Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

January 09, 2013

Berpada-padalah:-)

Assalamualaikum w.b.t

Banyak status kwn2 bercerita ttg anak..kan baru buka sekolah.
Macam2 yang di "up" sbg post..
satu yang saya terpanggil nak kongsi, kisah ank2 yang kena pikul beg smpi 4-5kg...
sempat lagi dia timbang berat beg anak dia kan:-)
Well...mak zaman sekarang semua concern...terlebih concern pun ada:-)
.
.
.
pastu bagi cadangan la pulak...pki tab ke ipad ke kat sekolah...
amboiii kemain kan nak mudah2 saja:-)
yang mampu ok lah kan?
kalau yang tak mampu tu, macamana?
kan dah down pulak budak tu..sb mak+pak dia takboleh nak sediakan gadget2 tu. tak semua orang mampu kot...lagi2 yang kat kampung nun..yang mak+pak tak kenal pun segala menatang gadget2 tu semua:-)
.
.
bagi saya, oklah kalau awak boleh sediakan semua jenis gadget kat anak2...tapi setakat kat rumah sudahlah.
kat sekolah, biarlah dia belajar sama macam anak2 yang lain.
awak nak bagus sangat pegi hantar private school larrr takpun international school.
hah kat situ boleh la kut nak berlawan gadget sapa paling 'in'
.
.
disebabkan tsunami gadget nilah...dah takder rasa nak berkomunikasi secara lisan dengan orang sekeliling.
bayangkan dalam rumah sendiri pun dok main tweet2 jer...
kan dah hilang kemesraan secara fizikal...
semua dok ralit ngn gadget...
.
.
biarlah anak2 rasa susah sikit nak belajar...
barulah semangat tu lahir dengan rela hati nak belajar.
kalau dah terbiasa dengan kesenangan, bila jatuh tersungkur sukar lah nak bangun balik.
kita tak tahukan apa akan jadi lepas ni..even 2-3 min lepas ni.
mana tahu sampai masa kita tinggalkan anak2, kita tak tahu apa akan jadi dia lepas kita tiada.
jadi ajarlah anak2 untuk bersederhana & bersyukur.

4 comments:

cmba said...

yup...setuju sha!!!!..betullah Ipad tu semua takat kat rumah je la..sekolah biar mcm biasa..lgpun ala...bag berat bwk buku...lom ade kes lagi kot tulang blkg budak patah dek pikul bag sekolah..hehehehhe..
parents nowadays too much concernnnn....!!!

shaliza said...

shima;just an opinion..lain padang lain belalang:-)

RieNa said...

like 1000x!!

shaliza said...

Riena;Wow..thanks

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi