Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

April 04, 2012

Cerita "Potty Train" Najibah

hmmm
sebetulnya najibah dah tak diaper waktu siang dah lama
saya train dia masa saya duk pantang lahirkan adiknya syahmi.
jadi nak dah setahun jugak la..
masa tu, usah cakaplah...mmg tahap kesabaran kena tinggi.
iyalah, mula2 kan.
dengan dia kencing merata2...tak cakap nak kencing....huhu.
tapi syukur tak lama pun masa nak amik nak bebaskan dia dari diaper waktu siang tu..
lagipun najibah masa tu sudah 2 th dan dah boleh cakap..
jadi tak amik masa yang panjang.
.
.
jadi sekarang najibah dah 3th, rasanya dah boleh train untuk mlm pulak...
saya dah cuba2 start awal tahun hari tu lagi..
tapi kebanyakannya ibu yang malas nak bangun gerak dia..so siap2 pakaikan diaper la senang...hehe
kalau time saya rajin tu...sebelum tido tu ajakla dia shishi dulu...pastu dalam pukul 1-2pg angkat dia pegi tandas (kalau kejut mmg tak bangunla) - ini mmg terbuktilah..mmg tak perlu pakai diaper kalau buat macam tu.
yang masalah sekarang cuma ibu yang tak berapa nak rajin ni...huhu
tapi kadang tu najibah pandai jugak...dia siap amikkan diaper dia cakap "ibu pakai pampers la...tak payah nak bangun dah"huhu sweet kan...dia pun liat jugak.
haha
kopak la abah kamu kakak kalau macam ni...kena jugak la train, lama2 nanti ok la tu kut....
cayok2 kakak..kita buat sama2 ya..luv yu kakak

kat sini ada cara nak potty train anak.

1 comment:

RieNa said...

riena pun x train lg nawal bgn shishi waktu mlm. rasa senang buh pampes je kat dia.tp sampai bila kan?pd hal boleh je nk bgn,sbb mesti terjaga nak susukan ali.tp liat sgt nak kejut dia ajak ke toilet. huhuhu

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi