Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

January 29, 2015

Tantrum

Assalamualaikum w.b.t

sapa ada anak kecil tahu lah apa tantrum kan..
hmmm..tak banyak sikit mesti anak kecil suka buat perangai a.k.a tantrum
dan kita juga as parents pun rasa nak menyinga la sama...ke saya jer?
sekarang dah 3 anak so far saya boleh la bawa bersabar...anak nak tantrum saya biarkan saja...
kalau kita pujuk pun makin dia buat perangai...cuma pastikan anak bukan dalam kesakitan la...lama-lama nanti dia senyap ler...dan amazing anak ni...walau kita menyinga macamana sekali pun tetap la cari kita bila dah cool...kita pun adalah rasa menyesal marah anak kan? huhu

ada banyak posting nak tangani anak tantrum dari mereka yang berpengalaman...boleh jemput baca dan ambil ingatan....antaranya;



buku-buku pun ada jual....silalah tambah ilmu keibubapaan ya...bukan senang nak membesar anak ya.

**yang penting jadi ibu+ayah ni jangan lupa berdoa....doakan anak2, maafkan mereka bila mereka melakukan kesilapan....bimbing & nasihat sentiasa, tunjukkan kan kasih sayang kepada mereka...jangan simpan kasih sayang kita, ramai antara kita sayang tapi tak tunjuk...
 

3 comments:

insan marhaen said...

Saya dah ada anak 3 tapi ni baru dengan perkatan tantrum.

Tapi biasanya masa kecil sahaja mereka suka mengamuk. dah besar nanti ok lah tu...

Najib Ariyan said...

saya takder anak... lagi lah tak tahu apa tu tantrum... apa tu? jelaskan sikit

shaliza said...

Pak IM; bahasa moden:-)

En.Najib; anak mengamuk bila sesuatu yang dia nak tak dapat...:-)

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi