Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

June 30, 2011

fuhhhh

ujung bulan...otak automatik mengira....

June 29, 2011

aduhai anak

kakak;ibu esok ibu kije?
.
.
tu la soalan yang dia tanya tiap2 hari sekarang...
alahai,rasa dan2 tu nak benti kije..
tapi saya rasa klu saya benti dok umah lagi la tak tentu hala...
sb-->sy ni bukan nya penyabar sangat...mahu anak2 lari bila tengok ibu dia dah naik hantu...huhu
.
.
sabar kakak ya,weken insyaAllah ibu+abah bawa gi taman.

June 28, 2011

menjeles

anak2 ibu ni, kecik2 dah tahu jeles.
syahmi tu tak padan ngn 3bulan
kesian abah...balik keje nak kena dukung dua2
kalau tak dengar la pekikan dan jeritan masing2...
aduhai anak...
bila ngn ibu tahu pulak kakak behave ya...tahu ibu dia "bekheng" macam singa lapar dok?
nasib ada abah yang nak melayan....tapi bila malam tetap nak ibu jugak...huhu

Tips

elakkan makan pasta & mee

Tips/Petua

Untuk mengingatkan diri sendiri jugak ni...
kpd ibu2 yang BF tolong jgn letak kobis/daun kacang panjang pada B bila ia bengkak.
kesannya ia boleh buat susu anda kering...
sekiranya masalah bengkak susu sila ambil towel kemudian celup dalam air panas then tuam...insyaAllah hilang.
Nak lagi berkesan sila kerapkan direct feed untuk baby...wallhualam.

June 26, 2011

Bila dah tahu...

kakak dah tahu ajak ibu+abah pegi taman...
so hari2 lah dok ngajaknya...
maaf sayang,weken saja boleh pegi...tu pun kalu abah tak bz ngn hal dia..
nak mintak ibu bawa sorang2...sowiiiii

Semua org ada masalah

betulkan...semua org pun ada masalah sendiri...
so jgn la tambahkan lagi masalah kita tu kat org...timbang rasa la sikit...
mek peninggggg....

June 23, 2011

alala kakak


sejuk hati ibu bila tengok kakak pakai kain semayang....macam dah besar je kakak

kakak,
ibu harap bila besar nanti kakak jadi yang terbaik...sebab kakak kan anak sulong, kena tunjuk contoh yang baik untuk adik2....jangan lupa doakan ibu & abah selepas solat ya...

June 22, 2011

urus

nak kena urus stock dengan elok.
stock mmg ada, tapi tu la,
bukit bila ditarah selalu habis jugakkan.
saya tak punya stock yang banyak macam oran lain...
sekarang syahmi pun demand macam banyak jer..kena topup sokmo.
waktu keje kasi (5 x 3oz), tapi bila nak petang (kadang2) abah kena balik amik topup sb syami dah tak senang duduk....maknanya sekarang syahmi minum 6 x 3oz which is 18oz sehari. sedangkan jarang sangat la ibu nak dapat 18oz sehari....average ibu boleh dapat 16oz sehari...
takkan hari2 -ve kut...
oleh itu malam2 ibu kena pam jugak paling tidak sekali sebelum tido...
untuk anak2 ibu sanggup buat apa saja,insyaAllah.

p/s Ya Allah permudah kan urusan ku dan ibu2 yang lain....

June 21, 2011

syahmi:-3bulan

15/6/2011 syahmi 3 bulan.
alhamdulillah sihat & baik2 saja budak tu..
cuma siang (time ibu keje kena dok ngn Tokma & uda) dia mmg buat perangai..
susah nak tido..susah nak kasi susu...meragam tak tentu pasal....hehhe
kalu ibu ada ok je...
nak buat gano mmg budak ni suka nangis siang..
syukur jugak tu, dibuatnya meragam bila malam tak ke naya...hehehe
so far berat budak debab yang lahir tecit dulu ni dah 5.9kg...makkk aiii
lenguh la kalu dukung tu...
suka bila ada org duk bercakap ngn dia...ni buat ibu letih ni nak melayan...sama macam kakak dulu macam ni jugak la...

p/s kat atas tu syahmi ngn 2nd cousin dia...sama baya.

berurut

lenguh & sakit2 badan adalah biasa...
nak2 lagi keje duduk jer kat kerusi & ngadap PC sesajo...mmg lenguh tengkuk
tambah lagi bawa kete manual....lalu pulak jamm hari2....
apapun syukur,alhamdulillah rezeki & bahagian masing.
.
.
.
eh nak citer pasal berurut...
mlm tadi abg bawa gi berurut...
lama dah plan.
pegi mlm sb senang, syahmi kalu malam mmg dia tdo nyenyak & tak nangis2 macam belah siang...agaknya dok ngn ibu dan nenen sentiasa ready untuk dia tu yang tido ok tu..
.
.
sakit ya amat akak tu urut.
tapi best...
lepas urut dia suh mkn ubat.
hasilnya hari ni
oh badan....bangun pagi mmg ringan,tapi masih sakit kesan urut tu.
akak uurut tu pesan, buat la tangas untuk kebaikan luar & dalam...
boleh keluar segala toksid2...
nak try la..
dia kata lagi, boleh tambah kecerian (mcm lebih kurang 'seri' la)
dan lagi, dia kata bila ibu ceria famili mesti bahagia...ye ke?

June 20, 2011

Selamat Hari Bapa:-)

The King:-yang dirai
Queen & precious:-yang merai...
chef in da making
chef najibah,insyaAllah


HAPPY FATHER'S DAY

Al-Fatihah untuk ayah tercinta Allahyarham Daud Bin Sulong....16 tahun tanpa ayah terasa baru semalam dia pergi....semoga bersama orang2 yang dikasihi Allah....

kakak & adik:buah hati ibu&abah


cepat jalan kakak...apa slow2 ni...
hish banyak songeh la ini budak
malas la nak layan...biar dia
abah jom taman...tinggal budak debab itu..

yeye..kakak je abah bawa (buat masa ni la:-)

June 15, 2011

kesian kakak

tak sampai hati nak tinggalkan najibah tadi..
menangis meronta2...
dia tak sihat--tak selera makan.
asyik nak susu jer...
mlm tadi tanpa pengetahuan semua saya masukkan ebm kat dlm susu dia...
alhamdulillah, dia minum habis.
semoga cepatlah sihat kakak ya...
.
.
.
p/s tak sanggupkan bila tgk anak nangis bagai nak rak depan mata...

June 14, 2011

cacing attack

-->najibah kena serang cacing jahat...
so demam, buat perangai ntah apa2...
semalam dah bagi zentel(betul ke eja tu)
makan mmg tak selera la..
dasat sungguh serangan cacing pd budak2 ya...
.
.
ada satu cara kampung untuk pulihkan serangan cacing ni dengan amik daun "kapal terbang" (tak tahu la bahasa formal org panggil apa) tapi kalau search ada...
daun tu gumpal2 ngn kapur, lepas dah kuar buih2 dia tu lumur kat perut anak-->insyaAllah baik. Juga elok untuk anak kembung (bukan anak ikan kembung ya)....

inilah daun itu..

June 13, 2011

teknik "marmet"


saya bukan lah pro dengan teknik itu...
bahkan baru mengetahui teknik itu..
cuma saya teruja dengan teknik itu mengosongkan B.
Alhamdulillah....

p/s saya bukan sapa2,cuma ibu biasa yang sangat inginkan untuk bf anak2,insyaAllah..semoga dipermudahkan segalanya.

merudum--->

-->penat+tension+bnyk fikir benda bukan2
akibatnya sendiri mau ingat...
.
.
Ya Allah limpahkanlah kurniaMu untuk kami...

June 12, 2011

walau sikit, tetap kena pump

(untuk mereka yang faham sajork)
saya peratikan, bila naik keje lepas cuti weken mesti hasil kurang...
inilah akibatnya bila cuti pump dilupakan...
masalahnya bila cuti mmg nak buat macam2..
ni nak kena lebih disiplin ni...walau cuti nak kena pump jugak..
more demand more supply--->set dlm otak tu:-)

Walau kalah tetap cuti

huhu sian red warriors...kalah 2-1
1- gol sendiri...
takpe2...kami tetap menyokong red warriors.
..
.
.
so hari ni cuti untuk negeri kelantan & ganu...horeyyyy

June 09, 2011

gambo sesaje





solusi


macamana nak ajar anak berkongsi?

najibah saya agak susah nak berkongsi....
dah mintak dia berkongsi apa jua barang yang dia ada..
tak kira lah dengan adik syahmi ataupun orang lain...
tapi dia buat muka kerek...
aduhhh...nak kena hantar gi skul budak ni...
biar dia tahu berkawan
.
.
.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi