Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

April 14, 2014

Kakak & Abe Mie

Assalamualaikum w.b.t

lama jugak tak der citer anak2 bertuah saya tu...
gambar pun lama dah tak amik...
huhu
.
.
kakak, sekarang ni dah boleh tolong ibu dah...boleh la nak basuh pinggan ke tolong amik apa2...
nanti nak ajar dia kenal barang dapur....bawang, kunyit, halia, lengkuas....
kat rumah buat masa ni saya tak tekan kan sangat pasal hal2 sekolah...biarkan jer dia belajar kat sekolah...kat rumah kita natural....kalau awak rajin nak buat buku2 latihan yang boleh tahan banyak tu..okay awak buat, ibu takmo paksa lagi...kalau tak kita main dulu...huhuhu
lagipun kakak dah kenal huruf/nombor dan boleh la baca 2 suku kata tu...takmo paksa2 sgt...tapi mengaji quran tetap ibu paksa walau kat Pasti dah mengaji petangnya...mengaji dengan tokmek...so mlm lepas solat maghrib kena pergi rumah tokmek....

Abe mie kita pulak...huhu hero ibu ni...
macam2 akal dia...bila kita ajar dia mengaji...alamak masa tu lah nak buat tu..nak buat ni...huhu
akal anak lelaki kut...ibu taknak la pulak banding milestone keduanya...mungkin nak kena pendekatan yang berbeza....dalam bab mengaji la terutamanya...kakak dulu agak senang nak minta dia ikut apa kita ajar...:-) yang syahmi ni kena pujuk2 dulu baru nak ikut....harap benar dia cepat belajar, walau banyak main:-) masalah yang utama sekarang wean off...tapi dah seminggu dia tak nen ibu...hehehe ibu buat2 sakit bila dia mintak...sian kat dia...tapi takkan nak bagi sampai baby keluar kut..kena la wean off jugak..dah besar lagi pun....malam2 kena tepuk2 dia..peluk/cium dulu...kalau dulu bagi nen jer kejap leh lena, sekarang ni amik masa la sikit...yerla member duk rindu nen....kena pujuk lebih la....
.
.
sekarang saya dah gantung rotan kat dinding...dah besar, kena ada rotan kat rumah:-) Sekarang ni bila kita marah (saja buat) mestia yat dorang ibu/abah tak sayang kakak/abe mie eh....huhu. pandai amik hati...bila marah merajuk pandang dinding plus tangan peluk badan erat....nak minta pujuk la tu..huhu. dalam hati ibu nak gelak jer..tapi depan dorang buat muka singa...biar dorang tahu ibu sedang marah dan tak ulangi lagi...tapi biasanya akan berulang...learning proses katanya:-)

okayla...takder idea la nak tulis apa...lain kali la pulak, insyaAllah.

No comments:

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi