Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

August 22, 2013

Cukuplah Allah menjadi Penolong





Assalamualaikum w.b.t

Allahuakbar...Allahuakbar...Allahuakbar
Hari ni sedih sungguh bila tgk anak2 di Damsyik tu...
kita mmg sedih..tapi redha lah biarkan mereka pergi tanpa perlu lagi menahan kesakitan & ketakutan setiap masa...biarkan mereka disana (syurga Allah)...itu lebih baik dari mereka menghadapi karenah manusia2 laknat tu..betapa kejam mereka..betapa rakus mereka...sehingga lupa dunia ini hanyalah sementara...teruskan perjuangan kita semua walau dengan apa cara sekali pun..teruskan mendokong & menyokong pemerintah yang memperjuangkan ISLAM..insyaAllah. 
Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung. (Ali Imran: 173)

August 19, 2013

balik raya jugak

Assalamualaikum w.b.t

Kaklong balik raya jugak tahun ni..balik hari kamis..sabtu dah balik kl..sekejap jer pun
walau lambat..okay lah..yang penting bonda gembira kan..kak long cakap macam semacam jer tak balik kampung...tu yang balik jugak tu:-)
penangan kampung:-)
ni hari dorang balik kl...tak cukup corum pun..semoga jumpa lagi:-)
pagi subuh2 hening hari sabtu dorang dah bertolak balik kl...

kecelaruan

Assalamualaikum w.b.t

saya ni celaru sungguh...
sebulan saya tak online FB....sepanjang puasa baru ni
bukan apa...saya taknak tgk macam2 cerita yang kawan2 post...
kalau tengok asyik dok teringat2...tapi lepas cuti raya dah on FB
hah sekrang amik..mcm2 hal..
dgn keadan mesir...simpati sgt2 - lemah sgt saya ni..tak mapu buat apa2 pun hanya doa kudus yang boleh diutus...
dengan cerita dera- tak kira lah dera apa pun...tension baca...pastu dengan macam2 komen dari bijak pandai semua...aduhaiiiii
dengan jenayah yang berleluasa - takut la jugakkan..
tension tau...celaru
tak baca nak baca..dah baca fikir macam2 huhuhu

p/s apa saja keadaan dunia sekarang, saya mohon kepada semua kembalilah kepadaNya..insyaAllah.

August 16, 2013

Tukang gulai

Assalamualaikum w.b.t

tukang gulai...itulah antara kepakaran mek:-) selain menjahit (anak dia yang ni jer takder kepakaran apa2:-)
biasa kalau mism cuti sekolah mmg tak menang tangan lah dia...adajer kenduri
mmg biasa kalau musim cuti dapur rumah mek jarang berasap..sebab kami akan dapat gulai kenduri yang mek masak tu...

tapi yang ni special...dapat jemputan jadi tukang gulai rumah orang cina:-) kami panggil cina to'kong
dorang ni dah macam jiran sekampung la...mmg cakap dialet kelantan

terkejut jugakla dorang ajak mek pergi masak untuk kenduri anak sedara dia...dia cakap tempat disediakan khas untuk mek masak tak campur tempat dorang masak...ialah kan dia mesti ada makanan istimewa mereka kan...alatan nak masak pun dorang mintak mek sediakan jadi mmg tak campur la...dia pun tahu apa yang boleh apa yang tak boleh kan...bagus dorang ni...
dorang cerita tok2 dorang dulu siap sediakan pinggan mangkuk lain untuk tetamu orang melayu...punya beradapnya dorang:-)
kalau siapa biasa kat kelantan mmg tahu la keakraban hubungan ini:-)

kalau takder apa hal rasa macam nak pergi jer kenduri tu nanti:-)

August 15, 2013

Cerita Raya 2013

Assalamualaikum w.b.t

Untuk kenang2 saja..
takder apa yang teruja pun..
biasa2 saja
yang balik pun brp ketul jer...
its okay dari takder kan...
.
.
pagi raya..siapkan anak2...makan2 kami terus ke masjid
tahun ni saya pergi, syahmi pun dah besar & boleh handle...alhamdulillah dapat merasai nikmat solat raya tahun ni:-)
selesai solat raya balik raya kat rumah la...salam, mohon ampun dan maaf:-)takder amik gambo pun,saya tak cukup kaki tangan...mana nak buat air la...nak amik makanan untuk tetamu yang datang awal...apapun tetap happy la...
dah agak tenang sikit..mohon diri nak beraya kat rumah ma pulak...tu jela kut untuk raya pertama..tapi kami mmg raya hari pertama jer..yang kedua dan seterusnya biasa duk rumah atau pergi kenduri jer pun...musim cuti raya+sekolah kan banyak kenduri kendara...itulah cara kami...
tapi cuti panjang jugak:-)
.
.
tahun ni kami tak menziarah ke kubur arwah ayah pun...kami buat tahlil bersama keluarga saja selepas buka puasa malam raya...bukan taknak pergi...insyaAllah akan pergi juga..tu kan adat saja...insyaAllah doa kami sentiasa ada untuk arwah.
.
.
menu raya?
huhu...orang yang tak berapa nak proper ni macam nilah...hehhe
pagi raya kami buat nasi lemak...best....iyalah semua duk buat rendang+kuah kacang semedang...muak jugak..jadi saya buat simple...gi jalan rumah orang leh makan jugak rendang ke apa:-)
lagipun rumah ma buat nasi minyak...merasa la semua...simple tapi sedap:-)habis licin hehehe

ni la seketul gambar raya..ada lagi kt FB

August 07, 2013

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum w.b.t

Dikesempatan ini, saya mengucapkan untuk semua yang sudi membaca blog tak seberapa saya ni 
Salam Aidilfitri....Mohon maaf untuk apa saya yang terkurang atau terlebih kata, yang menyinggung hati dan perasaan....Sampai jumpa lagi dilain temuan.

Salam Aidil Fitri 1434h dari;
tuan blog yang tak seberapa dan keluarga:-)

August 05, 2013

hilang

Assalamualaikum w.b.t

kisahnya cincin hilang...
saya ni jarang nak pakai cincin, sb setiap kali nak solat mesti nak kena buka.
nak jadi cerita, saya buka hari jumaat lepas, tapi x sedar x ambil, saya letak atas kolah dalam bilik air..masa tu mmg mamai sb x berapa sihat...mmg flat bangun sb nak solat jer..tu yang tak perasan x pakai balik cincin tu...
sedar2...nak ambik wudhu solat isyak mlm tu...masa mahgrib pun perasan cincin tu takder...suspen la kan...
takut nak bagi tahu abang..so biarkan, sambil cari2...tapi pelik jugak hati x debar langsung...terus saya fikir mesti boleh jumpa ni sb x debar...
esoknya..dlm tengah hari jugakla saya buat tanya2 abang...ada nampak ke tak...dia ckp  takder...siap cakap klu ada rezeki lagi...jumpa kalau takder nak buat macamana...fuhh nasib tak marah kan...iyalah time nak beli bukan main lagi...tapi careless....
tapi dia tak tolong cari pun...huhu...saya la setiap kali mandi, setiap kali tu la melilau cari...manalah tahu kan ada rezeki lagi...
dah agak give up, mlm tu saya bagitahu mek...mana tahu kan dia jumpa...
hahaha...mmg pun ada dengan dia, atok saya yang ambil then bagi kat dia...alhamdulillah...dia saja diamkan sb dia tahu saya susah nak cakap kalau benda2 hilang ni:-)
nak jadi cerita pulak...beg yang dia simpan cincin tu pulak missplace....huhu dugaan sungguh...
cari la pulak beg dia tu...mana dia selit pun tak tahu la...habis satu bilik dia kumbah tak jumpa2...sampai 2hari dok cari..x jumpa2
.
.
.
lastnya pagi tadi, saya bangun awal sb x solat isyak lagi...mlm tadi anak saya syahmi x sihat muntah2...so melepek dengan ibu macam biasalah...tu yang lewat benar solat tu (alasan)
saya bangun mandi, solat...dah alang2 bangun awal saya masuk dapur terus la prepare untuk sahur...sambil2 basuh kain...saya dok tepi mesin tu...terpandang mesin jahit mek...tertutup dengan kain.....terlintas di fikiran, agaknya Allah bagi ilham...saya terus tarik kain tu...dan...jumpa begnya...alhamdulillah
terus kejut mek...hehehe..then dia buka beg tu dan hmmmm ada lagi rezeki saya..jumpa balik cincin itu...huhu
ni la cincinnya...lama dah beli tapi jarang pakai.
p/s pasal tu pun leh wat modal ke...aduhai....kenangan mlm 27 ramadhan 1434h

jamm

Assalamualaikum w.b.t

rata2 jalan2 utama di kota bharu dah sesak...ramai yang balik awal cuti raya kali ni...cuti pulak agak panjang..bersambung pulak dengan cuti sekolah...huhu seronoknya...nak sambut raya
apa pun saya doakan perjalanan kita semua selamat...tak kira la jauh  @ dekat...

p/s hati2 la semua...kalau mengantuk jgn paksa nak cepat sampai...berehat la dulu...yang pasti kepulangan anda semua dinanti.

August 04, 2013

Biskut raya:- Biskut chips koko

Assalamualaikum w.b.t

Nama main hentam jer...
bahan pun saya main hentam jugak...hehe
saya amik resepi basic biskut, cuma tanbah serbuk badam dan tambah serbuk koko...
pastu letak choc chips...jadilah biskut chips koko...huhu
rasa? berani nak kata tak sedap...mestilah sesedap rasanya:-)
ok nak tengok? silakan scrolll ye
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
walau pun rupa agak tak menarik....tapi rasanya sedap tau...ada warna warni saya masukkan chips yang color:-) inovatif katanya


saya bulat2 kan lepas tu terap dengan garfu...jadilah begitu...tu saya pernah tengok chef wan buat biskut lagu tu...tak yah nak terap2 pakai acuan katanya:-)


saya rasa cukuplah tu kut biskut raya tahun ni..campur dgn kerepek yang beli...janji orang datang adalah untuk dijamu...biskut tu semua rasanya dah nak habis separuh...nasib lah...nak buat tu seronok tapi tu la renyah nak mengemas pulak....kita jamu jerlah apa yang ada:-)
ooh saya ada buat popia nestum jugak...


p/s kiranya kalau kakak2 saya tengok saya tahun ni mungkin dorang impress sgt2...yelah adik dia yang agak malas ni boleh buat semua tu...even simple:-)hehe...nampak nau manja terlampau...
betul orang kata bila kita dah berkeluarga...semuanya boleh berubah...saya macam tu lah...kalau dulu tak pernah amik pusing..sekarang semua tu kena ambil tahu lebih2 lagi dah ada anak...okay lah tu berubahkan, kalau tak berubah2 tu yang pelik:-)

Biskut raya :-Dahlia

Assalamualaikum w.b.t
Biskut ni org panggil semperit pun ya kan..
tak kisah lah..saya panggil dahlia.
senang la jugak buat biskut ni..
tapi kena berperang la jugak dgn askar 2 orang tu..
banyak jugaklah habis doh saya di buat dek dorang...
nak ambil balik tak sampai hati saya..di buatnya sakit perut org yang memakanya...tak ke naya huhu
maklum la..dorang bukan kira apa...tangan tu ntah dorang pegang apa pun tak tahu la...jadi biar lah..
dahlia sebelum diburn...macam2 bentuk maklum sambil terap sambil bebel tak sudah:-)
boleh la untuk orang macam saya ni...tak sangka jugaklah boleh buat biskut raya...hehehe walau simple jer biskut2 saya...
dahlia yang siap...1st round terhangus...huhu yang ni semenggah la sikit:-)
next...huhu biskut koko pulak ya...

August 01, 2013

Zakat Fitrah

Assalamualaikum w.b.t

dah bayar zakat fitrah ke awok2 seme:-)
tahun di kelantan $7.00 sama macam tahun lepas jugak..
saya ni tak pernah bayar zakat fitrah sendiri:-)
sebelum kawin mak+ayah yang bayarkan..sekarang dah jadi tanggung jawab en.somi pulak kan..gitu la citernya.... rasanya semua anak pompuan gitu la kut selagi tak kawin kan...yang keje & nak bayar sendiri tu  ada la, tapi rasanya jarang....hihi...seronok kan jadi ank pompuan ni...sentiasa dilindungi:-)

yang belum bayar tu cepat bayar ya..kang terlupa pulak...ader ker?

p/s saja buat n3 ni lepas baca n3 YB...u inspired me katanya:-)
dah nak raya kan kita...saayu nya nak lepaskan bulan ni...semoga semua daripada kita mendapat ganjaran yang besar dibulan yang mulia ini....

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi