Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

December 31, 2012

31.12.2012

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Tinggal 2012 - macam2 berlaku. Yang baik jadi teladan, yang buruk jadikan sempadan.

Selamat Datang 2013 - sebaik2 rencana yang kita rancang, rencana DIA lah yang menentukan segalanya. InshaAllah semoga dipermudah segala urusan.

December 28, 2012

Tadika

Assalamualaikum w.b.t

Tahun baru nanti kami cadang nak hantar kakak (najibah) ke tadika..
jadi adalah survey2 tadika2 yang dalam budget ciput kami tu..

tak tahu pun saya tadika sekarang dah macam2..rasanya dulu femes amos adalah tadika kemas je.
sekarang hah..sediakan budget jer..
boleh tahan jugaklah nak hantar anak pegi tadika jer pun:-)
saya dulu tak sempat habis pun tadika:-) takder org nak pergi hantar & amik.
jadi dok rumah jer lah main pondok2 masak2:-) 
eh ke lain pulak cerita nya:-)

saya pun tak tahu lah umo berapa yang patut hantar tadika sekarang ni.
yang saya tahu umo 7thn masuk sekolah rendah kan?
tapi kalau ikut yang saya baca tu umo 4thn dah boleh hantar untuk pre-school..
jadi kami decide nak lah hantar najibah untuk pre-school.
memandangkan sekarang dia cuma dok di rumah rasanya adalah lebih baik kita hantar ke pre-school tu..
saya takdelah nak target apa pun..cuma biar dia boleh mingle around dengan kawan, belajar hormat hak orang lain, belajar berkongsi dalam erti kata belajar bersosial:-)
jika dia boleh belajar baca & kira dalam umo dia tu, itu adalah bonus untuk kami:-)

jadi, next year (insyaAllah) ke tadika lah najibah. 
lagipun dia dok mintak nak ke sekolah...nanti saya update dia ke tadika apa:-)
InsyaAllah

December 27, 2012

Banjir hujung tahun

Assalamualaikum w.b.t

kurang lebih 72jam dari sekarang kita semua akn menginjak ke tahun 2013, insyaAllah.



dan semua kita tahu kita dah pun dibulan Safar untuk tahun hijrah...begitu lah masa, cepat jer berlalu.
dan seperti biasa, ramailah antara kita yang buat resolusi2 terbaru mahupun carry forward yang lepas...
apa2 pun rancangan kita  hanya Allah yang tahu kemana kita seterusnya. Yang penting usaha & doa yang selari:-)
.
.
.
tahun 2012 mmg banyak yang tak boleh dilupakan...
harap tahun baru akan datang jika dizinkan saya mahu lebih bersemangat untuk berkongsi cerita..huhu
.
.
hujung tahun ni kat pantai timur seperti biasa kami mmg akan menghadapi monsun timur laut..
rasanya tahun ni agak lambat..sebab sekitar november hari tu kami masih dapat tengok sinaran mentari..
hujan lebat sekitar pertengahan december sehinggalah hari ini.
kebanyakan tempat dinaiki air...dan ada yang berpindah. Di kampung saya belum pernah lagi jadi mangsa banjir...Alhamdulillah.
Biasa kat tempat yang rendah akan berpindah mengikut arahan pihak berkuasa.
jln nak ke pekan ketereh dr rumah saya mmg takleh lalu untuk sementara ni
musim banjir jugak musim "bercuti" bagi mereka yang bekerja kampung seperti penoreh getah & tukang rumah
mmg tak boleh kerja la...jadi kebanyakannya akn dok rumah sesaja..melainkan yang agak rajin dan berminat akan ke tempat air naik dan memasang pukat untuk pukat ikan..biasa banyaklah ikan2 "darat" (ikan air tawar) musim ni..
dan itulah lauk musin tengkujuh di kelantan...ikan puyu,haruan, sepat, keli, dan macam2 lagi..dan kalau ada rezeki lebih tu boleh buat jual lagi....itu kalau dikampung2 la....harga ikan2 ni boleh tahan mahal jugaklah...nk mkn ikan laut segar mmg tak lah...kalu ikan sejuk beku tu pun mmg mahal la musim tengkujuh ni...mana boleh gi kelaut kan?
dah tak nampak mana jalan mana sungat-bahaya
Tapi seronok jugak lah main air tu (masa kecik2 dulu mmg nilah yang ditunggu pulak tu time cuti sekolah) sekarang mmg tak la nak main hujan...anak2 pun tak dikasi main..(dulu boleh je) huhu
entahla sekarang ni rasa bahaya pulak bila anak2 nak main air..dulu tak fikir bahaya pun:-)
dulu lain sekarang lain kan?





December 24, 2012

Sate ikan

Assalamualaikum w.b.t

Sate ikan ni budak2 mmg suka (org tua pun tak kecuali)
sangat popular di kelantan (tempat lain saya tak tahu)
masa sekolah dulu, balik sekolah boleh dikatakan hari2 beli sate ni...
murah jer dulu, dan sate pun gemuk2..
sekarang, ni saya beli kat pasar tani di Machang, 20sen secucuk..ok lah kan nak rasa.
anak2 saya belum pandai makna bendalah ni...tapi nak beli kena pilih2 jugak....yang penting kebersihan si penjual tu:-)

Banjir

Assalamualaikum w.b.t

Pantai timur dah mula banjir.
pagi dtg keje depan ofis dah naik air..dalam beberapa inch nak jejak lantai..
kete pun kena parking kat tepi jalan besar..
semalam pegi bandar...mak aii jamm ya amat..
.
.
.
.
jalan2 yang biasa air limpah kalau ikut laluan jln kuala krai-kota bharu (dari ketereh)
- depan petronas mulong
- tunjong

Sila berhati2 ya..
- pasang kan lampu sepanjang perjalanan
- jangan suka-suki nak potong ikut kiri, kang ada lubang ke apa mahu terbabas sapa susah.
- tolong hormat pemandu lain, sila berhemah ok:-)

December 19, 2012

Selamat kan Islam Malaysia

Assalamualaikum w.b.t


2 komen dari ikramesir saya copy & paste.
Sumber dari youtube ini

[Perkongsian Nasrul,Zain,Afdlin,Ustazah Maznah di GAZA]

PART YANG TERLEPAS :
Roti dijual dengan 3 Harga
1) Harga Pasaran - untuk golongan mampu
2) Harga kos - untuk golongan kurang mampu
3) Percuma - untuk golongan tidak mampu
-->Yang mengagumkan adalah palestinian datang dan declare mereka dari golongan mana, seandainya mereka mampu, mereka tidak menipu dan mengambil harga percuma. Mereka datang dan bayar sebagaimana yang diperuntukkan.

Ustazah ada berbual dengan Bront(Nasrul) pasal hal ini :
kata Nasrul, "Itulah mereka ustazah, mereka(Palestinian) ini ada IMAN dan MARUAH"
Jawab ustazah, " Jadi, kita perlu tolong rakyat Malaysia. Kalau rakyat Palestin kita perlu bantu untuk menaikkan ekonomi mereka, Tapi di Malaysia kita perlu tolong untuk naikkan IMAN dan MARUAH mereka.


p/s sangat signifikan kan dengan kita sekarang...kita (islam) dilanda penyakit sosial yang agak kritikal sekarang...tak percaya? Wallahua'lam.

December 17, 2012

Nak memenangi hati anak

(untuk hati suami tak perlu dibincangkan disini:-))
Jadi ibu ni bukan senang kan...
nak memenangi hati anak tu rasa macam huh..banyak manalah sayang ank itu pada kita:-)
itulah yang rasa sejak jadi ibu ni..walhal kita tahu "setiap anak akan menyanyangi ibunya" walau macamana sekali pun.
.
.
jadi untuk memenangi hati anak, saya nekad nak:-

1- nak belajar masak - bukan lah tak tahu langsung, tapi nak pandai masak macam2. kalau boleh apa yang anak nak makan tu pandai buat, bukan pandai beli:-) huhu

2- nak belajar jahit - ini mmg saya failed. kakak2 saya semua pandai menjahit (menurun dari mek saya yang dulu adalah seorang tukang jahit)..saya adalah pandai pakai saja...jadi saya nak sangat anak2 saya pakai baju yang saya jahit (anak pompuan la kan, baju kurung)..anak lelaki takkan la kut...tapi mana tahu kemeja pun boleh jahit kannnn (mek saya dulu baju kemeja adik dia yang belajar kat U dia jahit sendiri - impress kan? (kenapa la bakat dia tak menurun kat saya ni) ....Mana nak belajar ni:-)
baju kurung pertama untuk najibah dari ibu....bangga rasa bila ank pakai apa yang kita buat. saya ada buat skirt untuk najibah jugak:-) walau jahitan nya tak secantik tukang jahit, tapi untuk mula2 ok la rasanya..kena usaha lebih lagi..nak beli kain banyak2 rasanya:-)
3- nak tambah (hari2) ilmu - ini tak kira la ilmu apa sekali pun (agama apa tah lagi).

itu je la dulu yang teringat...kalu boleh nak jadi superMOM:-) hohoho

December 13, 2012

tiada rasa

sungguh lah, buat masa ni takder rasa nak menulis & kongsi di page ni..
boring kut..
tak macam awal2 buat blog dulu..semua benda pun nak tunjuk & beritahu kan?
tapi takderlah sampai nak tutup pulak.
cuma saya terfikir, blog saya ni takder apa ilmu yang boleh dikongsi..rugi lah pulak kan.
jadi saya tengah dok cari apa yang boleh saya kongsi agar dapat beri manfaat untuk semua..
saya harap kawan2 masih sudi baca blog saya yang suam2 sejuk ni:-)
saya takkan tutup blog ni, lain lah saya sudah kembali kpd Yang Maha Pencipta kita..In Shaa Allah.

dari;
saya yang sedang down:-)

December 02, 2012

dah masuk december

sekejap jer dah nak ke penghujung tahun 2012
.
.
aduhai..cuba tengok apa yang kita capai untuk tahun 2012
bukan setakat dunia saja ya...akhirat pun patut dalam list target untuk peningktan.
tahun baru hijrah pun baru lagi..tak salah untuk sama2 tingkatkan mana yang patut.
.
.
tanggal 01/12/2012 genaplah 19 tahun arwah ayah kembali kepada penciptanya...Al-Fatihah
.
.
.
saya ada satu misi untuk tahun depan. Allah saja yang tahu...semoga dipermudahkan & ditunjukkan saya jalan untuk itu. Harap tidak terlambat...

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi