Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

April 12, 2012

kertuk

kertuk adalah permainan tradisi masyarakat kelantan..
semalam geng SRS (geng jaga kampung) ada panggil orang main "kertuk"
tengok lah sekejap sb on the way jalan nak amik anak..
dah lama rasanya tak tengok bendalah tu..rasanya masa saya sekolah rendah last tengok..
budak sekarang pun tak kenal dah mainan tu..
ok lah untuk nak kasi kenal kat budak2. gambo saya tu tak berapa nak nampak..
ni saya google gambo yang clear..

macam ni lah rupa "kertuk" tu..

dimainkan seramai 6 orang (kalau tak silap) untuk satu pasukan..
mereka akan berlawan ketuk "kertuk" tu..
adalah bunyi2 nya.
orang yang mahir boleh dengar lah yang mana ok @ tak

No comments:

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi