Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

February 29, 2012

29.02.2012

ohh..tahun ni tahun lompat.
sepanjang berblog...ni baru rasa wat entri di tahun lompat..
tapi sayang takder yang special untuk tahun ni...
ok
nak sambung kojer.

February 25, 2012

Selamat Hari Lahir

Angah & Anis (anak sulongnya)
Selamat Hari Lahir Angah...
Semoga sentiasa didalam rahmat Allah....
Di berikan kesihatan yang baik...
Dilindungi, dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki.

February 24, 2012

The Breastfed baby


rasanya dah ramai orang tahu kan...cuma untuk berkongsi.

tapikan tolong lah jangan pandang serong pada mereka yang tak breastfed. Adalah tu hal yang tak dapat mereka elakkan. Yang penting kita sebarkan kelebihan BF bukan kondem.

angry bird vs angry mother

balik keje semalam...ma ngadu yang cucu dia - najibah nangis
saya buat tak tahu saja (bukan maksudnya tak amik port apa dia cakap)
tapi setiap hari bila balik ada jer yang tak kena dengan cucu kesayangan dia tu @ najibah
dia kalau boleh semua nak diturutkan kehendak cucunda.
kalau dengan saya sorry to say lah..
apa yang kamu dapat tu lah yang ibu boleh kasi..nak lebih no more.
ok ibu mmg garang:-)
.
.
ok balik cerita semalam...sambil buat2 tak tahu tuh dengar jugaklah..
katanya najibah nangis berebut selipar dengan anak jiran...hukhuk
selipar budak selipar baru beli---angry bird, so ok.
dia kata kalau boleh pegi beli, dan2 tu dia pegi beli.alola
.
.
.
saya cakap lah....biarlah budak2.
biasalah tu, ada benda baru mesti nak tunjuk2
dan budak yang takder jelesla..
(mak budak pun kalau ia pun baru toksah lah nak biar anak tu show off kannn)
tapi ma nak jugak lah beli kan satu untuk cucu dia..
saya cakap lagi...lain kali la, bukan takder selipar pun...
.
.
kadang geram jugaklah. anak2 ni bila dipujuk makin menjadi dia.
lagi2 ada yang dok backup..
huhu tak dengar dah cakap kita..
ok kamu nak sangat angry bird kan..biar ibu jadi angry mother dulu...
baru fairkan..

p/s marah2 pun belilah jugak...habis sepoloh inggit. angrybird pasar malam je pun...

February 23, 2012

kisah-kematian-kanser-darah

saya tak tahu lah nak tulis apa sebenarnya...
walau blog ini tanpa pembaca yang ramai...
tapi untuk tatapan saya rasanya ok saja kalau saya nak up 1 entri.
.
.
rasanya semua orang tahu cerita adik faris...dia telah kembali kpd Penciptanya pagi tadi...dan insyaAllah lepas asar ni akan dikebumikan...boleh ke blog En.Mazidul untuk cerita lanjut
InsyaAllah itu yang terbaik untuk mereka semua...semoga parents adik Faris tabah & redha,insyaAllah. Saham akhirat tu...amin.
.
.
beberapa malam lepas saya ada termimpi bekas pensyarah saya Miss Arijan. Rasa nak buat entri tapi tak terbuat sehinggalah hari ini...dia juga meninggal disebabkan penyakit yang sama seperti adik faris...Al-fatihah untuk arwah...dalam mimpi tu miss arijan datang kepada saya dan memeluk saya bila saya sedekahkan Al-fatihah untuk dia (dalam mimpi tulah)
macam pelik jugakan, mimpi miss arijan-mengikuti kisah adik faris-yang sama dianogsisnya.
Ia saya tahu semua tu kebetulan....datang dalam satu masa.

ok lah...ignore saja entri ini...kalau tak faham.

February 21, 2012

Malaysia Kita

Dok baca2 sorat kabar online...
ada citer ini - 6 bayi luar nikah lahir dalam sejam...huhu apakah itu?
bayang kan..itu statistic yang berdaftar.
yang tidak tu berapalah agaknya kan..
tak tahulah masa depan lagi.
tapi nengokkan budak2 hari ni...mmg menakutkan
dah takder segan silu..
tapi bila time belajar ada pulak "malu" bila cikgu/lecturer tanya - malu tak bertempat
malu la sebab tak tahu apa yang di ajar....hish geram pulak rasanya
apa nak jadi pun tak tahu.
kadang risau jugak, yelah saya pun sudah ada anak.
minta2 la dijauhkan perkara2 ini...

February 19, 2012

cuti2 weken

oooppsss gambo anak2 tak nampak...

ok ni nampak tapi abah ler yang kena amikkan...
jumaat kami tak kemana...sibuk dok gaduh-kalau tak gaduh tak sah (gaduh lakibini biasala lallaala)
sabtu kami ok dah...hehehe
so jom jln2...kami ke bachok-tok bali-kuala besut.
jalan jauh kemain..tapi gambo takdak pun.
sempat amik kat pantai irama,bachok je.
yang lain sibuk mkn2....
kami suka jugak ke kedai bundle..nak2 time dorang belah guni tu...
bnyk barang2 yang cantik2...nasib baik boleh dapat branded item lagi.
saya pernah dapat tupperware...dan dah selamat tukar dah pun...
nasib lah kan..nanti kalau ada kesempatan saya buat entri belah guni bundled.
InsyaAllah.

Anak perempuan kami

Tengok la najibah...
amboi kakak..ni yang ibu jeles ni...
takpelah kakak..nanti ibu dating ngan adik mie jer tau..

February 16, 2012

pasir

semalaman saya dok fikir dari mana datangnya pasir masuk dlm kete kelmarin..
pelik betul...pintu tutup...cermin pun tutup sb on aircond..masa tu kete berenti kat traffic light...
tiba2 muka kena pasir yang macam ditiup angin...
apa saja saya mohon perlindungan Allah..
minta dijauhi benda yang tak diingini..

February 12, 2012

12.02.2012

hari ni ulang tahun hari kelahiran adik "kesayangan" saya.
doa saya, harap dia sentiasa diberi petunjuk,hidayah & taufiq dalam menjalani kehidupan ini. Dilindungi oleh Yang MAHA Esa agar dijauhi perkara yang tak elok. Agar tidak dilulangi lagi segala kesalahan & kekhilafan yang telah lalu...amin
:
:
:
Selamat Hari Lahir...Mohd Farhan Bin Daud

February 11, 2012

lebih baik saya mencuri

"lebih baik saya mencuri"
itulah kata2 seorang yang masuk ofis 2-3 hari lepas untuk minta sedekah.
kata2 tu keluar bila kami semua tak bagi dia duit.
Dia ni mmg selalu nampak area kawasan ofis ni.
dan selalu jugaklah kami bagi.
tapi kami rasa macam tak perlu bagi bila nampak dia berkelakuan tak berapa senonoh.
Tu yang kami tak nak kasi.
dia boleh cakap kami munafik sb menipu.
macam2 lah.
.
.
.
betulkan-->kemiskinan boleh membawa kepada kekufuran.
Nauzubillah...
Mohon ku ya Allah Engkau beri dia rahmat mu agar dia mendapat hidayah dan berubah.

February 10, 2012

sedapnya aiskrim

emmm terliur pulak sambil buat entri ni...

amboi kakak...

adik pun tak nak kalah tu..
makan lah anak...janji korang senyap.
saya tak tahulah anak orang...
tapi anak saya suka sangat nangis
asal saya hilang dari pandangan je nangis
kalau dok dengan saya...mmg tak mau dengan orang la..
kakak pun kadang sama join adik....kadang dia yang lebih...aduyai
.
.
.
budak2 ni kalau boleh nak kita duk depan mata dia jer..
sebab tu kalau cuti panjang sikit mmg liat la nak hantar kat pengasuh..
.
.
alamak dah tersasul ni...nak citer aiskerim...pegi citer hal anak nangis pulak..
hehe
serius suka aiskerim tu..
kecik2..senang nak makan untuk anak2..

February 09, 2012

Baju Kurung Batik

hari khamis org gomen kena pakai batik kan...
saya sokmo kena tegur...kije gomen ke? cikgu ke? kalau asal saya pakai baju batik.
alahai...takkan org gomen je boleh pakai batik...
kami tak kije gomen pun teringin gak nak pakai batik;-)))

February 08, 2012

kakak lagi

suatu hari dirumah tok sedara kakak..
.
.
ni citer kakak dengan onyang nyer la (yang pompuan sedikit nyanyuk)

onyang; lamo doh kak dok mari rumah deh (dah lama kakak tak datang rumah dia - padahal baru 2-3 hari)

kakak; kakak mari doh ke marin (kakak dah datang semalam - jujurnya anak2,belum mengerti & memahami keadaan semasa)

onyang; mari make ni (mari makan sini)

kakak; (sambil bawa adik dia pergi makan. Adik dok main2 makanan pastu ngamuk2 takmo kakak pegang dia, tapi kakak layan jer)

onyang;biarlah adik main, dia "bodo" lagi (biarlah adik nak main dia tu kecik tak tahu apa lagi - bukan maksudnya nak cakap adik tak cerdik....)

kakak dengar onyang dia cakap "bodo" terus marah onyang dia-nasib orang tua tu pun tak berapa dengar.

kakak; apa la adik tak "bodoh" adik comel.

hahaha kakak...dia belum faham apa maksud sebenar.
tapi bagus dia defend adik dia...lawak la kakak ni.

February 07, 2012

aik..ibu pulak

petang; dalam kete balik dr rumah Tokma amik anak2 bertuah:-)

kakak; kita nak gi mana ni abah?

abah; nak balik la, nak gi mana lagi.

kakak; kita gi kedai la abah..beli sayur, IBU kata sayur takder....

ibu; aik ibu pulak..ibu tak cakap apa2 pun ya...pandainya dia.

hahaha
itulah najibah..
dia yang nak kita pulak yang dapat nama.

jadila..

picnic kat laman rumah pun jadilah anak2...
nak gi pantai hujan...so hujan reda kita tak bawa turun tikar picnic kat laman rumah..
nasib ibu tak amik khemah pacak...hehehe
nanti kita kita gi picnic betul2 ya..
biar adik syahmi boleh jalan betul2.
sekarang dia belum boleh jalan ok lagi...

lagi satu adik syahmi masih lagi suka kutip & masuk mulut...so ini bahaya..kita postpone dulu ya...one fine time kita pegi.
kakak dulupun ibu+abah dah pernah bawa gi camping...nnati kita gi berempat pulak ya.
best..insyaAllah

February 06, 2012

cuti=penat

bagi saya lah..bila cuti mmg super penat
saya prefer keje lagi lah buat masa sekarang...mungkin satu masa nanti dunia saya akan berkisar di rumah sepenuhnya..insyaAllah.
.
.
saya respek betul pada mereka yang jadi suri rumah
keje tak pernah habis
ada je nak buat
tapi ada jugak yang tak amik kisah hal rumah walau dia suri rumah..macamna tu?

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi