Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

January 31, 2008

happy b'day


entry ni khusus utk Suraya Kamaruddin. Dia bestfren aku ms men. rendah dulu. Lama betul tak jumpa w'pun tinggal di kampung yg sama. lepas habis ngaji & masing2 ada life sendiri pastu plk masing2 dah jd hak milik org,aku teringin sangat nk jumpa dia....mesti dia marah aku sb aku tak gi kawin dia 2 thn lepas...sori my dear,bkn sengaja tp mmg ada hal (urusan hidup & mati gitu). W'pun kami sekampung tp lps kawin dia keje kat KL so skrg dia kat KL loo. InsyaAllah blh jumpa time cuti2 nnt,sb aku mmg keje kat kampung....a'pun SELAMAT HARI LAHIR SURAYA. i'm never forget ur day....

Makluman & jaga2

Awas dengan PENIPU di INTERNET (kpd mereka yg biasa beli online)

last week i saw an ad in ebay.com.my which selling n95 8gb with very cheap price. interested with the price, then i send him an e-mail to confirm i would like to buy the phone.. he rejects when i ask to do cod, because that was our first deal. he said, he only do cod with his previous buyer.. then i said ok.. i transfered the money rm 1k++ to him last week ago, jan 16.. then i asked him to sms me after he shipped the item.. and he gave me the tracking no.. ED887163701MYand today, am thinking why poslaju takes it so long? one week already, but why my stuff isn't coming yet? then i called poslaju nilai by phone (because am staying at nilai) , just want to track my stuff, and poslaju said the tracking no is not on their list..right now, am trying to call the seller by phone, but it doesnt active... :cry: :cry:

i will let you know about the seller:

Name: En. Mat


For the bank references:

Name: Mohd Isa Bin Ismail

A/c: CIMB BANK 1408-1254-9905-21IC

No i/c: 651013-10-7165

so please beware of this seller..
anda juga boleh ker blog yang berkongsi masalah yang serupa dimana mereka telah di tipu oleh mamat ini mengunakan modus operandi yang sama.semoga anda tidak ditipunyaAWAS….PENIPU BESAR DI INTERNET

Sahabat sekalian,AWAS! Jika anda pernah berurusan dengan IBLIS yang bernama JASMI BIN SHAHRUDDIN dan MOHD ISA BIN ISMAILIBLIS ini adalah penipu besar dan telah memperdayakan ramai insan terutama di kalangan pengunjung setia di ebay.com.my dan lelong.com.my.Sesiapa yang pernah ditipu oleh IBLIS ini dipersilakan membuat report polis dan consumer tribunal.Salah sorang mangsa (Noriszan) telah mencipta satu blog mengenai si iblis laknat ini. Jika anda salah seorang mangsa atau bakal mangsa sila baca blog beliau.http://jasmi-victims.blogspot.com/Banyak cerita mangsa malaun ini.Mari kita banteras dan hapuskan IBLIS PENGKHIANAT ini dari muka bumi.MODUS OPERANDIIBLIS ini membuat tawaran barangan murah di ebay.com.my dan lelong.com.my. Dengan tawaran harga murah ramai yang terpedaya. IBLIS ini mengaku barang murah sebab underwater (kastam rampas). Selepas berbalas email dan sms, IBLIS ini siap bagi nombor akaun cimb dan nombor ic sekali. Selepas bayaran dibuat, maka si IBLIS LAKNAT ini terus offkan handphone. Kita tunggulah barang bagai nak gila.Saya adalah pengunjung setia di ebay.com.my selama bertahun-tahun dan banyak jugak barang yang saya beli di sana, tapi semuanya ok. Tiba kat si IBLIS ni terus sangkut. Saya difahamkan IBLIS ini telah menipu ramai orang dengan kerugian beribu-ribu RM. Saya sendiri terkena RM seribu lebih.

Sila baca kisah kerugian mangsa lain di:


Pihak berkuasa tolong TANGKAP IBLIS ini dan hadapkan ke muka pengadilan. Sudah beberapa report dibuat. Jangan buat kami hilang kepercayaan.

TOLONG KAMI BANTU KAMI….HAPUSKAN IBLIS SI PENIPU BESAR INI


Sila sebarkan maklumat kepada rakan-rakan anda atau selitkan ke dalam blog anda.wallahua'lam

apa erk?

hehehehe...
sejak dah ada blog sendiri ni malas pulak aku rasa nk wat entry...hmmm. hr2 just jenguk2 blog org. ntah rasa apa ntah. sedangkan bnyk ceritera sebetulnya. jalan2, makan2, ziarah2 dll. (eleh mcm la ramai yg baca blog aku kan). Tujuan aku wat blog ni pun just nak lps tension je sebenarnya. yelah klu kita marah (bkn marah betul pun,geram jer) someone, bos kita sekali pun bukan diaorg tahu pun. tu yang best blog ni. tu je tujuan aku. selain tu blh gak la kongsi apa2 maklumat apa2 kan. betul idak? tp aku suka sgt baca & jelajah blog org. blh tahu mcm2. resipi....fashion...tmpt2 yg syok....tips2...dll. lg2 klu yg tuan punya blog tu update entry dia all the time...tu yg aku tak sabar nk baca cerita apa plk yg dia nk publish. hmmm. since aku ni nun jauh di pantai timur,so harapan aku nk jumpa bloggers yg feveret tu ssh la sikit, tp aku harap mereka semua tak kisah aku jenguk blog mereka all the time. nasib baik tenet kat ofis ni bagus laju plk tuh...tima kasih bos. pastu bos aku plk mana kisah aku nk bertenet all the day, tp keje mesti siap. thanks again. Tp klu aku rajin aku pun nk update all the time. InsyaAllah.
p/s Al Fatihah untuk arwah Rosli Khamis (Loloq) & Dato' Ishak Baharom (x-mufti selangor) Semoga rohnya dicucuri rahmat & bersama d'kalangan org beriman. amin

January 27, 2008

Aqif Danish

weken hari tu abang kembar aku balik. so suka hati la aku dok melayang kaletah si Aqif tuh. geram betul aku. Layan ek gambo dia.














nak layan dia makan mmg susah. Kecik2 pun suka makan nasi budak ni.

















kami le tu...













yang baju kuning tu ibu dia. tak layan dah ibunya bila kami bawa jalan. selasa ni dah nk balik sabah. I'm gonna to miss budak nakal ni!!













kat kedai selipar jepun kat rantau panjang. nnt aku masuk gambo kami beli kat rantau panjang semalam.













ha ni time dah penat betul dia ni. nasib bawa bekal.















ntah apa plk la ni. mmg tak dan kaki tangan dgn budak ni. nakal yaaa amat.













ngan cik li nyer...manja macam dah lama kenal...ngn abah nyer pun tak layan...agaknyer confius mana satu abahnya. maklum lama tak jumpa,almost 3 month abahnya ke laut...
tgk kat belakang kami tu...segala macam periuk belanga ada kat sini..kecik..besar semua ado..saper2 nk borong murah2 jemput2 la ke Rantau Panjang,Kelantan.....

January 21, 2008

peningkatan::improvement

semalam baca citer Halim Othman sinarfm...dia dh pencen DJ. betul la ckp dia,smpi satu tahap kita takkan ada peningkatan dlm kerja kita sebab hari2 kita akan buat benda yg sama-tak mencabar minda. so klu nk cabar minda cuba lah benda2 baru. emmm mcmn yer...mmg boring pun klu hari2 dok tatap benda yg sama kan?

January 20, 2008

routine on saturday

seperti biasa...sabtu hari aku berkeluarga. w/pun abg aku kijo, so pagi aku habiskan masa ngn mak aku ler..jenjalan. pagi kami gi hantar asyura yang kitaorg buat semalam ke rumah tok aku. amik kesempatan gi tempat abg kijo konon2 isteri mithali la hantar kuih kat laki...hehehe..sudah hntr asyura rmh tuk balik masak makan tengah hari kat rumah MIL,mak aku puasa so takyah masak rumah dia. siap tung tang semua rilek2 jap. Abg balik mkn+rehat+solat then pgi balik kijo.
Abg bali kijo, minum2 jap then kami gerak ke rumah tok cik plk. hari ni rmh dia plk buat Asyura. Tp kami tak sempat nolong sb gi pun dah dekat magrib...lagipun aku tak suka lama2 kat situ. Ada la sb nyer mls aku nk story mori. On the way balik singgah solat magrib rmk mak aku jap then balik plk rmh MIL coz dh janji nk makan malam rumah dia. Kebetulan plk mak cik abg ada datang so mkn sekali la ramai2....masak ala2 kadar coz dia datang pun tak inform...dah mkn2 minum2 semua balik rumah rmh mak aku dlm pkl 12.00am++. oiii penat den....

Asyura

Hari jumaat 18/01/2008 famili aku ada buat asyura. Ala 1 kawah je..pakat ramai2. Best la gak. Nnt klu takder orang tua blh la kut kami buat bubur asyura tuh. Org kat setiap negeri lain cara nyer. Rasanya pun lain apatah lagi kaler nyer. Bagi aku apa pun beza nya cara kita menyambut bulan asyura tu penting sb sunat kita meraikan bulan muharam ni dgn buat asyura. Thats it. So kat bwh ada gambo yg sempat aku snap. so enjoy.


































Banyak lagi gambo mls la nk upload. lambat. so tu pun aku ingat dah cukup la tuh.

January 17, 2008

mimpi

hahaha...pagi2 si shazwan dtg jumpa aku..dia single lg. asyik dok tanya no phone budak atas ofis kitaorang yang baru stat keje bln dec lps. tp aku tak kasi no budak tu even aku tahu no tu....dia marah btl ngn aku. then pagi ni dia dtg jumpa aku lagi...aku ingat nk tanya no budak tu lagi tap dia ckp dia mimpi jmp ngn sorang girl then girl tu bagi no h/phone kat dia. suddenly dia ingat no tu then try make a call. nk jadi cite connect la plk ngn 014 & 013 xxxxxxx. dua2 owner pompuan. tp tak sempat cakap di putuskan oleh org itu.. sungguh la frust si shazwan nyer...hehehe nasib ko la We. Cuba la lagi. nk cari soulmate ni bukan senang tau...

jejak kawan2 lama

emm..dah lama sebeno nya aku nak cari balik x-smtpc SPM1998 & x-smketereh PMR1996. Ada yg dah jumpa tp x reply pun msg aku. aku cari kat friendster...facebox...myspace. tp tau jelah kan kat situ semua pki nma ntah apa2. so dikit sgt lah yg jumpa. mana lah korang semua ni ilang erk. sekarang mesti dah keje & dh berkeluarga kan. sonok nyer klu dapat jumpa balik kan. lps skol semua menghilang. masing bawa hal sendiri jumpa pun secara tak sengaja kat mana2 & masing nk cepat tak dan nk b'sembang ke apa ke...zairie,ct,asbi,maziah,shida,aida,che su,zura,yus dll aku harap sgt dpt berjumpa kalian semua.

January 16, 2008

?????

kenapa perlu ambil hak seorang budak untuk melepaskan amarah, geram dsb nya. sakit sungguh hati bila mendengar berita yang tak enak ni. ngeri utk katakan yang malaysia kita sekarang sudah tidak selamat. sama2lah kita fikir.

sharlinie




















p/s : sama2lah kita mendoakan yang adik sharlinie selamat. amin.

January 09, 2008

Tahun Baru Hijrah 1429H

Salam tahun baru hijrah. Jangan lupa baca doa akhir tahun & awal tahun ya semua. Doa tu ada entry sebelum ni. Aku cuti sampai senin ni...so jumpa selasa depan ye.

kurang sihat lor

hai....
mlm td kurang sihat la. dah bnyk mlm dah asyik demam je bila malam. panas toksah cite la. tp aku blh bangun lg ok & blh masuk keje lagi. sb nyer siang aku ok. apa masalah pun aku tak tahu la...badan panas tp aku kesejukan smpi nk on kipas pun takleh...sian abg aku tdur kepanasan.

January 08, 2008

doa awal tahun 1429H

As per promise

Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.
p/s doa awal tahun ni plk dibaca sesudah selesai solat maghrib 1 Muharam 1429H (3x jgk)

Doa akhir tahun 1428H

Since kita nk masuk tahun baru hijrah suka aku nk ingat kan kpd diri ku sendiri ngn rakan2 utk baca doa akhir tahun ini. entry lps ni aku masukkan doa awal tahun plk ya..semoga kita semua mendapat berkat dan redha Allah s.w.t

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".


Maksudnya : Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.
p/s doa ni dibaca lps solat Asar 30 Zulhijah 1428H sebanyak 3x.

waiting for the result

i'm waiting for two things in this month. hopefuly its mine. Insyaallah.

January 07, 2008

misunderstand

hi there,
ni alkisah husband & wife yg just a few month married...always got their misunderstand. donno why may they need times to get each other...somebody pls help both . how ah to make he is special to me and oso me to look special for him...but its so such wonderful moment when we both together..hehehe. ala gado2 manja org tua kata....its normal kan,lagi la kami kan baru kenal....nice experience for me.

nothing

last whole week mmg bosan. takder apa yg menarik. weken kt rmh MIL. tak pgi mn2. cuma pg sabtu bw MIL beli barang dapur....uihh sedih plk bl tetiba aku teringat kat MEK. Yelah sblm kawin aku n mek mmg selalu kuar sesama...bawa dia gi shoping la jln2 la ziarah la...sekarang jarang2...sedih nya....aku harap apa yg aku buat sekarang berbaloi. Aku harap sgt aku dapat jadikan MIL aku tuh sama cam MEK. nk treat she same as my mother no compare2. Aku bersyukur sgt sb abg blh buat camtu kat mak aku. cuma aku je kadang2 mesti nk lebihkan mek aku...almaklum la lm sgt dok bawah ketiak mak ni la jadinya. dah kawin pun masih nk dok bwh ketiak mak. InsyaAllah aku nk treat dia (MIL) sama mcm mak aku sendiri. So weken ni takder gambo yg menarik la nk diletakkan. Kebetulan plk abang keje. Tp aku ada citer menarik utk dikongsi bersama....psl lembu peliharaan kami. Nnt aku cite nk kn amik gambo dulu baru best. so stay tuned deh.

January 01, 2008

::2007::

Jan
  • Tahun baru 2007

  • 1/2 year keje D'Naidi

  • keje...keje...keje


Feb

  • Bos ke SUDAN

  • Keje ngn another manager

  • Agak mencabar gak ngn pengurusan manager itu

  • terlalu banyak conflict berlaku


Mac

  • Bos balik dr SUDAN

  • bulan ni berkisar tentang perkahwinan

  • macam2 happen semua tentang perkahwinan

  • pilih @ tak


April

  • Tuk sedara dtg & tinggal kat rumah (smpi la skrg) donno maslh apa

  • Org baru dtg dlm hidup ku

  • 23.04.07 aku jadi tunang kepada SAZLI HISYAM. Tersangat la simple majlis tuh.

May

  • Nothing much
  • My JJM smpi

June

  • segala persiapan ongoing
  • utk majlis tu nanti kami sekeluarga decide utk buat majlis kesyukuran since dah lama tak buat.
  • start shopping
  • attend kursus kawin hehehe baru terhegeh2

July

  • masih dlm persiapan

Ogos

  • 80 % siap
  • 9 dulang hantaran
  • mula cari bahan utk hiasan dulan hantaran
  • eksiden...JJM dah tercalar

Sept

  • Setel utk HIV test...mak ai susah no nk kawin la ni...
  • setel borang2 yg berkaitan...
  • Puasa...

Oct

  • hahaha ni la bulan catat sejarah besar dlm hidup aku...im already married on 14/10/07. Sah la jadi milik mutlak SAZLI HISYAM. Walau tak kenal mana...& sepanjang bertunang x pernah kuar bersama & asyik gaduh kat tepon konon tak sekepala la tuh...tp dh bersama baru aku tahu perangai nya....i'm feel in love with him la....semoga perkahwinan kami diberkati Allah sepenjang hayat kami...sedih time tu....maklum aku ni rapat ngn mak & masa aku hanya ngn mak je sblm tu..."tp takpe mek inysaAllah Tie dekat ngn mek sokmo. Doakan kebahagian Tie mek deh."(FYI aku ni org kelantan lorrr)

Nov

  • Kehidupan baru...aku baru belajar

Dec

  • huih cepat sungguh masa skrg ni kan. aku rasa baru je aku wish kawan slmt tahun baru...ni dah end of the year....so far tahun bnyk gak la achievement dlm hidup aku. Tp dlm alam pekerjaan takder achivement pun...insyaAllah tahun depan aku improvekan lagi alam pekerjaan aku....tp apa yg aku wish 90% dapat lor...alhamdulillah....end
  • episod baru dah bermula...so jumpa lagi insyaAllah 2008. Banyak gak azam aku utk 2008. Semoga aku dipermudah kan Oleh Allah. Azam tu biar aku sorang jelah yg tahu ya.
  • Bulat kan TEKAD,Banykakan USAHA. InsyaAllah.

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi