Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

August 23, 2010

Najibah yg x sporting

salam 12 ramadhan....
fresh je rasa hari ni....semalam cuti-bermalas2 kat rumah sesajo...
.
.
.
sepanjang 12hari puasa ni,saya mmg tak berpeluang langsung nak ke masjid...
maklum ada ank kecik...harap ada ganjaran jugaklah tu..hehehe
.
.
tapi yang tak syoknye najibah ni tak sporting la...
dia nak ibu dia ni layan dia sesaje...
ibu nak basuh pinggan takleh...terjerit2 macam kena dera...
ibu nak solat dia dok main2 kain semayang ibu...kalau tengah duduk tahyat awal tu alamat tak bangun2 la ibu,dia dok bertengek kat riba....aduh tak sportingnye anak ibu ni....
tu ibu dah siap bentang sejadah untuk dia,nak jugak bertenggek kat ibu...
pastu dok la panggil ibu2, habis semua org dengar....
kalau nak ngaji pulak,walau kita dah bagi siap2 muqadam untuk dia nak jugak yang ibu punya...kenapa ni anak ibu macam ni? kalau ya pun nak attention jgnla macamtu...anak sekecil najibah manalah faham apa2 kan...yang dia mahu, kita sentiasa bersama dia....
takpe la ini mungkin semua ibu2 mengalaminya kan...mungkin panjang umo,ada rezeki lain tahun boleh la tu kan...moga Allah panjangkan umo kita semua....insyaAllah.

August 19, 2010

Menu di bulan puasa

Salam semua...
ye..ye.. dah nak masuk 10 hari puasa.
sepanjang 10 hari ni apa menu puasa korang semua ya...
saya masih belum berkesempatan nak merasai menu sebenarnya...makan pun ala2 jer...buat alas perut.
tapi teringat jugak dengan....ayam percik...kerutub....kerabu....semua tu ada je tapi tekak ni tak lalu la pulak nak jamah...huhu ngada2 sungguh...
kalau kuih tu jala mas...akok...netbak...lain2 pun tak leh masuk jugak..
apa la yang anakanda ibu ni nak tak tahu la...
minum teh o pun takleh...apa kena ntah...
bihum goreng rasa macam best sangat buat masa ni,tapi takkan hari2 nak buat.
bau durian adalah sangat tidak menyenangkan....kalau dulu durian adalah feberet sekarang no..no...no...huhu
mintak2 lah tidak berlarutan ni...kalau tak melepas nak merasa menu2 yang bulan puasa je ada ni...kalau mkn bulan lain takder feel tau..
gambo2 menu pun malas betul nak ambil...
nanti la kalau tergerak hati nak amik saya post kan...
oooo acid folic tu buat saya mual la...sekarang ni saya skip dulu sb kang kalau mkn asyik dok uwek2 jer...puasa pun tak tenang...harap juga tidak memudaratkan....saya tau itu penting lagi2 diawal2 ini...insyaAllah takder apa2 la...
daaaa...

August 15, 2010

woii malu la sikit

sungguh saya geram dengan ini manusia...
tiada langsung perasaan malu....
dah la tua...kalau pun x puasa, x payah nak tunjuk2...
orang tua tak sedar diri...grrrrrrrrrrrrr

August 11, 2010

syukur

Alhmadulillah...tahun ni kita masih mampu menjalani ibadah puasa.
Semoga kita semua mendapat keberkatan dan yang penting mendapat keampunan dariNya sepanjang bulan puasa ini dan insyaAllah bersih seperti bayi baru dilahirkan.
.
.
.
syukur juga saya panjatkan hari ini kerana saya juga insyaAllah akan berpuasa penuh untuk tahun ke-4....hehe...najibah akan jadi kakak...insyaAllah....suka la macamni...bulan puasa je penuh...alhamdulilah.
.
.
.
mood yang tak berapa molek tu mungkin ini la sebabnya...huhu
tapi sekarang saya ada masalah jg, sb saya takleh nak masuk dapur...rasa malas sgt nak ke dapur...mkn buat masa ni biasa jer...morning+evening sickness pun tarak...tak macam pregnant Najibah...syukur...cumanya tulah malas nak ke dapur. tapi nasib baik mek ada dan memahami...dia lah yabg buat semua sekarang...hehehe dibantu oleh menantu dia lah....takkan nak biar dia wat sorang2 sian pulak kan...sekarang mknan kegemeran saya nasi putih dan keropok ikan...hahaha lawak kan...makan tu semata...best sangat kalau nasi panas pastu patah2 kan keropok tu huhu....
.
.
.
ok la itu saja nak share dihari pertama puasa ni...
selamat menjalani ibadah puasa untuk semua...

August 09, 2010

server

server ooo server bila nk up ni...
saya dah poning tahap tak tau nak citer dah ni...
rasanya bnyk file saya corrupt...adusss
mana nak cari ni...
offline files bnyk nau...naik buntang dah mata ni dok mencari...
tolong2...
saya yang agak "mereng" dua tiga hari ni.....:-) (senyum tetap kena)

August 08, 2010

mood tak berapa nak elok

ishh apa ke tajuk la tu hah.
tapi serius minggu lepas adalah minggu yang sangat2 stress...
kat rumah pun...
weken pulak ketiadaan mood yang sangat melampau...
langsung tak kemana2....
rasa nak tido jer...tapi masih waras & sedar diri yang diri ini adalah bukan lagi 'single+mingle' so tolak sikit ketepi mood weng...weng itu...anak&laki perlu dikisahkan....huhu
.
.
.
dah nak puasa ni...
harap semua akan pulih seperti biasa hehehe
.
.
.
selamat menjalani ibadah puasa...semoga dapat beribadah dengan lebih baik tahun ini....insyaAllah....

Kerna Kasih Giveaway

::stick untuk seketika::

Belum pernah pun ambil bahagian dalam giveway mn2 blog.
Sebab saya rasa saya ni tak bagus la dlm karang mengarang ni...
nak cerita apa pun tak tahu la pulak..
tapi teringin juga nak join,kalau bukan menang pun boleh eratkan lagi silaturahim sesama kita kan.
So saya decide nak join Kerna Kasih Giveaway
fuhhh....fuhhh harap2 mandrem saya mengenala kali ni untuk 1st time....

nak cerita tentang apa la ni ya,
nak kata cekap jaga anak nan adonyo....nasib dok ngn mek,so dia sama2 bimbing saya yang baru nak belajar ni..
saya masih belajar macamana nak jadi ibu yang terbaik untuk anak2.
saya masih mencari ilmu yang boleh digunakan...
so sepanjang saya jadi ibu ni, hari kehari saya masih belajar.
lagipun, bila kita kerja ni masa tu terhad. Balik rumah dah senja...anak pun boleh lihat malam dan weken je...cuma saya amik masa time makan...masa ni la kita boleh tengok progress dia pun.
bagi saya biar anak membesar secara natural...biar dia kenal alam...orang sekarang kata go green...hehehe merepek je...takpe itu cara saya la...sb tu kalau kami gi ke pantai misalnya...saya akan kenal dia apa saja yang ternampak....biar dia cintakan alam semulajadi...biar dia tahu siapa Pencipta semuanya....
Najibah ni saya saya tak limpahkan dengan mainan pun...ada pun yang biasa2 jer....saya lebih suka belikan dia buku....color2....lagi pun kami decide untuk tidak memanjakan dia dengan mainan,sb kang kalau dah pandai minta nanti payah pulak kami. Kami dok kampung so kami guna apa saya yang boleh kasi najibah kenal...contohnya biji getah, kami persah sama2 kutip biji getah & bilang sesama...boleh jadi pelajaran jugak kan? Nasib la kamu Najibah dok kampung...tapi takper sayang, ibu juga membesar di kampung,tapi ibu juga sudah sampai ketempat yang ibu nak....ramai orang kampung yang berjaya...insyaAllah ank ibu jugak.
So belajar rajin2.

Biasanya kalau beraktiviti tu secara spontan....so nan ado gambonya kan...so gambo tu boleh jela janji gambo budak kecik tu...
so ni nama budak kecik tu : Nur Najibah Binti Sazli Hisyam
ini nama ibu budak kecik : Siti Nor Shah Liza Binti Daud
budak kecik ni lahir : 21 Jan 2009 7.21mlm

So sesapa yang berminat leh join saya giveaway ni...hadiah dia boleh tahan. Belum cuba belum tahu, iya dok...jom2 ramai....meriahkan suasana.

August 02, 2010

Selamat Hari Lahir

Selamat Hari Lahir Abang,
.
.
Semoga sentiasa dirahmati dan dilimpahkan kasih sayang olehNya dan dapat menyanyangi kami seadanya....
.
.
.
Semoga panjang umur, diberi kesihatan yang baik dan murah rezeki selalu...
.
.
.
Terima kasih untuk hubungan yang suci ini...

August 01, 2010

kejap...

huhu lama gak tak update ni..
kijo manyak...server down...semuanya nak kena dummy dulu
pas server ok ni lagi la manyak kejenya...takpe la tu..
so amik kesempatan jap nak update ni...
huhu
.
.
.
.
weken baru ni poknik gi umah...lepas la rindu kat poknik jap...
kami potong kuku & cukur botak rambut dia...
bukan nak tunjuk rajin ke hapa...dah tengok panjang sangat tu kami tolongla...lagipun sebelum ni pun kami selalu buat jugak...
pagi ni dia datang lagi..nak suh amik alat dengar dia tu gi hantar service.
mmg kami je tahu kat mn tempat tu,sb ank2 dia tak pernah pergi.
tapi saya lupa la pulak nak bw kad dia...harap karang cina tu ingat la muka mek ni...
.
.
.
huh minggu lepas gak saya datang keje ngn kaki meggeletar,due tu 3x terserempak ngn eksiden yang tiga2 kes maut...huh ngeri sungguh. dah la mayat masih atas jalan...saya ni mmg lemah semangat la kalau tengok benda2 camtu...pulak tu berturut2...
harap penunggang dan pemandu kenderaan berhati2la...pandu cermat jiwa selamat...
.
.
ok kita sambung wat keje ...bos dah usha2 tu.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi