Doa Ibu

“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”

Amin...

Followers

Date & Time

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan

Our New Life

Our New Life
14/10/2007

August 29, 2014

Etika Menutup aurat

Assalamualaikum w.b.t

(Auto publish)
Antara etika dalam menutup aurat.

saya ambil dari sini
semoga bermanfaat untuk semua...
 
1# Kebersihan
Dalam proses membentuk imej muslimah, bukan sekadar menutup aurat akan  tetapi diri mereka mestilah dalam keadaan kemas dan bersih. Pakaian mereka juga perlu sesuai dengan keadaan sekeliling. Sebagai ibu bapa kita boleh mendidik dengan menentukan fesyen harian merekA. Di samping itu, ibu juga mesti mengajar anak-anak tentang  pentingnya menjaga kebersihan diri secara sistematik supaya mereka boleh bersedia dalam menghadapi alam remaja.

2# Kesesuaian Dengan Pakaian
Selain itu,  anak-anak perlu dididik supaya pandai menyesuaikan diri dengan sesuatu pakaian. Tambahan pula mereka perlu dilatih untuk pandai menggosok pakaian termasuk baju tidur. Amalan ini, Insha Allah akan berterusan apabila mereka meningkat dewasa kelak.

3# Bertudung Apabila Keluar Rumah
Seterusnya, apabila keluar dari rumah, ada beberapa etika pakaian yang harus dipatuhi. Walaupun si anak perempuan masih lagi tidak diwajibkan memakai tudung bagi anak yang berumur 7 tahun, akan tetapi jika si anak sudah masuk usia baligh iaitu sudah berumur 9 tahun, maka perlu memastikan mereka sentiasa bertudung apabila mahu keluar rumah.

4# Etika Berseluar
Adakalanya, ibu bapa menggalakkan anak mereka berseluar pendek bagi memudahkan pergerakan. Namun itu ternyata silap. Boleh melatih mereka dengan mengenakan seluar atau skirt yang labuh mencecah buku lali. Jika di dalam rumah, ibu bapa boleh memberikan mereka sedikit kelonggaran dalam berpakaian.

#Kesimpulan
Secara kesimpulannya, kita jangan menyekat mereka berpakaian secara drastik, tetapi mendidiklah secara perlahan-lahan. Di samping itu, jelaskan kepada mereka bahawa tentang kewajipan menutup aurat.

No comments:

Abah & Ibu

Daisypath Anniversary tickers

Muhammad Syahmi