Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

June 30, 2010

rindu poknik

salam semua..
rindu la kat poknik...
poknik dah diambil oleh ank dia.
awl bulan baru ni poknik demam teruk...
so kami bagi tahu la ank dia kut jadi benda yang tak disangka.
so sampai hari ni dia masih di rumah ank dia.
takpe la tu,biarlah anknya jaga kan, kami pun bukan ada kat rumah sepanjang masa,
risau jugak kalau jadi apa2 time kami takder.
tapi kami masih lagi tak bertegur sapa ngn anak dia,
masa dorang datang ambil pun poknik pun masing2 diam seribu bahasa...
tak tahula sampai bila,
kami ingat dah jadi begitu baiklah semuanya..
tapi nan adonya...
naik rumah pun takder salam apa...
supsap2x amik poknik then blah...
huhu sedihnya hati..
kami mmg tak pergi la umah dia,walaupun poknik kat sana,
rindu mmg rindu tapi nak buat mcmana.
tapi poknik ada gak la dtg umah masa weken...(dah umah dekat jer pun)
lemah sgt nampak dia,walau jalan tak jauh tapi mengahnya macam jalan berkilo2.
tapi takleh lama kang datang la bodyguard memanggil suruh pulang...
nak wat camna kan...
harap poknik gembira kat umah anak dia....

Poknik masa kat rumah dulu....kitab mmg tak pernah lekang dari dia.

June 29, 2010

lemau

lemau betul rasa hari ni-->malas+takder mood

pening pala-->leher rasa tegang ya amat

perut pun lapar memanjang-->bela antu raya ke apa

geram-->

ngantuk-->

rasa macam nak gusti orang je.

June 24, 2010

kore


tau tak apa tu kore?
kore tu kukur kelapa la.org kelantan panggil kore...betul kut eja dia cam tu
janji sebut dia kore ya.
kat umah mesin kelapa ada je, tapi itu hari orang rajin ni (baca puan blog-jangan muntah ya) telah belah kelapa dengan tukul,so tak leh nak mesin la, sepatutnya belah dua, ni dah jadi empat belah,jadi solutionnya kita guna kore.
dan mangsanya sudah pasti yang tersayang la...dan-dan tersayang kalau nak suh wat something ya.
hehehe bodek kena lebih bak kata kak linda...
tapi ok jugak bendalah ni leh erat silaturahim gak cuba tengok gamba ni
.
.
.
.
.
.
.

nasib bukan saya yang naik,
kalau tak...kelainla gamaknya...huhu

June 23, 2010

sehidup semati

baca kosmo ni
sampai mati jodoh mereka
harap sampai ke syuga juga
Al-fatihah....

June 22, 2010

Korban Cinta Gila

Tak tahu nak tulis macamana
tapi baca la petikan dari metro ni...
Subhanallah...
Makin lama makin parah masalah remaja kita.
Semoga Allah ampun keterlanjuran dia,
dan semoga Allah buka pintu taubat serta hidayah kpd sang kekasih itu.
Sedih nyo lah weh...

najibah



najibah ni kalu ibu hantar mesti 'beghona'=buat hal
nangis macam kena dera,
ni yang ibu malas nak hantar najibah umah ngasuh ni
tension ibu tengok najibah lagu tu tau.
.
.
.
pagi tadi terpaksa hantar najibah sb kena gi klinik untuk checkup bulanan.
biasa je, cuma misi suh makan banyak sb najibah makin membesar.
masalahnya najibah ni susah betul nak makan nasi sekarang.
kalau nak suap nasi mau satu umah keliling,
pastu susu pun kurang...nak tgu ibu jugak.
najibah campur susu (susu cap gantung+formula)
tu yang susah tu.
Tapi weken najibah laju jer makan sb ibu wat macam2 untuk dia.
pastu pulak leh fully BF kat dia kan.
alola anak ibu.
maafkan ibu sayang takleh nak fully BF untuk najibah,
ibu try tapi takleh. Tapi syukur jugak sb susu ibu still ada walaupun najibah BF malam & weken je-sampai sekarang.

June 21, 2010

Kuih 'Tepung Pelita'



kalau kat kelantan kami panggil tepung pelita, kat luar tak pasti la mungkin kuih talam kut.
apa2 lah,janji sedap....letak kat icebox,ooo nikmat dimakan bila cuaca panas. Lemak2 manis. Sepatutnya letak dlm daun pisang yang telah dibentuk macam kapal tu..tapi tak reti la pulak so nak senang letak dlm bekas kecik2 itu....dahhhh siap.

June 20, 2010

Lelaki2 itu


inilah lelaki itu
terima kasih untuk segalanya.
harap kasih sayang itu tetap sama seperti hari pertama kita disatukan.
.
.
.
.
Alfatihah untuk arwah ayah (Daud Sulong)
Semoga arwah ditempatkan bersama org mukmin.
Anak2 ayah sentiasa rindu ayah.

Alfatihah juga untuk arwah FIL (Abdul Rahman)
Walau tidak pernah mengenali
InsyaAllah Alfatihah akan sentiasa dititipkan untuk abah.
.
.
.
percayalah,
cinta kasih ini hanya untuk kalian,selagi nyawa ini masih bersisa.
I Love U....

Hari Bapa

Selmat HAri Bapa untuk semua yang bergelar abah,daddy,abi,walid,ayah dll.
lepas ni kita sambung cerita ya.

June 15, 2010

suspen

mlm tadi agak suspen,
saya bw ank buah gi kedai buku
nak cari novel tajuk 2 x 5...
tapi bukan nk cite psl tu,
ni psl jln jamm (jamm lagi minah ni)
ok yang ni sebab mcm pelik,
lps lampu isyarat depan econjaya
dah mula gerak mcm kura2
saya syak ada kemalangan tapi takder pulak dengar siren ambulance
cuma polis sepanjang jalan ada
apakehal pulak ni
takkan kemalangan polis bukan main ramai lagi
siap ada forensik
saya ngn abg mula wat speku...
mcm2
sampai kat depan sekolah,ada road block.
nasib bawak ic ngn lesen,
abg ngn anak buah tak bw apa2,takpela sb saya drive.
ok dok diam2,wat muka biasa.
kat pintu pagar sekolah tu kami namak ada kete kena tahan-merc
pastu macam inspektor tu geledah semua.
dia keluarkan senjata
alamak kes berat ke ni...
mana boleh tengok lebih2 kan,
kang tak pasal2 kena tahan pulak.
kami mmg syak ada kes rompakan bersenjata ni.
balik umah belum sempat cite umah pulak blackout.
wahh saya bayangkan yg penjenayah itu telah wat sabotaj huhu
kuat sungguh imaginasiku...dan sempat kena marah ngn abang sebab pikir bukan2....
hehe
tapi sampai hari ni,belum tahu cite kenapa roadblock mlm tadi.
saya pasti bukan kes biasa2 tu.

p/s saya suh abg amik gambo,sb sy drive kan,tapi saya yang kena luku sb sibuk2 sb abg kata kalau kena soal ngn polis nak jawab apa? saya jawab nak wat modal masuk dlm blog boleh?

June 14, 2010

Jamm

cuti sekolah=kenduri merata2=jalan pun jamm lah.
biasa boleh balik sampai rumah dlm 15-20 min
tapi bila tiba musim ni boleh amik masa sampai 1jam.
adoi ya..
tapi suka sb cuti2 nilah leh jumpa famili & kwn2.
ok la ado pro & kontra.
hidup ni mcm tulah.

June 13, 2010

new template

kalau perasan ada satu tab baru diblogspot ni 'design'
so saya try la new template ni.
ok la kut. lagipun semua link tak ilang rasanya & yang penting ijau masih dikekalkan.

Melasak ya amat...

fuhhh (sambil kesat peluh menitik di dahi)
itulah yang saya rasa bila bawa najibah ke majlis akad nikah sepupu mlm tadi...
huhu letih ok
umo dia tak sampai pun setahun setengah lagi.
tapi dia boleh lari keliling masjid lagak macam budak umo 2-3 tahun.
saya tengok anak2 sepupu yang lain, yang baya dia elok jer duk kat pangkuan mak2 dia,
tapi najibah MasyaAllah...
hmmmm (sambil mengeluh ingat pada moment2 mlm tadi)
sampai ibu dia nak posing ngn pengantin pun takde chance.
agaknya dia tak pernah masuk masjid, so dia terpegun ngn keindahan Rumah Allah itu.
Yelah,dengan luasnya, pastu masjid kan cantik. itulah agaknya,dia menikmati la agaknya tu (sedapkan hati ibu yang penat kejar budak yang tak reti dok diam langsung)
ke memang budak baya najibah semua macam tu ke?
dulu tengok org duk kejar2 anak,hah sampai giliran saya baru tau,macamana....
ibu harap berat ibu mlm tadi turun lah najibah ya...
sedih tau bila ingat berat yang makin bertambah ni...semalam baru timbang...huhu dia naik lagi dan lagi..
setakat ni timbang tak pernah la nak turunnya.
ok motivate boleh tu,insyaAllah.

June 09, 2010

hadiah kawin

sementara tgu...sy merepek je la
hadiah kawin belum beli lagi..
3jemputan utk esok..
huhu
nak beli apa la lagi ni..
aisey...tiap tahun pun gini bila tiba masa nak attend kenduri kawin.
huhu

Stay back

huhu kn stay back kejap kt opis hari ni.
tgu brg urgent.

kenduri-kendara

biasa la cuti sekolah,
ramai amik kesempatan menjalinkan ukhwah & ikatan silaturahim
menambahkan rakyat malaysia.
saya pun dah pening ni,
dok bau gulai kawah jer...huhu
pastu sedara semua dok tanya tak cuti ke nanti kenduri rumah memasing (3-4 tmpt gakla)
huhu semua nak kena amik cuti macamana?
sudahnya, saya curi2 balik jerlah.
nasib rumah dekat2.
takpela,mlm2 kakng sya tolong la sibuk...huhu
janji nampak muka ye dok?
hehehe

June 08, 2010

makan2



makan2 bos belanja..
gambo tuan blog tarak..malas sb dah petang,
dok fikir nak balik jer.
tak biasa la balik lmbt.

June 07, 2010

Sweet

suka ngn gambo ni...


nak rush hantar tokmek gi kenduri,tapi sempat lagi snap2.
release tension,sb 3 hari cuti tak gi mana2-abah asyik gi mancing ngn gu2 dia.
huhu

June 02, 2010

doa

insyaallah,doa itu senjata org mukmin.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi