Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

November 28, 2014

Salam Jumaat

Assalamualaikum w.b.t

Salam Jumaat...

- maafkan orang
- doakan orang
- hubungkan silaturahim....

November 26, 2014

Anak-anak

Assalamualaikum w.b.t

semalam bawa dorang pegi klinik...
ye semua...sambil bawa saniy pegi cucuk...saya bawa kad kakak & syahmi untuk update 
cek biasa jer..berat & tinggi, tapi syahmi saya request minta jumpa doc sebab dia batuk, bila malam jer kung-kang batuk...tapi x demam.
cuma curious sebab abah dorang ni ada lelah...alhamdulillah paru2 clear..cuma batuk biasa. 
.
.
berat kakak 20kg, while syahmi 13.5kg...okay..seimbang misi cakap. Then dia bagi ubat cacing juga. 
adik saniy pulak, berat tak naik sama macam 5bln 6.9kg. Saniy dah mula makan solid food...hayyyaaa ibu kena merajinkan diri lagi dan lagi...nasib kakak pun dah cuti takderlah nak gesa2 buat bekal dia jugak...huhu dasar malas sangat kan....tahun baru nanti kena extra rajin la ibu..bekal kakak & makanan untuk adik jugak...
boring la tu x leh nak "berotomen"
kakak jumpa cikgu dia...terus kejung malu...apa2 jer kakak ni:-)
gambo adik saniy takder pulak....susah nak amik gambo satu famili...teringin nak gi amik kat studio, baru cantik tersusunkan? Sapa boleh amik gambo famili murah2 ya...bajet sokmo la ibunya:-)

33 tahun

Assalamualaikum w.b.t

Syukur Ya Allah, 33tahun Kau beri aku pinjaman usia ini...entah berapa banyak masa lagikan ada...hehe
bersama edisi terbaru...takder kat pasaran ni:- Saniy..hikss
Moga tahun baru ni baik2 saja...murah rezeki selalu...bahagia & boleh membahagiakan yang lain....


November 25, 2014

Bahasa ibunda

Assalamualaikum w.b.t

kemain bahasa ibunda katanya...
bukan apa..teringat kat kakak sulong saya...
kami ada group whatsApp...sekarang kebanyakannya ada kan...
jadi kami berinteraksi kat situ jerlah...
saya ni suka la tulis dalam bahasa ibunda kalau yang dok whatsApp tu sama negeri...
"kecek klate" la org kata...
boleh dia tak faham apa saya tulis..huhuhu
dia kata...kalau bercakap betul tak apa, tapi kalau tulis tak faham..susah nak baca..hiksss
okay2 lah..dinda tulis bahasa melayu baku ya kanda:-)

November 24, 2014

20 cara untuk meningkatkan kuasa otak anak

Artikel c&p x ingat dari mana...

1.       Jaga pemakanan semasa mengandung. Amalkan makanan sunnah seperti kurma, madu dan habbatussauda’. 

2.      Berkomunikasi dengan penuh emosi dan makna. Lebihkan kata-kata adjektif dan positif. Bercakap dengan nada yang agak tinggi. Contohnya: “Soleh boy, mashaAllah!” sambil ketawa dan berinteraksi. Bahagian otak yang memproses maklumat ucapan dan mengeluarkan perkataan sangat memerlukan input ini.
3.     Bermain permainan yang banyak menggunakan tangan. Bayi sangat mudah memberi rangsangan.
4.     Beri perhatian semasa bayi kita menunjukkan sesuatu. Penting untuk mereka mengetahui bahawa kita memberi perhatian.
5.     Tanamkan minat kepada buku sejak bayi. Tunjukkan buku-buku bergambar dan tulisannya. Sebut dan tunjukkan. Bayi belajar bahasa dengan cepat melalui cara ini. Tanamkan minat pada Al-Quran pada usia awal.
6.     Jadikan masa mandi atau menukar pampers sebagai masa sentuhan emas. Urut perut dan rambut. Ini akan meningkatkan kemampuan otaknya. Jarak yang sesuai adalah 30-40 cm daripada bayi supaya mereka dapat mendengar suara kita. Ini bakal mempengaruhi mereka. Anak-anak kurang sentuhan memberi kesan negatif kepada otaknya.
7.     Pilih aktiviti dan permainan yang membuat anak-anak berfikir. Contohnya aktiviti menyusun blok. Saiz yang besar dan kecil membuat mereka bereksplorasi dan bertanya semasa mereka bermain.
8.     Respon apabila mereka menangis. Peluk dan pujuk memberi mereka rasa selamat dari segi emosi. Ini memberi kesan positif kepada otak. Baca ayat-ayat suci Al-Quran supaya tenang jiwa mereka.
9.     Bina kepercayaan dan perhatian kepada anak-anak. Bila mereka bermain, bercakap atau suka tentang sesuatu, beri perhatian.
10.   Jadikan rumah zon positif. Bercakap, berkelakuan dan beraktiviti positif sahaja.
11.   Meminta bantuan anak-anak dalam kerja-kerja rumah. Mereka belajar menyusun, mengkategorikan sesuatu dan lain-lain. Ini penting semasa bereka belajar menyiasat alam. Mereka juga membina softskill.
12.   Ruang kondusif dan selamat untuk anak-anak beraktiviti. Merangkak, berjalan, memanjat dan sebagainya. Ini supaya mereka belajar mapping ruang mereka dan mereka tahu di mana tempat boleh panjat, duduk dan sebagainya.
13.   Nyanyian yang mempunyai isi kandungan yang baik. Gerakan jari, badan dan kaki baik untuk motor skill mereka. Zikir dan selawat juga amat baik sekali. Al-Quran dimainkan sepanjang masa juga mempengaruhi otak dan kelakuan mereka.
14.   Bawa mereka bersama kawan-kawan sebaya supaya mereka boleh bersosial dan berinteraksi secara positif untuk membina keyakinan diri.
15.   Waktu makan dan tidur yang positif. Mulakan doa, sebutkan nama makanan dengan kuat. Ceritakan kebaikannya. Ceritakan kisah yang baik sebelum tidur.
16.   Konsisten secara positif dalam memberi respon kepada kelakuan anak-anak.
17.   Disiplinkan anak secara positif. Gunakan bahasa positif, ganjaran sosial dan sebagainya.
18.   Ajar anak empathy dengan situasi seseorang atau peristiwa. Emosi skill akan menghubungkan sel-sel otak. Contohnya boleh bawa mereka ke rumah anak-anak yatim. Ceritakan tentang perasaan tiada ibu bapa dan sebagainya. Ceritakan tentang kebesaran Allah dalam setiap situasi.
19.   Beri anak-anak peluang bermain dengan benda-benda kotor seperti tanah, pasir dan sebagainya. Ini akan mengaktifkan sensori skill mereka. Kaitkan dengan Al-Quran dan hadith semasa bermain. Ini akan meningkatkan ilmu tauhid dan meningkatkan kemahiran mereka.
20.   Ekspreskan memek muka dan bahasa tubuh kepada anak-anak mengikut kesesuaian situasi. Ini menjadikan anak-anak yang mudah mempamerkan emosi dan perasaan mereka secara terkawal.

p/s Semoga bermanfaat...sama2 kita praktikkan.

borak 0

Assalamualaikum w.b.t

Saya x tahu nak buat entri apa...kosong sangat idea...saya tulis jelah apa yang terlintas..
.
.
Nak kata makanan anak saya terkawal sepenuhnya...tak juga..
iyalah bukan saya sorang yang menjamu mereka...di luar kawalan jugak:-)
.
.
tapi seboleh mungkin saya cuba untuk memberi makanan yang terbaik untuk mereka.
kadang gaduh jugak lah dengan abah dorang...abah dorang bagi jer bila ank minta...jajan ke gula2 ke..ok jer
bila saya tengok hmmm berbakul jugaklah bebelan dari saya....saya faham, kami (saya & abang) dibesarkan dengan cara berbeza...tu yang kadang 'misscommunication'...hikss 
Sebab tu saya seboleh mungkin nak masak sendiri...dari tak tahu apa2 sekarang...dah boleh masak macam2..hehehe ala...tak tahu google...tanya orang tua kan...bukan susah pun.
okaylah tu kan...ada peningkatan.
dan sekarang dah ringan sikit...sb saya dah ada pembantu...
jaga adik, kakak belum past...adik ngek sikit jer..dah gelabah....
boleh la tolong ibu sikit2...kalau masak tu boleh la potong2 sayur...kacau kuah (dalam perhatian saya ya...insyaAllah selamat)....gentel2 biskut...fishball..chicken ball...hmmm...basuh pinggan..sapu lantai..hehehe
kejam ke saya? Rasanya tak kot...untuk mereka jugak, bila besar nanti...takkan nak mengadap buku 24/7 kan...tak berbaloi jugak pandai belajar..tapi ilmu hidup takder....
.
.
ooh ya..soalan bodoh dari saya..lepas ni bila harga minyak petrol ada naik turun, harga barang pun ada naik turun ke? saya tengok sekarang kemain lagi harga barang keperluan....macamana nak makan makanan organik, harga yang tak organik pun kemain lagi:-) guna/pakai jerlah apa yang ada yer tak:-)

November 23, 2014

Syahmi dan otomen

Assalamualaikum w.b.t

Kalau kakak dgn frozen.....syahmi pulak dgn otomen...
pening jugak dengan budak ni...
kang kita leka dok buat apa2...tiba2 dia datang "bertukar"
hahaha...pengaruh tv sangat budak ni...
kang nanti....dia buat macam2 lah...
.
.
tahun depan 4 tahun...saya mmg akan hantar dia tadika la..
dari dia duduk sesaja kat rumah tu..baik dia bersosial dgn kawan2 baya dia...ada lah jugak inputnya...
duk rumah pun TV & NB memanjang....dorang mmg takder tab..
takder keperluan kot...lagipun ibu takda pitiss :-) nak beli sorang satu..kang beli satu berebut jatuh gedebuk rosak pulak...korang lenjan lah ibu punya...kang rosak duk diam...
menyesal pun ada beli TV...rasanya lebih baik takder kot...tapi tulah...dorang duk rumah tok dorang, jadi takder kawalan jugak...berdoa banyak jerlah...
tu dia otomen sedang buat keje part time...amik gambo kakak kat majlis akhir tahun...sudahnya satu habuk  gambo pun tarak...takpelah kakak, tahun depan ada lagi :-)

Najibah dan frozen

Assalamualaikum w.b.t

Dah lama x cerita proper tentang kakak...
Alhamdulillah..sihat2 saja dia...
adalah batuk sikit2 berjangkit la kot...takpun kurang minum air...kakak mmg susah nak minum air masak...
.
.
.
dah habis pun sesi persekolahan tahun ni kan...
kakak pun dah cuti2 dah..
mesti boring dia duk rumah layan hero2 dia tu...nak2 si syahmi...selalu jugaklah dok komplen kat ibu syahmi tu x nak dengar cakap dia....sweet sgt kakak ni...prihatin :-)
.
.
kat sekolah dia, 5thn ada exam..so exam lah dia...haha
ibu dia rilex2 jer..5 tahun kan...setakat ni dia ok...excellent la jugak...
dah boleh baca pendek2, melayu la...english tak boleh...sebab sekolah pun bukan basis english.
.
.
eh nk citer kakak dgn frozenkan...
saya ni dah naik rimas pulak dgn frozen ni...semua bendalah frozen...
tgklah nanti naik sekolah...mesti ank2 pompuan ramai yang ber'frozen'
smpikan telekung solat pun difrozenkan...alahaiii
najibah sekarang dah jarang tgk frozen tu...boring kot...syahmi lah...tak kasi dah kakak dia buka..hihihi.
najibah adalah jugak mintak nak merchandise frozen macam bag..selipar...baju...
tak layan lah saya..... tapi cerita dia saya admit, best la jugak...
jadi untuk sekolah tahun depan mmg taklah saya nak 'memfrozenkan' kakak. beli yang biasa2 jer sudah :-)

tu dia...kita dok kalut kemas, dia pun duk kalut kerjakan sebotol bedak...habis la sebotol...nasib baik pandai nak settle down...saya x cakap apa pun...sebab nak marah...dari saya cakap baik saya diam...maka itulah hasilnya...fuutttttt

November 17, 2014

Habbatusauda

Assalamualaikum w.b.t

Nak cerita sikit pasal habbatusauda ni...
rasanya semua orang tahu khasiat dia kan...tapi ini pengalaman saya:-)
.
.
baru2 ni kan saniy demam+batuk...pegi klinik dah amik ubat pun...
tapi budak kecik kan....susah la nak kasi ubatnya...kasi 2.5ml belum tentu masuk semua...
being mak kan...cari jugaklah altenatif lain...kesian kat anak oiiii
saya pun cuba makan habbatusauda....sambil tu saniy saya suapkan sedikit madu untuk legakan batuk dia..
sayakan BF mom...jadi secara tak langsung susu tu jugak ada khasiat habbatusauda...alhamdulillah...batuk saniy hilang...jadi sejak hari tu...saya mmg letak semua masakan saya dengan habbatusauda.....susu badan pun banyak...cubalah untuk ibu2 yang BF anak tu...

November 16, 2014

Saniy - 6 bulan

Assalamualaikum w.b.t

Kita kasi chance la kat dia...orang baru kan..kasi interframe banyak2....nah 2 ketul ibu belanja....hihihi

haiiii
nak makannnnnn


Sudah ditentukan semuanya dari awal hingga akhir.

Assalamualaikum w.b.t

Perkongsian dr FB Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man
 
Wahai anakku,
Sesiapa yang kamu bertemu, itulah manusia yang ditakdirkan Allah untuk muncul di hidupmu pada waktu itu. Ia bukan satu kebetulan, tapi satu ketentuan. Setiap manusia di keliling kamu membawa mesej sesuatu untuk dipelajari kamu atau membantu kamu dalam hal-hal yang sedang dihadapi kamu.

Wahai anakku,
Setiap apa yang berlaku pada hidup kamu, itu adalah perkara yang ditakdirkan berlaku pada waktu itu. Apa yang kamu alami tidak mungkin berlaku dalam cara yang lain selain daripada cara yang Allah izinkan ia berlaku. Tiada ruang untuk andaian kamu: “Kalau sedemikian, mungkin ia boleh dielakkan.” Ingatlah wahai anakku, setiap apa yang kamu alami adalah sempurna, dan ia bersesuaian dengan keperluan kamu ketika itu sebagaimana yang dirancang Allah.

Wahai anakku,
Setiap waktu yang berlaku sesuatu perkara adalah masa terbaik untuk perkara tersebut berlaku. Tiada apa boleh berlaku tanpa keizinan-Nya, maka dengan itu, waktu segala apa yang berlaku ialah waktu yang paling sesuai untuk ia berlaku untuk kamu. Asalkan kamu bersedia, setiap waktu adalah waktu terbaik untuk kamu memulakan langkah.

Wahai anakku,
Segala apa yang berakhir, sudah berakhir. Ia mudah sebagaimana titik noktah di penghujung setiap ayat. Apabila ada perkara yang berakhir di hidup kamu, sesuatu yang baru akan bermula. Jika ia ada di ingatan, ia boleh berkekalan. Apabila ia tamat, ia adalah satu permulaan yang baru.

Wahai anakku,
Kamu terbaca tulisan ini bukan satu kebetulan. Kalau tulisan ini menyentuh sanubari kamu, ia juga bukan satu kebetulan. Ia menandakan masa kamu sudah tiba untuk memahami sesuatu sebagaimana sekeping salji tidak mungkin jatuh di tempat yang salah. Kongsilah kepada mereka yang memerlukannya. Perkongsian kamu bukan satu kebetulan.

Senyum

November 13, 2014

Saniy - demam & batuk

Assalamualaikum w.b.t

kesian kat si kecik tu...demam & batuk...
dah hampir 6 bulan dia..ni first time dia demam.
agak teruk jugak lah..ditambah pulak sekarang kan musim hujan..sejuk..tu yang batuk pun menjadi2
.
.
bila tengok anak sakit camtu..dan2 nak duk rumah jaga anak...
kesian sangat..nangis smpi tak keluar suara...tambah pulak abah yang over panic...dah 3 anak bang oiii nak cuak2 lagi...
kesian saya...batuk2
doktor cakap macam nak lelah...alahai minta2 tak la...sekarang pun batuk2 lagi...malam pun tido asyik berjaga....ibu dah macam rupa panda dah...mengantuk...jarang berjaga malam walau ada anak...mmg anak2 klu tak demam kuat tido smpi pagi..nyenyak....ujian semua tu...sejauh mana sabar ibu ni...walau ada jugaklah merungutnya...hahaha...cepat2 istighfar...takut gue...kang di cop tak bersyukur pulak:-)

November 07, 2014

Alkisah dakwah

Assalamualaikum w.b.t

Artikel perkongsian dari wall FB Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man

Siti seorang gadis tidak bertudung menghadiri usrah di sebuah universiti tempatan.
Ketika berusrah, Siti ditegur oleh Fadilah, senior Siti, secara keras bahawa jika Siti tidak ingin memakai tudung, maka dia akan dikeluarkan daripada usrah sambil memberikan kata-kata pedih bahawa mereka tidak bergelumang dengan orang yang bakal ke neraka kerana tidak menutup aurat.
Teguran itu pula dibuat di khalayak ramai, sehingga Siti terasa malu.
Siti, seorang anak yatim, tidak pernah bertudung sejak kecil. Ibunya pun tidak pernah bertudung sejak kehilangan bapanya ketika Siti berusia 3 tahun.
Ibunya menghabiskan sepenuh masa mencari rezeki untuk membesarkan Siti sebagai seorang pekerja sosial.
Siti dibesarkan dalam keadaan menyendiri. Di universiti, tatkala Siti baru dapat bergaul dengan kawan-kawan, Siti pula dihalau Fadilah daripada usrah. Fadilah adalah anak perempuan kepada seorang ustaz yang terkenal.
Sejak kejadian itu, Siti ditegur dengan kasar setiap kali terserempak Fadilah di ruangan universiti.
Sedih melihat keadaan itu, Aminah, seorang senior di fakulti yang sama, yang juga rakan baik Fadilah, mula mendekati Siti.
Aminah berkawan secara biasa dengan Siti, dan menerima Siti seadanya tanpa sebarang komen.
Apabila tiba waktu solat, Aminah mengajak Siti bersama ke surau. Aminah juga mengunjung rumah Siti dan berkenalan dengan ibu Siti. Sebelah maghrib, Aminah selalu memastikan Siti ikut bersama mengikuti kuliah harian di surau.
Ketika harijadi ibu Siti, Aminah telah membuatkan kek dan membawanya ke rumah Siti untuk diraikan bersama.
“Ini hadiah untuk makcik,” Aminah berkata sambil menghulurkan hadiah kepada ibu Siti.
Di dalam kotak yang dibalut cantik itu terdapat 7 helai tudung yang cantik. Ibu Siti dan Siti terasa sentuh.
“Makcik, biar saya pakaikan untuk makcik,” kata Aminah.
Ibu Siti membiarkan sahaja Aminah membantunya memakai tudung di bilik.
“Cantik sungguh makcik bila pakai tudung. Padan sangat,” kata Aminah.
Ibu Siti tersenyum gembira. “Siti, Aminah bagi 5 tudung, Siti cubalah satu. Nanti kita ambil gambar bersama sambil potong kek,” pelawa ibu Siti.
“Cantiknya Siti. Aminah memang pandai pilih tudung,” kata ibu Siti selepas melihat wajah Siti bertudung.
Selepas itu, kelihatan Siti mula bertudung sekali-dua seminggu di universiti.
Fadilah yang melihat perubahan pada Siti bertanya kepada Aminah…
“Siti ini memang susah nak diajar. Sekejap pakai sekejap tak pakai,” kata Fadilah.
“Lah, spiritual journey setiap orang berbeza. Dulu Siti, 7 hari seminggu tak pernah pakai tudung dan selalu tinggal solat. Sekarang dah pakai selang sehari, kira dah ok. Bagi dia masa, dia akan jumpa hikmah di sebalik memakai tudung, dan Insha-Allah, akan erti menjaga auratnya.
Tapi, kita kena berusaha dekatkan dia dengan Islam untuk selamatkan dia. Bukan dengan menegur keras menghalau dia jauh daripada kita. Bukan semua orang datang daripada keluarga agama seperti Lah. Ibu Siti sekarang pun dah mula bertudung,” kata Aminah kepada Fadilah.

Wahai anakku,
Apabila kamu terlihat sahabatmu semakin jauh daripada agama-Mu, janganlah kamu terus menghukum dia dan menjauhkan dia daripada kamu. Sebaliknya, dekatkan kamu dengan dia untuk membantu dia kembali ke jalan yang sebenar. Menjauhkan orang dari Islam mudah, mendekatkan orang dengan Islam itu yang payah. Yang payah itulah tugas kamu sebagai seorang sahabat dan kepada Allah.

Senyum

p/s pendekatan kita :-)
Sahabat semua, tutuplah aurat....ia maruah kita:-)

November 05, 2014

Kisah anak2

Assalamualaikum w.b.t

Tengok anak bertuah ni, kecik2 takmo duk dlm carseat..dah besar ni nak la pulak....
letih seharian ikut ibu pergi kerja-sekolah cuti.
yeayyy untuk syahmi...
dah diapers free untuk malam...
jenuh jugaklah...nak kena dukung ke bilik air...
kadang bila kita pun tak sedar tu ada jugaklah terbabas..apapun tahniah syahmi...bit late than kakak.
peace yooo...
saniy pulak..tunggu masa nak makan...
huhu kesian tengok dia bila kita duk makan..kemain duk usha...adoila...
sabar ya dik..nnt ibu prepare makanan adik..
sekarang ni menjejes jer airliur dia...nak naik gigi pun iya jugak...orang tua kata gatal gusi...
ibu nak cari blender...psssttt abah bulan ni budget lebih ya...nak beli blender:-)
soriii takder gambo terbaru adik saniy :-)

Duit Palsu

Assalmualaikum w.b.t

Macamana nak tahu duit itu betul ke palsu ya...
Cuba tengok duit ni
palsu ke tu...
potong macam kan budak baru belajar pegang gunting :-)
nasib note singgit jer...

November 04, 2014

Makan Luar

Assalamualaikum w.b.t

sejak ada si kecik tu kami tak pernah makan luar lagi...
tambah pulak semuanya kemain mahal...
adalah pegi KFC...
bukan apa kesian kat sikecik tu...kemain geram tengok orang makan...
diakan belum boleh makan, makanan pejal...
kemain lagi dia tengok makanan macam nak telan...
so as ibu yang perihatin la sangat ni...tak payah la makan kat luar...kesian kat adik..
lagipun ibu+abah nak kena jimat cermat ni.....makan rumah sudah...ibu masak lagi sedap kot...kang order2 tak jugak kamu makan kalu tak kena selera..tak ke membazir tu..udahlah mahal kan...so jalan selamat kita makan kat rumah sajer ya...ibu akan pastikan ibu masak special untuk kamu semua ditambah pulak dengan ramuan kasih sayang...welllll :-)

November 01, 2014

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram)

Assalamualaikum w.b.t
Artikel C&P

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
3. Menahan marah. Fadilatnya – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
6. Bersedekah. Fadilatnya – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunat. Fadilatnya – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: “Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”
9. Bercelak. Fadilatnya – Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: “Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala.” Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
12. Membaca “has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”. Fadilatnya – Tidak mati pada tahun ini.
13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14. Puasa. Niat – “Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.” Fadilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka. ( Puasa ni kalau boleh buatlah 9 & 10 Muharam lebih baik)

P/s tak dapat buat semua, janganlah tinggal semua. Jangan fikir ganjarannya..buat dengan ikhlas, balasannya biar Allah s.w.t yang nilaikan :-) wallahua'lam

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi