Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

November 29, 2013

orang tu merasa mabuk

Assalamualaikum w.b.t

nak mula kat mana ya...huhu
ohhh semalam saya ada cerita abang demam mengigil kan...
hmmmm
mulanya saya rasa dia demam biasa, demam urat, biasalah kerja tukang rumah ni mmg sakit urat...
lagi pulak, sekarang kan musim hujan kat sini...
so pergi klinik macam biasa jerlah...malam sapu2 minyak panas dan bertungku sekali sb tak tahan sejuk...badan dia mmg panas la...
biasa kalu dia demam takder la makan masa, dah makan ubat tu tahan la...ni tak...ni demam apa ni?
semalam dia cerita dia muntah bila makan bihun goreng....bau tu x boleh....bau ni x boleh...huhu
saya pun suspek la dia mabuk...huhu ya2x kami expected no.3 sekarang dah nak masuk trimester ke2 dah pun...bau bedak ank pun boleh nak muntah huhu...rasakan lah...sekarang lagi best, bau rokok pun tak boleh...sedangkan dia jugak merokok...huhu ada can lah kut nak berenti...saya ni dah berbuih mintak dia berenti....doa tu dah jadi rutin:-) tapi nak paksa2...tak syok pulak:-) we see.
Ma pun cakap abang tu mmg mabuk.....biasa tak macama tu. Sekarang member tak lalu bau nasi jugak...huhu dok makan buah jerlah:-) harap x lama mana la mabuk dia tu..iyala kesian pulak tengok...melepek jer:-)
hehe saya tanya dia, macamana? sebelum ni ya2x klu pegi laut x mabuk..hah ni rasakan...lemau tau tak:-)
saya yang ke-3 ni awal2 tu mmg mabuk la jugak...sekarang alhamdulillah dah okay..cumanya x boleh nak berlapar...pening sampai xleh nak angkat kepala...tapi mujur jugak badan tak la naik walau makan xleh nak berenti...huhu klu orang tak tahu mmg tak perasan la:-) 
okay lah ya..cerita orang mabuk...doakan yang baik2 untuk kami sekeluarga ya:-)Terima kasih in advance.

November 28, 2013

ini tak kelakar tau

Assalamualaikum w.b.t

Cerita ni tak kelakar tau tapi......
Sorang jiran tu sakit, then masuk spital...stroke...agak kritikal
nak jadi cerita, semalam (waktu dah nak maghrib) ada 'van jenazah' masuk kg...yang kalau bagi saya ada lah yang meninggal tu kan...
then saya & sorang makcik tu jiran jugak...tengok la 'van jenazah' tu menghala kemana...nak jadi cerita 'van jenazah tu masuk ke kawasan rumah yang sakit tu...yang pada saya sekali lagi dialah yang 'meninggal'....tapi dah waktu tu pun dah azan maghrib, pastu pulak nak minta abang pergi tanya khabar dia demam (teruk jugaklah-mengigil-nanti saya cerita kenapa)....so kami assume jiran kami tu 'meninggal' jerlah tunggu esok pagi la...sb biasa kat kampung tu jarang kebumi waktu malam kalau takder apa2 spt mati eksiden ke apa...nak tanya org masjid semua tak pergi masjid malam tu...so biarla macamtu jer lah tunggu esoknya....
.
.
esoknya...saya ke pejabat..lupa sekejap pasal malam tadi - yakni ada 'kematian'....loghat punya pasal sb dah lambat....smpi ofis teringat terus tepon abang dah selesai ke belum urusan....nak tahu dia jawab apa?
.
.
.
.
.
eh tak meninggal lagi la....'van jenazah' malam tadi mmg hantar dia..tapi belum meninggal...hospital takder ambulan nak hantar..dan dia mmg takboleh nak naik kereta...sb dah takleh nak duduk macam biasa...dia terlantar..so nak kena guna ambulan....tu yang pakai 'van jenazah' tu.....gulppppp ada jugak eh macam tu...aduhai...kan dah salah sangka...aduhaiiii.....cerita tak kelakar tapi rasa nak gelak jugak...huisshhhh tak baik betul saya ni:-)okay2 sowiii:-)
macam2 hal kan...apapun saya doakan yang terbaik untuk dia...semoga dipermudahkan urusan mereka sekeluarga.....

November 27, 2013

Muhammad Syahmi: 2 Thn 8bln

Assalamualaikum w.b.t

Syahmi yang super mannja...xleh nak tinggi2 kan suara pd dia...kang sentap..hehehe
Syahmi ni saya ngaku kurang sikit nak ajar proper macam kakak dia dulu...tp dia boleh ikut...hehehe
agak senang sb dia akan dengar dan perati bila kita duk ajar kakak.
lagipun agak culas jugak budak ni duduk belajar- totaly x sama macam kakak...anak lelaki kot:-)
tapi kalau dia boleh ikut tu, insyaAllah takder masalah...lagipun saya ada baca, tak perlu nak torture anak2..biar kan meraka merasai dunia budak2 dia dulu:-) ok let go..hhuhu
yang penting doa ibu jgn pernah putus untuk anak2 kan...

syahmi masih duk menetek...sampai sakit la...sb bukan ada susu dah pun..saja manja..mlm klu nk tido mmg nak kena kasi candu tu dulu...klu tak, tak tido la member...

p/s pakai baju capuk2..ibu basuh 'terkena' clorox..huhu sayang baju tu:-) takper pakai untuk tido mlm pun okay:-)

November 26, 2013

My 32 ~ 26.11.2013

Assalamualaikum w.b.t

Dalam duk harungi up & down kehidupan dah sampai umo 32 dah pun...alhamdulillah
orang kata umo segini dah stabil kan...okaylah
nak kata senang tu tak jugak...dan nak kata susah pun tak jugak..dok tengah2 la
apa nak lagikan...kalau ikutkan mmg tak pernah merasa cukup...tengok orang ada tu..eh kita pun taknak kalah...huhu...sabooo jerlah
apa pun harap sangat...dgn umo yang dah segini...dah nak hampir kehujung dah pun...bertambahlah ilmu, amal & iman....bahagia tu biasalah..dalm duka pun sebenarya ada bahagia kalau kita tahu menanganinya...insyaAllah.
dan salah satu kebahagian yang tak terucaplah sekarang adalah saya sedang carry satu amanah Allah yang besar hehehe....no.3 is on-the-way:-) Semoga dipermudahkan segalanya..aminnnn


November 25, 2013

.........

Assalamualaikum w.b.t

sungguh lah perasaan stress tu sangat tak best...
aduhai...boleh dapat darah tinggi...
belajar la nak menangani stress lagu mana sekali pun.....tapi bila stress dtg agak diluar kawalan tu tak boleh nak handle jugak...
berbekal kan sedikit iman senipis kulit bawang sajalah yang boleh menyelamatkan keaadaan:-) aku belajar tu.."university of life"

tu lah kan...hidup kita ni penuh dgn ujian...kita lupa ujian bila kita diberi kesenangan...kita cuma anggap ujian itu bila dirundung kesusahan...tak bersyukurnya kita...akulah jugak tu....huhu
takper2x...belajar lagi:-)sabarrrrr
huhu...nak senang disana, kenalah bersusah disini:-)sabarrrr banyoklah wahai diri.....jgn putus pengharapan denganNya...insyaAllah. Jgn sombong2x....


November 21, 2013

Hujan:-(

Assalamualaikum w.b.t

Luar hujan...dalam pun hujan...
Allahuakbar..ujian ini
Semoga dgn dtgnya ujian rasa ini diangkat darjat kami...
Beri kami kekuatan & kesabaran dgn ujian besar ini Ya Rabb...
Lindungi kami dari segala musibah...amin

p/s rasa jiwa yang menjeruk....

November 20, 2013

Musim Tengkujuh

Assalamualaikum w.b.t

sejuk sampai ke tulang...begitu liat nak bangun pagi huhu
tapi kena bangun jugak kan..tunaikan tanggungjawab:-)

Hujung tahun di Kelantan begini lah..hujan
biasa musim ni, kebanyakan orang kelantan yang keje2 kampung x leh bekerja la...
macam penoreh, nelayan, tukang rumah...tapi insyaAllah yakin rezeki dari Allah, ada jer...
macam kami dulu2 mek menoreh, ayah tukang rumah, tapi tak pernah lah kebulur lagi waktu musim hujan tu...tiba sekolah buka boleh beli buku dan bayar yuran sekolah terus..alhamdulillah, yakin pada rezeki dari Allah, insyaAllah selamat. Yang selalu dok cakap susah2 tu (kebanyakan) x semua sebenarnya malas dan tak pernah bersyukur....tu jer boleh cakap. Usaha la sikit...nak benda senang jer;-)wallahua'lam

p/s dah nak berhibernisasi jap...sejuk ni..ekon pulak tu dok ofis ni...tutup kang x bernafas semuanya:-)

November 19, 2013

GPTD: Let's Follow Ammar


Saya tidak mengenali arwah anak muda ini....
jauh tanah kuburnya di Istanbul, Turki.
Berebut orang nak mengusung jasadnya...mestinya dia seorang yang istimewa....semoga saya juga mempunyai anak sehebat arwah Ammar.

Allahumma firlahu warhamhu. 
Inginku coretkan kisahmu dalam diariku agar kisahmu menggapai dan menyentuh lebih banyak jiwa di luar sana.

Alfatihah.

November 17, 2013

Cuti sekolah bermula

Assalamuaalaikum w.b.t

Akhirnya...masa yang ditunggu oleh anak2 hehehe
saya dulu pun kalau cuti sekolah mmg ternanti2 la...
walhal bukan nak pegi mana2 pun:-)
tapi best la tak payah gi sekolah kan...boleh tido x kira masa...pulak tu time cuti sekolah biasanya musim hujan di kelantan...ooohhhh heaven la tido...sejukkan...pastu makan:-)
mana badan tak naik...

budak2 sekarang pun rasanya tertunggu tu cuti sekolah...masa untuk rehatkan minda...
tapi ada jugak parents sekarang cuti pun dikasinya anak2 tuisyen la...kelas macam2..itu masing2 punya hal lah kan...tapi bagi saya bagilah ruang jugak untuk anak2 kan...kita pun semua tahu, sistem sekolah kat negara kita macamana kan..pack sangat2...budak darjah satu pun stress...hahaha
semua terkejar2 saya tengok....tak tahulah nanti saya macamana bila anak2 masuk sekolah..huhu

sebelum cuti sekolah result UPSR keluar kan....ramai yang dapat straight A's...tahniah lah semua...anak2 blogger pun ramai yang cemerlang, tahniah semua....budak2 sekarang ni pandai2
kalau dulu nak dapat A semua tu aduhai...susah kemain..ke tak belajar? huhu
saya dulu dapat 1A 3B jer....

masa saya pegi hari penyampaian sekolah najibah semalam, ada seorang budak tu (6 tahun) dapat hadiah kecemerlangan macam2....jap2 nama dia dipanggil....mesti bangga mak+pak dia...
najibah 4 tahun...kemain dia cerita pasal budak tu...kakak sepatutnya dia panggil....kagum dengar 6tahun dah boleh baca jawi:-)
setahun dia kat pasti...macam2 la dia belajar...tahun depan insyaAllah kat situ lagi lah dia..banyak input yang dia dapat, cumanya masih belum hilang rasa malu dia tu...tapi hari tu pegi amik hadiah takyah suruh pun...dengar nama dia panggil terus pergi...huhu okaylah tu..dah ibu dia pun malu2 kucing jugak orangnya:-)

syahmi pulak hmmm...2-3 menjak ni makin menjadi manja dia...alahai..tahun depan ada adik tak tahu lah macamana.....manja sangat:-)...silap jawap apa yang dia tanya siap la...huhu lain anak, lain peel nya kan...apapun syukur..kurniaan Allah yang tak terhingga untuk kami:-)

November 05, 2013

Salam Awal Muharam

Assalamualaikum w.b.t

Salam 1 Muharam 1435h
Saya mohon dipermudahkan segala urusan di tahun baru ini...dan dapat bahagia & membahagiakan;-)

November 04, 2013

Kalah:-(

Assalamualaikum w.b.t

sob...sob...sedihhhh
huhuhu TRW kalah kpd Tok Gajah...
takpelah nak buat macamana kan...terima sajolah..
bukan rezeki la tu..player pun dah bersungguh benar semuanya..
tahun depan ada lagi....insyaAllah
apapun hari ni tetap cuti ya:-)
untuk penyokong yang nak bertolak balik balik tu hati2 ya...
sama "berarak" dgn piala sek2 Tok Gajah la gamaknya..dah sejalan kan...jadilah boleh jugak:-)

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi