Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

February 28, 2013

Tok saya tak sihat:-(

Assalamualaikum w.b.t

Saya masih punya atok laki & pompuan beleh mek serta atok laki belah arwah ayah.
mereka semuanya dan lanjut usia...dah lebih 80thn umo..
semalam saya dapat panggilan dari mak sedara yang atok laki belah mek jatuh tangga...
kemungkinan besar tangan dia patah - tapi tak buat apa2 sebelum kami tiba.
malam tadi kami pegi, mmg tangan dia dah membengkak..dan saya yakin ianya patah!
kesian cik (panggilan kami)....tapi masa tu masih boleh bercakap dengan kami semua...
saya urut slow2 tangan dia, sementara adik dan suami saya pergi panggil orang yang tahu bab2 patah tu...
sedang saya tunggu dorang balik...cik tak semena2 tak sedar kan diri...masa tu mmg saya masih urut2 dia..tapi tak sentuh langsung kat bahagian bengkak...cuma urut kat belakang jer...
tiba2 saya tengok dia lain macam....macam tak boleh nak bernafas dengan baik seperti sebelum ni...
saya cemas...panggil mek...cik macam nak muntah, peluh membasahi baju dia...basah macam kena jirus air.
saya  takut..sebab keadaan macam tulah dulu semasa arwah ayah nak tinggalkan kami:-(
kami baringkan dia...sebab sebelum tu dia dalam keaadan duduk....keadaan mmg agak cemas..
gambar lama...puas cari gamba yang baru tak jumpa pulak..takperlah. itulah atok saya:-)
lepas beberapa seketika...cik mula sedar...alhamdulillah...mungkin sakit yang ditanggunng dah tak tertanggung tu yang buat dia jamm sebentar...tapi dah cukup buat kami semua cemas & takut tapi redha sekiranya apa pun berlaku:-( 
(bukan berdoa, tapi menerima ketentuan dariNya)

lepas keadaan agak reda, saya minta diri untuk balik, mek tinggal situ...ialah takkan nak biar makcik saya sendiri pulak kan...pagi ni saya pergi, alhamdulillah..tapi masih belum bangun...letih agaknya malam tadi takleh nak tidur, tangan dia berdenyut2 agaknya..hari ni kami bawa orang yang boleh tengok tangan dia tu, sebab malam tadi dia tak leh datang...

tengok tangan cik yang membengkak ingat pulak poknik yang dulu pun macam tu jugak..adoi lah..semua pun teringat2...rindu sebenarnya:-(

February 27, 2013

Sehangat Asmara

Assalamualaikum w.b.t

sekarang drama2 kat Tv best jer semua...tapi saya mmg takde nya nak tengok drama kat rumah tu..tak bola, tengok national geographic...mmg tu jer:-)
mmg tak ikut pun drama2 tu semua kecuali cerita Adam & Hawa. Tu pun tengok kat internet kat tempat keje..opss
lagi satu ni cerita sehangat asmara ni...best kan? saya tengok sebab dah baca novel...tu yang ber'ia' nak tengok tu..lagi pun saya suka rita.
baca novel kemain cepat..cuba kalau baca buku ilmiah..hah nak habis satu page tu kemain lama...setahun pun belum tentu habis baca-tu saya lah..
mmg dari dulu susah benar nak baca buku ilmiah ni..beli rajin la jugak..tapi sudahnya tak baca.
satu sikap mmg tak patut betul^_^
saper nak tengok cerita tu leh click link ini ya...macam2 cerita ada. Tak pasti dah sampai episod mana dah cerita sehangat asmara tu...
Selamat menonton:-)

apa nak buat^_^

Assalamualaikum w.b.t

Saya ni nak kata suka masak tu boleh la..
tapi bila datang time malas tu ada jugak..
hah time tu nak senang keje...masak telor dadar letak kicap sudah..
tapi yang peliknya budak2 ni suka pulak..
lepas tu hari2 mintak goreng telur letak kicap...huhu nangis abah korang bila tengok anak makan macam tu hari2:-)hehehe takper yang penting masak dari hati bak kata kak pija kita..
satu jer saya ni...masak ikut suka..
tak pernah ikut sukatan..
kalau jadi- jadilah
kalau tak...hmmm kasi makan itik sudah (nasib mek bela itik sekarang kat rumah, kalau tak nangis tengok makanan dibuang2) - membazir. Jadi tak membazir la jugakan?
banyak kali lah jugak saya buat tak jadi..yang paling banyak buat kek la..
nak sangat buat tapi tak jadi-sedeyyy
yang selalu confirm jadi kek cokelat jer tapi tu lah..orang kat rumah ni kek cokelat tak berkenan mana..
dorang nak kek sempoi2 jer...kacau telur+butter+tepung+parut kulit orange untuk perasa...hah tu mmg sekali ngap jer. tapi tulah..kadang buat jadi, kadang keras macam batu:-) main tibai jer tu yang jadi gitu..lagak macam terer bebenor:-)
masak ber'ia'2 tak suka, masak sempoi2 jugak yang jadi rebutan...apa2 jer lah

February 24, 2013

Upih Pinang

Assalamualaikum w.b.t

Semalam ada gi ziarah tok sebelah arwah ayah.
Alhamdulillah sihat dia..umo dah hampir 100thn

kita skip cerita dia ya..lain kali saya cerita (insyaAllah)

nak citer yang on the way balik tu kami jumpa upih pinang.
haha...lama dah tak jumpa upih tu...tu yang 'ter'excited, siap benti kete amik masuk bonet....hahaha
ibu+abah yang excited nak tunjuk kat ank2...
biar dorang rasa bestnya antara permainan kami dulu2 huhuhu
tapi penat la pulak bila dorang pulak yang excited:-)
cuba tengok video kat bawah..abaikan video yang senget & suara kami yang ntah apa2 ya^_^


p/s susah dah nak jumpa benda macam ni kan?

February 23, 2013

Blogging dah tak 'IN'?

Assalamualaikum w.b.t

Ramai yang cakap blog sekarang ni dah tak IN..cerita banyak yang basi katanya..
iyalah rata2 up kat FB,Twitter,IG dan lain2 lagi
betul ke tu?
Kalau saya, masih prefer blog lagi...sebab puas boleh tulis semahunya...
saya tak sign sosial network lain selain FB..
pastu pulak sekarang yang private kan blog mereka...alahai..kalu invite tu syukur, kalu tak..nak wat caner kan..okay jer:-)

p/s suka baca cerita2 mereka macam2 ado:-)



February 22, 2013

Malaysia ramai org kaya?

Assalamualaikum w.b.t

sebenarnya negara kita ni macamana ya?

negara yang kaya @ rakyat yang kaya hasil dari berpendapatan yang tinggi?
huhu...kalau rakyat kaya sudah tentu negara maju/makmur kan?
kalau negara kaya apa rakyat dapat?
ke itu hasil dari pemerintah2 yang cekap menguruskan negara jadi kekayaan adalah hak mereka?
alamak? pening den...isu politikus ke ni?
kena saman ke macam ni?
jgnlah macamtu, saya betul2 tak faham ni:-(
kata kaya tapi....
kalau jual apa2 contoh tiket konsert la senang, yang paling murah la paling banyak dijual/beli - mana org kaya wei?
hotel - sama juga, bilik yang paling murah la yang paling banyak, yang suite/vvip berapa butir jer ada...kalau dah kaya kenapa tak buat semua taraf vvip kan?
tiket ketetebang promo-time company ketetebang buat promo la ramai orang serbu sampai hang sever deme...tu pun yang ketetebang tambang murah..yang eMAS ada ke promo free seat (jer) hehehe
alah banyak la lagi...beli barang dapo pun sama..yang paling murah la org dok cari..siap dok banding rege..kalau kedai nun murah seposen pun rela ke kedai nun..tak kira dah cost2 lain yang perlu ditanggung-kesian rakyat:-(
jadi saya rasa kesimpulanya negara kita ni kaya, tapi bukan rakyatnye la ya...terdapat jurang yang dalam antara yang kaya & miskin:-(
ke saya silap ni?

p/s saya kais hari ni untuk makan esok, kalau ada umo la ya..kalu tak jadi harta pusaka:-)

February 21, 2013

entri kosong

Assalamualaikum w.b.t

Minggu ni banyak entri kosong tanpa gambar la..mana syok kan..
jadi kita letak la satu...kata blogger kan? bosan2 jalan jammed apa lagi posing sorang2 la..
hahaha..ni blogger ado2 macam saya  je lah ni..takder modal:-)

p/s berhemah tak? sentiasa patuh pada peraturan jalan raya katanya:-)ahaks. Happy weken semua.

gemuk ke?

Assalamualaikum w.b.t

saya perasan badan saya agak berisi (ehem..ehem...bukan berisi yang itu ya) sekarang..berat tak tahu la berapa sekarang ni..takut pulak nak timbang
pipi dah rupa bulan penuh rasanya..huhu

oleh itu saya akan usaha supaya tak lah makin tembam pulak:-) (selain makan PMC & VCO)

satu- sekarang saya sudah mula buat senaman. Hari cuti jer pun...hihi buat skipping, tu pun lebih pada main2 dengan ank2 hihi...berpeluh gak la:-)

dua - saya nak mula puasa (yang ganti pun belum lagi:-) abang cakap kalu pegnen tak yah nak ganti tahun lepas...huhu, insyaAllah bang tahun depan2 ya...saya kena dapatkan balik berat ideal sebelum proceed nak pegnen lagi:-)

tiga - saya kena kurangkan makan..bukan tak makan langsung, tapi dalam portion yang kecik la..kalau dulu bertambah2 makan sekarang kena stop tambah, mkn yang dalam pinggan jer...contohhhh..tapi kalau dalam pinggan melimpah ruah tu..hah macaner:-) huhu nak kena displin ni...sikitkan makan:-)

rasanya cukup la 3 tu dulu...kang cepat pulak dapat berat ideal tak pasal2 nak kena pegnen..hishhh:-) gurau jer eh...kalau dah rezeki tak tolak punya:-)

p/s kalau orang tengok saya mmg orang akan cakap...ala tak gemuk la macam ni, tapi semua dlm famili saya (termasuk cik abang sayang saya) cakap saya dan berisi..hah cemaner tu..Jadi saya ikut kata mereka yang saya ni dah gemuk^-^

February 20, 2013

PMC & VCOA

Assalamaulaikum w.b.t

PMC - Pure Marin Collagen
VCO - Virgin Cocoanut Oil Antioxidant

hah tiba2 jer kan..
bukan apa saya sedang mencuba 2 benda tu.
iyalah kan dah masuk 3 series ni..bandan nak kena tambah apa yang kurang kan.
lagi2 dah ada famili.
kesihatan nak kena amik tahu juga kan?
saya tertarik dengan 2 produk tu bukan apa,
saya ni sejak masuk 3 series rasa macam dah mula kurang metabolisme...
saya perasan badan saya cepat naik....cepat mengah & kurang berpeluh (nak peluh apanya senaman jauh sangat nak buat)
pastu pulak sistem pencernaan pun macam tak stabil...2-3 hari baru rasa nak membuang..
so saya rasa itu dah tak normal macam dulu..huhu

so far, sejak saya amik 2 benda ni, ok sistem badan saya boleh cerna dengan baik..hari2 buang...alhamdulillah..mungkin saya kurang minum air sebelum ni hahaha
2 benda ni, kalau kita amik kena minum air banyak..kalau tak ada efek...huhu psiko jugak tu..
jadi kesimpulannya jugak...banyakkan minum air & makan makanan yang menyihatkan:-)...hahahaha

p/s ramai yang jual benda alah tu..nak cuba, cari lah agent yang membantu:-)

February 19, 2013

pilih cikgu?

Assalamualaikum w.b.t

Tu lah cerita kakak stakat hari ini kat tadika.
Saya pun tak kenal sangat cikgu2 kat situ.
yang saya familiar owner tadika tu - Cikgu La
dan dengan cikgu tu sorang la dia ngam sangat2...

setiap pagi mesti dia nangis bila cikgu lain yang dok depan pintu nak jemput anak2 ni...lagi ada sorang cikgu tu dia panggil cikgu nor (saya tak kenal)...huhu
saya pun tak pasti la, kenapa
mungkin dia nampak cikgu2 lain tak mesra & tak berapa tahu nak amik hati dia la kot..
iya la kan..budak2 ni mesti nak kpd mereka yang tahu 'tackle' dia..
lagi2 yang belum pernah berpisah dari family members...selama ni duk ngn pengasuh & tok nenek,
lain rasanya...
anak2 yang dijaga oleh tok nenek ni mmg manja dia lain macam sikit..
tu salah satu sebab saya hantar kakak ke tadika seawal 4thn
Anak2 yang biasa duk nurseri dia dah biasa dgn enviroment ramai2 kan?
dan anak2 yang dijaga sendiri oleh ibu pun lain rasanya...sb ibu ni ada 'hati' nak marah2 anak2.
biasa tok nenek jer yang tak punya 'hati' nak marah cucu. Jadi bila cucu dah biasa di'lemak'kan (eh ada ke perkataan tu) tu yang perangai dorang agak mengada. Tapi masih boleh ditarbiyahkan (disini la peranan mak+ayah pulakkan)
Bagi saya biasakan dia dari awal adalah antara cara penyelesaian...biar dia independent dan tahu jaga diri bila ditempat awam.

kalau nak ikutkan...kat rumah pun boleh ajar kan ABC 123 Alif Ba TA (keyboard takder huruf jawi)..
dan bukan nak kata lah...rasanya umo 2 thn lagi dorang dah biasa dengar lagu2 tu semua dan dah boleh hafal pun...tapi bila hantar ke tadika dorang akan lebih tahu untuk jaga barang sendiri...tahu hak mereka..dan lebih berdisplin.

itu je lah cerita kakak untuk 2bulan dia kat tadika.

Alhamdulillah, ada perubahan.
yang paling impress (setakat ini) dia sudah mula hafal tahiyat....saya belum ajar pun dia..mungkin dia dok tengok abang & kakak yang 5 & 6 tahun dok belajar solat...

Untuk cikgu2 (kalau ada cikgu2 yang 'ter' bump into my entry ni) pulak,
berhemah la sikit dengan anak2...budak2 mmg banyak peel & ragam
jgn lah nak expect dia boleh pandai dalam masa 1-2 kali  awak ajar..
(saya ada baca kat forum yang cikgu2 mcm2)- kerja anda sangat mulia, jadi buatlah yang terbaik.
lain budak lain penerimaan dia...sebab itu mereka dihantar ke sekolah (tak kiralah sekolah @ tadika ke)
nak marah pun tak guna jugak. Buat tambah dosa jer saya rasa:-)

Ok cikgu, senyum & hadapilah dengan tenang.

p/s minggu ni lagi susah nak kejut dia bangun untuk ke tadika sebab cuti panjang-seminggu (cuti CNY)..tapi lepas mandi ok lah dia...kelmarin & semalam pun nangis2 nak cuti lagi..huhu...cuti panjang yang buat saya susah hati...psiko sungguh anak2 ni:-)

February 13, 2013

Resah

Assalamualaikum w.b.t

keresahan...tu yang saya rasa sekarang.
ntah knp tak senang duduk..
org kata klu resah..iman kurang huhu
betul la tu agaknya..
terlalu banyak dosa:-( Allah ampunkan dosa ku)
.
.
anyway..dalam suka ada duka...

Selamat hari lahir untuk adik - Mohd Farhan, semoga diberi kekuatan, petunjuk, hidayah & taufiq sepanjang perjalanan hidup di dunia ini...ingatlah perjalanan ini satu ujian, ujian yang akan membawa kita ke satu tempat yang hakiki. (birthday dia semalam 12.02)....tapi kek yang saya tempah tu tak dapat disiapkan akibat masalah teknikal so beli je kat kedai..tak best la pulak. Kedai yang selalu saya beli tu keknya habis dijual..huhu

Al-fatihah untuk mereka yang telah pergi...antaranya adik Ahmad Adam Syukri, pakar IT M'sia Azli Paat, Seniman Datuk Yahya Sulong, Bloggers Jejai (Azhar Ramli) dan semua yang telah kembali kepada Pencipta. Al-Fatihah.

Mereka sudah...kita akan menyusul juga..bila tiba masanya.

February 12, 2013

Sindrom beranak kecil

Assalamualaikum w.b.t

Tajuk tu bukan penyakit baru ya..tu dari apa yang saya perati dikeliling saya.
orang yang dekat2 saya..bukan semua ya..ingat bukan semua:-)
apa yang saya tengok...kaum lelaki ni bila umo dah cecah 40 an..akan ada sindrom nak beranak kecil..rindu nak pegang anak kecik katanya...huhu
bukanlah saya kata tak boleh...tapi kalu kita tengok, kebanyakan kita berkahwin dgn orang yang sebaya...
jadi bila dah umo 40 an...org pompuan ni biasanya dah nak masuk ke fasa menopous (betul ke eja mcm tu), di kesempatan itulah orang lelaki jadikan alasan itu untuk menimang anak kecik...huhu..orang lelaki ni boleh katakan takder fasa itu, kecuali sakit:-). Kalu dah 'meno' tu macamana nak dapat anak baru iya dak? jadi kita cari la cara nak dapatkan anak baru:-) anak angkat? no..no..no, I boleh bagi zuriat takkan nak amik anak angkat:-) so faham2 saja lah...

saya tengok..pakcik2 saya dok kendong anak kecik..bukan cucu ya..tapi anak:-) alahai.
maka bersedia sajalah...saya tak kata orang ya...saya pun tak terkecuali...
bersedia untuk berkongsi:-) baca macam "sweet" jer...bila terkena tahu lah macamana sweetnya:-)

orang lelaki ni bila di umo 40 an biasanya sudah stabil...iyalah anak2 dah besar, jadi mereka fikir (agaknya) ada lebihan la kut dalam pendapatan mereka (ayat apa pun saya tak tahu ni)

ada anak kecil ni mmg seronok, tapi boleh ke nak alami semua proses jaga anak kecik sama macam muda2 dulu...sekarang berjaga sikit..huhu darah tinggi naik la...jantung tak stabil la al-maklum la dah berumo...hah dah tahu macam tu kenapa cari pasal kan:-)
tepuk dada tanya selera iman sudah la:-)
ada mampu, ok..persila kan..no hal, banyak pahala wei:-) jgn sampai berpecah belah sudah la:-). tak ramai yang boleh berkongsi, tapi bukan takder ya yang boleh berkongsi:-)

February 06, 2013

Marah betul dia

Assalamualaikum w.b.t

budak 2 orang ni payah betul nak tidor awal sekarang ni...
nak2 si kakak tu...kalau tak jejak pukul 11mlm, jgn harap dia nak tido..
ada jer nak dibuatnya...banyak betul keje sekolah gamaknya..
huhu belajar pun belum betul2:-)
kalau dah kakak tak tido adik pun join la sekali..
tp dia dah ngantuk tu..so jadi lah mcm2 feel nak kasi ibu dia marah.
macam malam tadi, dah dorang takmo tido, saya amik kesempatan la nak lipat baju yang dah 2-3 hari pending tu...biarlah dorang buat hal masing2.
tapi nak jadi cerita, adik amik air cendol yang dibeli kat pasar malam minum kat area ibu nak lipat kain..
ibu dah cakap minum jauh sikit...ibu lipat kain ni...
takmo dia...ok fine
dok leka2 lipat kain..air cendol tumpah...
apa lagi ibu pun ter'sound' la ank soleh ibu tu...kuat la jugak ibu jerit..yelah kain dah la banyak tak lipat..tumpah air pulak....kalau air biasa takper leh la jugak, boleh nak jemur2..ni air manis anak oiii...nak kena basuh balik tahu...ibu pulak tengah penat+ngantuk tu yang terjerit tu....ala ibu baru cakap "hah kan dah..."
dia dah bantai nangis ya2..pulak tu dia punya tahan marah sampai gigil tangan dia..macam nak pukul ibu tapi ditahan....insaf kejap saya tengok dia....punya tak sampai hati nak pukul ibu, tapi marah sangat...huhu
anak sekecil itu pun tahu apa itu seorang IBU:-) comellll
.
.
Saya tak tunggu lama...terus peluk dia ketat2...huhu
terus diam...sorry ya Syahmi...lain kali, insyaAllah ibu cuba tahan untuk tak marah lagi...hehehe. Bukan syahmi saja..untuk kakak pun...
.
.
p/s nak didik diri tu bukan susah mana sebenarnya...nak dengan taknak

February 04, 2013

Ini tak kelakar

Assalamualaikum w.b.t

Saya rasa macam bertanggungjawab pulak kat budak2 ngaji kat rumah ni...
ada satu kumpulan tu dari satu famili, saya tak tahu macamana nak didik mereka ni..mereka mmg ngaji dgn mek dari abang2 & kakak2 hinggalah adik2...semuanya ngaji dengan mek.
Satu masalah mereka ialah mengaji sekerat jalan. Bila dah agak besar (bagi mereka lah) umo dalam 13-14thn mereka berhenti ngaji, sedangkan masih merangkak2.
Satu hal lagi, mereka tidak solat-sedih kan. Tapi tak boleh nak pandang remeh, tu yang saya rasa bertanggung jawab tu. Macamana saya tahu mereka tak solat? Ialah kalau solat takkan azan baru jer habis dilaungkan mereka dah goncang pintu rumah mek datang nak mengaji...jadi fahamlah kan? (mereka mengaji di waktu malam, selepas maghrib biasanya mek ajar)
Itu anak2, ibubapa budak2 ni saya tak tahu ya..itu wallaua'lam. Doa saya mereka bersolat. Saya cerita pasal budak2 ni sahaja. Saya juga skeptikal, tapi cuba untuk 'husnozon'.
.
.
ok berbalik pada budak2 ni, saya cuba untuk pujuk mereka untuk solat di rumah mek, sementara menanti mek habis solat.
Allah nak uji kesabaran saya, ramai yang menolak...bila tanya kamu solat ke kat rumah? Jawapannya senyap.....Allauakbar, anak2 ini akan membesar, bakal jadi pelapis kami pulak nanti...tak sanggup saya fikirkan. Malah ada yang keluar balik selepas saya leka, saya ingatkan dia pergi amik wuduk, rupanya keluar..huhu
Moga Allah bukakan pintu hati anak2 itu...Solat Tiang Agama dik, kalau itupun kamu tak mampu nak buat, apa lagi yang lain2.
ooo ya..umo budak2 ni dalam lingkungan darjah 3-5. Dah patut dipukul kan? Tapi anak orang takkan saya nak pukul pulak...sabar je lah....apa yang perlu saya buat untuk tarik perhatian mereka ni..sudahlah quran tak berapa nak boleh baca, akademik pun sama..rugi betul.
.
jadi sekarang, saya akan cuba untuk pujuk mereka bersolat, saya faham bila di paksa anak2 ni akan memberontak....so perlahan2 la ya..takut pulak tak datang langsung pulak nanti....harap usaha saya berbaloi2. Semoga Allah mudahkan urusan tersebut dan menerangkan hati anak2 itu untuk mengenal qalamNya..Amin

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi