Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

August 31, 2008

merdeka & puasa

sempena kehadiran 31/08 ni aku ucapkan selamat hari merdeka utk semua rakyat malaysia. Harap kita semua dpt hidup aman & makmur tanpa mengira fahaman memasing...




...dan untuk saudara sesama islam aku ucapkan selamat menghadapi bulan ramadhan yg barakah...tempuhi la dgn sabar....moga puasa kita semua lebih baik dr sebelumnya dan diterima oleNYA...amin..






SELAMAT BERCUTI SEMUA!!!!!!

August 21, 2008

indah

hmmm indah sungguh hr ni....disebabkan nk rush ke klinik aku x sedia breakfast pagi ni...
so kami pun dating la bersama....wahhhh
pagi2 dh keluar....pesan kat mak nnt org tapau sarapan....
mkn la kami bak merpati dua sejoli cewahhhh....huhu
ssh tau nk sarapan kat luar...abg x suka....hr ni aku b'jaya gak pujuk dia...
mls sebenarnya nk bngun bapak awal....nk prepare breakfast...huhuhu...
mmg awal aku smpi kat klinik...org kt klinik gomen kena pgi awl2 kan...
kang nnt bapak lama nk tgu...
tp takder la lama mn pun...
tak smpi sejam aku dh setel semua....so blh la aku msk awl opis...
takyah susah2 nk amik 1/2day leave...hihihi...
aku suka...tp lg 2 weeks aku nk kn pi lg...org kata biasa awl2 preggy sebln sekali...
tp nape aku 2x sebulan...adoiii....doc ckp aku kurang darah...
aku rasa aku mkn bapak bnyk...tak cukup2 gak ke zat tu...lotih mak dongar...
aku rasa aku ok jer...mintak la takder apa2...
scan pun tak clear...punya lasak dia berenang2 dlm tummy aku...doc nk ukur pun tak leh...
aku harap aku selamat smpi la deliver nnt...insyaAllah...dh la oiii....keje melambak nun...cayokkk

August 19, 2008

horeyyy

yeyeyeye...hr ni leh blk awl....adik boss kawin....dia kasi 1/2 day hr ni...
best nyer la...tp sp nk drive ni nk gi kenduri tu...mls nyer aku...hadiah x beli lg ni...
member aku pun hr ni gak...jauh tu kat Tok Bali...x pgi rasa lain plk...
apa2 pun aku doakan semua nya bahagia hingga akhir hayat...

poning den

pening pala aku ngn peel bdk2 practikal musim ni...kt tmpt aku je la
jap dtg...jap tak dtg...
tepon tanya...mcm2 alasan...adoiyaaa....
bos asyik ckp klu tak dtg buang je...buat apa amik klu displin tarak...
aku kesian lak....ishh nyusah kan betul...ni klu lecturer diorg dtg ni aku report la...jaga la korang...
sikit punya baik org kasi tempat...wat camtu plk...
ms nk bkn main lagi...dh kasi hampeh...uhhh

August 14, 2008

Birthday Wishes

hari ni 14/08/2008 nk wish b'day greeting kat someone....
Selamat Hari Lahir....harap dia dipanjangkan umo...murah rezeki....& diberkati Allah sentiasa.
dia ni kawan yg betul2 blh dibuat kawan...respect sgt kat dia...
w'pun dia takkan baca blog ni...& aku takkan wish in person kt dia dh skrg...due to new status...
aku still ingat...dan tak salah kan...so this entry is dedicated special to Aliyas Abas....
Tak tahu la kat mn skrg dia...i'm wish u greet...

August 13, 2008

Jom Gelak

huhuhu...cite lawak ok semalam..
balik keje smlm aku ajak abg gi pasar malam...
dekat je ngn rumah...
pastu tgk motor yg biasa abg bw gi ke keje minyak kering...
kami biasa tuang minyak dlm tong utk semua motor kami...
nk jadi cite plk dlm tong pun takder....
pastu nengok satu lg...
lm gak la x naik motor tu...
blh la...lgi pun dekat kan...
tgk minyak dulu kot2 takder minyak gak..
ok ada...so pgi la kami ke pasar mlm...
beli2 apa yg patut...then balik...
ms balik tu moto ok lagi...
smpi tgh padang motor tiba2 tersengguk2...hah buat hal la plk..
dh la nk maghrib dah...adoila...
start2 takmo gak hidup...
aku dh bebel2....hehehe aku gak yg ajak td...
then abg kol member dia...
nasib orang tu sudi nk nolong...
klu tak jalan kaki la kami smpi rumah...
dekat2 pun blh peluh gak...
smpi2 umah abg bantai gelakkan aku....bkn apa abg mmg dh tak nk pgi...aku je iya2...
pastu jd lak cam tu...aku pun ckp la serik dh nk naik moto tu...
abg ckp tu la org pompuan susah sikit dh serik la apa la....
betul gak kan...org pompuan ni takleh susah sikit...emmm mcmna la nk jadi wanita solehah gitu...
huhu terfikir aku...

August 11, 2008

tips

mesti ramai yg tak suka kan mkn sireh+pinang....
aku mkn tau....sb mak & atuk aku mkn...biasa la org kampung
tp takder la aku mkn smpi merah2 gigi aku tuh...just suka2...
org tua ckp mkn bendalah tu leh buat ubat....
antaranya nk hindar dr kn ulser....aku rasa ya tau...
sb apa sblm ni aku tak mkn,ulser selalu ada kt mulut aku...sakitnya huh tok sah citer la kan...
pas atuk aku ckp camtu aku pun mkn la....mmg dh tak kn ulser...
pas tu daun sireh tu plk dia ckp wat mandi...
kasi wangi badan...& gosok2 la mn yg patut kan...tp iyakan kt pun selalu bc khasiat sireh tu...
mmg patut tau di amalkan...
nk tanam pun senang je...ia sejenis pokok yg senang hidup...tanam dlm pasu pun blh...org2 pompuan mmg digalakkan mandi daun sireh ni...
satu aku takkan lupa psl sireh+pinang ni time aku sanding dulu...kn paksa mkn ngn mak andam tu...sejak tu la aku blh terima sireh+pinang ni...sblm ni aku rasa pedas & pahit je...cuba lah mula2 mmg tak syiok lm2 best plk....khasiat pun banyak

roadblock

seminggu dua ni mmg bnyk tul roadblock.....
semua jln aku rasa ada...
jln nk ofis aku ni ada satu...
sebelum ni tak pernah lak aku kn tahan
aku notice mmg cermin kete kecik aku tu gelap sikit...
abg la pndai2 nk tinted...hehehehe slh kan org:-)
so semalam aku cam biasa la drive nk balik keje....sekali kn tahan...
aku wat muka selamba ke tepi jalan...
dia mintak ic/lesen aku kasi....
pastu check2 kete kecik aku....
then dia suh aku jalan....
horey....selamat...klu tak mau jln 2-3 rat kan...
haih nk kn buang ke tinted tu erk...
tp klu buang tak cun la plk aku rasa...
bior je la kan...
aku rasa dorang (geng JPJ) ni tgh wt training tu...
sb aku nengok semua budak2 je...yg senior just duduk sambil nengok2 je....

August 06, 2008

PUASA

Puasa dh dekat kan...
kejap je...
dulu puasa ngn mak je...skrg tambah lg sorang...abg la...
mcmn la ek...dulu aku ngn mak ala kadar je...
maklum 2beranak je...
thn ni meriah sikit kut..
biasa kat rumah tuh 1 minggu nk raya baru meriah..
semua dh berkumpul...
makanan pun mcm2 la...
pastu rebut2...oooo nikmat sungguh aku rasa time tu...
tahun ni puasa 1st time sbg isteri & plk aku peknen...hmmm camner la nafsu makan aku nnt...
huhuhu...insyaAllah tahun ni puasa aku penuh la kut...
mintak2 Allah kuatkan aku & berikan aku kesihatan yg baik...amin.
nasib mabuk2 dh takder....cuma klu bau yg agak teruk tu mmg aku takleh la...
hmmm tak sabar nya aku nk puasa tahun ni....agak2 aku dapat duit raya tak klu aku puasa penuh? hehehe....sapa nk kasi?

Fahan a.k.a adik

farhan ni adik bongsu gue....aku ngn dia beza lam 8 tahun gitu.......
kelmarin dia ada kol aku...kami dua mmg rapat...skrg dia kt perak...
baru habis ngaji insyaAllah 15-08 ni start keje...
mmg lama dh la dia x blk kg...rindu gak la..
ms on call tu aku nanye la nape x nk balik...
tau dia ckp apa...mls la nk balik...bkn ada apa pun...pastu aku ckp la aku ngn mak ni apa...(geram la skit time tu)....dia blh ckp nnt dia keje nk bw mak kami tnggal ngn dia...uhhh aku nanye lagi nape...dia ckp dia kan ank laki so dia nyer responsible la kn jg mak kan...mmg la...tp aku rasa klu betul cam tu aku mmg x leh terima kut...sb aku ngn mak mmg takleh pisah la aku rasa...even aku dh kawin, klu blh aku nk pg2 aku bngn aku leh tgk dia...sb tu aku x pindah....klu balik keje tu blh jerit2 manja panggil dia....hehehe....tp x tahu la kan...klu blh jgn la farhan buat betul2....kesian la kat kakak mu ni...:(

August 05, 2008

cerita...ceritu..

hmmm hr aku tak kebizian...so aku leh update blog ni...
cite pending tu bnyk x bnyk la...ada la yg blh release aku release la kan...
aku ada terbaca satu blog...
dia wt entry blog yg dia tak suka ke hapa ntah aku tak ingat...
ada la 2-3 jenis blogger yg dia tak suka...
antaranya....blog yg update sekali-sekala....blog yg suka tunjuk2....etc...
bg aku suka org tu la kan...tu kan dia punya blog...
tak semua org wt blog tu blh ngadap blog nk update hehari kan...lain la klu dh tegar benar & ada income tuk dia...
pastu suka2 dia la nk tulis pepun...jln kt mn2 ke...beli apa2 pun..apa susah...dia nk tipu ke nk k*****g ke apa ke.....nk baca2 baca la...tak nk sudah...
pelik betul la...tu pun nk masuk pala otak....
bg aku senang je...aku ada ms aku bc blog saper je...tp blog yg aku terjah hehari walau sibuk mn pun aku akn bc gak...antaranya redmummy....kak ita...umimia...zaimahVP dan ada la 2-3 lg.....
yg lain tu aku jengah2 gak la...aku suka bc blog dema semua ni...mcm2 ada...

Pam Minyak

kan ada anouncement psl nk kn isi minyak sendiri start 01 Ogos...
tp aku x dgr pun & x tahu pun psl tu...
aku ni bkn tahu isi minyak sendiri...
then hr ahad cam biasa kn tuang dulu sblm gi keje...
so stop kt Shell...
aku pun tunjuk jari 3...means 30...
pastu attendan minyak tu ckp apa ntah....x dgr sb cermin x turun...
aku turun kan cermin,x elok la kan org ckp ngn kita kan...
dia pun ckp...
"kak, kn isi sendiri..."
aku "hah bakpo plk?"
aku lagi" kak x reti la..."
dia gelak kt aku...
then dia ckp "takpo kak, sy ajar...buat maso lo ni kito ajar dulu"
aku "ooo"
.....
then dia ajar la aku...
tak la susah mn...
hehehe...
isi minyak pun tak tahu...
tp kt kelantan mmg belum ada lagi pam kn isi sendiri mcm kat belah luar...
tu yg x reti tu...
takpe pasni aku reti la tu...insyaAllah...
tak susah mn pun...
m'sia blh kan..aku pun leh gak...huhuhu

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi