Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

June 26, 2013

Masterchef Selebriti Musim Ke-2: Tahniah Syura

Assalamualaikum w.b.t

Tahniah Syura...walau dah pecah lama kemenangan tersebut:-)
tu lah kita kan..mana boleh simpan rahsia lama2;-)
pasti nak cerita jugak;-)
dah tak jadi rahsia lagi..tapi tengok jugaklah...walau tak sedebor mana:-)
(apahal la...asik :-) yelah..senyum tukan sedekah..tukan simbol senyum)
.
.
okaylah tu syura menang...dia bantu pesakit2 breast cancer...kalau celina dia bantu 'binatang'
bukan kata tak bagus..bagus...tapi rasanya 'manusia lagi lebih perlu dibantu:-)
again ...congrats syura..baru tahu nama betul dia zuraidah...
comel anak2nya..leh gi paris lps ni..honeymoon katanya:-)
.
.
tahniah gak untuk TRW malam tadi...ok lah tu bawa bekal semangat nak lawan sabtu ni..insyaAllah kita menang....kami tengok kat rumah sudah....abang pun tak pegi, saya ada hal hr sabtu so dia takleh nak gi mana2 even mancing kena jaga anak ye bang:-)...(ishh dia jer nak bersosial saya nak jugak-unsur gewammm disitu)
berebut2 remote mlm tadi..hihihi
.
.
.
.
p/s saya nak tengok citer dahlia...tapi susah nak cari link..yang ada sebelum ni dah kena banned agaknya...alahai..tunggu dia main kat 104 jerlah kut..best citer tu...dah tengok sampai episod 27..tup2 dah takleh tengok..huhu

June 24, 2013

Takziah untuk Ayah Aziz

Assalamualaikum w.b.t

Khamis, 20/06/2013 kembali ke rahmatullah ibu saudara saya...
arwah menghidapi sakit diabetis...lepas balik umrah...jari dia ada luka..tu yang merebak habis ke kaki..paru2 dijangkiti kuman:-( dah sampai ajalnya..innanillah
Alhamdulillah...persiapan untuk kebumi arwah sangat cepat..even sebelum pukul 12pm arwah sudah dibawa ke kubur untuk persemadian...semoga roh arwah dicucuri rahmat dan bersama2 para solihin...al-fatihah.

Semoga Ayah Ziz tabah dan sabar menerima ujian ini....

June 19, 2013

kulit terbakar

Assalamualaikum w.b.t

anak2 saya dua orang tu abah dia dah tanda dah...senang nak kenal ...hehehe
dua2 dia cop guna ekzos motor...huhu
nak marah2 pun takleh...klu saya yang buat mesti dah bising2

kakak kena awal tahun baru ni..
adik pulak minggu lepas..
dua2 dah ada tanda:-)

masa kakak dulu susah betul nak letak ubat..makan bulan jugaklah nak kering lukanya
adik pulak kejap jer dah kering...hati kebal betul adik...mandi pun rilek jer...kalau kakak mahu orang ingat kena dera dengar dia meraung...
dua character yang berlainan...anak sulung agaknya manja lain sikit...syahmi manja jugak tapi berani:-) sesuai sgt dengan namanya-berani/bijak

p/s tak amik pun gambar lukanya...kesian saya tegok:-(

June 16, 2013

Cerita Ke Tasik Kenyir

Assalamualaikum w.b.t

Weken baru2 ni kami kena tinggal lagi...
abah dorang pegi mancing.....lagi...
rasanya susah kot dah dia nak tinggalkan hobi nan 1 ini:-)
saya okeyyy jer:-)

ok minggu ni dia & geng pegi ke Tasik Kenyir
jauh tu:-)
saya ada mintak dia bwa camera..terlupa agaknya..tak terambil:-) yerlah dengar  citer Tasik Kenyir sekarang dah upgrade jd pusat pelancongan...nak jugak tengok kan dah la takleh ikut:-(

2 hari 2 malam okay
saya tahan hati & jiwa tak call dia langsung
saya buat2 tak tahu..dalam hati tuhan jerlah yang tahu

saya amik kesempatan bawa budak2 ni jalan...
so driving jerlah saya 2 hari cuti...nak hilang bosan
nasib anak2 pun okay...

so malam tadi dia selamat sampai...
takder sekor ikan pun dia bawa balik...
saya okay lagi...
siap perli la lebih kurang...saya cakap
"laa takdok ike ko, takpo la takdor rezeki tu...resepi ike kelah hok ibu search tu kita sipe semula la..."-fuhhh baiknya punya tu:-)
tapi bila tengok dia jln henjut2 tu hati debar jugak la...hahaha ego takmo citer..
last kawan dia citer yang dia jatuh bila nak turun bukit...hmmm nasib agak baik takder apa2 selain kaki terseliuh:-(
tapi tak serik tu..nak pegi lagi lepas raya ni..alooolaaaa
dlm tepon dia ada gambar..tak sempat nak b/t

p/s...ikan dapat bukan tak dapat cumanya tak cukup nak bawa balik, cukup2 untuk dorang makan2 kat sana jer...air keruh sebab hujan..jadi ikan tak makan umpan-katanyelah..saya mana tahu apa:-)

June 12, 2013

The Apprentice Asia

Assalamualaikum w.b.t

Ber'boss' kan Mr.Tony....woww
impressive sgt dengan semua apprentice
best...mencabar mental & fizikal untuk semua apprentice

The Boss
Bosses & apprentice
 p/s saya takkan kut sampai ke tahap tu...self confidence saya sgt2 la lemah:-)

Sarapan ->hidup secara sihat:-)

Assalamualaikum w.b.t

Hi..biasa pagi korang sarapan apa yek..
saya ni, biasanya mmg amik nasi la.
tambah pulak kat kelantan ni menjadi kebiasaan untuk bersarapan nasi.
tak kiralah apa nama tajuk nasi tu..asal nasi:-)
--> nasi kerabu
--> nasi berlauk
--> nasi lemak
--> nasi dagang
malas sangat nak beli @ dah jemu, tanak jer nasi kat rumah, goreng ikan ke telur ke ikan kering pun jalan:-)
itulah kami..mmg sejak kecik..nasi..nasi jerlah menu kami. 
Kami buat jugaklah sarapan macam mee goreng, lempeng, cekodok, kuih-muih...tapi tak sampai pukul 10pg perut dah berdodang sayang..macamana tu?
huhu
.
.
tapi sekarang ni saya macam terkena kejutan elektrik pasal sarapan ni...bagus untuk kita amik sarapan..
mmg kalau boleh cakap..dah taraf wajib amik dah:-)
tapi kalau dah hari2 tiap2 pagi dok amik nasik...macam boleh bawak musibah dah tu
kamu(saya lah tu) amik nasi, kerja bukan macam orang2 dulu2. orang dulu2 keje guna kederat..kamu apa..dok sesajer kat kosi..hah tak berpeluh langsung. So apa jadi dengan nasi yang kamu (sayalah tu) makan setiap pagi tu:-) huhu
dari itu, saya macam nak tanam azam la, sarapan saya biarlah simple2 jer...huhu
insaf ni...kang tak pepasal pulakkan...umor dah masuk 30-an, mmg nak kena didik dirilah. Kalau keje banting tulang macam mek dulu2 takper jugak nak tibai nasi 2-3 pinggan (hahaha) peluh kuar kan?
ni nak harap keluar peluh huhu..ntah bila la..baru pegang cangkul nak tanam kunyit dah ngadu tanah keras..haha malunya kat mek..dia kerja kuat dari dulu sampai sekarang..sb tu dia sihat:-)alhamdulillah
nak kena kuat mental ni bila nampak nasik bungkus pagi2 tu:-)no more nasi bungkus pagi untuk sarapan...ooo nasi kerabu pujaan hatiku..sesekali takperkan:-)

p/s tapi sarapan kena ambil ya..tapi berpada:-)
 

June 08, 2013

Kenduri akikah Amirul Siqqid

Assalamualaikum w.b.t

Saje je lah..dah ada gambo, kita up jerlah entri kan...gi JB pun tak sempat nak jalan kemana..insyaAllah kita gi lagi dgn abah pulak...ni adhoc punya plan...tak best 

Majlis ni angah mmg plan nak buat masa kami pergi..jadi buat hari khamis, walaupun ramai yang keje..takperlah janji kami2 semua cuti..panggil kumpulan yasin buat marhaban..cukuplah tu. yang penting korban kambing untuk nak lelaki dia..alhamdulillah...selamat

**gambo dh up di fb kalu nk tgk yang lain2

Tarikh : Khamis, 30 May 2013
Venue : Taman Daya, JB
yang diraikan..muhammad amirul siddiq
antara anak2 buah saya-hadi,atiqah,aqilah & sarah
nak adik lagi ke sarah?
kakak saya..ibu amirul siddiq


June 07, 2013

Popia simpul jalinan kasih

Assalamualaikum w.b.t

cewahhh tajuk tak agak2 kan...apa ada hal..asal bahagia..huhu pening dah tuan blog ni...huhu
inti popia ni dari lebihan kuah laksa yang kami buat hari tu...saya keringkan dan jadilah sambal ikan untuk buat inti...boleh buat karipap kecik jugak..tapi tulah nak menggentel karipap kecik perlukan masa, jadi saya buat popia je lah..banyak lagi inti tu..boleh la nanti buat popia untuk kuih raya nanti, insyaAllah...alang2 dah ada kan. nak buat sebekas ni pun amik masa berejam..huhu. respect pada mereka yang buat jual sekali tu...

knp gamba ni nampak gedabak lagu ni..hishh..sedap ni...makan sambil golek2 tengok tv..tengok2 dah habis...hahaha

June 06, 2013

Syahmi

Assalamualaikum w.b.t

anak jate saya ni demam lepas balik jb ritu...
saya syak bukan demam sebab jalan jauh..tapi sebab rindu ibu dia..
mahu tak rindu dekat 2 weeks 24j sehari dok nepek ngn ibu jer..siang malam
tu yang jadi gitu tu...huhu
1st day saya masuk keje lepas cuti hari isnin lepas....balik keje terus peluk cium bagai nak rak macam bertahun tak jumpa..hahaha pastu duk ibu..ibu..
nasiblah nak..ibu masih kerja. Semalam terpaksa balik awal, sebab dah takleh nak control dah..dok nangis non stop...nak kata demam badan tak panas...tapi adalah dia batuk2...aduhai..ni yang buat ibu serba salah...
budak manja lebih...
balik tu terus ibu tidor kan..hah 2jam jugaklah tido...baru lega agaknya...ni yang buat ibu nak dok rumah taknak keje ni...tapi ibu masih ada comitment la anak2...insyaAllah tak lama lagi...bagi ibu masa ya..ibu tahu & faham kamu nak ibu duk rumah kan..gaduh2, gelak2,gomol2 dengan kamu kan..huhu..sabar...tak lama lagi..soon

2tahun  3bulan...
- cakap agak pelat...hahaha
- agak lasak...anak lelaki kut, panjat memanjat adalah hobi buat masa sekarang....bayangkan staging untuk orang buat kerja-kerja tukang rumah tu dah boleh panjat....tapi dlm pengawasan la:-)
- masih lagi ber'bf'..tak tahu la nak stop cemana..so biarkan jer
- sgt obses dgn baju bola...kalau boleh hari2 nak pakai baju bola...jadi dia ada banyak koleksi baju bola..ala beli yang pasar malam punya baru 10-20 hinggit..tengok pada kualiti:-)
- suka bergomol...kalau dgn kakak mmg kakak kalah la..sian kakak
- makan sama macam kakak-->susah makan.

June 05, 2013

kami orang kampung

Assalamualaikum w.b.t

 puah dok sajo..gi teme abahnyo alih lembu...lape rasa mato tengok ruput hija...

 ** kalau tak faham...harap maaf:-)








June 04, 2013

Trip ke-2

Assalamualaikum w.b.t

Ini trip ke-2 abang & the geng ke laut..
kali ni agak mencabar dia cakap..sebab laut bergelora..
mmg betul pun,  malam tu angin & hujan kuat kat rumah..mmg tak tidur malam la saya dok teringat kat mereka semua..macamana la agaknya.
dihangatkan lagi pagi tu ada berita bot karam kat perairan pulau perhentian..dan dorang pun ke sana juga..huhu
debar tak yah cakap la, nak tunggu dorang balik. nak tepon tak dapat..sabar jelah.
tapi syukur bukan bot mereka..dan syukur juga penumpang bot yang karam tu juga semuanya selamat (5 org)
abang & the geng pun ramai yang mabuk..mmg takleh mancing langsung...

Jadi trip dorang kali hasil tak banyak...tapi dapat ikan besar2..best
kemanisan ikan tu..sedapnya..teringat2 pulak kmanisan ikan tu:-)







p/s..teringin juga nak ikut...huhu, kalau saya ikut agaknya abang mmg takleh nak buat apa dok layan mabuk saya jerlah ya...kalah orang ngandung agaknya:-)
next trip hujung bulan ni...insyaAllah, kiranya sebelum masuk ramadhan.

June 03, 2013

Ahlan Wasahlan Muhammad Amirul Siddiq

Assalamualaikum w.b.t

Cuti seminggu tu jugak saya & anak2 ke johor..melawat anak kakak saya...
Alhamdulillah, selamat melahirkan anak lelaki - satu2 nya anak lelaki setelah kelahiran 3 anak pompuan...
syukur, semuanya selamat & baik2 sahaja.

kami pergi naik bas jer, pengalaman pertama untuk anak2 saya.
abah dorang takleh pergi- keje, tok mek teman..yelah nak tengok cucu baru jugak tokmek pun:-)
plan asal nak naik train, cuti sekolah punya pasal semua tiket awal2 sold out..
terpaksalah naik bas..
kejung saya...kebas toksah cakap lah..rasanya lepas ni takmo dah la naik bas kalau pergi tempat jauh2..
kalau sorang2 travel takper..ni dengan anak kecil mmg agak payah la..tapi dorang seronok la..

lena diulit mimpi...alhamdulillah dorang tak meragam:-)
mimpi sampai ke bulan:-)
amirul siddiq
rindu kat amirul...sempat bf budak ni jugak:-)
tido jer kejenya..selamat dah akikah dia:-) semoga jadi anak yang soleh ya amirul...
p/s letih tapi seronok, kalau dapat pegi dgn abah sekali lagi seronok:-)

SRT

Assalamualaikum w.b.t

SRT - suri rumah tangga sepenuh masa huhu
seminggu cuti best sgt2...bergomol sakan dengan anak...seronok tak terkata..
rasa macam dah takmo masuk keje dah..

anak2 pun dah lemak sangat...lagi2 si adik tu..huhu manja "berdooh" ore kelate kata:-)
tapi best:-)

Nanti2 saya update ya..insyaAllah.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi