Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

March 22, 2012

Kenapa anak2 tertekan apabila berada di rumah?

hah tu dia tajuk specific betul...
kalau Google mesti dah berjujut link ke web2 motivasi kan?
.
.
.
tapi saya bukan nak bagi motivasi jauh sekali sbg kaunselor.
saya cuma nak amik tahu pasal anak2 kita sekarang yang macam2 hal..
.
.
tu yang pasal budak kena culik..tup2 bukan culik tapi mmg dah rancang nak lari dari rumah.
kenapa ya sampai macam tu..
.
.
nak letak 100% kesalahan kat mak+ayah, takleh jugak..ada yang mak+ayah ok jer tapi anak2 bermasalah.
.
.
banyak sebenarnya tarikan kat luar tu yang menarik anak2 ni..
dengan budaya couple.
dengan hiburan
dengan kawan2
dengan dunia tanpa sempadannya..
.
.
entahlah ya...tak seronok sangat ke duk kat rumah tu ya...
kita semua pun pernah remaja kan...tapi remaja sekarang mmg lain macam dia punya "keberanian"
takut pulak tengoknya...
kalau ditegur, kita pulak dimusuhinya..(saya ada pengalaman itu..kita tegur,kita yang kena balik)
.
.
suasana macam mana lah yang dorang nak kat rumah tu ya..
cuba lah fikir wahai anak remaja sekalian, kalaupun korang tak dapat apa yang korang nak, fikir mak+ayah korang yang keje tak kira siang malam tu...just untuk nak membesarkan korang. Mereka dah sedaya upaya nak bagi korang senang....jadi belajar lah bersyukur..tengok orang yang lebih susah dari kita, jangan tengok orang yang senang dari kita.

No comments:

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi