Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

January 31, 2012

kakak, ibu minta maaf ya

pagi tadi nak cepat...air panas kat tangan, kakak nangis sebab dia bangun ibu takder sebelah..semua pun dah bangun dia je yang lambat. Kakak mmg macam tu, pagi mesti nangis bila tgk takder saper2..
.
.
pagi2 nangis..pastu lari2 nak gi kat ibu yang dok dokong adik & pegang cerek air panas...ibu takut tertuang air panas kat kakak...tak sengaja ibu tertolak kakak ke belakang...kakak jatuh...
ibu kesal sangat takleh nak imbang semua tu...nasib tak tumpah air panas & tak kena adik jugak.
ibu je kena sikit kat tangan...alhamdulillah
.
.
tapi kesian kakak jatuh...tak kuat, tapi tu pun ibu rasa bersalah sangat...banyak kali tanya kakak sakit ke tak...gosok2 dia..nampak ok..insyaAllah.

Ibu minta maaf ya kakak...sori sangat2.

best moment

ewah...berpangku2 pulak dia...

syahmi ni manja lebih kurang kakak la jugak
ingatkan anak laki takder la manja macam nak pompuan..
sama jer..
ibu gerak jer..mula nangis macam kan kena dera...
tapi best..anak manja dengan ibu...

malam kalau takder ibu alamat takleh tido la semua...
pagi2 ibu bangun semua bangun..
tu yang sekarang ni susah sikit nak buat sarapan..
buat air jelah cicah ngn biskut kering
kalau ibu sempat adalah..
kalau tak beli kuih kedai jelah.
apa pun best bila bercakap pasal anak2:-)

January 29, 2012

sampainya hati..

emmm sampai hatinya hati..
.
.
dah tu je

January 28, 2012

hutang

cakap pasal hutang ni buat kita jadi geram..
tapi saya pernah terbaca yang kalau kita bagi hutang ianya lebih baik dari kita bagi sedekah.
tapi kalau dah lama sangat tu yang buat geram tu.
bila kita tanya...boleh pulak dia "eleh"kan kita..
kalau dah "eleh" napa tak bayar.
uish geram kan..
tak minta dia buat diam..bila minta kita pulak yang kena...nasib2
dah terbalik kot dah zaman sekarang ni..
semuanya pun terbalik.

January 27, 2012

senaman

kalau kita wat kije rumah tu dikira senaman tak?
mungkin ya..tapi tak proper la gamaknya kan.
saya ni sejak lepas belajar mmg tak la senaman secara proper.
rasa macam bersalah pulak kat diri sendiri
nak keluarkan peluh pun susah.
tak baik sungguh untuk kesihatan
makan pun takder memilih semua dimakannya takder sukatan pulak tu
ish2x..tak boleh jadi ni..
nak kena ubah sikit cara hidup
nak kena bersenam jugak
makan secara sihat
makanan rohani pun perlu jugak kan?
insyaAllah...sama2 kita tingkatkan usaha untuk ke arah yang lebih baik...

January 26, 2012

buta jalan

cuti CNY hari tu ada pegi kenduri kat Pasir Puteh.
masa pegi follow kete saudara
balik x follow sb rasa macam boleh balik jer (saya berdua dengan mek sja)..huhu
tapi tak rupanya..
tersesat lalu jalan jauh..alamak
dari tak sampai sejam boleh jadi sejam lebih baru sampai rumah..
itu lah masalah saya, lagi2 kalau saya drive sorang2..
sgt2 buta jalan.
walau sudah 2-3 kali pegi..saya masih tak boleh
saya mesti kena ada co-pilot tak pun jadi mem sudah.

January 22, 2012

Di hari lahir kakak yang ke-3

wah kakak sangat excited...
seronok agaknya la..
pegi kedai kek, beli kek yang dah siap takder tempah2
nak beli SR jauh dari rumah pulak. lain kali ok.
punya budak ini excited sampai terkucil..
agaknya asyik dok tahan jer..tu yang tak sempat nak ke toilet..
nak marah pun takleh sb ni hari dia kan..lagi pulak org ramai..
mil ada so ibu maintain ayu jerlah...hehe
so far semuanya pun ok...
makanan licin..
untuk hari lahir kakak ibu berjaya buat donut..haha
tapi takder gambo la...
kamera ibu tak pegang...ibu lorat...maklum mak pengantin hehehe..

gambo pun takder yang proper....untuk kenang2 boleh la...
so kakak...nanti boleh la awak baca cerita2 awak ni ya.

January 21, 2012

Anak ibu Nur Najibah Sazli Hisyam


wahh pejam celik sudah 3tahun kakak ya..
rasa macam baru saja ibu lahirkan kakak..
dah takder bau baby dah...bau masham adalah...hihi
kakak dah besar ya...dah boleh hantar sekolah dah...insyaAllah tahun depan ibu hantar kakak ke sekolah.
tengok gambo2 kakak...huh rindu pulak zaman kakak kecik.
telatah kakak mmg menghiburkan ibu..malah orang lain jugak..
mulut kakak petah sesangat.
kakak sgt matang di usia kakak.
tapi bila time angin lintang...huhu ibu leh naik hantu.
alhamdulillah kakak cepat belajar...walau ibu tak beri penuh perhatian untuk sit alone...sama2 belajar...tapi time ibu masak...memandu...secara tak langsung pun boleh aje akak ingat...syukur sangat...
21 jan 2012...genap 3tahun usia kakak...kakak akan sentiasa jadi baby ibu yang pertama..
setiap waktu ibu doakan kakak jadi yang terbaik...berjaya dunia & akhirat...jadi kakak yang hebat dan melindungi...anak yang membanggakan...insyaAllah. Semoga Allah sentiasa melindugi kakak..dan sentiasa hidayah,petunjuk & taufik dariNYA...sentiasa dicerahkan pintu hati kakak untuk belajar...amin



January 18, 2012

bukan sombong:-)

alahai...semalam singgah beli durian kat simpang nak masuk kaw rumah.
sekali yang jual tu kawan sekolah menengah dulu...katanya lah.
tapi saya sampai hari ni takleh nak recall saper la dia tu..
nasib pegi beli angkut semua bodyguard..tak lah dia tu pikir saya masih single...hehhe
sorilah ya..saya dulu low profil bukan geng hot kat sekolah..
geng hot ni biasa yang lawa2..rasanya saya bukan golongan itu..
maaf ya saya tak ingat langsung sapa kamu...(beria dia kenal kan, tapi saya masih takleh nak ingat lat weh...)

godek2

dok tengah godek2 blog ni...
tahun baru, nak kasi ubah lah sikit..
tgk lah kalau rajin mungkin ada perubahan..tahun bila tak tahu lah.
kalau tak stay kat situ je lah...n3 je lah yang menceriakan suasananya pun..hehe

January 17, 2012

Syahmi:10 bulan


15/01/2012 genap 10bulan syahmi.
Alhamdulillah..dia membesar dengan sihat.
takder gambo terbaru budak ini..yang ini pun ok lah

sudah berdiri agak lama, tapi masih belum mau melangkah...
gigi masih dua batang kat bawah
suka bergurau...wah kalau bergolek senda gurau kat tilam mmg kesukaan budak tecit ni sekarang.
suka sup...suka sangat2
dah makan macam2
tapi bukan jajan la...
pantang nampak orang bersiap pasti bising nak ikut.
suka tengok bola kat TV...juga suka tengok national geographic...bagus2 ibu suka
saya perati anak2 saya tak gemar sangat kartun buat masa ni la..lain masa tak tahu
apa lagi ek..alamak ibu blank dah
apa2 pun syukur dengan anugerah ini..

January 16, 2012

agar-agar santan gula melaka

buat agar2 ni untuk Pak Ngah abang..nak resepi?
jangan buat saya malu...saya main hentam saja...
boleh la ke blog2 masakan otai2 yang ada ya...sekian TQ:-)

January 15, 2012

Anak saya dah nak kawin

ni la cincin tunang anak saya...hukhuk

hahahaha
anak baru 3thn dah perasan nak dapat menantu...eh
ala saja nak tunjuk cincin yang saya redeem dr uncle poh kong.
nak amik emas kuning...tak sanggup nak tambah duit..mas mahal wooo..takder promosi lak tu.
so saya amik perak 915...leh la dapat 2 bentuk.

satu untuk saya satu untuk abang...
boleh la..kena tambah $58....
alhamdulillah...rezeki kat tmpt keje dapat la vouchure2 dari tmpt macam2 tu...
sekarang saya tak perlu naik ke KL untuk langsaikan vouchure2...kat KB pun boleh aje..
parkson,giant...jusco je belum ada...bila nak buka kat KB ni...kang nak naik Tunjong Pavillion boleh la buka satu kat situ...huhu

January 11, 2012

rambling

rasanya sudah lega sikitkan mak+ayah...
yelah anak2 dah masuk sekolah
duit pun boleh tahan banyak yang habis
kalau preschool pun banyak pakai duit
daftar pun main ratus2 malah ada yang ribu riban...
kalau yang pilih sekolah yang standard2 tu banyak la kena perabis...
tapi rasanya mak+ayah sekarang dah tak kisah...janji anak bijak kan.Habis pun takper..

kalau dulu rata2 mak+ayah hantar sekolah bila umo 6 thn untuk tadika sekarang 3/4 tahun dah hantar dah...nak anak pandai berkawan & bijak.

sebab tu saya rasa sekarang jarang nak tengok anak2 nangis masuk darjah 1...sebab dorang dah biasa berkawan dan dilatih untuk masuk kelas kan...banyak sungguh beza dulu & sekarang

suka tengok kawan2 yang dah ada anak sekolah...pagi2 mesti sibuk kan
alangkan saya yang tak sekolah lagi pun pagi2 sampai termengah2 nak siap kan memasing...
nak hantar rumah pengasuh je pun...tapi happy rasa macam tak cukup kaki tangan pagi2 tu.
mana nak mandikan anak...nak masak bekal anak...nak simpan EBM..nak kemas tempat tido...nak kemas baju anak2..huhu

nanti bila anak dah sekolah lagi la banyak perkara yang kena siapkan...huhu insyaAllah.

saya dulu tak pegi preschool pun...tapi saya dah boleh baca masa umo 5thn lagi (eceheceh berlagak pulak kan) ok la tu bagi anak kampung macam saya kan?
pastu masuk standard 1 arwah ayah (al-fatihah) hantar sampai gate je...pandai2 la ko cari kelas sendiri...sebelum dah pegi la kan...register. bawa la duit belanja 50sen...
begitulah sampai standard 6...pegi naik basikal je, kadang2 ada ayah hantar, kadang jalan kaki bila basikat rosak...tapi dulu best tak rasa pun penat berjalan...mungkin zaman kanak2 main2 lebih tu yang tak rasa tu...tapi mmg best.

banyak kenangan dulu2 kan..tapi sayang takder gambo...dulu2 mana mampu nak pakai camera. kalau tumpang camera orang pun nak kena cuci bagai...sudahnya takder gambo la.
sekolah saya dulu pun dah lain...banyak bangunan baru naik...cantik dah..dulu pun cantik tapi sekarang lagi cantik...nanti ada masa saya bawa anak2 pegi amik gambo kat situ..insyAllah

eh panjang pulak merepek...sambung lain kali la pulak..

satu nak pesan untuk diri sendiri...nak hantar anak sekolah sekarang nak kena ada duit...bukan macam dulu...


January 09, 2012

jammed

jammed org klate kato "sumbak"
tak tahu nak update apa
banyak yang saya rasa nak dikongsi,
tapi takleh nak kongsi disini....
nak update citer budak2....gambo tak up masuk Pc lagi
nak cite pasal mak budak...takder apa yang menarik
sudahnya sepi je lah...
nak up citer masak2...tak pernah nak sempat amik gambo makanan sudah selesai masuk perut...huhu
takpe..kasi warming up dulu..kamg dah panas kita up banyak2 entri...
ke mmg musim blogging dah suram ek? sebab bnayak saya tgk ramai yang nak private blog la, nak delete terus la...ish...jgnlah..
apa2 sajalah

January 05, 2012

Masterchef:Akhir

Akhirnya..
Ezani Vs Wahidan

cerita budak sekolah

pagi2 tgh dok drive dgr radio best kan...
layan la jugak ngantuk2 tu.
pagi ni banyak cerita kat radio berkisar ttg sekolah.
pastu ada tu cerita perangai budak2 sekarang yang agak menakutkan-ganster
ramai yg bagi komen, punca & sebab..
pastu ada yang komen cikgu pilih kasih..
mak+bapak yang lepas tangan
budak yang sangat susah nak tegur
mcm2 la
yang pasti semuanya pun patut sedar.
masing2 ada tanggung jawab
tak boleh nak saling tunding jari
kalau semua sedar, insyaAllah masalah takkan timbul
cuba bayangkan masalah cikgu2 kita
dengan budak yang ramai-katakan darjah 1 ada 7-8 kelas?
boleh kawal ke?
saya tak nafikan ada jurang budak kelas pandai & budak kelas kurang pandai ni.
tapi saya rasa nak salah cikgu pun tak leh jugak
mereka rasanya dah sehabis daya dah nak mengajar budak2 tu...
budak yang berada di kelas hujung2 ni biasanya rendah diri.
mereka rasa mereka sangat jauh beza dengan budak yang agak pandai..
pastu mak+bapak pulak takder nak bagi sokongan.
hantar anak ke sekolah semata2..
kau belajar ke tak itu ko punya pasal...masalah la macam ni kan?
mereka takder kesedaran nak merubah kehidupan.
jadi, samapai bila2 pun akan begitu.
kalau kita sedar, ILMU boleh merubah kehidupan kita, insyaAllah kehidupan kita akan berubah kepada yang lebih baik.

January 04, 2012

Jiwa kampung

baru2 ni saya ada ke KL.
pesat sungguh membangun KL kan.
orang kampung masuk bandar ginilah rupanya.
hehehe
tapi betul la saya rasa saya mmg takleh nak adapt ngn suasana KL
orangnya yang terkejar2 setiap masa
bawa kereta laju2
dressing up to date, ber"tie" bagai-executive katakan.
jiwa saya mmg jiwa kampung la.
mmg patut pun saya amik keputusan nak keje kat kampung.
tapi sekali sekala ke KL tu syok jugak.

nyanyuk

seiring peningkatan usia..memori pun semakin low.
nyanyuk ni penyakit tua..
so sapa2 yang nanyuk tu maknanya sudah berusia.
tapi orang nyanyuk mana sedarkan dia tu nyanyuk.
alahai...nak kata apa lagi dah dia nyanyuk.
tak payah la nak terasa ke apa... simpan saja rasa tu dalam hati
pujuk diri untuk menerima dengan redha.

January 02, 2012

catatan pertama

catatan pertama di hari ke-2 minggu pertama bulan pertama tahun dua ribu dua belas.
saya cuba untuk tidak terlalu meraikan tahun baru masihi.
saya cuba untuk menggunakan tahun hijrah, tapi kesekian kalinya asyik terlupa...sebab sekelililng saya menggunakan tahun masihi...kuat sungguh kesan itu.
saya harap baik2 saja.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi