Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

September 30, 2012

suka-suka je ni..:-)

Ain nak pegi Perth...bawa baju kurung
balik..kemas semua baju kasual...mana baju kurung dia eks:-))))

Belanjawan 2013


Belanjawan 2013 telah dibentangkan oleh YB PM kita pada jumaat lepas...
saya tak tengok pun...
satu famili tido tak sedar diri..
bangun dah pukul 5 ptg...pastu plan on tthe spot nak gi ziarah tok chek pulak..
mmg takder la nak tengok.
.
.
tapi, jujurlah saya cakap...sebelum2 ni pun saya tak pernah ambil kisah langsung dengan 'belanjawan" ni.
saya mmg tak tahu apa pun pasal ekonomi...teruk kan saya?
.
.
jadi apa ispati belanjawan tahun ni?
kata orang ini last belanjawan sebelum PRU13 ya?
hehehe
saya yang dapat lebih untuk belanjawan kali ni?
saya dengar orang bujang pun boleh dapat saraan 1Malaysia jugak.
pastu ada diskaun macam2...baguslah.
apa yang penting rakyat pun sama2 dapat rasa kekayaan negara tu:-)
hehehe
.
.
tapi lewat petang tu...masa kat rumah tok chek saya dapat sms dari mykakak
hehehe
...ayat lebih kurang dia....gula naik rege esok...dah ada stok ke?
huhuhu macamkan nak simpan stok bertahun:-)
.
.
rakyat marhean macam kami ni..tu ajalah yang dikisahkan:-)
dah itu yang jadi keperluan kami si rakyat jelata-gula,minyak,tepun,beras,sabun (keperluan asas)
.
.
impaknya...mungkin akan ada kenaikan harga makanan nanti..walau dorang gesa jangan naikkan harga makanan...gesa jer..tapi mana dorang tahu peniaga naikkan @ tidak kan?
tapi kebanyankannya naik la:-)
dorang tak umum pun harga barang tu naik jer sokmo:-)
tak pernah nak turun2:-)
.
.
.
hehehe senyum jerlah boleh:-)

September 27, 2012

Sedih pulak tengok...kesian pun ada

kesian saya tengok suspek kes bunuh kawan & larikan duit yang dorang ambil dr ATM tu...
entah kenapa rasa sayu pulak tengok muka dia...ujian dia
ujian kita?
satu kesilapan yang dia buat yang merosakkan keseluruhan hidup dia....Alllahuakbar.
apalah perasaan nasib keluarga dia...semoga Allah kasihani & pelihara keluarganya..
saya tahu dia telah buat kesalahan..tapi tulah..rasa kasihan bila lihat muka dia....
semoga dia bertaubat & Allah menerima taubatnya.
disebabkan duit...manusia boleh lupa diri & sanggup melakukan apa saja...
.
.
Lindungilah kami semua Ya Allah.

September 25, 2012

Adam & Hawa

alahai nak tengok citer ni..
kat rumah takder tv layar lebar tu..
takleh nak tengok mustika...huhu
geram weh.
best citer ni..
novel dia dah baca banyak kali..
tapi semalam dok belek novel yang ada..takder pulak novel tu..
mana letak ek..
alahai..
.
.
citer ikut novel kalau buat drama bersiri ok lah..
banyak plot2 dalam novel leh masuk ke drama...
tapi kalu buat filem...mmg hancusss la..
mmg lari terus..
contoh cite ombak rindu...lagenda budak setan..
semua tu kalau baca novel mmg feel sangat..
tapi bila tengok filem oooonooo
baik buat drama episod2 ni..jadi citer tak lari..

.
.
ni dok layan online...mmmg sedih la..asyik dok hang jer..
alahai..
dah la ada masa sejam jer rehat ni...
nasib sekarang rehat tak kuar...sanggup tu nak layan citer ni online...hehehe

September 24, 2012

Sama2 kita doakan yang terbaik buat Adik Soleh


InsyaAllah...dalam ramai yang mendoakan, akan ada yang doa kita diangkat oleh Nya.

 Adik soleh...yang bakal berusia 2 tahun 6/10 ini.

Boleh ke blog ibu soleh untuk cerita terkini. Adik Soleh sedang berjuang melawan penyakitnya. Semoga dipermudahkan segala urusan mereka sekeluarga...

September 20, 2012

sesajer

kami sekarang takder aktiviti sangat..
weken sibuk kat rumah jer..
tambah sekarang dalam proses nak bina rumah..
so mmg takder apa nak digebeng2..
takperla..
kalu hari keje pulak..rasanya sebelum ada pengganti ni..mmg saya tak keluar lunch la.
kalu keluar pun atas urusan..
huhu
ini maknanya saya boleh:-
- kuruskan badan
- save duit makan...hehehe
iyalah sekarang nak kena save sikit..banyak benda nak kena pikir.
kalu keluar lunch tu..ada jer saya bimbit buat balik..
jadi boleh la save sikit tu..
tapi masih lagi jln2 kat online shop..macamana tu?
huhu
.
.
huh dah tak tahu nak tulis apa dah
ok
bye
tq


September 18, 2012

Satu keluarga kena

ya...satu keluarga kena sakit mata...
sian...kakak yang kena mula2..sian dia. mata bertaik...bangun pagi takleh buka mata..alolo
budak ni satu hal dia mmg payah benar nak kasi apa2 ubat...nak titik bukan main siksa lagi apatah lagi nak kali ubat telan...hishh
satu jer dia leh accept - titik susu ibu:-)
alhamdulillah..dah ok..tapi tulah..kami la pulak berjangkit. adik syahmie baru kena semalam..harap tak lama la macam kakak. 
tengok muka budak sakit mata ni
.
.
.
.
.
.
 .

 
 alolo..siannya...taik mata kededek..tapi tetap la comelllll:-)


p/s...sakit mata ni boleh tahan jugak ya..bila kita tunduk rasa macam mata nak tercabut...tulah kan...nikmat Allah mana yang kita perlu dustakan....terlalu2 banyak....

September 17, 2012

Tergamaknya kamu

minggu ni cuti panjang semuanya ya..
staff suka lah kan...yang tak suka boss2 la...
hehehe .
.
.
tak suka baca sorat kobar pagi ni ..
berita orang tak betul buang anak kecil itu...LAGIiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
kalau lah diletak (tinggal) kat tempat selamat ok la lagi...
ni tergamak dia CAMPAK dari tingakat 3...nauzubillah..
ishhh..ni kalau dapat kat aku ni...aku campak dari puncak gunong stong terus..
biar tak jumpa terus jasadnya..ishh geram betul..ko tak rasa sakit ke..ko dah carry anak itu sampai 9bulan...tergamak pulak ko buat macam tu...
apa rasa ank itu..esok kat sana kelak, ko jumpa la anak kamu itu...dia alhamdulillah dah kat syurga..yang ko terhegeh2 la nanti..dan mungkin akan minta tolong anak itu nanti...tolonggggggg
.
.
orang kata berita buang anak akan agak kerap la di bulan sept ni...yelah lepas 9 bulan sambut New Year katanya...tapi betul kan..cuba kita perati...lepas acara sambut menyambut tu...akan adalah berita yang tidak ingin kita dengar ni. Tapi tulah kan...masih jugak berlaku.
.
.
anak2 muda sekalian..saya amat faham gelojak jiwa anda semua..saya juga pernah muda...tapi tolonglah jaga batas pergaulan anda semua...jangan lah terlalu rakus nak bersuka ria..hingga lupa batas. 
sedangkan kita buat semua pun ada batas..limit, inikan maruah kita..peliharalah kalau kita rasa masih ada MALU dalam diri...wallahua'alm.

September 04, 2012

sedih & suka

sedih-> akan kehilangan oficemate sekali lagi.
suka->sebab oficemate dah dapat keje yang lebih baik dari yang sekarang. Suka untuk dia;-)
.
.
boss belum decide nak amik pekerja baru...nampaknya saya sorang2 jerlah bunga nanti. untuk berapa lama tak tahulah. overloaded la nanti:-)
.
.
harap baik2 saja nanti.
.
.
keje tu boleh je buat..cuma nak kena belajar balik la..dulu pun saya yang buat,tapi dah lama tinggal, so nak kena mentelaah semula la:-)
.
.
takper2...sibuk maknaya syukur..saya masih ada keje kan?:-)

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi