Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

May 29, 2008

itu...ini...

dah x tahu la weh nk kasi tajuk apa dah.....
hehehehe....
seem like bz dis few weeks....
bz apa pun tak tahu la...
tp sempat la blog hop kjp2...
tp bkn nk citer psl keje...borink...
citer psl luar kijo....best...
aku pelik sikit ngn 'peel' abg sejak dua menjak ni...
silap sikit nk merajuk....
ckp terkuat sikit dh sentap...
aku pun tak tahu la....
semalam konon nk pujuk la dia...
aku belikan t-shirt n boxer....
suka plk....
mampos la aku klu cengini....
majuk sikit...nk kn beli something.....
patutnya aku la peel camtu...
adoiiii laa...
pastu dia blh gelak2 plk...tnya nape pangai abg camtu lately....
pening den....pastu sama2 gelak..
ialah...klu dah majuk tu kalah budak kecik...
mkn pun terpaksa..sb mak aku ada sekali....
nk je sekeh sekali time dia majuk tu...
harap dh tua je....
buang tebiat kot...
jgn la dia buat hal lain plk lps ni...
hazab tul nk mujuk nyer...

May 26, 2008

Peghak

ha betul ke tak eja cam tu...ye aku ke perak....
melawat kakak ku yg baru melahirkan ank ke-5...
baby tu actualy premature...tp dh ok dah...
kecik nyer baby tu...pompuan...
syukur lah kan....takde mslh apa baby tu...
kak nik je darah tinggi...kn tahan wad...
emmm...sian ank2 yg lain...
dh ibu kn tahan wad...
rumah mcm kapal pecah...
mkn pun tapau...
sian ank2 sedara ku itu...
tp nasib mok ti korang pegi...blh la mkn2 best skit...masak sendiri kan...
1st time aku msk sup ikan yu...
emmm BIL aku ckp sedap...aku tak mkn...entah tak selera aku nengok...
mknan org beranak...
ishhh....
aku pgi ngn mek...
tak lm pun...4 hr je...
tu amik EL...
mls nk apply cuti...
tp smlm kaknik dh kuar...
mntk ngn doktor...
dia takleh dok kt spital tu...
tdo pun tak...
lg la tinggi darah nyer...
tu yg mntk balik...
dh nm pun pgi tgk org sakit..
so takder nyer nk roger2 perak kan..
lain kali lah..
nnt poi ngn abg plk...blh la nk rewang2...
harap both kaknik ngn baby cepat baik...
nasib baik cuti sekolah kan....
tak la ssh sgt....

May 21, 2008

alamak...

hehehe...
kesian kan...
yg biasa bk blog ni...
bk2 jer takder update...
so mintak la mahap...takder citer menarik...
ada pun cousin aku kawin ngn suami org....
huh...mmg geram kan...
nak wat camner...2-2 gedik....
bdk lagi tuh....baru habis SPM...
yg laki pun tau la mampu...
tp pk la anak2 klu tak pk isteri pun...
sian jer aku dgr....so skrg klu nmpk laki tu kat area rmh kami...
maknanya dia 'berkursus' kat belah sini la tuh...hehehe
klu takder....maknanya kursus rumah bini no.1
tulah ko...nk sgt laki org kang dah kn tnggl...plk tuh bini no.1 belum tau...
amik ko....klu kt ckp kang...ckp kita jeles...apa ke he lah nk jeles ntah...takder maknanya...klu bahagia aman smpi akhir ok lah...klu sebaliknya...tak ke nk cari ank beranak gak nanti...tp aku harap n doa dia bahagialah ngn jalan yg dia pilih tuh....
pandai buat...pandai la kelentongkan.....
maaf ya..n3 emo sikit ni...

May 14, 2008

lalalala

is that i'm crazy?
oh no...i'm just become me, myself & i....
hadoooo..dooo..doooo
susahnya nk clearkan sorang2...
i have my own way...
is that clear....

apa kes......

borink la....keje hr ni
biasa ptg plk hujan...
ngn ribut2....
mintak la Allah lindungi aku selalu.....
iya la kan....bnda nk jadi mn kita tahu...
nauzubillah....
aku ada dgr something dri bonda...
yg blh buat aku down...
tp bonda dh bagi motivasi dh...
so no need to worry...
but i'm still thinking that matter....
how to be solve....
but it's need to solve with gentle...
i'm already belong's to someone....
so just let us alone to handle our life journey....
no need to interframe la.....adoiiiiii
God help me.....

kerabu sotong

hmmm...

kerabu sotong...

best la gak...

rebus sotong kasi masak...

hiris halus2 bawang merah...cili padi...daun sup...daun kesom...serai....gaul rata

sotong tu pun diracik2....ala kerabu kan kn racik2...hiris2...

pastu cincang buah mangga muda...dibuang kulit....

letak la garam sebagai penambah perasa....kang rasa masam jer...

abg tak pernah rasa kerabu ni...dia mmg suka asam...so kira dia okay la...

aku ala2 je...masam2 ni bkn feberet aku la....

tu la menu kami sekeluarga mlm tadi selain lauk pauk yg lain...

cuba la...

Nasi Minyak

iya2...musim nasi minyak dah smpi....
bnyk la jemputan nk kn pgi...
insyaAllah smpi....
skrg ni lg la...
nk kn attend dua2 side..
tak pegi kang...
manyak plk munyik kan...
ayooo...

May 13, 2008

kucing

kucing ooo kucing....
ha aku tak berapa gemar ngn kucing2 ni...
tp bonda la...
so bela sekor ibu kucing...tu pun amik umah mak abg...
nk jd citer 2 bulan bela kucing beranak la plk...
pagi semalam...
mak aku ingat dia dok gonggong tikus...tngk2...ha engkau..
smpi 5 ekor...
huihh...geli den...
habis tilam kn darah dia....nasib yg tak guna
klu bilik aku...mau aku amuk...
tp aku cuci la gak..
takkan nk biar mak wat kan...
termuntah2 aku basuh...
sabo je la...
aku cari kotak masukkan kucing2 tu dlm kotak...
bkn aku le yg pegang2 ank2 kucing tu semua...
itu kerja abg....
aku mmg takkan pegang....betul2 mcm tikus....
balik nnt nk tgk camner....biasa ibu kucing tu akan sorok anak2 dia...

May 07, 2008

Lirik

dulu aku kenan sgt ngn D'ct...
dia cute n lawa...
tp lps dia announce nk kawin ngn D'k...
huh...malas nk amik tau...
tp aku ngaku semua lagu2 dia best...
lps kawin pun best...blh layan...
since mls nk wat n3 pasai mylife so aku tempek lirik lagu Cahaya cinta dr D'ct...

Dia telah telah menentukannya
Kita bertemu dan bercinta
Inilah oh takdirnya
Bukan kerana harta
Inilah citra cahaya cinta

Pintu hatiku telah kau buka
Tak mampu ku menafikannya
Kejujuran diberi
Kasih datang terhenti
Ini bahagia yang ku cari

Sayangi daku
Peluklah daku
Janji dengan ku
Semai cinta nan satu

Tuhan menguji
Takkan berhenti
Hanya ku pinta
Sama setia menjaga
Hingga ke alam syurga

layannnn......

takut la weh

betul2 takut....
mak aku ckp dlm 6 org ank dia aku lah yg paling berani...
cewah...sbnrnya aku ni penakut gak...tp wat2 berani...
tp citer ni wat aku seram...
ni cite ms abg n kwn dia balik mancing....
kwn dia drive...
pastu on the way tu mereka tgk ada bdk dok lintas jln...ngn basikal
ingat takder apa la kan...
so mereka buat donno je la...
pastu bdk tu lintas lagi...kete dh dekat time tu....
4..5x gak la dia duk melintas...sblm mereka smpi tmpt tu...
alih2 mereka sampai tmpt tu dia dh takder....
aiyok....org tua pesan klu mlm2 dlm p'jlnan jgn berenti kan...
so mereka jalan dan diam smpi rumah...
abg tnya kwn dia...nampak tak...dia ckp nampak....
makkk oiiii...apake....
ni yg buat aku tak nak pgi lg nih...
dan utk nak tahu kesahihan kejadian itu abg telah b'tanya org kg di situ....
dan iya....bdk yg dilihat tu telah dilanggar kete smpi innanillah....
hadoiiii...takut la weh...meremang bulu tengkuk aku...
baru plan nak pgi lagi...aku takut sb aku tahu klu aku pgi aku yg kn drive....org tuh dh ngantuk...tgh2 mlm weh....
harap lps ni aku blh lupakan cite seram tuh...

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi