Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

December 31, 2009

Last episode

Yes ni la last episod utk episod blog saya yang suam2 kuku ni.
Azam utk blog ni saya harap sgt nk update sebanyak mungkin ttg kehidupan dan sekeliling saya,hopefully. Tp kekangan masa tu tak dapek la nolong ya.
Harap sgt episod baru nanti lebih fun...enjoy
Semoga ia permulaan yang bagus untuk saya.
.
.
.
Selamat Tahun Baru semua.
Tahniah untuk yang menerima org baru
Dan juga setulus takziah & al-fatihah untuk mereka yang kehilangan org tersayang.
Itu sudah karma kehidupan...yang datang,yang pergi.
Jadi sama2 la kita hadapinya.
Jangan lupa untuk berdoa padaNYa untuk apa jua keadaan - senang& susah.
Jadilah kita hamba yang malu padaNya dengan nikmat yang telah kita perolehi itu.Yang tak akan dapat kita balasnya.
Apa jua yang datang dan peroleh itu lah "qadar" yang telah ditetapkan olehNYA untuk kita.



December 28, 2009

Salam tak bersambut

huhuhu sapa la salam tak bersambut tu ya..
ala najibah jer pun.
najibah ni saya dah ajar dia bila tamu datang kena salam.
so nak biasakan dia saya selalu la sebut salam / amin bila jumpa sesapa.
so malam tadi tokmek dia dah mula ajar ngaji sejak balik haji, saya perasan yang najibah dok hulur tangan dia kat budak2 tu,sorang pun tak hirau dia.
jadi saya pun cakapla kat budak2 tu yang najibah nak salam.
budak2 tu semua takmo salam ngn najibah...ish2 sian anakku...siap tangan tu peluk badan tu taknak sambut salam najibah. alololo. apa la budak2 ngaji tu,
takper la anak ibu dorang tak biasa la tu. Salam ngn ibu je lah.
najibah dah boleh sebut ibu & abah, pastu leh sebut NAK bila dia nak something.
best2x.
suka mandi,bila masuk dalam besen takmo kuar2...nak beli kolam kecik la dia nanti.
plan nk bawa dia gi jeram la weken ni...rasa atok najibah kasi tak?
atok najibah (my MIL) ni susah sikit nak lepas cucu dia gi tempat2 gitu...huhu nak pgi gak. boleh bawa berbincang hehehe.



11 Muharam 1431

Sekarang kita dah masuk bulan assyura..
best nya assyura.
tahun ni tak tahu la nak buat ke tak kat rumah tu.
lagipun atok sedang sakit.
so mek kena ulang alik ke spital la ni.
takder masa kut.
kelam kabut betul sekarang.
banyak benda nak buat...pastu tak terbuat.
keje ofis pun iya gak.
syukur la tu,klu sibuks tu means kita masih ada rezeki.
emmm cakap pasal rezeki ni,kami plan nak tambah famili.
sepupu saya yang anak dia umo baru 6mnths dah pegnent 2mnths.
wauuu bestnya...
apapun saya serah pada yang kuasa...klu ada rezeki insyaAllah ada la untuk kami tu.
iyalah umo pun bukan makin muda kan,klu plan2 kang tua pulak...tak best dah nak main ngn anak kecil.saya harap before 30th saya ada anak 2,klu lebih tu lagi baik...huhuhuhu.
Citer putrajaya takleh nak kongsi la sb gambo satu hapa pun ilek.
Saya kan pgi ngn najibah jer...so mana ada masa nak amik gambo...nak2 pulak najibah takmo ngn orang ohhh masakkk. berdukong jer keje saya kat putrajaya nun.
Tapi best la,cantik sungguh view dia.Tasik..masjid...PICC....best nanti la pgi lagi ngn abang sekali baru best.



December 17, 2009

Nak gi Putrajaya

Tengok cuaca hari ni hujan lebat pulak.
Esok nak bertolak ke Putrajaya.
harap esok takla selebat hari ni.
Nak2 pulak abang tak ikut esok.
Cuti tapi cam takbest pulak dia tak ikut.
Dia takleh nak tinggal segala mak nenek belaan dia tu.
Mintakla najibah behave sepanjang perjalanan esok.
klu idak masak la ibu nak melayan...
najibah ingat tau,abah tak ikut sekali jangan notty2 ibu tak larat.



Rajuk si anak.

Najibah dah masuk 11 bulan.
Sebelum ni pun saya takpernah buat special entri perkembangan najibah.
cuma cerita apa yang terlintas & teringat.
Dan mlm tadi sy perasan yang najibah ni dah pandai merajuk...
wahhh....
nak dijadikan cite tdo malam tadi saya tak perasan dia nangis...
sedar2 dah kuat tangis si anak...then panggil2 takmo dekat,pujuk nak peluk pun takmo siap ditepisnya tangan saya....huhu lara sungguh hatinya, agaknya dah lama la tu dia terjaga dari tidur yang siibu tak sedar...nangis sungguh2...lama gakla,kuat merajuk la najibah ibu ni...sekarang pun ma (mil) cakap selalu merajuk...itu genetik ibu,abah najibah cakap huhu...apa2 la.
Najibah pun dah jalan selangkah then jatuh terjelepuk...takpe nak itu proses biasa untuk anak2 yang sihat & cerdik membesar. Slowly learn,ibu sentiasa ada bersama.



December 14, 2009

Y.E.S

Y.E.S means Year End Sales.
bukan pasal sale nak bebel kat sini.
cuma nak share yang kita dah dok kat saki baki hari di tahun 2009.
wahh cepat sungguh la masa sekarang.
bayangkan 365 hari...kita dah lalui sebanyak 351 hari.
apa ya yang dah saya dapat sepanjang tahun ni..
yang paling best dapat najibah la...
pastu rasanya dlm keje ok la,ada increment(keje pun bertambah la jugak ya)
pastu hajat mek buat haji pun tercapai(alhamdulillah)
tak terbilang la nikmat2 yang Allah berikan.
Alahamdulillah.
Apapun saya harap tahun depan akan lebih maju dalam semua hal.
semoga plan2 yang dirancang utk tahun depan tercapai...inysaAllah.


December 08, 2009

Alhamdulillah

Alhamdulillah mek dah smpi
sekarang ada kat umah pakteh.
petang ni fly ke KB.
InsyaAllah 2000pm leh jumpa mek.
Biar dia rehat dulu rumah pakteh.
tak sabarnya nak jumpa mek...
tp kami(sy especially) sgt terkilan ngn sorang(dlm group mek)
its ok lah,maybe ada la tu yg tak diperasankan oleh dia sampai dia leh wat mek camtu.
emmm biar Allah jua yang judge..dia Maha Adil.
Mek dah selamat sampai pun syukur tak terhingga dah.
& big thanks gak untuk sorang tu yang baik budi tolong mek masa kat KLIA nun.
sama gak big thanks untuk pakteh & makteh yang amik mek kat KLIA.
sgt2 appriciate it.
Alhamdulillah.
Kami mmg plan tak amik mek kat KLIA since Pakteh leh tolong amikan.
so kami just tunggu kat airport PC.
lagipun lagi 2 minggu nak ke KL lagi untuk majlis kawin anuar anak Pakteh.



Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi