Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

August 25, 2011

Salam lebaran

Salam lebaran untuk semua....

Jumpa lagi,insyaAllah 1minggu lepas raya...

Mohon maaf dipinta atas apa jua salah & silap sepanjang kita di alam maya ini.

Dari kami;

August 24, 2011

Kenangan Raya

kenangan raya mmg bayak...
raya dulu ngn sekarang jauh sangat.
dulu main bunga api relax jer..
dulu dapat duit raya 20sen pun ok
dulu pegi raya ramai2 ngan kawan dengan senang hati
dulu sapa dapat kad raya banyak kira top la dia
dulu baju raya siap gantung depan lemari, kejap2 try sampai la raya kasut pun sama...try sampai nak lunyai, maklum bukan senang nak dapat, sekali setahun je.
.
.
banyak la kenangan lagi.
anak zaman sekarang nak kumpul apa la ya nak buat kenangan..
sebab serba serbi senang dapat...bukan sekali setahun macam saya dulu...
huhu
baju baru? rasanya tiap kali gi mall beli baju baru untuk anak2
kasut baru? kalu pun tak selalu tapi rasanya boleh tahan jugak
duit raya? rasanya budak sekarang mana jeling dah duit syiling kan?
bunga api? ada yang main tapi tak meriah macam dulu...
.
.
apabila kita susah nak dapat jadi kita akan lebih menghargai....

cinta hati ibu


August 23, 2011

Manusia Tertinggi Di Dunia



p/s orang tinggi ni tengah dok round malaysia-cari dana nak operate kaki dia...mmg tinggi la dia, tengok abg takat pinggang dia jer...duduk pun kerusi nak kena lapik banyak2.

August 22, 2011

mesekut

antara yang dibuat..
resepi..main taram..
excited sungguh buat cookies ni...
gaduh ngn assistant yang tak tahan tu...sapa lagi kalu tak chef najibah kita..
cokelat chip tu dah tinggal setengah balang...kalu lagu tu nampaknya raya nanti makan serdak jelah...

cornflakes+mix fruits-sedap & rangup.

mazola...kacang2 kat atas tu setengahnya dimakan oleh assistant...sabo jelah..

Tema

sekarang trend bertema2 kan...
kahwin tema
tunang tema
akikah anak pun tema
apatah lagi party hari jadi anak2
uhhh mewah sungguh org zaman sekarang...
.
.
apa2 pun, yang memerlukan jangan dilupa ya...
.
.
salam ramadhan...ohhh ramadhan nak balik...pasti merinduinya..
Ya Allah panjang usia ku untuk bertemunya lagi...amin

First Year

mahal sungguh brand ni...
rm45 untuk 25bags..
hari tu milk storage habis..
cari kedai yg selalu beli tu pun habis..
tengok kat satu kedai baby kat KB ni,
amik jelah, tak tengok rege pun sebab nak cepat...
alih2 kena bayar 45 hinggit...bagi saya mahal la...
dengan 45 tu saya dah boleh dapat 100bags untuk brand lain...
lain kali kena tengok rege dulu...


p/s mahal macamana pun storage tu, takleh lawan nilai susu ibu kan? Benda tak ternilai, tapi diberi percuma oleh ALLAH, subhanallah, Alhamdulillah.....

August 21, 2011

update:stok EBM

takder gambo-harap maklum.
.
.
.
Alhamdulillah.
syukur sangat2, puasa tahun ni insyAllah penuh, lagi beberapa hari kan.
Syami dah 5bulan++ masih fully BF.
stok pun tak-ve. hehe
walaupun bulan puasa ni susu macam kurang....
lagi sebulan dah boleh kasi solid food.
syukur alhamdulillah.
yelah dengan segala kemudahan yang minima kan...
tu pun dok berebut ruang dalam peti sejuk..
harap dapatlah bertahan.

just update

hi..
macam biasa la saya..
update sekali harung jelah..
malas sebetulnya nak update..
.
.
.
lagi pun macam hal pulak jadi ramadhan tahun ni.
redha sajelah..
lumrah manusia kan, bila Allah namapak kita lalai sikit, dia sedarkan kita,tu maknanya dia sayang kan kita.
.
.
.
persiapan raya biasa2 saja-yang termampu lah.
.
.
.
horeyyyy yippiee saya ada buat biskut raya.
1st time ni buat-belum pernah buat weh sepanjang hidup ni.
dan yang buat sengih tu menjadi...
takla banyak buat pun...sebab ikut sukatan resepi yang dibagi..
nanti kita buat la banyak sikit...
boleh la nak kudap2 dipagi raya nanti...dah takyah makan kuih tunjuk2 lagi...
.
.
menu buka pulak
saya dah buat ikan 3 rasa tu...ok lah sedappp
sekarang saya gilir buka puasa kat umah & MIL
yelah rumah dekat2 kan..
kena lah gilir2..
.
.
owhhh lagi beberapa hari je lagi kan...
zakat fitrah dah bayar ke?
terawih macam mana?
saya mmg taklah...sadis betul...
sekarang dah masuk hari2 terakhir ni...jomlah kita pakat2 tingkatkan amalan2 kita...insyaAllah
mana tahukan...tahun depan tak sempat.
.
.
.
jangan lupa pada yang memerlukan jugak..
kalau mampu hulur2 kan...

August 10, 2011

Menu berbuka

truly, saya belum berkesempatan nak amik gambo menu..
alah menu biasa saja2..lagipun saya tak masak mana, mymoms yang masak...
balik keje just buat air jer...hehe

weken pun tak masak sb berbuka kat umah mentua....menantu hantu ni...hehehe

saya ni walau udah 4thn kawin...malu tu tetap la tebal...nak masak pun segan....kata jelah malas mek ti oiiii....

takpe nanti saya try ya..semalam dah beli ikan kerapu...kang kita search resepi yang paling mudah untuk dimasak...

kuih-muih pun sekali je baru saya buat-puding karamel....tu pun mil yang request nak makan. buatkan jelah...mungkin boleh buat selalu sebab ramai penggemar puding ni....

nasi kerabu belum buat lagi setelah 10 hari puasa...nanti kita buat, insyaAllah.
semalam dah buat bancuhan ikan celup tepung, petang ni boleh goreng sajork...ikan kerapu tu weken saya dibikin sb leceh gak tu nak menyiang....

InsyaAllah, raya tahun untuk pertama kali dalam hidup saya nak bikin biskut raya...belum pernah buat weh...mmg takder pengalaman...kalu jadi saya letak kat sini ya...
kalu idak...faham2 jelah.

kalu ada kesempatan saya repek gambo menu berbuka kami ya--simple2 sajork.

10 ramadhan

10 ramadhan yang penuh rahmat...

August 07, 2011

cerita kakak


cabaran betul ada anak kecik ni...
sorang yang belum bercakap dengan sorang yang macam burung berkicau...
hehehe...syukur...anugerah DIA.

yang nak ceritanya sikakak la..

cerita 1;
dia dah biasa tengok ibu makan vitamin pagi2...
jadi dengan prihatin nya dia, pegi amik air untuk saya telan vitamin...
huhu...touching2x

kakak, ibu puasa la sayang...takleh makan siang maghrib karang kita makan sama2 ya....

cerita 2;
abah dia baru pulang keje, hari sabtu, lepas mandi solat semua, abah dia keluar balik...pegi umah tok bilal nak amik air tawar untuk syahmi sebab dia demam campak (dah ok dah, nanti nak mandikan dengan air kelapa), jadi dia tanya la kemana peginya abah dia..
dia tak kasi saya tutup pintu, katanya nanti abah balik nak masuk...aduhai anak...kang abah balik kita bukak la pintu tu...siap boleh doa tu...ya allah,suruh abah balik....touching2xx

cerita 3;
kamera sekarang dah jadi kegemaran dia...
siap leh cakap kakak nak amik gamba biskut-tu terikut ibu la tu, masak sikit amik gambo...hehehe
kamera tu nak kena check sokmo, takut kang ntah2 apa2 gambo yang diamiknya.

cerita 4;
kakak suka mengeja...dia eja bukan betul pun macam...."aka" bunyi kakak...macam tulah dia...huhu

ok...nanti kita cerita pasal adik syahmi pulak...
seronok kan ada anak ni....selain geram dengan ragam mereka...tapi leh release tension jugak...

August 04, 2011

No idea

.....senak otak dah dok fikir ni....

August 02, 2011

02.08.2011

Hari ini, my cik abang genap 34.

.

.

Selamat Hari lahir sayang

Semoga apa saja yang ada difikiran, akan dimakbulkan..

.

.

.

4thn bersama dgn dia, saya akui saya belum faham dia sepenuhnya…

Kami kan jodoh keluarga tentukan.

Tapi, sungguh dia sangat2 bertanggungjawab…

Bekerja keras untuk memastikan anak-bini dia bahagia.

Bahagia dengan cara kami la….alhamdulillah

.

.

.

.

Semoga Allah memanjang usia dia,

Sentiasa mendapat petunjuk dan hidayah Allah

Murah rezeki

Diberi kesihatan yang baik…amin…

Dikurniakan hati yang subur dengan iman....amin(yang ni nak kena amin banyak kali ni)

August 01, 2011

Ramadhan

Selamat berpuasa semua.
Semoga amalan puasa kita pada tahun ini diterima & diangkat olehNya.
.
.
.
Ramadhan tahun ini rasa macam lain pulak...
ada rasa pilu+sebak+sedih...
mungkin terlalu banyak fikir macam2.
harapnya tak lama la perasaan itu...
.
.
.
sangat berharap jugak dapat buat solat terawih sendiri, rugi la kalau tak buat kan, tahun depan belum tentu dapat buat lagi.
.
.
jom kita sama2 bersihkan jiwa dibulan yang mulia ini....

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi