjunk dan hidayah disepanjang kehidupan ini....


July 23, 2015

Raya & Kenduri

tidak dapa tidak bila cuti raya mmg akan ada majlis perkahwinan. Ambil kesempatan masa cuti..ahli keluarga boleh berkumpul.

raya baru ni kami raikan anak kepada penagsuh anak2 saya...syamiela & pasangan..

semoga bahagia hingga ke syurga.




**anak2 makmuda mmg cantik2...

Gambar Raya

Assalamualiakum w.b.t

hiks...nak up pun segan....tiap tahun pun macam ni lah kami...sudah salam2 raya mmg susah nak bergambar semua satu famili...sebab rumah kami mmg akan ada tetamu seawal pagi...so mmg nak kena serve tetamu dulu...tu yang susah..kelam kelibut:-)

apa yang ada jerlah....
abang ensem
najibah, nadiah & syahmi
again
abah nak jugak
ibu & saniy
najibah & nadiah
anak berderet hah:-)
kasi can la bajet anak sorang:-)
little imam:-saniy
dengan boys
tokmek sayammmms

askar abah
kami:-)
**gambar merata-rata tu...ada kat rumah sendiri..rumah tokmek & rumah tokma (mertua):-)

July 14, 2015

Selamat Hari Raya

Assalamulaikum w.b.t

Saya dah cuti...mmg takkan ada new entry until naik kerja la kot..
kat rumah tenet slow...lagi pulak sibuk kot nak melayan sanak saudara...
so kesempatan ni saya mohon maaf untuk apa saja kesilapan...
sampai jumpa lagi di lain entri...salam aidilfitri semua:-)

July 13, 2015

Duit Raya

Assalamualikum w.b.t

dah sedia duit raya?
sediakan lah untuk budak-budak...
bila jalan-jalan rumah saudara tu, kalau ada budak-budak yang walau tak kenal hulurkanlah...mungkin boleh buat dia happy..
saya tahun ni tak tukar duit baru pun..tukar dengan anak2 jer...kira-kira duit tabung dorang yang mmg note singgit jer pun...pastu transfer masuk akaun masing2...senang.
x semestinya duit baru kan...janji hulur:-)

Selamat beraya...ingat berpada-pada. Ingat lah jugak mereka yang kurang berkemampuan dari kita...Raya aidil fitri ni 1 syawal jer sebanarnya...yang sebulan tu orang melayu jer yang pandai2...

July 12, 2015

Balik kampung

Assalamualaikum w.b.t

Agaknya semua dah berkira2 bila nak balik kampung kan...
sedang berkemas apa yang patut...
dalam kalut kita dok berkemas nak balik kampung...tanpa sedar "Ramadhan" juga sedang bersiap untuk balik....semoga ada lagi "Ramadhan' untuk kita di tahun2 lain...
Selamat menyambut syawal semua...semoga tarbhiah "Ramadhan" dapat kita jaga....:-)

June 29, 2015

Mana lah letaknya hati

Assalamualiakum w.b.t

Sampainya hati buat budak macam tu...kalau pun bukan ank kandung, simpati lah sikit. Apalah agaknya salah budak tu smpi cacat seumur hidup budak tu dibuat mereka. Allah nak tunjuk tu..dipanjangkan umur budak tu. Kalau tengok pada kecederaan, takut dan ngeri. Yang sibapa tu tunggul ke apa...anak kamu kot..takkan tengok saja...alahai.

#adikyaya

June 25, 2015

Kakak & basikal

Assalamualaikum w.b.t

Kami ada belikan basikal baru  untuk kakak...abe mi pun ada. Tapi abe mi belum boleh kayuh betul2...masih pakai roda ketiga.

Kakak mmg dah terer benar dah...siap boleh lepas sebelah tangan...berlagak betul dia dapat tunjuk kat ibu bawa basikal sebelah tangan...dia tak tahu ibu boleh lepas 2-2 belah tangan...taknak tunjuk kat dia..kang nanti dibuat jugak...hiks

Bila kat rumah tokma tau dia naik basikal siapa? Basikal besar, basikal anak ma uda dorang...lama punya, zaman dorang sekolah..sekarang dorang kat U semuanya...aduhai. Abah dorang la suruh repair boleh bagi  anak-anak Kak Nah tumpang naik...huh..kemain lagi dia dapat naik basikal besar...bila balik dari keje kemain lengit tengok dia...mana taknya dok naik basikal sehari suntuk masa cuti sekolah baru ni...
Sekarang dah okay la (kurang berbasikal) sebab dah sekolah lagi pulak puasa (walau dia sekerat hari jer) penat jugak lah tu...sekerat pun dah pukul 3-4 ptg baru jamah makanan...baru belajar katakan..
tengok kakak...berpeluh2 tak daya ibu nak melarang dah..gasak kamu lah asal kamu seronok.

Harta dunia akhirat

Assalamualaikum w.b.t

ni ha 3 beradik (buat masa sekarang)....
harta saya duani akhirat. tanggungjawab & amanah terbesar buat kami untuk mendidik dan mencorakkan mereka...
Ya Allah, jadikanlah mereka orang2 yang hebat dalam urusan dunia & akhirat...
kakak, abang & adik

Saniy

Assalamualaikum w.b.t

Ibu dah tak hantar budak ni rumah tokma...abah yang hantar naik motor..kesian dia pagi2 sejuk..
bukan apa kalau ibu hantar dia punya nangis tu yang buat tak tahan...punya susah nak kasi lepaskan dia..tu yang ibu tak hantar..bila abah hantar naik motor sukalah dia...dia tak tau samajer nanti kena tinggal...alahai anak...sabar ya semua...sikit masa jer lagi.
budak ni punyalah suka dapat kaki..asyik tersembam jer...dukung2 takmo dah..makan kurang..tu berat dia 3x timbang x naik...aktif. Malam bila tido agaknya lenguh kaki tu siang banyak sangat "excercise"...dihentak2 kakinya...bila kita urut baru selesa..letak minyak panas sikit...hiks macam org tua...harap besar nanti rajin & ringan tulang la ya saniy:-)

June 24, 2015

orkid

Assalamualaikum w.b.t

ada 3 ketul jer pun orkid kat rumah tu...beli kat Mundok,Thailand.
murah2 tapi jenis yang biasa2 jerlah.

nak kena buat rumah dia dulu..baru boleh tambah lain...masa beli belum berbunga...excited tengok bunga orkid...tahan lama pulak tu...dan sebulan rasanya bunga2 tu....cantikkan?


Agar-agar aka beledo

Assalamualaikum w.b.t

orang kelantan panggil beledo...
agar-agar cendol..
sepatutnya dua lapis..atas cendol kat bawah gula melaka..
tapi biasalah saya sedikit bijak dan terlebih malas...saya campurkan sekali..takder lapis2..hiks
sedap jugak...ala kita minum air cendol tu dah siap campur kan...hah camtulah jugak sifir saya pakai nak buat agar-agar ni...the outcome not bad at all...hahaha perasan:-)
cantik acuan ni...tak sia2 beli.

macam-macam puasa

Assalamualaikum w.b.t

Kenapalah pilih jalan dosa?
sebab tiada kebaikan dalam diri bukan jahat...hehehe

p/s saya harap semalam keluarga itu berada dalam darurat/keuzuran...mungkin dalam musafir. 2-3 orang 'cukup dewasa' tidak berpuasa (lelaki & wanita)..Allahu...ampun kan aku, tertengok dan menelah.

p/s ramai jugak anak2 muda kita juga tidak berpuasa...kesianya mereka. budak 6-7thn pun beria puasa kita yang muda2 ni dah kenapa takmo puasa?

p/s kesian jugak mereka yang puasa tapi...x solat...x tutup aurat. kesian tau..penat kot puasa but at the end nothing:-(

p/s makanan lebihan buffet boleh bagi kat orang x mampu....boleh bukan tak boleh, tak salah pun dari membazir kan? Tapi...makanan lebih kot...nak bagi, bagilah masak baru masak...lagi berganda korang dapat. golongan susah pun ada perasaan kot...

June 22, 2015

Ber-2

Assalamualaikum w.b.t

Tahun ni tahun ke-2 kami berbuka berdua...kat rumah sendiri la...
bukan takmo berbuka kat rumah mek @ ma
nak...lagi2 kalau malas nak masak..nak sangat makan kat rumah mereka...bawa perut jer:-)
tapi tulah nak buka dirumah sendiri pun kami terpaksa bergilir makan...
askar lecik kami mmg tak kasi can langsung nak makan dengan tenang sekarang ni...
semua benda dia nak jamah...seboleh mungkin nak sentuh.
kakak dengan abang okay...tak kisah mana dah..lagipun dorang boleh makan sendiri...tapi si kecik tu...ya ampun lain macam sangat dengan kakak & abang...susah nak control dia melainkan dia tido...bolehlah kami makan dengan tenang. Nak tunggu tido sahur jerlah kut...sahur pulak x berapa nak selera makan...
saya imagine kalau berbuka kat rumah mek @ ma mau bersilat saya...sah2 banyak makanan nyer...kang tak pasal ada yang jadi gulai pulak...ni kalau tahun ni ada buka puasa kat luar kat tempat kerja..rasanya kena fikir 2 kali nak pergi ke tak...tak pergi kang rugi...hehehe:-)
Tapi buat masa ni dialah pengarang jantung....rindu dia bila kat tempat kerja...Saniy buat apa tu? 


June 21, 2015

Najibah puasa & terawih

Assalamulaikum w.b.t

Kakak x puasa penuh...dapat la sekerat hari...hiks
kesian betul...melepek jer dia.
bila kita suruh buka...dok la tanya boleh ke?
hehehe...kesian.
nak puasa penuh tapi time sahur x nak makan...susah la nak bertahankan...takpelah slowly belajar yer kakak.
terawih tiap2 mlm dia pegi...bila tanya tokmek dia solat ke tak...tokmek dia cakap solat..boleh ikut.
tapi balik mengomel la...banyak sangat solat....bulan puasa kak...terawih hanya ada bulan puasa....istimewa untuk kita umat Nabi Muhammad...so jangan lepaskan peluang...ni kesian kat ibu, tak boleh nak terawih kat masjid...lain tahun entah ada lagi ke tak untuk ibu...mohon jerlah Allah panjangkan umo ibu...kat rumah bukan tak buat, buat tapi seronok sebab takder selawat semua tu....kita cuma nak habiskan terawih cepat nak kejarkan askar kecik tu....masa terhad lah...nak kena tidokan dia:-)
Saya dulu pun masa umo 7thn belum puasa penuh lagi...rasanya saya mula puasa penuh betul2 umo 9tahun kot...hehehehe. Salute kat kawan2 dulu yang boleh puasa penuh sejak dari 5-6thn. Tahniah jugak buat ibu2 yang boleh melatih anak2 puasa penuh:-) sejak kecil. Solat pun jangan lupa ya...umo 7 tahun kena solat cukup 5 waktu...10 th kena rotan bila tak buat...

Selamat berpuasa semua...semoga amal kita diterima olehNya

June 17, 2015

Belajar Puasa

Assalamualaikum w.b.t

Kakak tahun ni 6thn...so far dia belum pernah puasa. Dia tahulah puasa tu apa. Tahan lapar waktu siang...
Tahun ni saya saya cakap, ibu tak paksa kakak puasa, tapi kalau nak puasa ibu suka...bagus. Belajar tahan lapar tak kiralah penuh atau tak...ramai lagi manusia yang terpaksa 'puasa' sebab takder makanan...
.
.
dia okay jer...kita tengoklah kemampuan dia...
saya ada bagi jam loceng untuk dia belajar bangun sahur nanti...tapi nak kena kejut jugak rasanya nanti..
kakak ni liat sikit bangun pagi....tahun depan darjah satu tak tau lah macamana.

Okay semua...selamat berpuasa ya...tingkatkan amal ibadah dibulan yang Allah bagi berlipat kali ganda ni..

June 16, 2015

Saya pun rasa macamni

Assalamualaikum w.b.t

"KEBERKATAN BAGAIKAN MULA HILANG
Sejak satu tempoh negara kita bagaikan ada yang tidak kena. Tiga kapal terbang menjadi trajedi, banjir paling besar melanda negara, helikopter terhempas dalam dan luar negara, gempa bumi dahsyat berlaku dan kini kapal laut kita pula menjadi mangsa. Ditambah pula dengan krisis 1MDB, kejatuhan mata wang dan lain-lain.
'Seakan' daratan, udara dan lautan tidak serasi lagi dengan kita. Bagaikan diberi tanda bahawa keberkatan mula dicabut satu persatu dari negara tercinta.
Betapa kita semua perlu memohon agar Allah terus memberkati negara kita. Hendaklah kita semua sekelian warga negara, khususnya para penguasa menyemak apa yang telah mereka dan 'anak isteri' mereka lakukan agar tidak zahir kemurkaan ar-Rahman di udara, lautan dan daratan.
Dalam sejarah zaman yang diberkati Tuhan seperti di bawah pentadbiran khalifah-khalifah soleh; bumi menjadi subur, rakyat menjadi makmur dan kedamaian diakur.
Marilah kita sentiasa berdoa dan berusaha mengubah punca-punca yang boleh menyebabkan bala turun kepada negara." - petikan dari FB Dr.MAZA

p/s saya dah lama nak tulis pasal ni...sebab saya bukan "sapa", jadi diam lebih baik. Tapi Dr.MAZA tulis macamtu, saya sharekan....bagaikan dah hilang berkat bumi bertuah Malaysia ni. Macam2 hal jadi lately. Ya Allah angkatlah doa kami, berikan kami "orang yang amanah" dalam urusannya....tolong kami Ya Allah

doakan jugak untuk anak kapal tangki (krew) yang 'hilang'. lupa pulak namanya:-) sori my bad.

June 14, 2015

Displin

Assalamualaikum w.b.t

susah betul nak maintain kemas kat rumah...
betul ke orang kata ada anak kecik macam tu lah.
tapi saya pernah jer nampak orang ada anak kecik rumah dorang maintain kemas jer..wonder jugaklah anak dorang ni 'displin' betul..
tak boring ke dorang main dalam bilik jer...
kalau anak saya..dari dalam bilik sampai ke dapur menan dorang...yang tukang kemas ibu la sapa lagi...
betul kena syukur...tu maknanya ada anak kan?
tapi nak jugak rumah kemas kan....saya ni bila datang time tak berapa nak betul...sakit jugak kepala bila tengok sepah2...dah minta dorang kemas balik...tau sajalah budak2 punya kemas...kalau kita tak betulkan balik..asal kemas jerlah dorangkan...hehehe
boleh jer nak pejam mata jer...tapi tulah...ada jugak masa tak boleh nak pejam mata...sakit mata adalah :-)
kat rumah ni...dinding pun dah jadi art wall dah...macam2 ada..berseni sangat :-)
ada papan putih pun dorang bantai kat dinding jugak....sekarang si kecik pulak amik alih..abang & kakak dah tak conteng dinding sangat dah.
hehehe..saja jer..tiba2 terlintas pulak...sebab ramai jer up rumah mereka kemas jer...kalau tengok rumah saya agaknya mesti mereka cakap rumah ke kapal pecah tu?
jangan takut tau nak bertamu rumah saya...jemput la...saya sangat mengalu-alukan:-)

nak kena 'displin' kan orang dalam rumah ni biar berkemas rumah...sudah buat aktiviti sila kemas ya...kang ibu jadi rimau jadian....aauuummmmm :-)

June 11, 2015

selamat datang ya Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t

pejam celik tup2 dah nak puasa...yang belum ganti puasa tu cepat2 la ya..16/06 ni kita tengok anak bulan..dah tak boleh ganti puasa dah...
insyaAllah 18/06 ni puasa lah kita:-)
harap2 puasa kita tahun ni lebih baik dari tahun sebelum.
rindu puasa tahun lepas sebab tahun lepas masa puasa masih dalam cuti bersalin...syok la duk rumah. Tahun ni kena berkejar balik kerja lah...kami pulak pesen tak suka makan yang beli ...seboleh mungkin nak masak sendiri...walaupun simple2. Takpe semua tu ada ganjaran kan...masak untuk keluarga tambah lagi bulan puasa yang ganjaranya berlipat kali ganda...

apa menu paling best kalian ya?
kalau  saya apa pun okay...bihun goreng pun takper....hiks. kuih-muih biasanya jarang saya makan...tapi buatlah jugak macam onde2...sagu gula melaka....ketayap...

bestnya puasa....Ya Allah, temukan kami dengan Ramadhan Mu.

June 10, 2015

long silence

Assalamualaikum w.b.t

Salam semua...alahai lama nyer stuck...hehehe
sori kan ambo ya...bukan malas..bukan takder cerita...tapi ntah...mungkin faktor usia..dah tak berapa nak update stori...hehehe
.
.
ada jer cerita yang nak share...takperlah kalau ada luang saya kongsi ya...
cerita si kecik saniy yang menginjak ke satu tahun...
cerita setahun dok rumah sendiri...yang masih tak siap2
cerita pegi mancing
cerita anak2 buah yang ramai
cerita jalan2 - dekat2 jer pun:-)
.
.
ada la cerita nyer..nak up jer yang x buat.

macam2 hal yang jadi kat negara kita pun jadi faktor jugak kot...
jadi lebih suka jadi pemerhati...
macam2 kisah...pelik2 pun iya...
mohon banyak la...Malaysia masih dilindungi, selamat dari anasir luar...seram jer mikir:-(

Salam takziah jugak untuk mangsa2 gempa bumi di Sabah...
dulu bejar geografi, Malaysia negara yang terlindung dari bencana...sekarang tak lagi kot...
Allah jua lah yang tahu....kembalilah kepada Dia..
Kita ni bukan risau diri kita...tapi yang lebih merisaukan anak cucu cicit nanti..yang akan menanggung susah senang hidup akibat tangan2 kita...tapi bila kita tetapkan hati anak2 pada Allah...bergantung harap hanya pada Dia...insyaAllah selamat lah mereka....tanamkan benih agama dalam diri mereka....kuatlah mereka walau apa saja yang datang...amin.

May 18, 2015

Kenapa ibu tak jadi 'cikgu'?

Assalamulaikum w.b.t

hiksss..
soalan kakak tu...kenapa ibu tak jadi cikgu?
sebenarnya kakak ibu mmg cita2 nak jadi cikgu tau...tapi bila habis belajar tiba2 ibu nak jadi ibu kakak..hihihi
.
.
.
takpelah kakak, ibu tak jadi cikgu...ibu boleh sama2 belajar/mengajar kpd kakak dan adik2...Allah dah tetapkan semuanya...rezeki kita:-)
kakak belajar rajin2...jadilah apa pun, tapi promise dgn ibu jadi yang terbaik dan boleh bagi manfaat untuk orang lain juga:-) okay sayang.

Selamat Hari guru semua warga pendidik...tanpa kalian tak mungkin adanya doctor, menteri, pegawai2 tinggi sekarang ni....

May 17, 2015

Kesan kemarahan kepada anak

Assalamualaikum w.b.t
Sumber dari sini

Terkebil-kebil mata bulat Maira melihat ayahnya mengamuk sebaik saja pulang dari pejabat. Dia tidak tahu apa yang menyebabkan ayahnya naik angin pada petang itu. Muka ayahnya masam, agaknya lebih masam dari cuka. Terhenti niat Maira untuk bermain-main dengan ayahnya sebagaimana biasa di waktu petang. Dia tidak berani mendekati ayahnya yang seperti singa betina apa lagi untuk bersuara. Dalam hatinya tertanya-tanya…
"Salah akukah kerana menyepahkan barang-barang mainan di ruang tamu?"
"Salah adikkah kerana menangis tak berhenti-henti?"
"Salah ibukah kerana asyik melayan adik yang menangis sehingga tidak sempat menyediakan minuman petang untuk ayah?"
Samada marah itu ditujukan kepada anak ataupun orang lain, ia bukanlah sesuatu pengalaman yang menyeronokkan apabila sikecil melihat ayah atau ibunya naik angin.
Apabila ibu atau bapa sendiri tidak suka anak mengamuk begitu juga anak. Mengamuk atau naik angin di depan anak-anak bukanlah tingkah laku yang wajar dilakukan oleh ibu atau bapa. Matthew McKay, seorang ahli saikologi dari Wright University di Berkeley, California (penulis “When Anger Hurt Your Kids”) berkata bahawa tingkah laku mengamuk itu boleh menyebabkan gangguan kepada jiwa dan emosi anak. Kajian menunjukkan bahawa tingkah laku mengamuk atau bergaduh di depan anak oleh ibu dan ayah boleh menyebabkan anak tersebut menjadi kurang empati.
Anak tersebut lebih cenderung untuk menjadi agresif dan depress jika dibandingkan dengan anak yang tinggal dalam persekitaran yang tenang di mana ibu dan ayah tidak mempamerkan atau bergaduh di depan anak. Selain daripada itu, anak tersebut juga akan menunjukkan kemunduran dalam bidang akedemik atau kurang menonjol ketika di sekolah disebabkan dia kurang berkemampuan untuk beradaptasi dengan persekitaran.
Menurut seorang lagi ahli saikologi, Robert Puff (penulis "Anger Work: How to Express Your Anger and Still Be Kind"), semakin muda usia anak, semakin besar kesan negatifnya. Dalam proses anak membesar, dia akan hilang kepercayaan (trust) terhadap ibu dan bapa. 
Justeru itu ibu dan ayah, perasaan marah itu normal tapi cara kita menunjukkan kemarahan itu yang mungkin tidak normal dan memberi kesan yang negatif kepada orang-orang yang berada di sekeliling kita. Cubalah kawal kemarahan sebaik mungkin. Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah menyarankan beberapa tips untuk mengawal kemarahan. Di antaranya ialah…
~  Istighfar
~  Senyum
~  Melihat cermin untuk melihat bagaimana hodohnya rupa kita ketika marah.
~  Lambatkan tindak balas dan tarik nafas. Oksigen akan menenangkan fikiran.
~ Ta'awuz (auzubillah..)
~ Banyak minum air
~ Ambil wudhu
~ Tukar tempat
~ Pecahkan dengan melakukan aktiviti fizikal seperti senaman dan riadah.
~ Jaga pemakanan (orang yang suka makan daging merah cepat marah)
~ Memaafkan orang lain
~ Ingat mati
 
p/s kena ambil iktibar ni...ibu sokmo jugaklah marah kat anak2....hishhh, kesabaran tu kurang.

May 14, 2015

Ransang Minda Bayi

Proses tumbesaran bayi lazimnya melalui satu aspek normal dan bertahap.
Sebagai ibu bapa pula, pelbagai cara boleh dilakukan untuk merangsang minda si kecil atau membentuk proses perkembangannya dari segi pembentukan otot atau psikomotor.

Panduan berikut mungkin boleh dimanfaatkan mereka yang baru bergelar ibu atau bapa.


  • Mengecat atau menampal kertas dinding pada bilik bayi dengan warna terang dan pelbagai corak menarik.
  • Menggantungkan alat permainan ataupun barangan berbunyi dan bergerak pada katil tidur dan kereta sorongnya. Selok-eloknya, ia digantung pada jarak yang dapat dicapai bayi.
  • Meletakkan cermin muka di tepi katil supaya apabila bayi menoleh, dia dapat melihat wajahnya sendiri.
  • Membawa atau mendukung bayi untuk melihat sekeliling rumah sambil menunjukkan pelbagai benda yang ada di dalam dan di luar rumah. Ibu atau ayah juga boleh menyebut benda yang dilihat secara menyanyikannya.
  • Sentiasa bercakap dengan bayi dengan memperkenalkan asas bahasa.

    Nada suara perlu ditukar mengikut suasana atau aktiviti dilakukan. Percakapan dengan bayi elok dibuat ketika mandi, memberi minum, menukar lampin atau menidurkannya.

    Lebih baik apabila diberitahu setiap apa yang dilakukan kepadanya. Contohnya: "Sayang sudah basah, mari ibu salinkan lampin."
  • Memberi reaksi kepada usaha bayi untuk berkomunikasi dengan si ibu atau ayah. Ketika berkomunikasi, gunakan bahasa yang lembut dan pandang wajahnya dengan penuh kasih sayang.
  • Apabila bayi sudah dapat mengacah, lihat dan dengar dengan penuh minat. Apabila dia berhenti, si ibu boleh membalas dan ajak dia terus berkomunikasi sama ada bertanya kepadanya atau meniru bunyi yang dikeluarkannya.
  • Bermain sambil merangsang panca inderanya seperti mengusap jari kaki atau tangannya pada barang seperti ais, air suam kuku, plastik, kain bulu dan kertas.
  • Bermain dengan tangannya sambil menyentuh tangannya pada hidung, mulut, mata ataupun telinga di samping menyentuh panca inderanya sendiri.
  • Mengajar bayi mengira dengan memegang jarinya dan hitung. Sewaktu mendukungnya menaiki tangga, kira bilangan anak tangga dengan kuat.
  • Meletakkan bayi pada tempat yang membolehkan dia melihat ibu, ayah ataupun ahli keluarganya melakukan aktiviti harian seperti solat, berkebun atau memasak.
  • Merangsang deria baunya dengan menghidukannya pelbagai jenis bauan contohnya, membawa bayi mengelilingi taman bunga atau mendengar deruan ombak, angin dan bunyian haiwan.

    Bagi umat Islam, boleh memperdengarkan pelbagai jenis alunan seperti bacaan al-Quran, zikir dan suara ibu atau ayahnya membaca al-Quran.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Sumber dari sini
  • May 13, 2015

    7 Kaedah Meningkatkan Bacaan & Memperbaiki Hubungan Dengan Al-Quran

    Adakah anda salah seorang yang jarang menyentuh Al-Quran?
    Atau anda membacanya setiap hari namun bacaan masih belum lancar dan tidak betul?
    Sebenarnya kelebihan dapat:
    • Dapat membaca Al-Quran setiap hari adalah satu nikmat
    • Dapat mengalunkan bacaan Al-Quran dengan baik dan betul adalah satu kehebatan
    • Dapat menhafal 30 Juz Al-Quran pula merupakan impian setiap orang yang bergelar muslim.
    Tetapi jika kita dapat mencapai kesemua perkara diatas, InsyaaAllah ia adalah salah satu kebahagiaan yang sangat besar dan paling bermakna dalam hidup ini.
    Namun dengan cabaran kehidupan dan budaya hidup masyarakat kini yang sentiasa sibuk, sedikit sebanyak membataskan hubungan kita dengan Al-Quran.
    Malah ia semakin kritikal dari generasi ke generasi..
    Walau apa pun kes yang mungkin terjadi, disini saya ingin kongsikan beberapa tips mudah tapi berkesan dalam membantu memudahkan kita dalam menghubungkan diri dengan Al-Quran.
    InsyaaAllah mudah-mudahan bermanfaat.

    1. Imbas kembali niat kita

    Kunci untuk mendapat manfaat sepenuhnya daripada Al-Quran adalah muhasabah kembali niat kita, sebelum menyentuh kitab Allah ini.
    Tanya diri kita secara jujur, mengapa kita membaca Al-Quran?
    Hanya sekadar membaca isinya sahaja, dan kemudian membiarkan ia menghanyut jauh daripada kita tanpa amal?
    Ingatlah bahawa Nabi Muhamad (SAW) digelarkan sebagai Al-Quran bergerak: Dalam kata lain, Baginda tidak hanya membaca membaca dan mengalunkan Al-Quran, tetapi baginda menghidupkan apa yang terkandung dalam Kalam Allah itu.

     2. Mengambil Wuduk sebelum membaca Al-Quran

    Mengambil wuduk adalah persediaan mental dan fizikal yang baik untuk mengingatkan kita bahawa kita bukan sekadar sedang  membaca ‘buku’ yang biasa.
    Sebenarnya kita sedang ingin berhubung dengan Allah, oleh sebab itu kebersihan adalah satu keutamaan yang penting apabila kita ingin menghadapNya.

     3. Baca Al-Quran sekurang-kurangnya 5 minit setiap hari

    Selalunya kita beranggapan bahawa kita patut  membaca al-Quran sekurang-kurangnya sejam atau lebih.
    Jika anda bukanlah orang yang sentiasa membaca al-Quran, itu pastinya terlalu banyak dan berat untuk dilaksanakan.
    Sebagai permulaan, mulakan dengan hanya 5 minit sehari.
    Apabila anda memulakan langkah pertama ini, InsyaaAllah, lama-kelamaan tanpa sedar 5 minit itu akan bertukar menjadi 10 minit, 10 minit akan menjadi setengah jam, dan seterusnya menjadi sejam. Dan mungkin lebih lagi.
    Rule thumb disini adalah dengan memulakan langkah kecil yang pertama.
    Dan fokus kepada proses itu, bukan kepada hasilnya.

     4. Pastikan kita faham apa yang kita baca

    Meluangkan masa lima minit untuk membaca al-Quran dalam bahasa arab adalah bagus, namun kita perlu faham apa yang kita alunkan itu.
    Pastikan anda ada terjemahan al-Quran yang baik dalam bahasa yang anda paling fahami. Terjemahan dalam bahasa Melayu contohnya anda boleh mendapatkan al-Quran Pelangi Madina, yang memaparkan terjemahan yang senang dibaca dengan jelas dan mudah difahami.
    Sentiasalah membaca terjemahan untuk memahami apa yang telah kita baca.
    Pasti hati kita akan berasa tenang, dan menjumpai jawapan-jawapan kepada setiap permasalahan yang terjadi dalam hidup kita.
    Al-Quran bukan hanya sekadar didengar oleh telinga, tetapi harus terdengar sampai ke hati. Kerana fungsi baca Quran itu ada dua, kalau tidak untuk menenangkan hati, ia untuk mengubati.
    Jadikan al-Quran sebagai peti aduan kita.

     5. Jangan hanya bacaan; dengarkan juga

    Di era yang serba canggih ini, jangan terhadkan diri kita untuk semakin merapatkan diri dengan kalam Allah ini.
    Download aplikasi dan audio ke dalam smartphone kita, dengan cara ini kita boleh mendengar alunan al-Quran setiap masa dari Qari yang kita minati dan secara tidak langsung dapat memperbaiki bacaan kita dari masa ke semasa.
    Cara ini ibarat serampang dua mata;
    • Kerana kita dapat cara mendengar bacaan yang betul dan pada masa yang sama akan membuatkan kita mengingati ayat-ayat suci itu dalam hati kita.

     6. Belajar Tajwid

    Sedar tidak sedar, alunan al-Quran itu sendiri adalah salah seni terhebat yang boleh kita lakukan.
    Untuk baca dengan mahraj betul dan mempertingkatkan keindahan bacaan al-Quran, kita mesti belajar hukum tajwid.
    Keindahan alunan bacaan ayat suci Al-Quran akan pudar tanpa hukum tajwid yang betul. Oleh itu belajar dan amalkan hukum tajwid yang betul.
    Yang terbaik pastilah dengan belajar secara berguru.
    Kita juga pada masa yang sama juga boleh memudahkan pembelajaran tajwid kita dengan menggunakan Al-Quran yang hukum bacaannya dicetak dalam warna berbeza untuk membantu memudahkan kita mengenalpastu sesuatu hukum dengan mudah.
    Contohnya adalah al-Quran Pelangi Madina Terjemahan, yang mengandungi pandungan tanda baca dan ringkasan ilmu tajwid.

    7. Berdoa kepada Allah.

    Pohonlah kepada Allah supaya memandu dan membantu kita apabila membaca Al-Quran.
    Tujuan kita adalah untuk mengharap keredhaan dan rahmat daripdaNya. Juga dengan niat untuk berhubung dengan Allah dengan membaca, memahami dan mengamalkan setiap perkataan suci yang terdapat dalam Al-Quran.
    Oleh itu, doa adalah alat terbaik untuk memudahkan kita mendapat petunjuk dan panduan daripada Allah.

    Akhir Kata..

    Akhir sekali, tips yang paling penting adalah kita mesti konsisten.
    Sentiasa konsisten setiap hari dan setiap masa dalam membaca al-Quran, supaya kita semakin mahir. Practise makes perfect.
    Baca sebanyak mungkin yang boleh, sekerap mungkin yang boleh. Tiada yang boleh menggantikan disiplin ini.
    InsyaaAllah, pasti Allah akan memudahkan segala gerak kerja kita dalam mengapai redhanya. Semoga bermanfaat.




    Kredit artikel dari page ini

    p/s penyakit malas nak update blog ni mmg tak boleh nak baut apa dah....:-)

    May 06, 2015

    Simpati

    Assalamulaikum w.b.t

    Betul kita patut simpati kpd anak mangsa nahas DUKE tu...sangat perlu untuk kita rakamkan simpati dan hulurkan bantuan....tapi rasanya masih ramai lagi anak2 yatim piatu yang perlukan perhatian macam tu...takder bezanya. tapi kenapa mesti yang dapat perhatian itu yang kita lebih2 kan...bantu lah jugak yang lain..ramai lagi yang lain:-(
    .
    .
    .
    Allah Maha Mengetahui.

    May 05, 2015

    Tudung Ala Neelofa

    Assalamualaikum w.b.t

    Beli tudung ala neelofa untuk najibah...untuk raya..hiks...murah jer kat pasar tani:-)RM 12
    ala comelnya anak ibu...cepatnyer la hai kamu membesar anak...
    ibu pun belum cukup ilmu nak ajar kamu yang semakin membesar ni...
    my sweetheart...
    sayang kamu...ibu tak pernah lupa untuk mendoakan kamu dan adik2...jadi anak yang soleh & solehah :-)

    Renungan untuk seorang 'Ayah'

    Assalamualaikum w.b.t

    Perkongsian dari FB Wardina. Semoga bermanfaat. InsyaAllah..aminn



    1. Sebenarnya apabila kita mempunyai anak, ramai yang sudah mengaku menjadi AYAH, sebenarnya belum lagi, ibarat orang yang baru memiliki bola, dah mengaku jadi footballer.. Kena belajar bagaimana nak imbang bola itu..
    2. AYAH itu sebenarnya gelaran untuk lelaki yang mahu mengasuh anak, bukan sekadar 'membuat' anak.. astagfirullah. Maaf ye macam kasar je.. kerana ramai lelaki begitu, tapi bukan semua.
    3. Seorang AYAH yang mahu terlibat mengasuh anak-anak bersama isterinya, sebenarnya separuh permasalahan keluarganya ini telah diatasi.. Tak caya tanyalah isteri-isteri..
    4. Sekiranya seorang AYAH yang tugasnya cuma menyedia dan memberi wang sahaja, ia telah menyamakan dirinya dengan mesin ATM. Didatangi anak ketika diperlukan sahaja. Hu hu Muhasabah diriku..
    5. Hari ini memang telah hilangnya fungsi tarbiyah dari AYAH, banyak AYAH tidak sedar bila anak lelakinya memasuki alam baligh.. dan anak perempuannya dah mula malu-malu.. Ruginya ayah..
    6. Jika ada anak yang durhaka, sebenarnya ia juga dari AYAH yang durhaka. Ini istilah Sayyidina Umar Al Khattab..
    7. Sekiranya seorang AYAH yang ingin didoakan oleh anaknya, berdoalah selalu dari sekarang untuk anaknya dan didiklah dengan agama..
    8. Sekiranya AYAH ingin dimuliakan oleh anaknya, usahalah memuliakan anaknya dengan ilmu agama..
    9. Mengikut kajian, ramai ayah-ayah yang hampir kehilangan ciri-ciri AYAH yang sebenar. Kerana semua pengajar anak di masa kanak-kanak diisi oleh kaum ibu sahaja.
    10. Padahal keberanian, survival dan ketegasan, harus diajarkan di usia kecil oleh ayah-ayah. Dimanakah AYAH sang pengajar utama?
    11. Dunia AYAH ketika ini bagi anak-anak hanyalah angan-angan mereka sahaja. Anak-anak mencari ayah mereka di surat khabar, tv dan komputer...
    12. Banyak anak-anak sudah merasa yatim sebelum waktunya, sebab AYAH dirasakan tak hadir lagi dalam kehidupan mereka. Kerana amat sibuk dengan dunia ayah.
    13. Ayuh wahai ayah-ayah semua, ambillah Semangat Al Quran mengenai pendidikan mengedepankan AYAH sebagai tokoh. Kita kenal Lukmanulhakim, Ibrahim, Ya'qub, Imron. Dalam Al Quran mereka adalah contoh AYAH yang perihatin.
    14. Ibnul Qoyyim dalam kitab Tuhfatul Maudud berkata: Jika terjadi kerusakan pada anak, penyebab utamanya adalah AYAH..
    15. Ingatlah! Seorang anak bernasab kepada AYAHnya bukan ibu. Nasab yang merujuk kepada anak menunjukkan kepada siapa Allah meminta dipertanggung jawapan kelak.
    16. Rasulullah yang mulia, sejak kecil ditinggal yatim oleh AYAHnya. Tapi nilai-nilai keAYAHan tak pernah hilang dan diperolehi dari datok dan ayah saudaranya sendiri..
    17. Generasi sahabat menjadi generasi gemilang kerana AYAH terlibat dalam mengasuh anak bersama ibu-ibu mereka. Mereka digelari umat terbaik.
    18. Di dalam AlQuran ternyata terdapat 17 dialog pendidikan anak-anak. 14 diantaranya iaitu antara AYAH dan anak. Ternyata AYAH lebih banyak disebut di dalam alquran!
    19. Marilah semua wahai AYAH-ayah untuk melibatkan diri dalam pendidikan baik di rumah, sekolah dan dimasjid..
    20. Ibu memang madrasah pertama seorang anak. Tetapi AYAHlah yang menjadi mudirnya. (Pengetuanya).
    21. Ibarat burung yang punyai dua sayap. anak memerlukan kedua-duanya untuk terbang tinggi ke angkasa. Kedua sayap itu adalah AYAH dan ibunya.
    22. Ibu mengasah kepekaan rasa, AYAH memberi makna terhadap logik. Kedua-duanya diperlukan oleh anak
    23. AYAH mengajarkan anak menjadi pemimpin yang tegas. Ibu membimbingnya menjadi pemimpin yg peduli. Tegas dan perihatin itu sikap utama.
    24. Jom wahai ayah-ayah pujuklah diri untuk berubah dan sebarkan perkongsian ini agar makin banyak AYAH-ayah yang perihatin dengan urusan pengasuhan dan membentuk generasi pejuang dunia akhirat. Allahuakbar..
    Wallahua'lam.

    **Rindu Ayah..al-fatihah :-)

    April 28, 2015

    Down

    Assalamualaikum w.b.t

    x tahu apa sebab rasa sgt2 down..tu yang takder apa2 entry nak up tu..
    entahla sekejap rasa malas...kang datang rasa nak marah tak tahu apa kes...x suka kat diri sendiri..
    rasa macam tak guna...adoiiilaa..apa pesen ntah...mainan perasaan sungguh..tak suka la..
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    lama tak gi kelas2 usrah ni...setan amik kesempatan...huhu
    pi jauh2 saya x kuat nak lawan kamu
    .
    .
    .
    .

    ujian untuk saya la kot :-)

    April 15, 2015

    Cara Pengiraan Faraidh

    Assalamualikum w.b.t

    Harap bermanfaat...bukan senang rasanya untuk memahami...tapi cubalah ambil tahu ilmu faraid ni..dan bila ada kemusykilan tanya pada yang tahu, jangan pandai2 kita, ini hukum bukan benda main2.

    Apa yang ada dalam Faraid adalah pernyataan  tentang bahagian-bahagian waris yang berhak daripada harta pusaka simati. Secara asasnya nilai bahagian-bahagian tersebut adalah seperti berikut.

    Bapa:                    1/6 daripada nilai harta si mati
    Ibu:                       1/6 daripada nilai harta si mati
    Isteri:                     1/8 dariapada nilai harta si mati
    Suami:                   1/4 daripada nilai harta si mati
    Anak Lelaki:          2/3 daripada baki harta setelah ditolak hak-hak faraid Bapa, Ibu, Suami / Isteri.
    Anak Perempuan:  1/3 daripada baki harta setelah ditolak hak-hak faraid Bapa, Ibu, Suami / Isteri.

    Nilai bahagian faraid ini boleh berubah apabila komposisi waris faraid berubah.

    A) Untuk komposisi waris simati yang sudah berkeluarga :
         1) Bapa si mati:         1/6
         2) Ibu si mati:            1/6
         3) Isteri:                    1/8  atau  Suami: 1/4.  (Mana-mana yang masih hidup)
         4) Anak Lelaki:          2/3 daripada baki harta setelah ditolak hak-hak faraid Bapa, Ibu, Suami / Isteri.
         5) Anak Perempuan: 1/3 daripada baki harta setelah ditolak hak-hak faraid Bapa, Ibu, Suami / Isteri.

    B) Untuk komposisi waris simati yang belum berkeluarga (bujang):
         1) Ibu:    1/6
         2) Bapa: 5/6 (bapa dapat keseluruhan baki harta setelah ditolak hak faraid Ibu)

    C) Untuk komposisi waris simati yang dah berkeluarga tapi tiada anak
         1) Suami: 1/2 atau isteri: 1/4  (Mana-mana yang masih hidup)
         2) Ibu:      1/6
         3) Bapa:   mendapat semua baki harta

    D) Untuk komposisi waris simati yang dah berkeluarga tapi tiada ibu dan bapa.
          1) Suami:                   1/4 atau isteri: 1/8  (Mana-mana yang masih hidup)
          2) Anak Lelaki:          2/3 daripada baki harta setelah ditolak hak-hak faraid Suami atau Isteri.
          3) Anak Perempuan:  1/3 daripada baki harta setelah ditolak hak-hak faraid Suami atau Isteri.

    E) Untuk komposisi waris simati yang masih bujang tapi tiada ibu dan bapa
         1) Adik-beradik Lelaki:          2/3 daripada harta.
         2) Adik-beradik Perempuan:  1/3 daripada harta.
     
    rujukan dari halaqah.net

    Langkah pertama Saniy

    Assalamualaikum w.b.t

    Alhamdulillah...dah bertatih di usia 10bln...awal dari kakak n abang mie...kakak n abang dulu almost 15months baru tatih:-)
    tapi gigi still lagi baru dua batang kat bawah...tapi dah pandai mengigit tu walau dua batang jer :-) what a wonderful...
    syukur sangat, sebab anak2 ni pandai sesuatu untuk pertama kali bila ada dengan saya..yerlah ibu kerja kan...so takder la missing kan...ibu yang kerja gini la..ramai yang miss tengok anak merangkak la..bertatih la..first word la...takperla kita keje pun untuk mereka jugakkan...doa banyak2 dengan Allah saja, biar hati anak2 tu sentiasa bersama kita :-) okay mommy, jangan sedih2 ya...

    p/s..belum berkesempatan nak amik video saniy tatih..hehe. Ada nanti saya tempek ya :-)
    hi semua..saya dah boleh jalan ooyeaaahhh...lepas ni makin kurus la ibu nak mengejar saya:-)

    April 12, 2015

    Kalah dengan GST

    Assalamualaikum w.b.t

    Rata-rata saya perhati, rakyat kalah dengan GST
    semuanya pun terpaksa terima tanpa rela.
    apatah lagi dikampung2.
    peniaga2 kecik yang tak tahu apa itu GST pun ikut sama menaikan harga barang mereka. Barang yang 'dikatakan' harga turun tetaplah naik tanpa prejudis...
    tak salahkan mereka juga, sebab harga barang dah sedia naik, takkan mereka tak nak untung....
    kesian...mmg kesian untuk rakyat. Tapi rakyat pun boleh tahan sendu jugak..bila dipanggil jamu makan sambil dengan ceramah pasal GST oleh penggerak kerajaan....ohhh itu semua untuk kebaikan rakyat...jadi mmg kita perlu tolong kerajaan untuk membangunkan negara untuk jadi negara maju taraf Amarika...hiks
    lepas ni...nak kemana dah tak susah..ketepi laju di semua negeri...nak gi kolompo tak sampai sejam kalah naik belon...(naik belon pun trauma sekarang ni)
    jadi?
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    jadi apanya....jadi macamtulah.....kang ada pulak yang halau ambe ni...dahlah no money, mana lagi lah nak pegi...bulan tu mmg takkan sampai la nak pegi....negara akhirat nun insyaAllah pasti sampai.

    April 08, 2015

    Tujuh Langkah Menuju Khusyuk Dalam Solat

    **Artikel ini dirujuk dari buku Pesan Hati Untuk Hati, Ust Pahrol Mohamad Juoi.

    1. Mencari Pengertian (Faham)

    Perkara ini perlu dimulakan dengan memahami makna bacaan (rukun qauli) dan erti setiap perbuatan dalam solat.
    Apabila mengucapkan takbiratulihram dan membaca surah al-Fatihah misalnya, makna setiap kalimahnya perlu diketahui satu per satu.
    Jadi, belajarlah bahasa Arab sekurang-kurangnya untuk mengetahui makna bacaan-bacaan yang wajib dan sunat dalam solat.
    “Jangan jadi seperti burung kakak tua yang hanya pandai menuturkan kata-kata tetapi tidak tahu apa makna dan maksudnya.”
    Namun memahami makna sahaja tidak memadai, kita perlu melangkah ke tahap seterusnya.
    .

    2. Memusatkan Fikiran (Fokus)

    Tahap kedua ialah pemusatan fikiran. Menghindarkan gangguan hal-hal lain, sehingga fikiran, perbuatan dan ucapannya seiring – yakni terfokus sepenuhnya kepada makna bacaan dan perbuatan dalam solat.
    Mungkin kita telah memahami makna bacaan, tetapi oleh sebab tidak fokus, seseorang yang membacanya hanya umpama “orang mengigau” dalam tidur.
    Sekiranya seketika kita terfikir juga hal-hal lain, tapi ingatan dan fikiran tetap terikat pada tujuan solat (mengingati Allah), keadaan ini samalah seperti orang yang sedang memandu kereta.
    Fikirannya tetap fokus kepada destinasi yang hendak dituju walaupun sekali – sekala ternampak juga objek-objek dan pemandangan di tepi-tepi jalan.
    Semua itu tidak menggangu fokusnya.
    Lain pula halnya jika dia “terlalai” dengan pemandangan-pemandangan di tepi jalan sehingga dia tidak sedar bahawa sudah terlajak jauh daripada destinasinya.
    .

    3. Membesarkan Allah (Rasa ‘Haibah’)

    Perlu diingat, pemusatan fikiran bukan ditujukan kepada bacaan itu sahaja tetapi pada makna di sebalik bacaan itu.
    Ertinya, tumpuan bukan hanya pada huruf dan ayat serta sebutan, tetapi pada makna dan tafsirannya. Inilah yang dimaksudkan dengan ‘pengertian’.

    khusyuk 2 
    Hanya orang yang kenal raja akan bercakap-cakap dengan penuh penghormatan, rasa takut, malu dan rendah diri.
    Sebaliknya, orang yang tidak kenal raja, akan bercakap-cakap dengan baginda secara biasa-biasa sahaja.
    Apabila orang yang kenal Allah mengucapkan kalimah “Allahuakbar” misalnya, dia bukan sahaja tahu maknanya (Allah Maha Besar) malah hatinya turut merasai betapa hebatnya kuasa Allah yang telah mencipta dirinya, alam semesta, akhirat dan segala makhluk.
    Pada ketika itulah terpancarnya rasa-rasa yang seni dan indah dalam fikiran dan jiwa yang tidak mungkin terjadi diluar solat.
    Oleh itu pada peringkat permulaan, cubalah untuk merasakan kita sedang berhadapan seorang raja yang sangat berkuasa dan kita perlu fokus dihadapanNya.

    4. Kagum dan Takut akan Keagungan Allah (Rasa Khauf)

    Hasil daripada merasai kebesaran Allah, maka timbul pula rasa takut dan kagum kepada-Nya. Rasa takut dan kagum kepada Allah ini tidak sama dengan rasa takut dan kagum kepada perkara-perkara lain.
    Kita takut kepada harimau kerana keganasannya, tetapi kita takut kepada Allah kerana kehebatan-Nya. Takut akan harimau, kita lari menjauhinya, tetapi takut akan Allah kita datang menghampirinya.
    Rasa takut akan timbul apabila seseorang gerun akan kemurkaan Allah dan Neraka-Nya.
    Rasa takut ini diterjemahkan dalam solat dengan perbuatan berdiri betul, menundukkan kepala, mata melihat ke tempat sujud (tidak berani mendongak), rukuk serta sujud.
    .

    5. Rasa Mengharap Kepada Allah (Rasa Raja’)

    Apa yang dimaksudkan dengan rasa mengharap?

    khusyuk 
    Rasa mengharap ialah pengharapan seorang hamba untuk mendapat keampunan, kasih sayang dan syurga Allah.
    Jika rasa takut sahaja dibiarkan mendominasi jiwa, dikhuatiri akan timbul sangka buruk dan jahat sangka terhadap Allah.
    Padahal dalam reality, Allah lebih suka mengampunkan dosa berbanding menyeksa hamba-Nya yang berdosa.
    Oleh sebab itu, ulama berpesan dalam keadaan biasa seseorang hendaklah menyeimbangkan rasa  takut dan harapnya umpama dua sayap pada burung yang membolehkannya terbang dengan stabil dan selamat.
    Jangan terlalu takut, nanti timbul sangka buruk kepada Allah. Jangan terlalu harap, nanti terjadi sikap sambil lewa serta “berangan-angan” akan keampunan Allah.
    Rasa harap dalam solat ini adalah menerusi penghayatan ketika bacaan al-Fatihah (mengharapkan jalan yang lurus), bacaan qunut (mengharapkan hidayah, kesihatan dan lain-lain) dan bacaan ketika duduk diantara dua sujud (mengharap keampunan, belas kasihan, ditinggikan darjat, dan lain-lain)
    Manakala melalui perbuatan duduk dalam tahiyat awal dan akhir, sujud serta rukuk – semuanya melambangkan rasa pengharapan seorang hamba yang sedang meminta-minta dan merayu-rayu.
    .

    6. Rasa Malu dan Hina Diri (Rasa Haya’) dalam solat

    Rasa malu dan hina diri ialah kemuncak segala rasa yang timbul sebelumnya. Oleh ituPERLU ditimbulkan rasa berdosa kepada Allah.
    Apabila ada rasa berdosa maka barulah timbul rasa malu.
    Cara untuk menimbulkan rasa berdosa ialah dengan menimbulkan kesedaran (insaf) akan kelalaian diri, lemah melaksanakan tanggungjawab, kurang ikhlas, banyak prasangka buruk, tidak sabar dan reda dengan takdir dan banyak “berhutang” kepada Allah.
    Sewaktu sujud, kita meletakkan kepala, dahi dan muka yang sentiasa berada “di atas” (sentiasa dihormati) ke tempat yang paling bawah (tempat sujud).
    Manakala dubur yang sentiasa disorokkan dibawah, ketika sujud telah dijongketkan ke atas sebagai cara meleburkan kesombongan dan kebesaran diri!

    7. Memakai Pakaian Yang Paling Selesa Dan Paling Cantik Ketika Solat

    khusyuk 
    Untuk kaedah yang terakhir ini, tidak berkaitan dengan enam kaedah diatas. Nampak seperti remeh, namun ia juga adalah salah satu langkah yang boleh dipraktikkan untuk mencapai khusyuk di dalam solat.
    Sebolehnya pilihlah pakaian yang paling selesa, suci dan khas untuk solat.
    Pilih pakaian  yang diperbuat daripada material yang paling baik, yang tidak membuatkan kita berpeluh apabila panas, tidak longgar atau ketat sehingga mengganggu pergerakan solat.
    Dan juga pilihlah yang paling cantik, sempurna dan dikhaskan untuk solat. Kerana solat kita adalah untuk menghadap Allah, Raja yang paling Agung dan Allah sangat sukakan kecantikkan.
    Innallah jamil, wa yuhibbu jamal: Allah itu cantik dan sukakan kecantikan.

    Penutup: Solat yang Khusyuk Akan Mendidik Hati Membina Rasa Bertuhan
    Sebagai ingatan, ada bezanya antara solat yang khusyuk dan solat yang sah. Solat yang khusyuk sudah semestinya sah. Tetapi solat yang sah belum tentu khusyuk.
    Solat yang khusyuk ialah solat yang berjaya menyentuh dan mendidik hati, akal dan nafsu manusia. Ia juga akan membina rasa bertuhan.
    Rasa bertuhan akan mendatangkan rasa gagah, berani dan optimis dalam hidup.

    bahagia

    Walau sekuat mana pun ujian hidup melanda, segala-galanya dapat diatasi dengan baik kerana adanya “talian hayat” denga Yang Maha Berkuasa.
    Diri yang lemah akan menjadi gagah apabila hati diserahkan sepenuhnya untuk ditadbir oleh Allah. Rasa bertuhan juga menimbulkan harapan dan impian yang sentiasa hidup dan menyala-nyala.
    Inilah booster utama dalam usaha meraih kejayaan dalam kehidupan =)
    ****

    Abah & Ibu

    Daisypath Anniversary tickers

    Muhammad Syahmi