Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

January 27, 2011

Nak jln2

tolong2x rasan nak sgt jln2 sebelum deliver ni...
nak gi mana ya.
raya cina ni pun boleh je...
abah jom la....

January 26, 2011

terbatas

salam semua...

pergerakan sekarang sgt2 terbatas...
tak tahu la kenapa,
kalau nak bangun pagi tu amat2 la susah...
nak kena berpaut kat apa2 baru leh bangun..
pastu nak jalan pun rasa payah sangat bila awal2 bangun.
Rasanya masa pregnant najibah dulu biasa je...
ni rasa berat sgt...baru 32weeks.
jgnlah 'terberanak' awal..
dah la tak mintak uti awal pun kali ni,
sb ralat masa najibah dulu cuti awal tapi tak beranak ikut due jugak...so cuti lepas bersalin jadi singkat...takmo la...

January 23, 2011

Majlis Perpisahan

kek tajaan jugak..thanks pada yang menaja,lain kali taja lagi ya..

majlis ala kadar untuk Ikramyang dirai--->baju petak2
Pizza disponsor oleh Ikram jugak..
Semoga jado cikgu yang berwawasan dan dapat mendidik anak bangsa dengan berhemat.


Bunga2 di ofis

makan

Tahniah Ikram.

Solat Hajat

21/01/2011
sempena menyambut hari lahir untuk najibah.
buat solat hajat sekali....mohon dipermudahkan segala urusan...
menu (gambo tak sempat nak amik)
- ikan bawal masam manis
- gulai ayam
- taucu ayam
- labu sira
- kek coklat & kek gula hangus
tak banyak pun buatnya-org terdekat saja & budak ngaji
Alahmdulillah semua berjalan lancar...
Najibah potong kek lepas dah selesai. Ibu tak sempat-)

Najibah ngan kakak & abg dia (ank mak ngasuh najibah)

ngn abah

jom potong kek,nasib najibah jenis tido lewat...so takderhal

potong ngn abah pulak...kek segera saja

kami sekeluarga.

January 19, 2011

Alamak

hmm
apapun tahniah utk my ofismate yg dapat tawaran KPLI.
sudah lah, saya pun nak cuti lama ni...adusss
mesti bos pening.
nak2 pulak org yg boleh diharap.
takpela bos, amik jelah pengganti.
saya pun lagi 2bln je ni nak deliver,
kang jamm pulak nak buat itu ini, tanpa assistant.

Ya Allah, permudahkan lah segala urusan seharian kami.

January 18, 2011

Trilogi Cinta

Drama adaptasi dari 3 novel...
bersiaran di Tv1->ahad-selasa, 10.00mlm.

p/s pada saya cite ni best, saya juga sudah baca 3novel tersebut & tak lari jauh dr novel.
tak seperti kebanyakan yang buat cerita melalui adaptasi novel kebayakannya lari....jadi tak best.
Trilogi Cinta ni best. So boleh layan....

p/ss petang ni seloka bersahut di kelantanfm->5.30ptg.

ubah suasana

ubah suasana sikit...untuk menceriakan.
sapa yang nak ubah blog dia jugak leh tekan link kat atas page tu...

Zaharah Mohamed

-->mek yang pki ijau, yang pink tu adik mek. cuma dua beradik pompuan out of 7
sgt2 sayang kat mek aji ni.
tak tahu nak express lagu mana...
mek, T perlukan doa mek untuk mengiringi hidup ini.....

kesilapan

hari ni pagi2 dah buat silap besar.
ampun...maaf...
.
.
kadang emosi ni mmg tak terjangka.
bukan nak marah sgt pun, cuma geram je.
tapi effect dia buat saya tak senang duduk.
harap dia tak kecil hati dengan angin satu badan saya hari ni.
.
.
.
cuma saya cam wonder jugaklah,
bila kita buat baik,takder pulak nak ungkit ke apa
tapi kita bual silap sekali huh jenuh diungkitnya macam kita tak pernah buat baik pulak.
adoila...semua macam ni ke? atau saya je yang berprasangka ni.
.
.
.

January 16, 2011

best

best sebab najibah dah boleh buat kawan untuk gi mana2.
so kalu boring, abah najibah keje leh la kuar ngn najibah.
dah boleh buat "girls day out"
ok najibah,kita geng kan?

DUIT

D.U.I.T @ Doa Usaha Ikhtiar Tawakal

January 13, 2011

Apa kata anda?

tak terkata.
jiran jadi madu!

rasanya
bagi yang terlibat mungkin akan kata dah jodoh.
bagi yang terkena mungkin akan kata apa salah dia?

entahlah, susah nak kata sb bukan ditempat itu.
apapun harap takder la jadi macam2 pulak lps ni.

January 12, 2011

plan

lunch nanti nak ke
1- bsn
2- celcom center
3- ....

tapi mls nak drive. adoi la,buddy pulak semua takleh nak drive manual. ala malasnya....tapi nak kena buat jugak.

January 11, 2011

Dato' Siti Nurhaliza

11/1/11
Happy birtday!

p/s saje je wat mengong ni, takder apa nak post.

January 09, 2011

Kuih Siput

minggu ni weken mmg agak rajin (maaf ya over sikit disitu)
->hari jumaat wat kepek ubi kayu.
->pastu sabtu pulak wat kuih siput.
bila hujan mmg macam tu kan,perut asyikla lapar sesaje.
so semuanya yg dibuat jadi atau tidak adalah habis.
tu baru berapa orang kat rumah, klu lagi ramai mungkin tak sampai sehari.
suka sb licin tak membazir di zaman harga naik ini hehehe.
.
.
.
masa wat kepek chef kita tido so boleh buat dengan aman
tapi time buat kuih siput chef kita belum tido2
so terpaksa la buat sama2
chef kita tu sapa lagi kalau tak cik nur najibah....

habis tepung ke muka ngn kepala, suka hati kamu la anak janji ibu leh buat kerja.

saya ada buat kuih apam beras, tapi tak jadi.
salah adunan.
tapi belasah makan jugak->kalu tak membazir, harga brg pun makin naik la ni kan...
tapi nak try lagi,
tlg saya, sapa yang pernah buat apam beras leh bagi resepi yang sap2 soi jadi tak?
nak sgt buat sendiri sebab najbah suka mkn kuih tu...
ok kita checkout lagi gambo pada mlm kejadian.

tengok sibu ngn dia je.

kita kasi sikit adunan kat dia, senyap kejap. kejap je pun pastu asyik dok mintak2 lagi.

abah pulak amik turn tenyeh siput...ibu goreng siput so leh mkn panas2.

January 06, 2011

kuih-muih

sejak kawin ni, semangat nak masak tu mmg tinggi la.
banyak jugakla sudah dicuba.
ada yang jadi, adajugak yang tak->biasala,katapun cubakan.
tapi buat yang simple lagi senang jelah.
.
.
.
mlm tadi ada buat puding roti..
ingat susah sgt,rupanya momantai je.
gambo adalah tidak sempat disnap sb masak pun dah time nak tido, jadi sudah masak letak je atas meja, pagi ni abg terus mkn, tak kasi can gewe dia nak amik gambo->sabo jelah.
lain kali la kita buat pulak, kata senang kan.
.
.
.
sekarang lagi la rajin nak masak, sebab dah ada anak kan.
kalau boleh takmo anak merasa makan makanan beli, nak buat sesaja->biar dia rasa air tangan ibu je sesajo. Tamakkan ibu dia....hehehe

boh @ banjir

hari ni mengharungi air.
mmg agak terukla banjir kali ni.
jalan jamm,
air melimpah jalan.
.
.
.
kpd yang berkereta tu tolong sensitif sikit dgn pejalan kaki & penunggang motorsikal.
kesian mereka, jgn la dok bawa laju2 pastu air tersimbah kat mereka2 itu.
.
.
pagi tadi pun terserempak ngn sorang akak yang kebasahan sb tersimbah air bila kereta laju melintasi dia. kesiankan...nak ke tempat keje habis lencun+kesejukan.
Bertimbang rasa sikit ya.

January 04, 2011

cerita cerai susu

Najibah kan dah nak jadi kakak...
dia pun dah cukup 2thn.
jadi kami kena usaha untuk pisah susu badan dr dia...
agak susah la.
lagipun ibu dia pun tak berapa nak usaha sgt...kes takut anak tak kasih+sayang kat dia kut...hehehe
.
.
.
tp ada jugak usaha yg dibuat, mcm letak kopi, sirap merah, daun apantah...
tp semua direject oleh si najibah..siap mintak ibu basuhkan lagi...huhu
.
.
dah agak lama jugak la kami usaha ni, rasanya sejak umur dia 1thn 6bln.
tapi kemuncak dia mlm tadi,
ibu letak bawang putih kat nenen....dan asyikla dok cakap sakit2x.
dia pun mcm pelik...
so nak tido mlm tadi...dia cubalah nak nenen...sekali agaknya rasa pedas ke apa bawang tu punya la dia jerit bawang....bawang...bawang...
sampai tokmek & poksu dia jaga dr tdo...
mmg kelakar walaupun agak kasihan kat dia...
then pujuk2x....mula2 mmg tak mkn pujuk, lama2 sikit baru ok...
tu pun taknak ngn sapa2 kecuali ibu je...
so mlm tadi dia punya pot pet sebelum lena mmg agak bising...dengar jelah..
semua bahasa keluar...agaknya marah sgt lah tu, so mlm tadi dia cuma pegang je nen ibu...
malam ni kita kasi try pulak...tengok apa pulak la yang dibebelnya.


p/s kesimpulanya.....bawang putih blh diguna pakai sbg petua untuk cerai susu bila tiba masanya.

January 03, 2011

2011

my new post on 2011...
.
.
.
jumpa nanti ya.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi