Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

February 24, 2008

penamaan calon

hari ni(24/02/2008) hari penamaan calon kan. since kita dah dekat nk mengundi ni huh makin lebat la bendera2 parti yg bertanding...klu balik keje tu teduh je jalan...yelah bendera penuh. aku ada gak snap gambo2 bendera tuh tp mls la nk tempek kat sini. kang lain isu plk kan. tp meriah la sekarang ni. so ptg ni kita blh tahu la saper yg bakal bertanding utk pilihanraya ke 12 nnt. selamat berjaya semua. ingat hari mengundi 08.03.2008. nyanyi sikit...
mari la mari
mari mengundi
tunaikan tanggungjawab pada negara
eewahhh
p/s apa lagi ek?

non stop

apa2 kan
minggu ni aku penat sungguh.
pagi jumaat aku kemas bilik yg dah berbulan tak berubah. then aku alih apa yg patut. selesai tuh semua aku ngn abg hantar sepupu abg ke Labok. Mrk balik rmh mentua. balik ingat nk masak alhamdulillah MIL aku dah siap masak semua...gulai ikan patin+masak lemak udang+ikan goreng+telur dadar. uihhh nasib baik,aku mmg penat. sudah tolong apa yg patut n siap kan baju abg nk gi solat jumaat. kami biasa makan lepas solat jumaat...so blh la ku ilek2 sambil tgu abg balik solat jumaat.
ptg jumaat plk tok yah nk pi tgk cicit dia. so aku bawa la dia ke rumah cicit tu...lama gak la dok kat situ...cit cat apa yg patut. Mok nik bagi la apa ntah mcm2 ada ulam2 ada jering muda ada sireh (tok yah aku mkn sireh tau) mcm2 la....penuh gak la bonet kete kenit aku tuh...azan asar kami balik.
ada lagi kije aku petang tu,lepas solat kami amik mak aku nk pi jenguk tok cik aku plk. tok cik dah lama demam,last week smpi takleh gi masjid. tp ptg tu nampak dah ok. alhamdulillah sihat. dah hampir 95thn umo dia tu...2 anak dia (ayah aku n pakteh) dah arwah. alfatihah utk arwah.
dekat maghrib baru sampai rumah,hntr mak then terus balik rumah MIL. penat sehhh
sabtu plk...
pagi2 plan kami nk masuk kebun...tok nik aku dah bebel pisang dah banyak masak. sblm tuh aku anto mak aku ke perjumpaan peladang (nk amik dividen...nk kn bodek mak aku ni). lps anto kami ke kebun pisang pi tebang pisang...mmg ada beberapa tandang yg dah kena mkn dek tupai..kami tebang 5 tandang.pisang raja ada lemak manis ada nangka pun ada...emmm nk mkn mmg tak habis la so kami decide jual aje kat toke goreng pisang. kami jual 2 tandang je (pisang raja) dapat la RM16. dalam pkl 11.30am kami gi plk tapak ladang yg bakal kami buat satu projek. nnt la aku citer lain. ni dalam proses ni takut tak jadi plk. kami kat situ dalam 2 jam. azan zohor kami balik. hari ni alhamdulillah sekali lagi MIL dah siap masak...siap masak bubur utk minum ptg lagi...suka2. siap solat dan makan kami pun membungkam kepenatan...5.30ptg baru bangun. lps solat abg gi tengok lembu + 'cerut rumput'. aku ilek2. sakit rasa badan aku sb dah lama tak tdo siang. abg balik kami round2 kg. hehehe.
ada lagi misi yg tak complete tuh,lps dinner kami nk kn balik rmh aku (sb klu weekdays kami dok rumah mak aku senang pgi keje). mlm tu plk mak aku ajak gi rumah atok belah mak. then gi la dgn rela hati...anak mithali gitu. sampai sana tok2 aku belum balik dari masjid lagi pun...tgu la kami. mereka sampai kami borak2 gelak2...time balik tok cik aku offer ayam pulak kat cucu menantu dia...huuuhhhh amik la org tua kasi kan nnt terasa pulak. 3 ekor dia kasi, nk kn buat reban la plk,sb kat rumah sekarang takder ayam itik bagai. ada lembu je...lembu tu pun dia kasi gak...jenuh2...takpela kami dok kampung tak macam anak2 & cucu2 dia yg lain keje kat bandar. amik je lah. dalam pkl 12.00 gak la kami balik malam tadi...penat sungguh la. havoc betul week end kami mgu ni. next week tak tahu la. tp rasa nyer ttp havoc sb kami ada projek besar nk dilaksanakan...wish we luck ok. aku pi keje pun pakai baju tak gosok tau, bangun lewat...tak gosok pun takder la sampai kedut serabai ok...maintain kemas ok. mana blh selebeh2 kat tempat keje...:-)

February 21, 2008

holllaa..holllaaa

yes...yes...aku dah ok..realy ok.
lps pgi tmpt itu td...aku pun merendekkk la sebentar. bkn lama pun..sj nk lepas angin.
hmmm...not bad la aku nyer meeting td...tp aku nk kn pk dulu. nk kn tny abg n mak dulu.
ok enaf yg tu. titik.
dan la ni aku dah happy dah...takder tensen tensi dah. i'm motivated now.
tp aku realy nk cuti...next week aku apply.tgk keadaan ofis lu..klu manyak kelije tak leh nk cotii2x

aku nak coootiiii

hmmmm....uuuhhhhh
ntah apa nk tulis pun tak tau.
keje pun just buat yg penting2 je...yg light2 tingai....malas..
hari ni lagi la..pagi2 dah buat aku sodisss...
mmmm ada staf baru kek sinin, so tgh dok kemas2 partition dia..
nk buat citer tmpt tu takder drawer..huuuhhhh dgn sng hati nyer sorang klik ofis cakap amik ct punya la...amoi2x sodap nyer dia...ohhh very terasa ok...pasal tak suruh amik awk punya jer..dia lagi la dgn lemari bagai kat tmpt dia yg aku ni drawer je pun nk kn kasi org plk. tp aku kan suka ngalah gitu so aku pun bagi la..nasib meja aku ada drawer lagi satu. so brg yg dlm drawer tu aku masuk dlm box...sodisss kan...bior la deme aku tak kisah tp very the terasa ok...ok lepas...jmpa lagi.
p/s hr ni aku ada misi gitu. wish me luck ok.

February 19, 2008

takder skill

haiyaa..ni nk kn bljr balik ni skil edit mengedit gambo ni...nama je lulus MM tp idea kontang...skill pun tarak..maklum la kije takder kaitan langsung just jadi kerani cabuk..huhu sodis2...takpe2 akan ku improve diri ini & tambah knowledge ku ini...selamat b'juang siti!















Sindrom Pilihanraya


Selepas Pm kita m'umumkan p'bubaran parlimen banyak lah bendera2 parti dinaikan...dah musim dah. So sesiapa yang boleh m'undi & telah daftar ngundi tunaikanlah tanggungjawab anda. Kita tngu hari penamaan calon & hari pilihanraya sebenar.

Selamat Berkempen utk YB2 kita...blh kenal la ya YB, klu tak nama pun tak tahu siapa YB tempat memasing...
Undi anda adalah rahsia!

February 05, 2008

Tok Bali lagi

hehehe....aku ngn abg ke Tok Bali lagi...
mancing katanya...
tolak petang lps asar...
balik dlm kul 12tgh mlm gitu la...
bnyk la jgk ikan2 yg kami dpt...
lain2 kami beli sajork...
kang balik takder apa2 plk...
bkn apa suka2 jer perabih masa ngn umang plus tenaga
kekekeke....

February 03, 2008

kisahnyer

since aku bloghoping time keje je,so kat rumah aku tak berblog ok. kat rumah takder line tenet satu hal...pastu abg aku mana blh klu aku dok ngadap pc lama2. dia klu blh nak suh tatap muka nyer je....rimas ok. geram gak aku. aku pun tak citer yg aku ada blog kat dia. dia bukan org IT so dia tak nak amik tahu hal2 ni semua...ooohhh lakiku. Tp ok gak blh la aku luah apa yg patut...klu dlm typical diary dia blh baca kan? hehehe jahat nyer.

bagusnyerr la hai
















gambo atas tu anak sedara aku ngan mak aku. ni lagi sorang...nak balik tak inform. punyala risau si ibu nun jauh di kepong ingat kan si bujang yg 1st time riding jauh...tak jauh mn pun dr UDM ke kampung (rumah aku ler tu) just dalam 2j 1/2 je perjalananan. Tp dah tak biasa jadi ibu& abah nyer risau le...fadli ni pun satu klu nk balik tu inform la dulu. ni dak,konon dah besar la tu. apa2 pun dia selamat sampai ke rumah around 8.00mlm. ha kaklong jgn dok nangis2 lagi ank bujang mu dah selamat..cuba sesekali tu biar dia buat decision sendiri...biar dia buat apa yang sepatutnya...zaman budak2 nyer dah lepas. Aku pun hairan ngn kaklong&suami...semua nk buat utk ank2,kadang2 mereka pun perlukan kebebasan utk buat keputusan asalkan ia tidak bahaya,tidak memalukan & tidak menyusahkan famili. itu sudah cukup.

grrrrrrr!!!

hmmm ntah apa tajuk la aku pun tak tahu.
tp yg pasti aku geram sgt ngn makcik abg aku. dia mintak aku hantar dia gi klinik...abg aku ckp petang2 la sikit sb pagi2 jammed,lg2 kat area kami ada pasar tani pagi sabtu. so aku ingat ok la. then lps solat zohor aku pun gi la amik kat umah dia, ada ke patut dia pgi ngn org lain,dah elok2 dia janji tadi...aku tak kisah mn,abg aku la...hangin betul dia. ok fullstop. Bengang ok! tu lah yg mencacatkan weken kami yg indah asal nya pada hari sabtu yg damai....ceh2x.

Jogging



huhu...
konon2 la gi jogging. Tp saje mengedik. aku la kecoh nk kuar pagi2 jumaat tu. nk excercise la katakan. konon tak sihat sb badan tak kuar peluh...so kami pun kuar la pagi2 tuh.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi