Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

July 29, 2009

Terfikir sejenak

aku mcm terfikir sejenak...
sekarang ramai org2 kita yg meninggal tiba2...
hari ni sihat tup2 dengar esok dah innanillah..
bukan apakan..yg ada blog..FB...friendster...emmm mcm2 la laman sosial yg lain...
mesti klu dah takder takleh nk update kan...
so bersawang la laman2 itu....
then tak bertuan la dia kan...
so aku just nk ingatkan better bagilah ID/p.word pd org2 yg kita sayang or kenal...
so klu apa2 jadi kat kita adalah org yg akan tlg kita update...
mcm blog arwah Yasmin AHmad tu....aku jenguk smpi hari ni takder saper update...
dia tu ok la kan dikenali so org tahu dia dah takder...
mcm aku ni sapa lah kan...
klu la buat nya meninggal tiba2...sapa nk update...huhu siannya...
apa2 pun aku minta maaf awal2 ya klu let say aku diam tanpa berita...
tu maknanya tu aku dah takder la tu...
daaa jumpa lagi...insyaAllah


July 27, 2009

takder udang balik batu pun.....



ok ni sajer je ya...
bukan nak tagih apa just nk bnykkan n3 di blog aku je...
so sapa2 penggemar shopping online leh serbu blog mak merah...
dia ada sale VS besar2-an...
murah2 lak tu...
jom2 pi serbu rumah merah dia...
nk tahu lebih lanjut sila ke blog dia
ni T&C nyer:

1. Free shipping within Malaysia only.

2. All items tidak pernah and never been tested or used, 100% authentic guaranteed, shipped from US via vshub.

3. We only take your Booking via Order Form, personal email or sms or ym will not be entertained (form nak fill up ada kat end of this entry)

4. All sales are final. No exchangeable, returnable or refundable.

5. Semua stock sudah ada di tangan client, Stock memang banyakkkkkkkkkkkkkk, tak yah lah ko risau kalau ko nak beli sampai berbotol2 utk each code yer..memang banyakkkkkkkkkkk dia order online terus dr vshub! So cepat grab while stock last!

6. Once payment sudah cleared, kindly give 48hours for the item to be delivered to you. Thanks for shopping at RM.

apa2 hal jengah sana la ya



pucat ke?

cuba tengok gambo tuh...
pucat ke muka aku tu heh...
aku rasa tak pucat cuma aku ni jenis tak mekap...
so nampak camtu lah kan...
sajer2...sb ado org tego aku nmpk pucat sgt...
aku rasa aku sihat je...
hai nk kn mekap2 cam geng GBM ke ni...huhu
segan lah heh...
p/s muka selenge aku..gambo ms gi petandingan ngaji tu..
tu je yg sempat di ambil....see najibah tdo je dia...


Jumaat:24/07/2009

cam biasa jumaat & sabtu adalah weken kami di Negeri Cik Siti wan Kembang...
& hari jumaat & sabtu adalah hari gerak gempur maksudnya kemas rumah la weiii...
basuh kain....lipat kain...kemas rumah....sapu laman....ohhh itu biasa lakan...
semua org pun camtu...mcm aku sorang je ye dak?
jumaat juga hari ziarah utk aku ngn abang...
samaada kami bw mak abg ke rumah sedara belah dia ataupun bawa mek aku ke sedara belah mek....huh kena fair & square kan...
takpun kami bawa both ke shoping mall....
mmg cam gitu la jumaat kami...
kalu takpun kami akan ronda2 bertiga je klu both moms tak nak ikut...
tp sblm tu akan kami pastikan lembu2 kami dah ada makanan&air secukupnya...
kita bela dia mestilah kena jaga makan minum dia....
huhu tipikal org kampung kami ni...
nk berjalan kena pastikan semua well done...
ok tu cite hari jumaat...
sabtu kami bw mek ngn anak murid pgi tanding ngaji...so see next n3 ya...



Sabtu:25/07/09

ok cite kami di hari sabtu...
pagi2 lagi dah siap...
awl2 lagi budak ngaji dh smpi....x sabar nampaknya...
then gerak la ke Sek Tahfiz Darul Naim...
besar gak sekolah ni....amik2 digicam nk amik gambo bateri plk kong beliung...
huhu...sedih sungguh...
klu tak leh pomot sekolah tahfiz ni..
dia amik budak 13 ke 17 tahun...lelaki sahaja
pagi ramai2 hafal quran then petang belajar akademik cam sek biasa...
best tgk budak2 tahfiz ni...tenang je muka dorang semua...
ok sambung balik cite competition tu...
semua ank buah mek tak menang...
ramai ok...setiap kategori dlm 80 org competitor...
so is dosen't matter la tak menang pun...yg penting bersaing secara sihat...
so seharian la kami kat sana...
najibah good...sb tdo sepanjang majlis berlangsung...
so dia tak nyusahkan ibu dia....bagus...good girl...amin...
ok tu jelah cite weken kami minggu ni...
jumpa di lain n3....daaaaa



July 22, 2009

luang masa ngn mek

sapa yang tak tahu mek itu mak
sesetengah org kelantan panggil mak ngn panggilan mek...
aku mmg dok ngn mek lagi buat masa ni....
mesti org kata hah dok ngn mak nk luang masa apa lagi kan...
bukan cam tu...
mmg la kita tinggal bersama...
tapi lain bila kita dah ada famili sendiri...
sblm aku kawin mmg kemana2 aku bawa mek je...
dan sekarang dah kurang la sikit...
bukan takder langsung...
tu yang aku rasa aku nk spent ngn dia saja
tanpa ada abg & najibah...
aku pun cuti la hari senin baru ni...
kami gi bandar...
cari barang sikit...barang mek la gak..
pastu gi buat spek baru utk dia..
tp hari tu mek puasa so takleh nk mkn2...
huhu...lain kali la plk..
best sangat...aku klu blh biarlah dia happy sokmo..
kita mmg takleh nk balas jasa dia...mmg tak termampu...
tapi nampak senyum disebalik kedut2 di muka dia mungkin sedikit sebanyak terbalas jugakkan...harap mek dapat rahmat Allah sentiasa...
Tie sayang mek....



ayam goreng rangup

hah sapa suka mkn ayam angkat tangan....
budak2 suka lah kan...mkn ayam ni
ayam masak merak,kurma,kari emmm mcm2 ahh...goreng pun sodapppp
ni nk kasi tips sikit bg ayamg goreng rangup kruk...krak..
sblm letak garam+kunyit kat ayam tu...mestilah nk kn basuh dulukan...
so basuh ngn air asam jawa utk buang lendir & tak hanyir
then bilas ngn air perahan limau nipis.....toskan jap
pastu perah limau kasturi plk....
barulah masukkan garam+kunyit....
blh gak tambah letak rempah kari sikit...
pasti ssedap....mkn plk time masih panas...
ngn nasik kosong pun takpe...



July 13, 2009

disebabkan keje dah usai so jom kita wat TAG
TAG ni aku amik dr blog Seharum Kayu Manis....
Dah dia ckp sapa2 yg takder idea nk update sila amik..
so aku pun takder idea otak tepu dak dok wat tender sehari suntuk...
so aku pun amik la...lgpun TAG blh wat org makin kenal kita kan...
so layannnnnn wahhh dah mcm FFau dah

THREE NAMES THAT FRIENDS CALL YOU
1. siti
2. shaliza
3. ti

THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE
1. The day my mother gave me birth - 26 Nov 1981
2. The day I get marriage - 14 Oct 2007
3. The day I gave my 1st child birth - 21 Jan 2009

THREE THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES
1. Tender
2. Tender
3. Tender

THREE WAYS TO BE HAPPY
1. Layan najibah
2. on phone
3. bloghoping

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE
1. Rahmat Allah
2. Rezeki yg berkat
3. Umur yang berkat

THREE OF YOUR FAV. HOBBIES
1. Masak
2. Titon - skrg dah tak boleh...due to status change
3. Jalan-jalan

THREE FAVORITE DRINKS
1. air suam
2. teh o suam
3. sirap kat umah org kenduri

THREE FAVORITE COLORS
1-3 goes to....hijau....ija....green

THREE U LOVE SO MUCH
1. my marriage
2. my mom
3. my child

THREE WHO DO YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY
1. Siapa yang takde idea nak update entri, sila buat
2. sesiapa yg rajin la ya
3. chegu S.YaNaz klu rajin buat la ya...







July 12, 2009

Petua

hari ni aku kasi petua sikit...
aku pun baru tahu petua ni....mak aku la ni kasi...
agaknya dia tgk ank dia baru beranak sorang dah ingat2 lupa...
huhuhu...so sm2 la kita cuba ya...
aku rasa ia mudah dan senang dipraktikkan....
keberkesanannya terpulang pada individu...
petua utk elak dari nyanyuk...
cara dia bila bangun tdo pagi b4 mandi amik secuit garam dan rasa...
jgn makan garam pulak ya...kang ada yg kn darah tinggi plk...
hehehe nk elak penyakit alih2 penyakit lain plk yg dapat...

*p/s ada org kata klu tak nak nyanyuk kn bnyk membaca betul ke?



maid

mesti ramai org yg mampu bayar maid skrg kan...
huhu aku belum mampu lagi...
aku just cite maid sedara aku
citenya ms ada kenduri rumah atuk aku..
so sedara aku ni bw la maid dia ke rumah atuk aku...
so buat apa2 yg patut.
sedara aku ni dah tua..
anak dia gajikan maid utk jaga dia...
tak kisah la tu...
yg aku nk cite maid ni rajin sesangat...
smpi aku blh goyang kaki je ms tu...
dia jg najibah....huh lega aku...
dia jaga mmg tip top la...
smpi tertido najibah ngn dia...
aku sbnrnya kurang caya gak ngn maid ni...apatah ngn org luar...
ngeri aku dgr cite mcm...
bak org kata dlm baik2 org tu ada jugak jahatnya begitulah juga sebaliknya...
tp tak baik kan berperisangka buruk...so kita pk yg baik2 je lah...


July 06, 2009

Ilmu

Ni ada sikit info utk dikongsi bersama
saper yg tgk Semanis Kurma mgu lps tahu la kut...
bagus program tu...
bnyk bagi petua & tips utk kerukunan rumah tangga
pastu doa2 utk diamalkan...
dan satu yg aku pun baru tahu...
tips utk ibu yg menyusu badan @ bakal ibu yg berhasrat nk bagi ank susu badan...
nk kasi air susu bnyk lagi berkat
bnykknlah baca surah Al-Hujurat...pendek je pun molek sgt la nk diamalkan....InsyaAllah...berkat ayat Allah kan...so amalkanlah..

**bagi anak susu badan semua org tahu kelebihan dia kan...so cubalah setakat apa yg termampu utk kasi ank susu badan....dan time tulah peluang kita nk tambah pahala tau...insyallah setiap titik susu yg diteguk ada ganjaranya.



Najibah

lately najibah mmg mcm2 pangai dia....
dah pandai nk ngikut...
pantang kita siap2 pakai...
dia mula la nangis tak keruan...
takut org tinggal dia la tu...
pastu payahnya la nk tdo siang skrg ni...
puas dok dodoi...
dah nk ptg baru nk tdo...pg mmg tak tdo la skrg ni
mlm plk tdo lambat...
nk kn main2 ngn dia..
agah2 dia...
ohooo...ibu ngn abah dah ngantuk la anak oiii
last2 dia tdo ngn sendiri...
tau2 dah lena...
syukur alhamdulillah jarang dia wat pangai waktu malam...
pagi tadi lagi haru...nk gi hntr rumah tokma dia
dah siap semua...
nk ltk dia kat dia punya car seat takmo...
siap lentok2 taknak ibu dia letak
abah dah pgi keje...
biasa abah letak dia behave je...
adoi sakan la plk siap nangis bagai..
last2 ssh2 sgt ibu letak dia kat depan ibu...sambil diri...
najibah siap pegang stereng...hoho anak ibu...
then terpaksa la bw kete sambil pegang najibah...
siap landing best je atas ibu...
nasib la ibu ni expert gak la bw kete...klu tak...
klu abah awak tahu lagi la naya ibu...kn la sedas dua kut..
bahaya sungguh...dah tu letak dlm car seat nangis...
kang org tengok ckp ibu dera plk...
nak tak nak ikut je la rentak dia....alhamdulillah selamat sampai
jgn la ptg kang dia buat lagi...



July 02, 2009

horey...cuti weken

Kita jumpa next week...
bye...
*p/s dah takder apa nk di update..hehehe
daaaa



1/2 tahun berlalu

wauuu kita dah pun lps half year ek..
emmm cepat betul masa sekarang
tup2 dah setengah tahun...
klu ikut tahun hijrah(bln islam) lg cepat ek..
lgi 2bulan dah nk puasa (saper yg belum ganti tu cepat2 la ganti)
jgn wat2 lupa plk ya...hahaha
en3 bln lps tak kencang mana la...
bln ni tak tahu la mcmna plk...
klu den rajin den update la bnyk2
klu tak kusam dan bersawang la gamaknya
hehehe
mood ni bkn blh kira kan...
so nantikan en3 update seterusnya...
daaaaa
happy weken!!!!!


*p/s kak linda sy kat kelantan...tp blh jer klu nk roger tu...
**p/s knpa la ssh nau nk upload gambo la ni...lama kemain...mls nk nggu




Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi