Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

May 31, 2012

bulan mei

bulan mei ni banyak hari istimewa kan..

01 Mei - Hari pekerja
03 Mei - Hari Kebebasan Media
05 Mei - Hari Wesak
12 Mei - Hari Jururawat
13 Mei - Hari Ibu
 15 Mei - Hari Belia
16 Mei - Hari Guru
18 Mei - Hari Muzium

ada lagi tak?

May 30, 2012

bakar-bakar

malam tadi buat bbq
saja suka2
buat kat umah ma (kes malas nak kemas kalau buat rumah mek..huhu)
tak ramai pun...ada anak2 kak long & kak na (SIL)
best la jugak...tapi ada pulak kematian kat kampung malam tadi.
jadi kami hanya buat ala kadar jer lah..sbg menghormati orang tiada..
lagi pun ayam apa semua dah perap kan..takkan taknak bakar pulak.
lagi pun kematian tu jauh la jugak dari rumah...sebelum tu kami pergi menziarah la dulu..
Al-Fatihah untuk arwah...tu lakan dalam kita suka ada orang berduka...lumrah kehidupan.
takper la lain kali kita buat lain pulak..mungkin lagi ramai yang ada.... 

 kak long buat mee rebus....kak na buat mihun goreng...& saya beli kek sajo...

 tukang bakar sudah semestinya my abe kesanyangan..dia mmg tere bab bakar2 ni..

kek yang dibeli siap sajo...takder tempah2

p/s gambo banyak yang tak berapa nak boleh up...so gambo makan la sesaja...kanak2 ribena semua sibuk main...malas pulak nak snap.

May 29, 2012

koleksi terbaru

koleksi terbaru tupperware...set eco living..
beli set ni nak kasi eco bottle ngn outdoor cooler tu untuk ma.


dapat free Beverage Buddy & High Handolier...mmg worth it.
huhu
banyak kali jugak la dok tanya kat abang boleh ke tak beli tu..
iyalah..dia yang nak kena bayar..hehehe
Tupperware buat orang angau tau...
color dia mmg menarik..pulak tu lifetime warranty (semua orang tahu kan)
so kalau pakai pun tak ralat sangat la..pecah boleh tukar baru..
cuma jgn kena api & gigit oleh apa2...

May 28, 2012

kisah putus

haha
yup kisah putus cinta.
dulu kemain tak nak cerita dah pasal2 kisah cinta sekerat jalan ni..
sekarang tak dah.
dah boleh terima...usia mematangkan diri.
saja up entri ni..sebab ingat lagi hari ni hari lahir dia
mau tak ingat..rasanya dekat 10thn jugaklah orang kata bercinta..
salah ke ingat? mau tak ingat berapa duit saya habis masa tu..dah la masih belajar habis duit mak+ayah jer...
sesal dahulu pendapatan..sesal kemudia tida guna sudah..hehhe
harap (doaku) anak2 tak ikut perangai ibu dorang ni. ikut abah dia...soleh habis
bercinta pun tak...katanya lah.
huhu masing2 punya pandangan la ya.
.
.
tapi semua barang yang ada kaitan dengan budak itu sudah ku bakar...
gila sakit hati rasa masa tu..
geram sangat2...
.
.
syukur jugak jadi macam tu..
kalau tak, rasanya tak kemana pun..
Allah tu Maha Mengetahui..
Dia bagi apa yang kita perlu..bukan apa yang kita nak...Allahuakbar...Alhamdulillah
.
.
Buat orang itu, saya doakan kamu sejahtera....(entah ada lagi ke tak tahu lah) 
.
.
Buat Abang...Sayang kamu sangat2..bahagia sangat bersama cinta-cinta hati semua

Anak saudara


saya ada ramai anak sedara
lagi2 bila dah kawin ni..lagi lah ramai
kalau sebelah abang lagi ramai rasanya..sb dia ada ibu tiri..
tapi sayang saya tak kenal.
yang saya kenal anak2 kakak tiri dia..besar2 dah.
nak kata rapat tu mmg tak lah..
bagi saya kalau rapat ni kita tahu semua hal mereka kan..
ini kan keluarga tiri dia..anak2 kakak kandung dia pun saya tak berapa rapat..
dorang macam takut2 dengan makcik dorang ni..
tu yang kalau balik kampung mmg jrg dorang nak berbual dengan saya..
tapi kalau anak saudara belah saya mmg rapat..boleh borak2..kenapa ye jadi macam tu.
"bekheng" sangat ke saya ni.
Tapi mmg, kalau keluar dengan saya....saya akan tegur mana yang silap...cara pakai dorang..kalau time solat mmg saya ajak dorang solat-tu namanya garang ke? Tu kan kewajipan...wallahua'lam.
tapi rasanya saya  takder beza2 pun dorang ni semua...entah lah.
Cumanya saya nak dorang tahu..saya tegur untuk kebaikan.
 
 pic semalam di pantai irama...dengan anak sedara belah abang..

horeyy


huhuhu rumah dah riuh rendah...kebiasaan cuti sekolah..
tu belum semua lagi berkumpul kan...sonottt nyer..
.
.
.
tapi ada gak yang tak sonottt
jalan kat KB macam biasa jammmmmmmmmmm macamkan hari raya...sob..sob
biasa boleh sampai rumah pukul 6ptg..
kalau cuti jangan harap lah..semalam hari pertama smpi rumah nak pukul 7 sudah...
letih mek dok pijak clutch tekan brek..almaklum kete manual.
kalau jadi cikgu sonotttt la ya...cuti panjang ni...tak gitu cikgu-cikgi semua?

May 27, 2012

tepon masuk air

terbasuh tepon abang weken lepas..
tak perasan langsung dalam poket suar ada tepon...
amik seluar terus masuk dlm mesin...huhu
sedar2 dah kedegang kedegung tepon tu dalam mesin..
mmg pasrah jerlah..terima lah nasib kena marah sedas dengan abang..
nasib..terima saja.
lain kali kena beringat..kena cek betul2.

 tepon baru orang tu..ohh lari budget bulan ni...

p/s rasa2 boleh hidup tak tepon lama tu...sayang baru beri..belum habis warranty....cik norkiah pulak tu..saya mmg suka dengan cik norkiah....

May 24, 2012

kasih mak+ayah

Tengok ibu itu...mesti baru dapat gajikan...mesti sampai rumah kang anak dia suka tak ingat...mak+ayah kalau boleh apa saja yang anak2 minta akan dituruti...kadang nyawa yang jadi galang ganti...

Ayah+mek...anakmu ini sayang sangat2 tak terzahir saja....Al-Fatihah untu ayah.


May 23, 2012

rindu pulak

  
p/s sekarang dah takder stok banyak macam tu...sedeyyy. tapi syahmi masih BF...harap boleh sampai umonya 2thn...cukup setahun dia fully BF pump buat hal...boleh jer nak marmet..masa pun satu hal..pastu pulak dengan makan pun tak ikut jadual..so stok pun ala2 jerlah...



May 22, 2012

how I wish

Ambo...kemain speaking lai kan...bukan wish apa pun...wish nak kuruih macam ni
.
.
.


 


sekarang selepas keluarkan 2 orang anak.... 


memang la orang kata takder beza sangat lagipun dah ada anak kan...tapi tuan punya badan tahulah beza. tang muka tu kemain lagi melebar...mmg ketara la kalau pakai tudung nampak sangat kelebaran muka..kalau dulu berat 42kg maintain...sekarang nak dekat 50kg..tak ke bezanya tu...huhu. naik seriau pulak bila naik timbang..lemak berketul2....bulan puasa ni boleh la kut turun sikit walau tak banyak....haha
orang pompuan ni pasal berat pun boleh risau kemain kan...apa2 jelah.

Effisen sungguh





cepat sungguh dorang buat...kalau self pickup boleh amik dalam masa 1 jam..huhu
saya redeem voucher ni hari ahad hari ni dah dapat..yeyyyy 
rege rm28 62%off..kalu nak leh masuk sini offer ada lagi tuh...cepat2 lah beli voucher leh lekat kat peti ice...computer..huhu
ok daaa...selamat membeli..sini ya 
ada banyak lagi deal2 yang menarik....

May 21, 2012

Muhammad Syahmi

1 tahun 2 bulan.. 
 Abah dia cakap Syahmi anak ibu...
hahaha
macam anak ramai...baru 2 
anak biasa lah kan...rapat dengan ibu..walau ibu garang macam singa...ibu totap jadi pujaan..
lagi2 kalau anak susu badan..
bonding tu mmg takleh nak kata apa la..
disebabkan ini entri anak bujang so kita up gambo dia jelah..kasi can
.
.
apa macam hensem tak?


dah boleh jalan laju2
dah boleh panggil abah clearly...ibu jadi abuuuuu
boleh la ikut sikit patah perkataan pendek.
dah boleh faham apa kita minta & suruh
tak suka makan makanan pelik..kalau dibagi jugak kang dia ramasnya makanan itu...hanya nasi yang jadi pujaan & makanan jenis mee2..orang kampung mmg takleh lari dengan nasi macam ibunya
suka bergurau..suka kalau kita geletek2 dia..sakan digelaknya.
suka binatang..kalau bawa tengok lembu ke kambing ke..jenuh la nak bawa balik semula sebab kang dia melalak macam nak rak sebab nak tengok lagi & lagi...
last2 kena buka channel animal world baru dia senyap...
nanti kita pegi zoo ya nak..
apa lagi ya....
kang ada lagi kita sambung la ya..

May 20, 2012

horeyyy

horeyyy...Klate kito mene male tadi.
berbaloi la cik abang kita pegi bukit jalil tuuu..(jelesss)
kita tengok kat rumah sjelah..nasib tv ok.
tv tu sekarang tengah mood ntah apa2..
sekejap ok sekejap kang diam tiba2..nak kena cari flat kut..
dan nasib jugak baik anak2 tido awal setelah diumpan dengan macam2..huhu
tapi siap la untuk menjawab soalan2 dari mem besar (mek kito la)
dia kalau tengok tv mmg mulut takleh diam...ader jer soalan2 yang kena dijawab..redha saja huhu

tapi menang pun tak best sangat lah sebab penalti kan...apa pun tahniah sek2 kito blako...hari ni pakat2 cuti belako deh.

May 16, 2012

Cinta Hati

dua ketul cinta hati...kalau time baik2 gini huh sejuk jer rasa..tapi kalau time dok gaduh huh..rasa macam nak sepuk jer sorang2...adik tu (buat masa ni la) bukan heran dengah kakak dia..melawan jugak tu tak padan kecik lagi..tapi kebanyakan kakak mengalah la..diakan kakak..

 
.
.
.
.
.
.
p/s..selamat hari guru untuk semua cikgu dan mereka yang bergelar pengajar..jasa kalian mmg tiada tolok bandingnya..terima kasih semua..

May 15, 2012

keje yang tak pernah habis


kerja kat rumah mmg tak pernah habis kan..
org pompuan mmg faham la kan keje apa...
masak..basuh pinggan magkuk..basuh kain baju..lipat kain
kalau yang ada helper tu ok lah kan...
yang takder tu pandai2 lah adjust ..
macam saya..kalau malas mmg berbakul2 la kain baju yang tak dilipat....(huhu bini sapa la nikan?)
biasa saya akan bangun lipat kain malam2..tu pun kalau tak diganggu somi eh anak la..biasa la budak nenen ibu ni pantang ibu gerak sikit mulalah bunyi..nak kena ibu dok bertempek ngn dia jugak...
nak lipat time dorang segar bugar mmg tak la...kang kita dok lipat dia dok sibuk punggah..huhu baik tak payah..

ni lah salah satu contoh bila dah dilipat...huhu bila siap lipat..eh taklah banyak macam yang nampak dalam bakul tu...huhu...lipat kain pun siap ada bekal minum lagi...hahaha dasarkannnnn

May 14, 2012

Mangga

kat KB sekarang mmg musim pauh/mangga..
rasanya dah lama dah..
buah2 lain pun banyak jer..
durian ada..rambutan ada..
.
.
biasanya mangga ni dr siam..
kalau kat pasar tani/malam/borong biasa dorang jual 4kg RM10.
tapi ni mangga dari saudara yang tinggal kat kubang kerian. pokok dia tanam..
besar sungguh buah mangga dia..


tengok, kakak dah macam dokong baby dah..tapi rasa dia tak seperti yang dijangka..tawar & agak masam...kalau makan colek ok la kut...mungkin nak kena peram ke apa tak tahu lah...berlainan kalau yang dari siam tu...itu mmg manis..uhh sedapnya.

May 10, 2012

wedding & tudung bawal crown..

weken minggu lepas..
ke majlis kawan..
pegi dengan najibah jer..
najibah moody baru bangun tido.
 
tu tengok tudung bawal pesen terbaru kot..hihi...bawal crown...sapa2 berminat leh roger ambo..huhu 
  
Tahniah untuk Siti & Pasangan, layari lah kehidupan bekeluarga dengan agama & iman..semoga dapat anak2 yang soleh & solehah..amin

May 09, 2012

Bakul

saya tak tahu nak kategori apa bakul ni...bakul mainan @ kain @ sampah...huhu
serius sakit mata tengok..tapi bila kita amik nak buang isinya sayang pulak eh..itu ok lagi..eh ni elok lagi...sudahnya biarkan ajer kat dalam tu..huhu

May 07, 2012

berita sedih lagi..

malam tadi hujan mmg lebat+ribut
kami dapat berita rumah tok (belah arwah ayah) kena ribut..pulak tu ada pokok tumbang timpa rumah..
tok & mek (mak sedara) selamat...alhamdulillah.
cumanya rumah habis la...harap mereka semua sabar & tabah hadapi ujian ini.
abang,adik & mek dah kesana..tak sabar nak dengar cerita dari mereka.
nak pergi sekali...kerja.
doa dari jauh ajelah...

May 03, 2012

psstttt...luahan rasa

pagi ni saya dapat email ini...hmmm baca lah sendiri ya..sapa lagi yang dapat ek?
apapun jgn buat speku apa2 yek....senangkan sekarang nak sampaikan apa2..email pun boleh senang2 jer dapat. Siannnnn diaaaaaaaaa...sila highlight ya kalau nak baca.


Luahan Hati Seorang Anak POLIS yang membuatkan kita menitis air mata...
 
Sbg salah sorang anak kpd anggota polis sy ingin bersuara bagi pihak rakan2 sy...

Mmg negara ini negara demokrasi tapi xbermakna sikap puak pembangkang esp Bersih berhak memaki hamun sehingga mnjatohkn maruah serta harga diri pihak polis...anda menggelarkan Anggota polis sebg ANJING kerajaan...jadi siapakah kami anak2 POLIS ini...adakah kami anak2 ANJING?

Tuduhan cacian yg xtrbatas seolah2 semua anggota Polis kaki rasuah, xbole di percayai n sehingga xsgp sy menulis disini...

Berlinangan airmata sy bila melihat ada diantara anggota polis di pukul , di terajang seolah mrk xpunya sanak saudara n anak2 yg menanti kepulangan mrk dari bertugas...

Saban hari bila2 waktu yg kritikal spt bersih ini, sy sering trfikir apakah ini lambaian dan ciuman ayah utk kali terakhir krn ayah akan berhadapan dgn makhlok2 yg begitu bencikan tugas ayah...

Apakah tugas anggota Polis itu terlalu hina dimata puak pembangkang? Apakah selama ini rezeki yg ayah dan anggota polis dapat selama ini utk menyara hidup anak isteri mereka adalah rezeki yg tidak halal semata2 mrk bekrja utk kjaan yg dipilih oleh rakyat?

Apa yg sy tahu setiap kali sblm ayah pergi bekerja ayah kami adikbradik bersama ibu akan brsalam n mncium tangan ayah, dan setiap kali itu juga pesanan ayah akan diulangi...JANGAN LAWAN IBU, DGR CAKAP IBU, JGN BIADAP DGN ORG LAIN, HORMATI HAK ORG LAIN n YG PALING2 TRGURIS DIHATI SY IALAH AYAH AKAN BRKATA JGN SESEKALI TINGGAL SOLAT KRN ITU ADALAH TIANG AGAMA KITE...

Sedangkn di luar sana , ayah dan rakan2 dicerca , dimaki , di ludah dan di pukul semata2 utk menjaga keamanan negara...anda yg brkelakuan demikian fikirla, dgn penghinaan yg sedemikian xkn kami anak2 anggota polis akan berdiam , mmbiarkan org tersayang dalam hidup kami di perlakukn spt haiwan, sedang tingkah laku saudara2 pendemo itu lah yg kelihatan AMAT KEJI, seolah2 negara kite tiada undang2,, seolah2 anda semua tiada AGAMA, sehingga sgp mnghinam memukul, menerajang dgn niat kalo polis itu mati adalah kejayaan anda...

Inikah yg di katakn perjuangan menegakkn keadilan sedangkn keadilan dipihak kami, pihak ayah dan rakan2 nya , pihak org2 yg cintakn keamanan anda ketepikan?

Maaf ..Bersih 3.0 ini menutup pintu hati kebanyakkan kami thdp perjuangan puak anda krn kami telah melihat betapa rakus dan liarnya perbuatan pendemo2 itu...negara akan hancur seandainya jatoh ketangan puak YANG TAK PUNYA PERI KEMANUSIAAN ini...

Kpd ayah dan rakan2 polis ayah, sy amat berbangga dan kagum melihat kesabaran dan dedikasi anda semua dlm melaksanakn tugas mnjaga keamanan negara...InsyaAllah ayah, sy akan belajar rajin2 supaya menjadi insan ygg berguna thdp agama, bangsa dan negara , menyara hidup keluarga agar ayah xperlu mngharongi lagi episod duka n hina ini....

Sy tetap berbangga dgn tugas ayah sbg anggota polis, yg sgp menggadai nyawa demi keselamatan negara.AYAH KAU LA WIRA KU....

Amin...

May 02, 2012

Nukilan untuk Tok Su.

Al-fatihah untuk arwah Toksu Allahyarham Che Mat Noor Bin Selamah.
Semoga roh nya di cucuri rahmah & berada di kalangan mereka2 yang beriman..
.
.
.
Tanggal pagi 30 April 2012, kami dikhabarkan berita sedih ini.
Kesemua anak2 arwah ada balik, bila dikhabarkan yang arwah tidak sihat sejak kebelakangan ini.
Allah telah tentukan, jadi kesemuanya anak2 dapat berjumpa sebelum dia menghembuskan nafas terakhir.
.
.
 
Gambar raya tahun lalu bersama arwah...Al-fatihah.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi