Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

April 29, 2012

syahmi dah jalan laju.

lama dah tak perasan dalam blog ni..hehe tunjuklah sikit contoh ibu2 penyanyang katanya..huhu

anak jantan saya demam kekdahnya nak tunjuk skill berjalan dengan baik..alhamdulillah.
so now dah takder aksi jatuh terjelepuk ya..siapkan saja kejar dia kat mana2...dan akhirnya pintu rumah kena pasang pagar untuk keselamtan dan untuk mengelakkan orang penat+letih nak mengejar dia....huhu

April 27, 2012

DrRedbubbles



Saya baca cerita ini di blog novelis terkenal Noorhayati Berahim, Kepada mereka yang berkemampuan boleh lah kiranya sama2 menggembirakan anak2 ini...

 besarkan gambar untuk detail...pic dari page NoorhayatiBerahim. 

p/s; tak boleh banyak sikit pun ok kan...insyaAllah.

April 25, 2012

 budok ini meme buat ibu angau bimbe

sudah lain

buka blog hari ni sudah lain..lama2 biasa la kut..
agak janggal jugak la..baru katakan..

April 24, 2012

minggu yang sepi

sepi betul blog ni..
bukan apa, takder apa2 nak ditulis..
idea pun takder.
sekali idea datang masa dok driving la...dok tengah buat costing la..
hmm alamatnya biar macam tu jelah..
hehe
.
.
lagipun...minggu ni anak2 tak berapa sihat..
2-2 demam+batuk+selsema
si syahmi tu kalau demam mmg melekat jer lah kejenya
malam mmg tak boleh nak tido lena la..
maklum la..terowong tersumbat, member pulak tak biasa..kena hadap amukan dia je lah
si abahnya pulak boleh katakan selang 2-3 hari gi mancing
pantang ada orang ajak...on jer memanjang
hishhhh
biarlah dia..
tu cara dia nak lepaskan lelah setelah penat bekerja..
tak dinafikan...dia mmg kuat keje untuk kami sekeluarga...terima jerlah dengan redha..huhu
.
.
me time?
hmmm rasanya sejak kawin+ada anak ni mmg nan ado me time la..
abang kasi jer can gi mana2 spa ke apa....
tapi bila tengok anak2 rasa takperlah...biarlah dulu..
padahal bukan lama pun..
tapi tulah...
bersama dengan anak bukanya hari2 kan..
time malam tu tak yah cerita lah...masing2 tido kan..
so weken jerlah pun dengan dorang..
so baik bersama dorang jerlah....masa ibu ketepikan dulu...buat sementara...

April 12, 2012

kertuk

kertuk adalah permainan tradisi masyarakat kelantan..
semalam geng SRS (geng jaga kampung) ada panggil orang main "kertuk"
tengok lah sekejap sb on the way jalan nak amik anak..
dah lama rasanya tak tengok bendalah tu..rasanya masa saya sekolah rendah last tengok..
budak sekarang pun tak kenal dah mainan tu..
ok lah untuk nak kasi kenal kat budak2. gambo saya tu tak berapa nak nampak..
ni saya google gambo yang clear..

macam ni lah rupa "kertuk" tu..

dimainkan seramai 6 orang (kalau tak silap) untuk satu pasukan..
mereka akan berlawan ketuk "kertuk" tu..
adalah bunyi2 nya.
orang yang mahir boleh dengar lah yang mana ok @ tak

April 11, 2012

2 ketul cinta hati



**syukur ya Allah dengan anugerah ini...

April 10, 2012

baju raya

ok ready...satu kotak kain untuk dipos untuk dibikin baju raya...insyaAllah.
alhamdulillah dah setel untuk baju kurung+baju melayu.
lepas ni kita cari baju kasual pulak..
saya rasa prepare awal macam ni boleh jimat bajet.
dari beli sekali harung
orang bajet ciput macam gini lah gayanya berbelanja...

April 09, 2012

jalan-jalan

usah kata anak...ibu dia pun sama
kalau dalam seminggu tak gi mana2 hah mula lah nak meroyan...buruk perangai betul
tapi betul tau..
kalau tak keluar mana2 dalam seminggu boleh tekanan tau.
tak shopping pun takper janji boleh keluar..huhu
tak caya..tu tengok najibah...siap tinggal kita kat belakang tu..
nasib tokmek ada...kang jadi insiden cerita ibu cari budak hilang pulak.
kalau takder orang lain mmg saya letak 2 budak itu dalam troli jer..

April 08, 2012

bersukan

pakat pkaikan jersey untuk budak berdua tu..

jumaat baru ni kat kampung tu ada wat hari sukan.
jadi kami anak beranak di jemput untuk meriahkan suasana
ingatkan dah cancell sb hujan dipagi hari..
rupanya acara diteruskan..
bukan sukan apa pun...saja nak rapatkan uhkwah katanya...
hihi drp datang nak join saya terus jadi bidan terjun jadi urusetia..
sb urusetia yang betul sibuk dok prepare makanan orang yang datang..
huhu
tapi oklah untuk melancarkan acara katanya..
tolong menolong kita, apa nak kirakan.
jadinya gambo takdok la sb saya sibuk dok berurusetia katanya..sampaikan anak pun pass kat mama dorang (mak ngasuh dorang pun join jugak)....

April 04, 2012

cerita kakak lagi

malam bila tak ingat..
lepas mandi.

.
.
kakak; ibu, ibu takleh pakai rantai tu (sambil tunjuk kat leher saya)
ibu; naper pulak..
kakak; ibu tak tengok eh TV..kan org tu mati sb pakai rantai..
ibu; erk...
.
.
.
kisahnya dia ngn tokmeknya tengok Oasis - Tanah Kubur
kisah orang lelaki mati sb dia pakai barang kemas (emas) - kan ke berdosa kan?
tu lah yang dia cakap takleh pakai rantai kang mati macam orang tu...huhu
.
.
budak2, apa yang dia nampak, tulah yang dia cakap....belum faham erti sebenar. Takper pelan ya kak, akak tahu & faham nanti,InsyaAllah.

Cerita "Potty Train" Najibah

hmmm
sebetulnya najibah dah tak diaper waktu siang dah lama
saya train dia masa saya duk pantang lahirkan adiknya syahmi.
jadi nak dah setahun jugak la..
masa tu, usah cakaplah...mmg tahap kesabaran kena tinggi.
iyalah, mula2 kan.
dengan dia kencing merata2...tak cakap nak kencing....huhu.
tapi syukur tak lama pun masa nak amik nak bebaskan dia dari diaper waktu siang tu..
lagipun najibah masa tu sudah 2 th dan dah boleh cakap..
jadi tak amik masa yang panjang.
.
.
jadi sekarang najibah dah 3th, rasanya dah boleh train untuk mlm pulak...
saya dah cuba2 start awal tahun hari tu lagi..
tapi kebanyakannya ibu yang malas nak bangun gerak dia..so siap2 pakaikan diaper la senang...hehe
kalau time saya rajin tu...sebelum tido tu ajakla dia shishi dulu...pastu dalam pukul 1-2pg angkat dia pegi tandas (kalau kejut mmg tak bangunla) - ini mmg terbuktilah..mmg tak perlu pakai diaper kalau buat macam tu.
yang masalah sekarang cuma ibu yang tak berapa nak rajin ni...huhu
tapi kadang tu najibah pandai jugak...dia siap amikkan diaper dia cakap "ibu pakai pampers la...tak payah nak bangun dah"huhu sweet kan...dia pun liat jugak.
haha
kopak la abah kamu kakak kalau macam ni...kena jugak la train, lama2 nanti ok la tu kut....
cayok2 kakak..kita buat sama2 ya..luv yu kakak

kat sini ada cara nak potty train anak.

April 03, 2012

Dasyat

manusia sekarang mmg power lah..
walaupun kurang "keupayaan" masih boleh buat..
keje dajal pulak tu..
.
.
nyamppahhhh

April 02, 2012

Africans

hee nak sebut orang africa pun rasa seram..
apatah lagi nak lalu depan2 mereka itu..
orang yang besar,tinggi,agak tak best bau dia (ini mmg terbukti ok)
.
.
macam2 hal cerita tentang mereka kan...banyak yang tak elokla selalunya.
masuk M'sia nak sekolah..
tapi dorang pulak yang sekolahkan kita.
.
.
tapi kan senang pulak dorang masuk ngaji kat negara kita kan.
kalau kita nak belajar, macam2 hal nak kena buat.
pastu duit toksah kira la berapa nak kena habis.
agaknya orang2 africa ni kaya & bijak2 belaka kut:-)
tu yang senang masuk M'sia untuk belajar.
tu yang jadi macam2 kannnn.
.
.
tolongla...

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi