Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

October 30, 2012

Saat2 akhir hidupnya


Saat untuk ditumbangkan....
Tumbang sudah...
Anak buah tak amik gambo masa TokPa sembelih..so ni setelah disembelih..
selesai...masa untuk dilapah & dibahagi untuk 7 bahagian.


 
Alhamdulillah, semoga korban diterima,Amin.

October 25, 2012

Selamat Hari Raya Korban

Selamat Hari Raya semua..
Semoga jemaah2 haji Malaysia semua dapat haji yang mabrur..
tahun ni insyaAllah ada korban..bahagian sapa tak tahu lah..
tukar2 la..
mek dah siap buat ketupat, buat awal sb hari ni dia nak puasa:-)
pagi tadi dah sarapan ketupat dah..hehehehe
.
.
.
sekali  lagi Selamat Hari Raya:-)
hati2 kepada mereka yang balik kampung:-)
.
.
Labaikallah

October 23, 2012

dah cabut gigi:-)

cabut petang semalam
punyalah debor macam nak beranak pulak tunggu turn..hehehe kecoh:-)
saya cabut gigi bongsu..
doktor cakap gigi dah menghiris kat pipi tu yang sakit..
gigi bongsu mmg susah nak jaga dia cakap
baik buang saja..
dia suggest lepas ni buang yang kat bawah pulak
huhu
.
.
.
sakit masa cabut tak rasa pun..yelah dah di cucuk ubat bius kan
tapi boleh dengar la doktor tu tarik gigi tu..
sekejap jer dah siap, ingatkan lama la
fikir dok hujung2 kan..mesti susah ni
tapi tak pun..sekejap sangat..
tiba2 doktor cakap ok siap,tunggu depan amik ubat ya..
alahai..
tak berbaloi neves2 tadi.
.
.
yang kat bawah tu dia cakap nk kn oprate sikit sebab terlindung dalam gusi..saya pun tak tahu la macamana
tengok la nanti..sb sekarang gusi belah bawah tu masih bengkak.
.
.
kos untuk cabut gigi bongsu belah atas adalah $70.00
tak tahu lah murah ke mahal, sb saya tak pernah cabut gigi kat klinik sebelum ni.
ok lah..
gambo takder..segan pulak saya nak ngamik gambo hehhe
kalau pegi lagi lepas ni..insyaAllah saya minta izin amik gambo:-)

October 22, 2012

gigi sakit

gigi ke gusi ek?
tapi mmg sakit
nak kena cabut nampak gaya ni
dah selalu sangat
.
.
eh korang mmg pegi dentist 2x setahun tak?
saya tak pernah pegi sejak lepas sekolah dulu huhu
ada la check masa pregnant kat budak 2 orang tu..
.
.
takut la nak kena cabut gigi pulak..
tak boleh ke cabut gigi macam kecik2 dulu
goyang2 jer dah boleh cabut..hehehe
ini nak kena bius la..pakai2 segala macam benda..taku la pulak nak pegi ni
kang tak pegi merana duk sakit gigi sokmo alahai:-)

October 21, 2012

horeyyy

horey..horey..horey
kita menang kitalah juara..
huhu
.
.
meraikan kemenangan tak salah kan?
ya...kena berpada2
.
.
tengok game malam tadi mmg menyesakkan dada
nasib anak2 pun sporting..
tak terkejut tgk ibu dia...hehehe
.
.
geram jugak lah tgk pak2 ref. tu
huhu
.
.
bak kata pak sathia-pemain kelantan jatuh macam nangka..
nangka pun nangka la..kami dah menang pun game malam tadi-terima sajalah:-)
bila Dia dah tentukan kemenangan-menang lah kami, begitu juga sebaliknya (kami terima)
hehe..
habis la kopok,kacang...dan seangkatannya:-)
.
.
tahniah warriors semua:-)
dapat kami julang piala (lagi)

October 15, 2012

Anak soleh & solehah saya

Amin...
ucapan satu doa kan..
mana tahu ramai yang baca post ni...insyaAllah anak2 saya jadi anak yang menyejukan:-)
.
.
.
lama sudah tidak tulis perihal mereka kat sini..
lost track dah pun apa yang dorang dah capai hehehe
.
.
kakak, Nur Najibah
anak sulung saya, umur menghampiri 4 tahun (2013)
insyaAllah, tahun depan saya akan hantar dia tadika
ramai yang kata awal sangat, kang nanti anak jadi muak dgn school..insyaAllah tidak.
lagipun dia sekarang dok dgn tok dia pada belah petang sebelum kami amik, jadi manja dia berlebih2.
jadi saya rasa saya patut....kurang kan sikit "kemanjaan" dia tu. insyaAllah akan jadi lebih baik nanti.
sebagai anak sulong, dia takder benchmark, jadi apa2 hal kami lah contoh paling hampir untuk dia...
jadi sekarang mmg amat perlu sangat jaga apa saja perbuatan kami.
sekarang pun dah pandai sangat membebel macam saya (saya peratikan dia)
adik la jadi magsa...bila saya tanya-kakak kenapa marah adik macam tu?
dia jawab..kakak marah macam ibu la...huhu
refleks sangat2..jadi ibu kena behave:-)
bab mengaji:-huh ini mmg mencabar, mmg dia dah boleh hafal surah2 pendek tu..tapi dia belum mengenal. Jadi saya mintak dia baca IQRA' dulu sampai betul2 kenal huruf jawi...tapi takmonya dia.
dia nak baca quran terus...tokmek dia selalu bising...sebab dia takmo baca IQRA'...hehehe
sudahnya saya minta dia ikut & dengar saya baca (sekerat jelah dia tumpu) lepas tu main--hish
takper perlahan2..insyaAllah dia akan mengenal nanti...(suka dengan adik darwish & darwisha kecik2 dah boleh hafal surah2 panjang) boleh klik disini untuk tengok macamana cara ibubapa mereka bentuk anak2 hafiz).
kakak suka berangan..suka sangat cakap sorang2..macam berlakon..huhu sebijik macam ibu kecik2 dulu (hisk)..
semalam dia cakap dia nak "sleman"..tahu apa itu "sleman"--->senaman (hehehe)
saya ingat sulaiman mana la dia nak...rupanya nak senaman:-)
dah suka tengok kartun- ini mmg saya tak suka:-(
tapi nak buat macamana kan..takper lepas ni boleh control.
makan sangat2 cerewet->susah untuk ibu nak tahu kegemaran dia.
balik2 mee (masak apa pun takper, janji mee)
ibu buat la kek cokelat ke...nasi ayam ke..nasi lemak ke..biskut2 ke...hmmm
makan sikit jer..penat ibu masak
dia hanya makan nasi+telur goreg @ ayam goreng.
sayur mmg langsung tak nak...huhu
susu dah tak minum..
gula2 & aiskrim mmg kesukaan...huhu
ehh
dah panjang pulak ni
rasanya untuk anak soleh saya, saya sambung lain kali lah pulak.
panjang sangat pulak entri ni..
yang kakak pun kalau ikut nak cerita....mmg tak habis la.
lain kali ok..insyaAllah..


October 14, 2012

5 tahun....

huhu..
5 tahun berkongsi rasa..
tipu kalau takder sesi tarik2 muka..rajuk2..bengang...hehe

itulah kehidupan berumah tangga:-)
cuma depends pada kita untuk mendepani semua itu:-)
.
.
Alhamdulillah, itu yang patut di panjatkan.
.
dan saya percaya jugak..."sleeping partner" saya tu bukan amik tahu pun tarikh2 ni..
kalau saya nak terasa mmg setiap tahun la makan "jeruk rasa"..hehehe
.
.
jadi sekarang saya dah boleh terima itu semua..
ingat tak ingat lain cerita, yang penting dia lelaki terbaik untuk saya:-)Alhamdulillah
.
.
melepasi fasa pertama rasanya..huhu
masih jauh lagi perjalanan..jika diizinkan:-)
semoga kami akan terus dapat mengemudi kapal kami bersama hingga ke syurga,insyaallah.
semoga dia juga sentiasa diberkati, di beri taufiq & hidayah dlm perjalanan ini...menjadi imam saya & anak2:-)
.
.
gambar berdua terbaru yang senonoh sikit takder la pulak..so gambar 5 tahun lepas pun ok la kan..
kata anniversary:-) 
 hehe...malu2 kucing:-)meooowwwwwww



October 08, 2012

panik

kisah ni dalam sebulan jugaklah terjadi...
saya belum cerita kpd sapa2 pun kecuali ex-oficemate saya.
.
.
.
punya takut saya masa tu.
nak tahu kenapa?
.
.
.
.
.
.
.
.
hehehe main2 pulak ya:-)
.
.
.
.
saya punya suspen.
macam nak luruh jantung saya (masa tu la)
tengok resit bal dlm bank
punya la terkejut saya tgk balance tak spt yang saya kira..
mmg ketara sangat.
dah la masa tu kat klinik, ank demam
tengok resit balance (tertengok sebenarnya) tinggal berapa je balance.
saya jenis bila sudah selesai kat ATM tak pernah tgk resit..terus masuk dalam bag..cepat beredar, iyalah ko dok tercanguk kat situ..orang lain nak guna jugak kan...jadi saya mmg cepat2 akan beredar...kalau sempat tgk..kalau tak mmg tak tengok.
Masa tu saya dok fikir..ada tak terima email2 pelik2 ke..sms ke...huhu
Abang dok tanya pun saya jawab sambil lewa je..
dan2 ajak abang pi ATM nak check balance iya ke tak...tapi tak cakap pun hal sebenar..
tapi tak pegi pun..sb abang kata malas nak pusing balik nak gi bank..huhu
jadi malam tu tido lah saya dalam keresahan...
.
.
.
pagi2 esoknya..siap cepat2
pegi ofis..
ingat nak singgah ATM..tak jugak singgah
.
.
tawakal jelah..sb saya mmg yakin yang saya tak terima apa2 email & sms pelik2 (iyala kan, saya kan selalu beli online, risau la jugak)
.
.
masuk ofis..
dengan bismillah...
saya pun masuk m2u...
.
.
.
wahhh
alhamdulillah...balance sama macam saya kira...huhu
tapi kenapa kat resit balance tu macam tu.idak la saya tahu..
mungkin itu resit orang sebelum tu yang dia tak ambil..jadi resit saya yang selepas tu tak betul2 keluar..sebab masa saya ambil resit tu pun macam susah jugak lah..kena tarik sikit baru leh dapat resit...huh
macam lah..

saya mmg panik...sb duit tu lah nak buat belanja kalau ada emergency...
duit tulah kami dok rancang nak buat rumah..
buat belanja kalau abang takder projek masuk (orang keje sendiri katakan)
iyalah...banyak la bagi saya...walau tak sampai ratusan ribu..

syukur...sekarang saya dah agak fobia pulak nak online m2u...
harap takde la jadi macam tu lagi...
sakit jantung mekkkk.....:-)

October 07, 2012

tengok bola kita:-)

semalam kan 1st round semi final piala malaysia..
KEL vs KB
.
.
kami pegi la tengok..
tak pernah pun pegi sebelum ni...
entah kenapa plan adhoc je pun..
huhu
orang punya lah ramai..
biasa kalau tengok fan kelantan kat internet tu...ramaikan?
macam tu lah yang saya tengok semalam.
baru lah percaya yang fan kelantan ni mmg betul fanatik.
rata2 yang datang tu sejak dari pagi lagi kalau nak dapat tiket astaka..
kalau tak dok la kat tempat biasa...

kami pegi lepas asar...sampai sana mmg org dah beratur la..
parking kete cantik2 jalan kaki ke studium...
huhu
agak jauh..tapi bila jalan ramai2 tak terasa pulak..syok pulak saya rasa.

tunggu adik ipar pi amik tiket dgn member dia
tengok Q makaiii kemain panjang..dapat ke tempat ni..
dah la dengan anak lagi ni..

adik ipar cakap dia boleh tolong masuk cepat sikit sb bawa budak kecik kan..tapi saya risau jugak lah kang nanti orang cakap apa pulak..tapi ada pulak orang sokong..cepat2 je dia cakap pegi jer kak..biasa je macam tu kalau ada anak kecik..insyaAllah orang faham...wahhh supporting sungguh mereka2 ni...Alhamdulillah kami dapat masuk awal dan boleh la tempat yang agak strategik jugak lah..

dah masuk tu...mak aiii ramai nya orang yang awal...
tiba time maghrib mereka solat je kat situ...ooo terharu gak la.
tapi ada jer yang tak perform...
huhu tu tanggung sendiri la ya.

mulanya tempat saya tu ok jer...
tapi masuk satu kumpulan budak2 muda...huhu
tak hormat langsung yang saya saya ada ank kecik...
terpekik2...
betul lah kan..tempat tu bukan masjid nak senyap jer kan...
tapi kalau dah over kemain..
siap gurau2 lucah pulak kau kan..
melampau lah tu..
aku pun (hah kan dah keluar aku tu) pun sorak jugak
takderlah over kemain macam ko..
macam kan ko boleh main better dan ko boleh jadi referee bagus jer...

geram2 pun kami mmg tunggu sampai habis jugak lah.
iyalah nak turun mmg susah lah..orang penuh
pastu anak2 pun takder la buat hal..
cumanya geng budak2 tu lah
tak ramai pun dalam 5-6 orang jer dan yang over nya  sorang jer..
tapi tak syok lah dok kat tempat orang yang suka gurau2 lucah macam tu..
mmg saya tak boleh terima...

apa2 pun best jugak tengok bola ni live ni ya...biasa dok tengok TV jer..

 
hehehe boleh pegi lagi kalau ada lagi:-)
p/s nasib menang, kalau tak kena bahan dengan adik pulak. dia takmo ikut.

October 03, 2012

yeyyy:-)))

yeyyy TRW mara ke separuh akhir...
mlm tadi tengok dalam keadaan tertekan..
yang menengok pun tertekan apatah lagi yang main..
2 kali bolos...nampak macam takder harapan..
tapi mujur player main sampai ke wisel penamat...
hahha..
boleh masuk semi final..lawan dengan selangor..
didoakan jugak boleh ke final..
gomo kelate gomo!!!!!!!!

October 01, 2012

Alahai skrip

kalau kita perhati betul2 skrip drama2 ni boleh buat salah tafsir pulak..
kan dah timbul macam2 cerita.
tapi betul la jugak...rujuk la dulu orang yang berpengetahuan dalam bidang dia  kalau ada sangkut paut dengan hukum.
kang nanti seumur hidup dok tanggung, tak ke nanya badan.
.
.
malam tadi saya tertengok drama apa ke tajuknya...hishhh boleh pulak dia buat lawak....lebih kurang la ayat dia...kan baru baru balik mekah..tak pakai (tudung) orang kata pulak kennnn..
amboi kemain lagi..takut orang kata. Hukum Allah tak takut pulak ya?
.
.
hmmm..apa2 la labu oiii
kalau taknak buat tu dah lah, janganlah pulak dipermainkan hukum2 ni....wallahua'lam

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi