Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

May 31, 2009

TAG

jom layan TAG ni.
TAG ni aku amik kt blog kak zana,udah dia ckp sesape je yg baca n3 tu leh amik.
nmpk nau takder keje..hehe...
keje ada cuma feel nk cuti membuak2 tu yg mcm malas sikit tu...
ampun la ek...jom layan

1.Bekas kekasih saya adalah : Fazli-mn dia skrg ek?
2.Saya sedang mendengar : kete dok lalu lalang depan ofis ni
3.Mungkin saya patut : mkn-cam lapo je
4.Saya suka : jalan2-tp skrg aktiviti ni dh kureng
5.Sahabat-sahabat baik saya : yang sedang membaca entry ini!
6.Saya tak paham : bila sy mcm tak faham diri sy sendiri
7.Saya kehilangan : takder apa yg hilang
8.Ramai yang berkata : sy pendiam....iya kot...sy pemalu sebetulnya...
9.Makna nama saya : ntah la...dh cari tp lupa la
10.Cinta itu adalah : Subjektif
11.Di suatu tempat, seseorang sedang : plaster simen kut (abah najibah la tu)
12.Saya akan cuba : nak try cari self confidence utk meniaga (insyaAllah)
13.Ayat SELAMANYA membawa maksud : tu words kan-sampai bila-bila
14.Telefon bimbit saya : Motorola & nokia
15.Bila saya terjaga dari tidur : najibah dok cari nenen
16.Saya paling meluat apabila : cakap besar
17.Pesta/Parti adalah : tmpt makan2 & leh knl kawan baru
18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah : monyet yg arwah ayah bela 15 thn dulu....ooo so touching huhuhu
19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah : zaman kanak2 ribena
20.Hari ini : ahad 4.00pm
21.Malam ini saya akan :buat tomyam-lama dah abg request ni
22.Esok pula saya akan : update file.
23.Saya betul2 inginkan : sebuah rumah tradisonal dlm satu laman yg luas....huhu mimpi je kut.
24.Ketika saya lihat wajah saya di hadapan cermin pagi ini : ooo inlah aku dikala umo 28thn...
25.Pusat membeli-belah atau arked permainan? : shopping complex la
26.Makanan Barat atau Jepun? : barat sb jepun x msk
27.Bilik yang terang atau gelap? : samar2
28.Makanan segera adalah : cepat & mudah disediakan
29.Ayat terakhir yang saya katakan pada seseorang? "najibah dok elok2 tau,ibu & abah keje, jgn nangis kang petang ibu balik"
30.Siapa yang saya nak Tag?-rasa mcm ramai yg dah buat...so saper yg rajin leh buat ya

Nak cuti2 M'sia

aku perasan lately weken kami cam tak hapening langsung
statik je...
abg sibuk ngn kebun pisang & lembu2 dia...
hmmm nk jalan pun mls...
mls nk ganggu dia...
nk jalan ngn najibah je xleh plk...
atok2 najibah mn kasi cucu dia jln klu abah dia tak ikut
hmmm alih2 dok jelah kt rumah...
blh buntu aku klu camni every week..
biasa weken mn lekat kt umah...

nk buat apa ek nk kasi weken full sikit...
keje2 rumah tu biasa la...
aku ingat nk bljr jahit baju la
blh jahit baju najibah nnt
dlm adik-beradik aku jer yg taktau jahit
kakak2 aku semua tahu jahit baju...
huishhh malu nya aku...
mak dulu siap amik upah jahit lagi...
nk kn belajar ni...
blh isi ms luang time weken klu abg sibuk ngn hal dia
pastu leh la pupuk minat kat najibah plk kan...
biar dia rajin nk belajar x mcm ibu dia
dh tua2 baru nk belajar.
tp semalam dh bagi hints kat abg nk ajak dia tdo challet kat Tok bali...
Tok bali nice place tau...leh mancing...
bl la nk pgi ni...tak sabo nyer aku
aku rasa lps cuti skul ni ok...sb skrg musim cuti ramai org...
kami xleh cuti jauh2 @ lama2
sb kami ada lembu nk kn kasi makan...
biasa lps raya korban blh la nk jalan2 jauh sikit sb lembu dah kn korban...hehehe
maklum la keje kampung cam kami ni cuti bila2 ms tp nk cuti tu yg susah...

Pak Do nk Kawin lain

hahaha...
mati aku klu famili aku yg lain ada baca blog aku ni...
mcm2 aku stori dlm ni...
famili aku belum tahu lagi aku ada blog ni..
sb tu jgk la aku cam malu2 kucing nk amik photog klu ada event famili ke...
mkn2 ke. Sb nyer kang ada nanye eh gambo maknan pun nk amik jugok ko?
hah kang pecah lobang kang...huhu
tu la pasal kebanyakan gambo takdok dlm entri.
ok kita smbng cite pak do aku ni...

dia soh aku beli kain pasang utk bawak gi rumah bakal isteri...
nk gi tetap hari..
so aku beli la...
2 pasang...merah ngn ijo (2-2 color feveret aku)
aku tak pgi pun...abg cam mls nk pgi so aku pun mls gak la, tgu kawin nnt insyaAllah pgi la..
Pakdo ni baru mati isteri...
Dia ckp dia takleh dok sorang2...sunyi...so nk la peneman...
so dorg decide nk langsung 12.06
ish...ish...pakdo klu x silap ni kali ke-5 kut pakcik aku sorang ni kawin...
huissshhhh sakan pakcik aku sorang ni...mmg xleh dok sorng2 la dia.
mcm2 la yg menyebabkan punca perpisahan dia...mati pun ya...
apo2 la janji kita happy (nyanyi ya mcm amy mastura)
so kita tgu hari bahgia dia plk...
tp cuti skul ni mmg byk undangan ek..
aku satu hapa pun beli lagi gift utk undangan2 tersebut...
huishhh nk kn pi cari ni...malasnya nk kuar...

May 27, 2009

puasa

Puasa dah tak lama lagi kan...
Skrg dah Jamadil Akhir...Rejab...Syaaban...Ramadhan...

aku ingat nk puasa la...mcm dh lama tak puasa,iyalah last year kan pregnant,
so sebulan penuh puasa...then takyah nk ganti puasa...alhamdulillah...
tp risau plk sb najibah still nyusukan...pastu aku tak buat stok susu dia (ni mmg salah aku-tak prepare awal)Betulke puasa blh kurangkan susu ibu ek?
Mak aku ckp klu kita niat nk kasi ank kita susu ibu, insyaAllah ada...
Nk try la...Mintak2 la tak mengurangkan susu aku...



May 26, 2009

cuba2 sajer

sj jer ni nk cuba...

jeng..jeng...
baru lps edit blogspot ni...
ala tnbh gadget yg Read More tu...
nk tahu jadi ke tak je...

T.A.G

Drop kat blog Shima,ada tag utk aku plk eh..
sepantas kilat aku wat shima

1. Nyatakan usia blog anda
------>klu kat blog spot dlm 3thn gak la, sblm ada gak blogging kat friendster blog since Feb'07

2. Terangkan kenapa anda berbloging
----->Saje2 jer pun...just nk share apa yg patut dikongsi,lagipun syok tau bloging ni hehehe

3. Nyatakan blog pertama yang anda baca
----->X ingat la...dah lama tp mcm blog REDMUMMY jer

4. Letakkan n3 pertama anda
----->kt blog n3 ni:1st day
----->kt friendster blog n3 ni:There is no reason to success

5. Huraikan n3 tersebut
----->hahaha no idea mar...tu yg title camtu...maklum awal2 bloging

6. Letakan 1 pic dlm blog yg anda suka
----->semua suka la,sb tu ltk dlm blog...blh ke gitu?

7. Harapan anda terhadap blog
----->harap2 blh la smpi ke ank cucu,wat kenang2kenangan,nk wat pusaka blh?

8. Pada siapa anda nk tag
-----> klu dorang rajin nk mintak kak linda, eton buat dan semua la yg berhajat nk buat.Tak kisah pun.

Ok daaaahhhh

May 25, 2009

Balik kang mesti kena....

hahaaha...
takder apa pun..
cuma nk cakap (ngada kan)balik kang mesti kena bebel ngn abg.
sb beli lai baju najibah...hehehe
excited wei..
lg2 baju murah2 bkn salah aku
salah supermarket tu la...sale sokmo...
ala bang bukan mahal pun....

p/s aku sokmo aku beli baju najibah mesti tanggal kan tag harga...sb nnt aku cakap ni ada sale ni tp nan ado pun...hehehe,mesti cover beb...kang x habis dia ngomel klu tahu harga betul...huhuhu

1st Award

ye...ye....
maklum la jakun baru dapat award dlm dunia blog ni...
Tima kasih untuk kak linda sudi share award ni...
dan ni la rupanya....
Ada syarat plk tau...
1. Letakkan didalam blog anda - Done...


2. Sape yang kasi ? Kak Linda Cun

3. Berikan kepada 7 orang seterusnya....sama cam kak linda takmo la 7 nk kasi semua yg baca blog ni...kita share2 ya...sharing is caring kan? So amiklah sbg penghargaan

p/s...ada gak modal update:-)

May 20, 2009

BAS

td bc paper...
eksiden ngeri bas ngn lori...
wuiii takut kan...terus teringat citer BAS
aku bkn nk citer psl eksiden tp nk citer pasal najibah...
najibah lagi...sori ek semua..
dah itu itu je modal nk update...hehehe
ni citer najibah gi hantar cousin dia naik bas...
punyalah excited dak tecik tu nengok bas...
ada bas lalu je mata dia melilau....
hoho tulah najibah...klu bw dia gi airport ntah mcmn plk reaksi dia...tgk kapal terbang kan...
semuanya excited...tu belum bawa dia naik lagi tuh....
nengok TV pun excited...
pastu terkejut2...ala la ank ibu...



p/s tengokla tu....eh ank ibu ni boy ke girl...ala belasah je la musim panas la ni mcm kesian nk pakaikan gaun2.

4 bln



Pagi tadi kat klinik....
lps dah jmp doktor....
takder apa pun cuma rutin bulanan...
4 bln takder inject ek...nasib baik
smpi tertido dia...tu la bangun awal pagi tadi...
smpi rumah Tok Ma dia pun tido tak ingat...
biasa Tok Ma dia ckp jarang tdo dah sekarang ni...
apa2 la najibah janji x nangis...
ibu & abah nk keje...dok baik2 ya...
petang ibu upah nenen...

p/s lmbt nau rambut najibah nak naik..tak sabar ibu nk ikat toncang...huhuhu

Ngaji Ngn Tok Mek



Ni Najibah mlm td...
dia mmg selalu ngn Tok Mek dia sblm tdo.
Biasa dia xleh tdo klu Tok Mek dia xdukung time ngajar ngaji.
Nk jd guru quran gak ke najibah....
ibu harap najibah blh ngaji well soon..:-)

May 18, 2009

Mimpi

n3 ni aku nk kata kelakar pun mcm tak...
nk kt sedih pun mcm ya jugak...huhu apa aku nk cite ni...
mcm ni semalam mcm biasa aku bangun pagi nk siapkan mcm2 hal sblm gi keje.
then lepas semua usai...mcm biasa gak aku kejutkan abang...tp nk jd cite dia mcm tak nak bangun,aku pun masuk bilik(biasa jerit je dari luar bilik...aku gerak dia...terus dia pegang tgn aku kuat2....apa hal plk...blh dia tanya aku sayang dia tak...pelik aku...aku tanya nape plk kan...dia ckp dia MIMPI (hah aku siap bold lg tu)aku tinggalkan dia ngn najibah nk kawin lain....makaih...nk pengsan aku dengar....ada ke patut....aku pun ceramah la sikit kat abang pagi2 buta tu...aku ckp selagi aku waras aku tak terPK pun nk wat camtu...nauzubillah...then aku ckp lg....even kami kawin pilihan keluarga(sapa yg pernah bc n3 lps2 taulah kisah kami)dia tetap no.1 bagi aku lps ijab&kabul selesai....dan aku lupakan semua yg pernah berlaku dlm hidup aku sebelum ni....no more.(aku telah buang semua kenangan itu selepas aku sah jadi milik dia - itu keputusan aku).Boleh plk kami sama2wat drama swasta pagi2 tu...ya mata kami sama2 meleleh....huhu....aku harap dia percaya aku.Aku terima dia seadanya....
Pelik betul aku mcmn la dia blh mimpi mcm tu....mungkin dia dok dgr satu citer kat kg kitaorg yg si isteri telah m'duakan suami nya(kisah benar)dan kantoi kn tangkap ngn pencegah....hohoho takut aku....aku takmo jadi isteri nusyuz weiii.... nauzubillah....klu pun aku buat dosa aku takmo dosa nusyuz tu...dan dosa2 besar yg lain.....nauzubillah
ok tu la cite kami berdua di subuh hening semalam....ada2 je laki gue tu...dan aku akhiri ngn gambo kenangan terindah hari bersejarah hidup aku.....

May 10, 2009


Selamat Hari Ibu untuk bonda tercinta, harap impianmu menjadi kenyataan tahun ni, & semoga ibu sentiasa dalam keberkatan Allah sentiasa....dirimu inspirasi hidupku...love u so muchhhh mom.......
.
.
.
x lupa jugak ucapan untuk ibu mertuakan...wah dah dua ibu ya....semoga dia jugak sihat & bahagia sokmo....sy sayang anak ma...so automatik sy juga sayang ma....hehehe
.
.
.
.
& utk semua wanita out there yg bergelar bonda...ibu...umi....mama...mommy...and what so ever....we are greet rite?

.::HAPPY MOTHER's DAY::.


May 07, 2009

KEJAMMMMM

sakit hati benar sy.....
mesti ramai yg dh bc paper & dgr berita mlm td kan...
yg buat lagi sedih mangsa jugak sdg peknen....kejammm nya ko wahai peragut...mana la hati perut ko ek....dh bnyk kes mcm takder penghujung kan kes2 mcm ni....klu nk ckp mmg takkan habis.
apa perasaan mereka jika ank pompuan....isteri....famili mereka yg jadi mangsa kan...mn la akal seorang manusia dlm diri mereka...baikla jadi peragut yg dok ragut rumput dipadang tu (dgn kata lain binatang ternak...lembu..kambing dll) ada gak pekdah. cukup umo blh buat kenduri.....geram okey...
hanya Allah yg boleh hukum dia dengan adil seadilnya....hukuman dunia tak mungkin akan menginsafkan mereka2 ini. Hati batu...KERAS!!!

May 05, 2009

kelakar


ni cite najibah la ya...

harap x jemu nk baca & singgah ke blog saya....

semalam mcm biasa gi amik najibah umah tokma dia....

najibah ni time saya gi amik dia dah siap mandi dah...

tp satu habit dia smpi hr ni dia ttp akan nenen ibu dia even dia dh kenyang tepu...

sy suspek bkn nk minum sgt pun just nk manja2 lebih ngn ibu dia...suka kan walaupun penat baru balik keje....

dan semalam yg buat kelakarnya...lepas nenen dia rengek2...sy ingat dia x puas nenen lagi...

tokma dia amik pun mcm tu gak....abah dia amik pun sama....huh apa la yg anakku nk ni....

pening sat....pastu sy ckp la najibah nk naik kete ya...terus diam ko...

huh dah pandai tu...dan sy pun letak la kt baby seat dia...diam terus kat situ...hohoho

blh sengih2 cam kerang busuk plk...hmmmm

baru 3 1/2 bln dh wat pangai cam tu...alamat penat la ibu nanti nk bawa najibah jalan2 sokmo...tp takpe ibu relaaaaaaaa.....huhuhu

najibah skrg dh kenal org...

klu kita panggil nama dia mesti melilau cari....alhamdulillah...

dah nk meniarap nmpknya...

nikmat nya ada anak ni....bahagia je rasa...

May 01, 2009

hasilan

ni la hasilan projek yg kami usahakan dulu tu....
kebun pisang tu takla besar mn pun...seekar je pun
dah berhasil....ni yg lebih kami jual hari tu...
org yg tanam pun nk mkn jugakkan...
pertanian itu perniagaan:)





Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi