Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

March 31, 2010

pelik tapi biasa terjadi

pelik tak kalu kita terfikir nak beli kasut/sandal lain,sandal yang kita pakai mesti rosak-putus.
tapi biasa jadikan.
barang2 lain pun sama jugak,kalu kita fikir nak tukar,mesti akan jadi masalah ngn yang lama...macam nerajuk la.
iya ke camtu
ada teori tak?


salam takziah

salam takziah untuk kak ya sekeluarga di atas kehilangan baby mereka.
anak sulung kak ya & hubby meninggal pada pagi Isnin 29/03/2010.
saya sempat ziarah dan lihat baby mereka->comel,boy(mohamad naqib kak ya cakap)
Baby lahir pada hari khamis 25/03/2010.
sudah tersurat,mungkin ada hikmah disebaliknya...insyaAllah.


March 28, 2010

Earth Hour

Mlm tadi kempen earth hour..
tak lama pun 8.30-9.30mlm.
tp tulah bukan senang nak sedarkan semua orang->masyarakat
tepi rumah kami sakan dengan cahaya lampu mereka.
dari luar sampai ke toilet dorang buka.
nak kata tak tahu,tahu
tu la sesetengah org kita.
apapun kesedaran saya rasa tak susah sebenarnya nak buat,
cuma kita2 je yang booo layan..
next year kita tengok plk macamana.
.
.
saya tengok national geografic mlm tadi->TV1
dlm kajian saintis itu dlm masa 48thn akan ada wabak tikus...
huhu ngerikan. Yang mana akan menyebabkan kebuluran berlaku.
wabak ini berlaku bila tikus akan membiak lebih dari biasa,dan akan menyerang dan merosakan tanaman2...hmmmm
responden dalam rancangan itu juga menceritakan,dia pernah mengalami 50 tahun dulu bila tikus membiak dan tanaman rosak-yang menyebabkan penduduk kampung itu kebuluran,seterusnya mencetuskan "perang gorilla"->dasyatkan.
Tanda tikus itu akan membiak diluar kebiasaan bilamana pohon buluh itu akan mengeluarkan buah. Pernah tak nampak pokok buluh berbuah?
Itu kita kena tengok. Klu nampak tu cepat2 la kita tengok,sebab tikus2 itu membiak dirumpun buluh tersebut...wallahualam.


March 24, 2010

vocab

kepala sesak...jom take five
ni saya kumpulkan beberap vocab yang biasa najibah guna
1->nok (bahasa klate ye harap maklum)
2->abah (jeles saya sb dia boleh sebut word ini dulu)
3->kakak (mmg suka benar sebut word ini bila jumpa ngn budak pompuan,thats mean dia faham-betul tak?)
4->ibu (biasa buuu jer yang boleh,belum boleh sebut ibu clearly,tp dah buat saya gembira sampai nak guling2-gila excited)
5->ma (ntah napa Tokma dia ajar sebut ma je...should be Tokma,biarlah dia sajer nak feel close agaknya)
6-> Tokmek (baru lagi dapat sebut word ni...sakan tokmek dia suka sebab cucu dia boleh panggil dia dah)
7-> andi (mandi dah jadi andi la plk)
8-> jom (dia tahu bila saya sauk tudung je mesti sebut 'jom'...ntah2 apa je najibah ni,biarla saya sauk sb ada org datang rumah pun,mesti dia sebut jom sambil pegang tangan ibu dia-means nak gi jalan la tu or nak keluar)
emmm apa lagi ya,
huhu biasa la excited lebih anak sulung kan...harap takder yang kesah ya..
nak show off apa nya n3 camnikan,ini akan terjadi pada semua orang saya rasa,so takpayah nak kata apa2.
ok thats it...


March 17, 2010

Entri Baru Cerita Baru

yes n3 baru cerita barulah ya,
ketepikan seketika cerita di n3 sebelum ni.
Ada yang kurang selesa ngn n3 tersebut,harap maklum ya,
bukan untuk apa cuma untuk lepaskan sedikit kekusutan.
terima kasih pada yang concern.
Ok...fullstop!


March 14, 2010

Inikah Ujian

susah nak buat n3 ini.
tp ini cara yang boleh buat saya release.
ohhhhh
ye hari ini saya asyiklah mengeluh...
keje tak seberapa,sungguh tak produktif.
ini gara2 adik saya ( satu2 nya adik yang saya ada) bawa balik pompuan kat umah.
sungguh saya terkedu. adakah insan itu adik saya?
huhuhu...tak pernah lagi sapa bawa balik couple @ apa2 yang sinonim ke rumah utk bermalam..never!
Tp adik saya boleh buat macam tu? tega nya dia.
Saya mmg kolot klu bab2 mcm itu.
Kita belum ada apa2 hubungn yg halal,klu setakat datang ziarah no hal,ini bermalam.
Kesian mek,nampak dia kecewa dgn sikap Farhan, tp dia buat biasa. Dan saya nampak itu.
Apa yang Farhan nak sebenarnya,tak cukup kasih sayang ke dia? Tak dapat penuh perhatian ke dia?
Macam2 yang saya dengar tentang dia sebelum ni,tapi saya masih belum nak percaya itu dia,dan pagi tadi bila dia cerita baru saya sedar adik saya itu telah hanyut dalam dunia dia....ohhhhh sungguh la sedihnya hati ini.
Dan saya telah lepaskan kekusutan itu dengan cara saya (biarla saya saja yang tahu)
Sungguh saya kecewa klu pun dia cakap dia dlm proses untuk kembali normal.
Tak sangka sungguh.
Klu pun dia ingin bawa budak pompuan itu kembali ke pangkal jalan,kenapa dia perlu korbankan kehidupan dia. Kenapa mesti dia buat apa yang sepatutnya dia tidak buat.
Ohh Tuhan apakah hikmah disebalik semua ini.
Ohh Tuhan kembalikan Farhan kami yang dulu.
memang dia naif,tetapi kenapa mesti org nak ambil kesempatan atas kenaifan dia Ya Allah.
Farhan,cukuplah itu yang kamu buat,jgn lah kau ulangi lagi. Kembalilah kepada kami. Apapun yang berlaku kamu masih darah daging kami. Dan saya tahu doa mek sentiasa mengiringi dia. Gunakanlah peluang yang ada ini untuk kembali dekat dengan kami.
Kita tak tahu masa itu...tolong la Ya Allah kembalikan Farhan yang dulu kepada kami.
Farhan yang buat org gembira,
Farhan yang selalu ke masjid bila tiba waktunya,
Farhan yang tahu hormat kami,
Farhan yang boleh bertolak ansur,
Farhan yang ..........
Ya Allah, aku tahu ini ujian yang Kau berikan pada kami...dan kami mohon dariMu jalan penyelesaiannya.
Harapan kami tinggi....satukan hati kami kembali.
Biarkan dia sejuk bila dengar kami menasihati dia,
Biarkan dia sejuk bila tengok wajah ibu kesayangan kami,
Biarkan dia sejuk dengan kalimahMu Ya Allah.
Biarkan dia sejuk dengan doa-doa ibu kesayangn kami.
Ya Allah,terangkan kembali hati yang telah hitam itu....
Ya Allah aku takut untuk kehilangan dia...
.
.
.
.
.
.
.
.
Ya Allah,Yang Maha Kaya,Berkuasa atas segalanya,lembutkan hati adikku MOHD FARHAN BIN DAUD,semoga hatinya terang dan mendapat petunjuk serta hidayahMu Ya Allah.


March 04, 2010

Acer 1810TZ

Update dr NB acer, hak milik my brother.
best gak NB ni...dia beli ngn saya, tp tuan nya belum balik dari sabah lg,jd saya rasmi la dulu. Bila la nak sambar satu ni. best nya...
nak online kat umah, jgn harap la,baru bukak lappy datang dah so called najibah. huhu. biar dia besar sikit kang nak la beli satu,harap je keje company IT tapi takder NB,apa barang kan...nak wat camner boss pun tak nak sponsor. duit bukan boleh print sendiri huhu....takperlah dapat jual kat org pun kira ok lah tu...so saper2 yang kat area KB boleh la datang ke opis Naidi Solutions klu nak beli2 apa yg berkaitan...naidi bukan retailer ya..tapi boleh je nak jual runcit...base on stock la.ok laaa

daaaaaaaaaaaaa


Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi